Konyha készlet projekt, hogyan kell csinálni magad

A konyha minden otthon vagy lakás szíve. A szoba állapota határozza meg, hogy az egész nappali mennyire kényelmesnek tűnik. A konyhai szett projektjét nagyon felelősségteljesen kell megközelíteni, mivel a ház ezen részét nem olyan könnyű megváltoztatni, mint például egy kanapét vagy egy szekrényt. A szabad hozzáférésben vannak kész konyhai készletek, amelyek felhasználhatók, ha a konyhának javításra van szüksége. Mindazonáltal nem alkalmasak mindenkinek: a lakástulajdonosnak panaszai lehetnek a tervezési megoldásokkal, a projekt költségvetésével vagy a bútorok méreteivel kapcsolatban. Ebben az esetben a legjobb kiút az, ha önállóan megtervez egy konyhai szettet, és saját kezűleg szereli össze a szekrényeket.

Független projektfejlesztés

Miután maga fejlesztett ki egy konyhai projektet, a kész konyha költségeinek akár a felét is megtakaríthatja

Előkészítő szakasz

Mielőtt elkészítené a projektet egy konyhai szetthez, ismereteket kell szereznie ezen a területen. Nem kell gurává válnia a rajz és az ácsmunkában. Elég megismerni az alapvető információkat.

Javasoljuk, hogy információkat szerezzen a következő forrásokból.

 1. Videó útmutatók a konyha tervezéséhez szakemberektől. Részletezik a munka szakaszait és jellemzőit. Mivel ez egy előkészítő szakasz, nem szabad azonnal megpróbálni megismételni a videóban leírtakat. Csak meg kell értenie a közelgő akciók elvét.
 2. Barátok, akik nemrégiben javítottak a konyhában. Kérdezd meg őket, hogyan oldották meg egy kis felvétel problémáját, melyik programban rajzolták, ha problémákba ütköznek. Élő beszélgetőpartner a legteljesebb választ adja a felsorolt ​​kérdésekre.
 3. Konyhai műhelyek és bútorüzletek. Bármely ügyfél ingyenes konzultációt kaphat, és hozzávetőleges konyhai projektet is készíthet a bútor hipermarket részlegén. Ehhez nem szükséges a cég egyéb szolgáltatásait igénybe venni (bútorokat vásárolni stb.). A szervezetek díjat számítanak fel a részletes konzultációkért, de ez csak 1000 rubelre korlátozódik. Ennél a pénznél tanácsot kaphat a bútorok, elektromos készülékek elhelyezésével, a stílus kiválasztásával, kifejezetten a szobája számára. A személyre szabott ajánlások mindig hasznosabbak.
 4. Magazinok, TV-csatornák és egyéb médiaforrások, amelyek hozzáférést biztosítanak a javítással kapcsolatos információkhoz. Szövegeken vagy programokon áttekintve hasznos ötleteket kaphat - hogyan spórolhat helyet, kényelmesen rendezheti el a bútorokat stb.

Az alábbiakban egy általános útmutató található a konyhai szett tervezéséhez. Ne feledje, hogy a rajz kidolgozása során feltétlenül figyelembe kell venni az adott helyiség sajátosságait (felvételek, szabálytalanságok jelenléte a falakon, a kommunikáció helye stb.).

Konyhai projekt elkészítése

Projekt rajzolása

Először egy konyhai projektet rajzolnak meg hozzávetőleges vázlatokkal és ötletekkel, majd mindezt egy pontos méretekkel ellátott rajzra helyezik át

A konyhai szett fejlesztése szakaszokban történik. Az első lépés annak a helyiségnek a körültekintő mérése, amelybe a bútorokat ezután felszerelik. Ezután kiszámítják a költségvetést, amely meghatározza, hogy hány bútor kerül be a projektbe.

Helyes helyiségmérés

Helyiségmérések

A legfontosabb lépés a szoba mérése

Mérje meg a konyhai készlet elkészítéséhez szükséges alábbi paramétereket:

 • plafon magasság;
 • az ablak és a padló közötti távolság, valamint az ablak és a mennyezet között;
 • a szoba szélessége és hossza;
 • a sarkok egyenletessége (90 fokosnak kell lenniük, ha ez a mutató nem felel meg ennek a mutatónak, akkor igazításra van szükség).
Mérések a konyhában

A távolságot három fő ponton mérik: alsó, középső és felső

Ha a fal különböző helyein észrevehető magasságbeli különbségek, vagy szüntesse meg a hibákat, vagy vegye figyelembe ezt a tényezőt. A konyha tetején lévő kidudorodások megakadályozhatják a szekrények megfelelő elhelyezését. Annak érdekében, hogy normálisan fel tudjanak állni, a szakaszok közötti esetleges szabálytalanságok miatt kis hézagot kell létrehozniuk. Ügyeljen arra, hogy megmérje a fal és a mennyezet közötti szöget. Ha kiderül, hogy kevesebb, mint 90 fok, akkor számolja ki, mennyit engedje le a felső szekrényeket.

