Az asztallábak rögzítésének módjai saját kezűleg

Az asztal a konyhabútor szükséges attribútuma. Ma a gyártók sok anyagot használnak az asztalok gyártásához. Az asztallábak nagyon sokféle formában léteznek, több mint húsz van belőlük. A hagyományos változatnak négy lába van. A legtöbb esetben a standard modellek négyzetes vagy téglalap alakú pulttal rendelkeznek.

Téglalap alakú étkezőasztal

Fa étkezőasztal négyszögletes, négy lábbal

A háromlábú asztal általában kerek. Kis dohányzóasztalként vagy étkezőként használható.

Kerek asztal 3 lábbal

Kerek fa konyhai asztal három lábbal

Az asztalokat két lábbal is gyártják, különféle típusúak lehetnek, de főként két X alakú lábú vagy masszív fából készült tartós modellek.

Fából készült asztal X alakú lábakkal

Fából készült asztal X alakú lábakkal, karosszékekkel a nyaraló számára

Szerelési módszerek

Az asztalláb felszerelési lehetőségei

Az asztal lábai a tartó keret oldalkereteihez vannak rögzítve, és rajtuk viszont az asztallap van rögzítve

Sok kézműves tudja, hogy a helytelenül rögzített lábak az asztal lengésének és billentésének a kiváltó okai. Vannak olyan beállító lábak, amelyek képesek a dőlés nagy százalékát korrigálni, de a minőségi összeszerelés mégis kiemelkedő fontosságú.

Számos lehetőség van a lábak asztallapokhoz történő rögzítésére:

Felületi lemezek

A láb rögzítése felületi lemezekkel

T-anyák

A lábak rögzítése T-anyákkal

Az asztallap rögzítése csavarokkal

Az asztallap rögzítése az asztali oldalakhoz anélkül, hogy csavarokkal további szerelvényeket használnának

Z alakú tartók használata

A kisméretű fém Z-konzolok használata egy másik népszerű munkalap rögzítési módszer

Rögzítés felületi lemezekkel Tegyük fel, hogy a megfelelő hardver nélkül vásárolta meg a lábakat. Telepítéséhez szemcsavarokra és fülekre van szükség a nagyobb asztalokhoz, menetes tiplikhez pedig kicsihez.
Rögzítés a T-anyákra Ez a felszerelési lehetőség akkor megfelelő, ha vissza akarja állítani az asztal elülső felületét, és ezáltal a belső teret naprakészebbé teszi. Rendelkeznie kell T-anyákkal, szemcsavarokkal és fülekkel.
Rögzítés csavarokkal Ez egy általános és időnként tesztelt módszer az asztal felületének az oldalsó rudakhoz történő rögzítésére, kiegészítő szerelvények használata nélkül. Alkalmas klasszikus bútorokhoz.
Z alakú tartók alkalmazása A kicsi vas Z-tartók használata egy másik népszerű rögzítési módszer. A módszer fő előnyei az alacsony költségű, egyszerű és megbízható telepítés.
Fa bilincsek alkalmazása Könnyű és tartós módszer a munkalap rögzítésére a kereskedelemben kapható hardver használata nélkül. Hasonlóak a Z-rúdhoz. Bármilyen törmelékből készülnek, elég megfigyelni a szálak orientációját.
Nyolcadik ábra használata Ezeket a fém rögzítőket széles körben használják a pult rögzítésében. Kétféle típusúak - azonos és különböző méretű alátétekkel.
Távtartók alkalmazása hornyokkal Ebben az esetben 2 vagy 3 kiegészítő távtartót téglalap alakú hornyokkal, amelyek hossza 10-15 mm, a készlet oldalsó rudaihoz rögzítik.
Rögzítés fa bilincsekkel

A házi készítésű fa bilincsek használata egyszerű és megbízható módja annak, hogy megvásárolt kiegészítők nélkül rögzítse az asztallapot az alvázhoz.

Az asztallap felszerelése a nyolcas ábra tartóival

Nyolc acél kötőelem - opció olcsó szerelvények használatával

Réselt távtartók használata

Ebben az esetben két vagy három további, 10-15 mm hosszú téglalap alakú barázdával ellátott távtartót rögzítenek a fülhallgató oldalához.

Szükséges anyagok

Az asztalok készítéséhez felhasznált anyagok nagyon különbözőek, beszéljünk néhányról.

 1. Különböző típusú fa tömbök alkalmasak erre, például tűlevelűek, tölgyek stb. Ha Ön kezdő kézműves, érdemes inkább fenyőt használni, mivel könnyen feldolgozható. Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen bútorok kiégnek, elnyelik a szagokat, a folyadékot, és nem tolerálják a hőmérséklet-változásokat. A profik közül - az anyag környezetbarát, erős, gyönyörűnek tűnik.

