Stílusos komódot készítünk saját kezűleg, egyszerű összeszereléssel, 10 lépésben

A komód praktikumát és kényelmét az idő bebizonyította, nem hiába veszítette el ez a bútordarab évszázadok óta relevanciáját. Bizonyára Ön is értékelni fogja a funkcionális előnyöket, amint az megjelenik otthonában. Zokni, sál, ágynemű megtalálja állandó helyét. Azonban teljesen lehetséges, hogy egy komódot helyeznek el a folyosón, és esernyők, kesztyűk és kozmetikumok tárháza lesz.

komódok a belső térben

Egy komód megvásárlásával az apró dolgok tárolásával kapcsolatos problémák azonnal megszűnnek.

A saját maga összeállított komódok előnyei

Nem mindig, a szoba építészeti adottságai és a belső térben meglévő elemek lehetővé teszik egy komód megvásárlását az üzletben. Nagyon gyakran a termék szokásos méretei egyáltalán nem alkalmasak a lakásban való elhelyezésre. Ebben az esetben az otthoni elkészítés alternatív lehetőség lenne. Ha komódot készít a saját kezével, megkapja a lehetőséget, hogy önállóan dolgozzon ki egy dizájnt, válassza ki az optimális méretet, színpalettát és anyagszerkezetet.

komód a hálószobában

Egy saját készítésű komód szervesen illeszthető a meglévő stílus általános koncepciójába.

Ezenkívül lehetővé válik a pénz jelentős részének megtakarítása. Az összeget, amelyet egy kiskereskedelmi üzletben hasonló komód megvásárlásáért kérnek, el lehet költeni jobb szerelvényekre (fogantyúk, vezetők) vagy fontosabb vásárlásokra.

komód sárga

Sokan észre sem veszik, milyen hasznos tárgyak a komódok.

Hogyan készítsünk komódot saját kezűleg, a mai cikk tárgyalja. Valójában a látszólagos egyszerűség ellenére ennek a kérdésnek megvannak a maga árnyalatai, amelyeket előzetesen meg kell ismerni, hogy a végeredmény sok éven át örömet szerezzen Önnek, és ne váljon irritációra.

piros komód

A komód könnyebb és elegánsabb. Egy szekrénnyel ellentétben nem tűnik terjedelmesnek.

Kivitelezés és anyag kiválasztása a gyártáshoz

Ha kételkedik művészi ízlésében és tervezési képességeiben, akkor a komód saját kezű létrehozására vonatkozó ötleteket keresve áttekintheti a híres bútorgyártók katalógusait. A sok minta között biztosan lehet találni egy megfelelő lehetőséget, amelyet csak kissé kell igazítani az egyedi kérésekhez.

komód a TV-hez

A komód szépsége, hogy a konzolasztalhoz hasonlóan a szoba egyik dekoratív központjává is alakítható.

A komód standard méretei a következő méretekkel rendelkeznek:

 • Magasság 800 mm;
 • Szélesség 800 - 1200 mm;
 • Mélység - 300 mm-től.

Javasoljuk, hogy a komód magasabb modelljeit rögzítse a szoba falához, hogy a megrakott fiókok kihúzásakor véletlenül ne boruljon fel.

magas komód

A komód dekorációval díszíthető, egy nagyon aktív és fülbemászó is.

Túl széles komódokban feltétlenül gondoskodni kell a fiók aljának megerősítéséről. Ne feledje azt is, hogy a fiókok működése közben nagy terhelések esetén a csúszó rendszer deformálódhat és elakadhat.

klasszikus komód

A komódok tetejét asztali lámpák, órák, gyertyák, figurák, vázák, növények, dobozok, fényképek, ajándéktárgyak díszítik.

A természetes fa komódok továbbra is a kedvencek. A modern dekorációs anyagok pedig lehetővé teszik nemcsak festésüket, hanem dekupázs technikával vagy művészi festéssel történő díszítést is.

komód dekor

Az ilyen típusú dekorációk könnyen elkészíthetők sablon alatt.

Kétségtelen, hogy a fa továbbra is a bútorok gyártásának legjobb anyaga, de a laminált forgácslap az utóbbi években nem kevésbé népszerű, amelynek előnyei a következők:

 • Alacsony költségű,
 • Könnyű,
 • Széles színpaletta,
 • Az összeszerelés egyszerűsége,
 • Nincs szükség végső dekorációra.
háromajtós komód

Ma a komód a belső térben egyszerűen pótolhatatlan dolog.