Egyedi konyha

Ha a konyhája nem szabványos elrendezésű, akkor ki kell dolgoznia egy egyedi projektet, mivel a tipikus fejhallgatók nem fognak működni

Számolja ki a szoba teljes felvételét. Ennek alapján válassza ki, hogy a szekrények milyen elv alapján kerülnek elhelyezésre (lásd a "Bútorok és háztartási gépek elrendezése" részt).

Költségvetési számítás

A konyha végső megjelenése az anyagi korlátoktól függ. Kis költségvetés mellett a normál szekrényeket keskenyekre kell cserélnie, amelyek átlagosan 25% -kal olcsóbbak. A hagyományos és a kisméretű talapzatok közötti különbségeket az alábbiakban tárgyaljuk. Kis összegű forrás mellett korlátoznia kell a szekrények számát is, kizárva a mosogatógép és egyéb drága beépített készülékek fülkeit.

Felhívjuk figyelmét, hogy az olcsó fülhallgatók MDF-ből készülnek, amelyek átlagos falvastagsága 1,6-1,8 cm. Valódi fában a paraméterek eltérőek lehetnek.

Bútor méretei

Szimmetrikus elrendezés

A felső és az alsó konyhaszekrények szimmetrikus elrendezése

Annak érdekében, hogy ne számoljon rosszul a bútorok telepítésével és kiküszöbölje a hézagok vagy következetlenségek valószínűségét, nemcsak a szoba paramétereit, hanem a szekrények jellemzőit is figyelembe kell vennie.

Alsó konyhaszekrények

A konyha alsó konyhaszekrényeinek rajza

Felső szekrények

A konyha felső fali szekrényeinek rendszere

A konyhabútorok szokásos mutatói.

Asztallap Mélység - 60 cm, 3-5 cm-rel több, mint a szekrények mélysége, vastagsága 28-40 mm
Padló áll Lábazat 10-15 cm, fő rész 72, mélység 55 cm, szélesség 15-90 cm
Fali szekrények 45 cm-re az asztaltól, 30 mélység, 70-90 magasság
Keskeny padlószakaszok A mélység 45-re csökken, ekkor az asztallap legfeljebb 50 cm lehet
Sarok talapzatok Mindegyik saroktól 60 cm hosszú, elöl 38 cm
Sarokszekrények

A sarokszekrények alapvető konfigurációi

A padlón álló szettek magassága általában 80 cm, de nem minden készülék építhető be ilyen szekrényekbe. Jobb, ha a paramétereket margóval veszi: 85 cm, mert sok mosógép és mosogatógép 82 cm magas. Ha a lakás tulajdonosa magas, a szekrénynek 90 cm-nek kell lennie.

Konyhai modulok méretei

Konyhai egységek mérettartománya

Hogyan készítsünk rajzot

A 3D modellezéshez szükséges számítógépes programok megkönnyíthetik a fülhallgató tervezését. Segítségükkel kiszámíthatja a bútorok pontos méreteit, megjelenítheti a fejhallgató körvonalait, külső felületének textúráját és belső kitöltését. A programok még a kezdők számára is elérhetőek, és 2-3 óra tanulmányozás után könnyen elsajátíthatók az alapvető használati szabályok áttanulmányozása után.

A legjobb szimulációs szoftver:

 • KitchenDraw;

  Minta KitchenDraw program

  Minta program a KitchenDraw konyhamodellezéséhez

 • Fás;

  Woody program

  Woody konyhabútor tervező szoftver

 • PRO-100.

  Tervezés a PRO-100-ban

  Bútortervezés és konyhai tervezés a PRO-100 programban

Fordítson különös figyelmet az utolsó programra: funkcionális és könnyen érthető a kezdők számára. Meg kell fizetni a rezsit. Megtalálhatók a fizetős programok feltört verziói.