  Tömör fenyő

  Tömör fenyő asztal készítéséhez saját kezűleg

 2. A forgácslap meglehetősen népszerű anyag a bútorgyártáshoz. Száraz forgácsok és gyanták gyártása során. A hátrányok közé tartoznak a környezeti kockázatok. Előny - viszonylag olcsó ár.

  Forgácslemez anyaga

  A forgácslap olcsó anyag étkezőasztal készítéséhez

 3. MDF - a forgácslapokhoz képest környezetbarátabb, de drágább is. A faforgács gyártásához keményfém gyantákat, módosított melamint használnak. Hátrány - szabadon világít, tűzveszély állhat még a gyorsan felmelegedő tárgyak miatt is.

  MDF anyag

  Az MDF alkalmas asztal készítésére, jobb és környezetbarátabb

 4. A bútorlap az MDF és a forgácslap teljes ellentéte. Elfogadható áregyenérték, az anyag tartós és környezetbarát. Ragasztott rudakból készült, sajtóval meghúzva.

  Bútorlap - négyzet alakú vagy téglalap alakú fadarabok, amelyek szélességében vagy hosszában fadarabok összeragasztásával készülnek

 5. Fém - a legtöbb esetben rozsdamentes acélt használnak. Egy ilyen dolog drága lesz, de egy ilyen asztal vonzza a figyelmet.

  Rozsdamentes acél

  A rozsdamentes acélból készült termékek igénytelenek a karbantartás terén, tartósak, praktikusak és sokoldalúak a használat során

Ezek az anyagok mind az asztallap, mind a lábak számára alkalmasak. Műanyag, krómozott, kovácsolt lábakat is készítenek. A választás során támaszkodjon preferenciáira.

Asztali láb króm

Bútor tartó krómozott asztalokhoz oldalsó rögzítéssel

Kovácsolt lábak

Dohányzóasztal kovácsoltvas lábakkal

Műanyag asztal

Fehér kerek műanyag asztal kültéri használatra

Szükséges eszközök

Szükséges szerszámkészlet

A szükséges eszközkészlet az asztal készítéséhez és összeállításához

A gyártáshoz a következő eszközökre van szükség: sík, köszörűgép, kirakós fűrész, fűrész, fúró, fúró, csiszolópapír, csavarhúzó, önmetsző csavarok, ragasztó, tiplik, bilincsek, mérőszalag, ceruza, védőfelszerelés - szemüveg, kesztyű.

Gyártási folyamat: lépésről lépésre

Asztal a lábak rajz

Rajz egy fából készült asztal négy lábbal

Először is elengedhetetlen a rajz készítése. Döntse el, melyik lábakat fogja rögzíteni - vásárolja meg vagy készítse el saját maga. Bármilyen forma lehet.

Lábak egy házi készítésű asztalhoz

Göndör oszlopok vagy lábak egy házi készítésű asztalhoz

Ha az asztallap szélessége 0,8 m, akkor a lábaknak 1,2 m hosszúaknak kell lenniük. Az asztallap simábbá tételéhez csiszoljon egy csiszológépet. Az ízületek között nem lehet hézag. Annak érdekében, hogy az asztallap ne deformálódjon a magas páratartalomtól, a deszkákat ellenszerkezettel kell lefektetni.

Munkalapok

Legalább 30 cm vastag munkalapok táblái

A csatlakoztatandó táblák végén 8 cm mély lyukakat kell fúrni, amelyek közötti rést 10-15 cm-es időközönként kell tartani. Az előkészített helyeket csiszolópapírral haladjuk át, és az éleket, a tipliket és a lyukakat ragasztóval kenjük meg. Helyezzük a dübeleket a furatokba, így összekötjük az asztallapot. Távolítsa el a felesleges ragasztót.

Láb rögzítési lehetőség

Lehetőség a lábak rögzítésére egy fából készült asztalra

Ragasztóval és csavarokkal összekötjük a kereszt- és oldallapokat a lábakkal. Utóbbi tetejére két mélyedést készítünk a pult tetejének rögzítésére. Tizenkét órát várunk és telepítjük. A szerkezetet lakkal, folttal vagy festékkel borítjuk.

Rögzített felső asztal

Asztal rögzített felsővel, kerettel és lábakkal

Fontos! A folt felhordásakor vegye figyelembe a következőket: válassza ki a vékonyabb anyagot helyesen, a bevonás előtti felületnek gondosan csiszolópapírnak kell lennie, a lényeg a pisztoly megfelelő beállítása (a fáklya alakjának oválisnak kell lennie, és a felhordott rétegnek felére kell borítania a meglévőt).

Lakkozás

A felső réteg védelme érdekében lakkal vagy viaszsal borítjuk

Miután megismerte a lábak asztallapra történő rögzítésének lehetőségeit, nem lesz nehéz önállóan asztalt készítenie, ezáltal frissítve a belső teret egy ilyen eredeti dologgal.

Előző

Következő