Néha a forgácslapok helyett a dobozok homlokzatainak gyártásához forgácslapot használnak, és a készterméket MDF-rétegekkel díszítik. Egy ilyen komód sokkal drágábbnak és reprezentatívabbnak tűnik. A masszív felső burkolat szilárdságot ad a mellkasnak. Ha a költségvetés korlátozott, 2 rétegből, 16 mm-es forgácslapból készíthetjük őket, egymáshoz csavarva, és a vágásokat széles élszalaggal lehet lezárni.

komód a folyosón

A fiókos szekrény kialakításakor ügyeljen a helyiség jövőbeni elhelyezésére.

Végül is a padlólemez gyakran megnehezíti a bútorok közvetlen elhelyezését a fal mellett. Számos lehetőség lehetséges itt:

 1. Komód felszerelése a lábakra, amelyet később díszcsíkokkal lehet lezárni.
 2. A hátulról kinyúló asztallap felszerelése.
 3. Ittál a komód alján.
fiókos szekrény

Ha még nincs ilyen tárgya a mindennapi életben, akkor közelebbről megismerve annak tulajdonságait, biztosan el fog menni, hogy megszerezze.

Részletezés és vágás

Ha tudja, hogyan kell számítógépes programokat használni a bútorok tervezéséhez, akkor a feladata nagyban megkönnyíti. Ellenkező esetben a következő lehetőségeket veheti igénybe:

 • Használjon kész rajzokat, és vágjon a lehető legközelebb a kéréseihez.
 • Készítsen rajzot, és ceruzával, vonalzóval és grafikonpapírral kézzel számolja ki az egyes részek méreteit.
 • A Compass 3D vagy az AutoCAD számítógépes program elsajátítása.
komód rajz

Rajz készítésekor ne feledje, hogy az LDSM vastagsága nem csak 16 mm.

Vannak 10, 16, 18, 20 mm opciók. A komód oldalfalai és a fiók oldalfalai közötti távolság 12,5 mm mindkét oldalon a futók befogadásához.

fiókos szekrény

A komód hátsó falának legalább 15 mm-re kell lennie a fiók külső szélétől a deformációk elkerülése érdekében.

Feltétlenül vegye figyelembe az élét. Ha vastagsága 1 mm, akkor ezt a távolságot le kell vonni az alkatrészek minden oldaláról. Az előlapok méretének kiszámításakor ne csak a szélére, hanem a fiókok közötti résre is emlékezzen. Vegyen le 5 mm-t a homlokzat magasságából (élvastagság fent és alul + 3 mm-es rés).

fiókos szekrény

Példaként egy 16 mm vastag lapból készült és 0,5 mm-es melaminszalaggal szegélyezett komód részletét ajánljuk.

Farostlemezből készülnek a fiókok alja és a komód oldala

Asztal 1

Alkatrészek neve Méretek mm Mennyiség, db
1 Komód felső 800x500 1
2 Oldalsó állvány 816x475 2
3 Alul (alul) 800x475 1
4 Homlokzat 797x205 4
öt Meghúzósín 768x80 2
6. Fiók oldala 160x450 8.
7 Fiók eleje 160x709 4
8. Fiók hátul 160x709 4
kilenc A komód hátsó fala 828x795 1
tíz A fiók alja 738x447 4

Szükséges anyagok és eszközök

Vizsgáljuk meg részletesen, hogyan lehet saját kezűleg komódot készíteni az LDSM-től.

A munka során szüksége lesz:

 • Csavarhúzó;
 • Fúró;
 • Írószer kés;
 • Négyzet;
 • Rulett vagy mérő;
 • Ceruza;
 • Hajszárító vagy vas építése;
 • 4,5 és 8 mm-es fúrók;
 • Bit a megerősítéshez.
 • Forgácslemez lap;
 • Önmetsző csavarok;
 • Sínek (2-es készletben kaphatók. Jobb sín és bal sín);
 • Megerősítő anyagok 5x70 vagy 5x50 mm;
 • Szegély a feldolgozás végéig;
 • Fiókfogantyúk;
 • Kétoldalú ragasztó;
 • Körmök.
eszközök

Eszközök és anyagok.