Ha a számítógépes ismeretek nem elegendőek a felsorolt ​​programok használatához, készítsen egy szabványos rajzot. Használjon fél vagy egy Whatman papírlapot, különböző keménységű ceruzákat (finom vonalaknál H, jegyzeteknél lágy), tollat ​​(a méreteket jelzi).

Először készítsen egy tervet felülről, ábrázolja a szoba méreteit 1-10 arányban a rajzon. Jelölje meg a lapon az ablaknyílást, a kommunikációt, az aljzatokat. Ezután kezdje el rajzolni a fülhallgató körvonalait. A felülnézet alkalmas bútorok elrendezésére. Az első személytől el kell készíteni a terv vázlatát, hogy kiválaszthassa a homlokzatok, az ajtókilincsek és más apróbb árnyalatok kialakítását.

Bútorok és háztartási gépek elrendezése

A konyha méretétől függően a fülhallgató telepítése különböző formákban történhet.

 1. A "G" betű a legjobb megoldás, ha az ajtó közelében van egy falszakasz, amelynek hossza 1,5 méter. Jobb, ha a konyhapultot nem az ablak alá szereli, mivel ez tele van az akkumulátor zsebének létrehozásával kapcsolatos nehézségekkel. Ez a változat 6 méternél nagyobb konyhákra alkalmas.

  L alakú elrendezés

  Az L alakú bútorok elrendezése a konyhát kompaktá, tágasá és nagyon lakonikussá teszi

 2. "P" betű. Alkalmas nagy lakásokhoz és vidéki házakhoz, ahol a konyha 12 négyzetmétertől kezdődik. Ezzel az elrendezéssel elkerülhetetlen az ütközés a munkalap és az akkumulátor között. Annak érdekében, hogy ne zárja le a fűtőelemet, megnövelheti az ablakpárkányt, és lyukat készíthet benne a hő távozásához. Egy másik, bonyolultabb lehetőség a padlón álló akkumulátor beszerelése. A rács közvetlenül a padlóra van felszerelve.

  U alakú konyha elrendezése

  U alakú konyha elrendezése - olyan elrendezés, amelyben az összes tárolórendszer, munkafelület és háztartási készülék három fal mentén helyezkedik el

 3. Csatolt füllel. A "T" betűre hasonlít. A konyhasziget körülbelül középen helyezkedik el. Lehet bárpultként kialakítani, vagy fő feladata, mint asztallap a termékek vágásához. Néha mosogatót építenek a szigetre.

  Félsziget elrendezése

  Félsziget elrendezése, amelyben a konyhasziget a falhoz tartozó munkaterületek egyik oldalával van kombinálva

 4. Leválasztott szigettel. Lehetőség a 15 négyzetméter feletti tágas konyhákra. méter. A sziget körülbelül 70 cm-re található az asztallap fő vonalától. Normál hossza 2-4 szakasz. Ha van egy szabadon álló sziget, akkor egy vágási terület és egy további mosogató vihető át rá.

  Sziget a konyhában

  A konyhai sziget egy szabadon álló bútor modul

 5. Egy sorban. Ha a konyhaterület kevesebb, mint 6 méter, csak a pultos szekrények egyetlen láncát lehet elhelyezni. A háztartási gépek megfelelő elrendezésével dupla bútorszett illik ebédre. Kívánt esetben helyettesíthető egy oszlopasztallal - ekkor megjelenik a "G" betű kivágott változata.

  Lineáris elrendezés

  A lineáris elrendezés ideális keskeny terek, kis terek számára

 6. Két sorban. Hosszú és keskeny helyiségekben kényelmes a bútorok elrendezése két oldalon: a jobb oldalon - minden háztartási készülék és munkafelület, a bal oldalon - az étkező.

  Párhuzamos elrendezés

  A párhuzamos elrendezés egy átjárható konyhához alkalmas, amelynek meglehetősen nagy területe van

Nem elég csak a szekrények és a munkalapok vonalának görbéjét választani. Világosan ki kell számolni, hogy a bútor melyik egysége kerül elhelyezésre.

A bútorok elrendezésére vonatkozó további szabályok

A konyhabútor részletes terve

A konyhaszekrények építésének részletes terve, feltüntetve beépítésük konkrét elemeit és típusait

Vegye figyelembe a gáz- és vízvezetékek helyét. Nem kívánatos az előbbit elrejteni a szekrények homlokzatai mögött. De a vízvezetékeket el kell rejteni a háztartások és a vendégek szeme elől. Számítsa ki a szekrények szükséges nyílásait. Ha a mosogató nem közvetlenül a csövek közelében található, akkor át kell haladnia a falakon.