Lépésről lépésre összeszerelés

 1. Annak ellenére, hogy a forgácslap feldolgozása nem nehéz, fűrészgép nélkül aligha tudja oldani a lapot otthon. Természetesen használhat elektromos kirakós játékfűrészt is, de ebben az esetben készüljön fel a vágás mentén elhelyezkedő apró forgácsokra (a bevonat részecskéi letörnek és hanyag élt képeznek). Sokkal jobb szakemberek szolgáltatásait igénybe venni, akik gyorsan és hatékonyan vágják le a szükséges alkatrészeket.

  alkatrészek fűrészelése

  Ha ez nem lehetséges, akkor hagyjon 1-2 mm alapanyagot az egyes részek minden oldalán, majd őrölje le a felesleget, így minimalizálni lehet a forgácsot.

 2. Az összes nyitott véget éllel kezelje, amelynek az alapjára egy ragasztóréteget visznek fel, amely magas hőmérsékleten megolvad. Vigye fel a szalagot az alkatrészre, egyenesítse ki és vasalja meg egy szokásos vasalóval, gőz nélkül vagy egy épület hajszárítójával. Szánjon rá időt, melegítse fel az élét kis területeken, majd óvatosan nyomja le, puha ruhával törölje le. Vágja le a felesleges széleit egy késsel vagy egy pengével a gyalutól, 45 fokos szögben tartva az alkatrészt.

  szegély

  Csiszolja az ízületeket finom csiszolópapírral.

 3. Jelölje meg a helyeket a megerősítéshez, fúrjon lyukakat. Annak ellenére, hogy a megerősítés átmérője 5 mm, mégis jobb 4,5-es fúrót használni. A becsavaráskor nem lesz nehézség, mert az anyag meglehetősen puha és hajlékony.

  fúrás megerősítés céljából

  Így a kapcsolatok minősége jelentősen megnő.

 4. Mielőtt elkezdené összeszerelni a komódot, jelölje meg a sínek rögzítésére szolgáló tengelyeket. Általában a jelölések alulról indulnak, 30 mm-re az alsó belső felületétől, és az első tengely meghúzódik. A következő vonalakat a doboz elejének magassága alapján számoljuk ki, ehhez a hézaghoz 3 mm-t adunk és kivonunk 25 mm-t. Az így kapott jel a vezetőrúd-melléklet középpontjává válik. Ha az összes doboz mérete megegyezik a magasságával, akkor a tengelyek közötti távolság szimmetrikus lesz.

  útmutatók telepítése

  Hajtson végre hasonló eljárást a két oldalfalon, ügyelve arra, hogy tükrözzék őket.

 5. Csatlakoztassa a testrészeket, megerősítésekkel húzza össze. Kényelmesebb az összeszerelést alulról kezdeni, az oldalsó oszlopokat hozzáerősíteni, és csak ezután a kötélrudak felülről. Mielőtt a hátsó falat szögezi, ellenőrizze nemcsak az összes sarkot, amelynek egyenesnek kell lennie, hanem az átlókat is.

  szerelés megerősítés céljából

  Ha vannak hibák, ezeket ki kell küszöbölni, és csak ezután telepítik a komód hátsó falát.

 6. Ha a kivitel lábakat tartalmaz, csavarja be őket.

  sarka az aljára

  Esetünkben speciális tolócsapágyakat használnak.

 7. Helyezze fel a felső fedelet úgy, hogy a komód belsejéhez rögzíti.

  burkolat telepítése

  A megbízhatóság érdekében kész bútorzugokat fogunk használni.

 8. Szerelje össze a dobozok oldalsó paneljeit egyetlen szerkezetbe. Ellenőrizze az átló megfelelőségét és a sarkok helyességét, majd nyugodtan rögzítse az alsó részt.

  dobozok összeszerelése

  A dobozok párhuzamosan helyezkednek el, a lehető legegyenletesebbek és azonosak legyenek.

 9. Helyezze be a fiókokat a komódba. Itt az ideje kijavítani a homlokzatokat, ehhez használjon kétoldalas szalagot. Először rögzítse az összes elülső részt ragasztószalaggal, majd csak ezután távolítsa el a fiókokat, és csavarja rá a homlokzatokat az önmetsző csavarokra.

  szinte kész komód

  Egy egyenletes 3 mm-es rés kialakításához kezdje el alulról ragasztani, 3 mm-es távtartót helyezve közéjük.

 10. Az utolsó akkord a fülek fogantyúinak felszerelése lesz.

  kész komód

  Ha a részletezés során minden számítást helyesen hajtottak végre, és az alkatrészeket hibátlanul vágták ki, akkor az összeszerelés során nem lesz nehézség.

Az önállóan összeállított komód minden bizonnyal sok éven át örömet okoz Önnek és családtagjainak.

Következő