Gipszkarton doboz

A gipszkarton doboz, amely alatt a cső be van fedve, önálló bútorrá válhat

Ne felejtse el, hogy további helyet kell elkülönítenie a szekrények számára (az ajtók kinyitásához). Ez megegyezik a szakasz hosszával, 45-70 cm. Ne tegye a konyhai szigeteket és a bárpultokat ennél a távolságnál közelebb.

Gázvezetékek

A gázvezetékeket egy dekoratív szekrényben rejtik el

A közelmúltban a mikrohullámú sütőt és a kávéfőzőt a szekrények felső sorába helyezték át. A szakasz alsó felét egy nyitott fülke helyettesíti, ahol az egyik eszköz fel van szerelve. Ne tegyen ilyen fülkéket kályha vagy mosogató fölé ez rövidzárlathoz vezethet. A magasság és a hosszúság kiszámításánál vegye figyelembe a készülék paramétereit: általában mikrohullámú sütőket gyártanak 50x40 cm méretű, kávéfőzőket - 45x60.

Javaslatok az elektromos készülékek elhelyezésére

Praktikus konyhai szett

A kényelmes és praktikus konyhai készlet feltételesen három zónára osztható

A konyha közepének a "működő háromszögnek" kell lennie - annak a területnek, ahol a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely található. A távolságnak olyannak kell lennie, hogy a tulajdonos két lépésben mozoghasson az egyik zónából a másikba anélkül, hogy útjában akadályokat találna.

A "háromszög" optimális elhelyezkedése.

 1. Hűtőszekrény. Közel az ablakhoz - az utcai hűvösség lehetővé teszi az egység élettartamának növelését, ráadásul a sarokban elhelyezett eszköz nem akadályozza a konyha kilátását, és nem zavarja a szoba mozgását.
 2. Mosás. Célszerű, hogy a hűtőszekrény és a mosogató között egy szakasz legyen, bár erre nincs szükség. Csak annyit, hogy ez a távolság felhasználható az ételek kiolvasztására vagy darabolására. A mosogató ne legyen messze a vízvezetékektől.
 3. Lemez. Ügyeljen arra, hogy a mosogató és a fűtőelem közötti távolság legalább 70 cm legyen. Ez megvédi a kályhát a fröccsenő víz ellen, ami rövidzárlathoz vezethet a vezetékekben. Ugyanezen okból tanácsos a mosogatót eltávolítani a hűtőszekrénytől.
Zóna elrendezések

Lehetséges lehetőségek a zónák elhelyezésére a konyhában a háromszög szabály szerint

Jobb, ha háztartási készülékekhez használja a szekrények alsó részét: mosogatógép, mosógép, sütő stb.

A konyha 5 funkcionális területe

Öt funkcionális terület elosztása a konyhában

Hasznos tippek

Mielőtt az elektronikus rajzot gyakorlatba ültetné, látogasson el vele egy konyhabútor üzletbe. Kis összegű díj ellenében nézze meg részletesen a headset projektjét egy tanácsadóval. Észrevehet olyan hibákat és hiányosságokat, amelyeket a tulajdonos nem látott volna meg időben.

A projekt megvalósítása során vegye igénybe a szakemberek szolgáltatásait. Bízzon például a mosogatók vagy más eszközök marólyukain. Ezzel a megközelítéssel a bútorok esztétikusabb megjelenésűek lesznek, hézagok nélkül, és hosszabb ideig fognak tartani.

Főbb hibák

A legtöbb kezdő elfelejtette megmérni a fal szögét vagy az oldal és a szoba teteje arányát. Emiatt problémák merülnek fel: a szekrények vagy nem illenek, vagy egyenetlen vonalat képeznek. Egy ilyen hibát nagy változásokkal lehet kijavítani: új szekrény létrehozásával vagy a fal szintezésével. A probléma elkerülése érdekében előre meg kell vizsgálni a fal, a mennyezet és a padló egyenletességét.

Egy másik hiba a "készlet" hiánya. A bútor méreteinek kiszámításakor körülbelül 10 mm-es hibát kell figyelembe venni. Vagyis a szekrények teljes hosszának 1 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint a fal azonos paramétere. Ezután az összes szakasz könnyen és gyorsan beilleszkedik a szükséges fülkékbe.

Előző

Következő