Műanyag ablakok redőnyeinek alkatrészei

A redőnyök már régóta nem kizárólag dekoratív részei a belső térnek. Védik a szobát a kíváncsiskodó tekintetektől, a napsugaraktól és megakadályozzák a huzatot. Azonban nem minden függönymodell képes végrehajtani a fenti funkciókat. Az áruk sokfélesége közül a modern fogyasztók egyre inkább a redőnyöket részesítik előnyben. Ami nem meglepő. A redőnyök lenyűgöző előnyökkel, megbízható felépítéssel rendelkeznek. Az új generációs függönyökről, azok konfigurációjáról, vezérlési mechanizmusáról további részletek találhatók ebben a kiadványban.

Barna redőny fehér zárójelben

A redőny egy speciális szövet, amelyet egy kis átmérőjű tengelyre tekernek

Vakok: rövid leírás, típusok, konfigurációk változatossága

A tekercses típusú napvédő rendszer egy sűrű, egyetlen lap, amelyet szükség szerint fel lehet tekerni. A tekercs egy speciális tengelyre van tekerve egy speciális vezérlő mechanizmussal. A vászon tartós, sima anyagból készült.

Vakvezető nélküli eszköz

Tipikus redőny kialakítás

Az ilyen függönyök főbb jellemzői a következők:

 • Hatékony védelem a napfénytől. A szövet befogja a sugarakat, megakadályozza a bútorok kifakulását.
  Védelem a kíváncsi tekintetek ellen. Még a vásznak világos árnyalatai sem teszik nyitottá a szobát a környező emberek előtt. Mérsékelten engedik be a nappali fényt, elzárva az utcán járókelők elől a szobában zajló eseményeket.
 • Belső dekoráció. A modern redőnyök kialakítása egyedülálló. Az ilyen ablakdíszítés mindig vonzza a figyelmet.
 • Vázlatvédelem. A sűrű anyagokból készült modellek lehetővé teszik a lakótér további megvédését a huzat, a hideg ellen.
Lila szövet redőnyök

Az ablakokat redőnyökkel díszítheti...

Nyissa ki a redőnyt az első ajtón

Vagy csukja be az üvegbetétet az ajtón

Jegyzet! Néhány vevő gyakran összekeveri a szokásos csíkos redőnyt a redőnnyel. Ezek különböző napvédő rendszerek. Az utóbbiak funkcionálisabbak és praktikusabbak. Nem kell gyakran mosni, nem gyűjtenek port, optimális fényszintet biztosítanak a helyiségben.

Dekoráció ajtók a kertbe redőnyökkel

A redőnyök szinte bármilyen belső térhez illeszthetők

A berendezések típusai, változatai

Rendszer típusa Komplett készlet, tervezési jellemzők
Nyisd ki Ez a terméktípus szövedékből, tengelyből, alul sűrű csőből és vezérlő mechanizmusból áll. Az ilyen termék teljes készlete általában tartalmazza az összes felsorolt ​​alkatrészt, speciális konzolokat-kapcsokat, kétoldalas szalagot, önmetsző csavarokat. A teljes készlet a készlet költségétől és céljától függ. A nyitott rendszer lehet mini vagy széles. A mini redőnyöket leggyakrabban fúró nélkül szerelik fel - közönséges kétoldalas szalag segítségével.
Zárva A zárt redőnyök tartalmaznak tengelyt, szövetszövetet, vezérlő mechanizmust, a redőnyök speciális vezetőit, egy védődobozt. A műanyag, alumínium dobozok biztonságosan rögzítik az anyagot, megakadályozzák annak megereszkedését, idő előtti kopását. A vezetők jelentősen meghosszabbítják a szövetek élettartamát, szorosan rögzítik az üvegegységekhez. A szárnyak kinyitására a zárt rendszert használják leggyakrabban.
Nyissa ki a redőnyt a műanyag ablak szárnyán

Nyitott típusú redőny

Műanyag ablakszárny kazettás rolóval

Zárt redőny

Útmutatók: típusok, gyártási anyagok

Különféle alkatrészek vannak a redőnyök számára. Az útmutatókat azonban a legpraktikusabbnak, szükségesnek tartják. Ők játszják a vászon megbízható bilincsének szerepét az ablakokon, biztosítva a maximális védelmet a napfénytől.

Oldalsó vezető a redőnyhöz

Az oldalvezetők teljes védelmet nyújtanak a napfénytől és kiküszöbölik a függöny megereszkedését

A retesz meghosszabbítja a függöny élettartamát, megakadályozva azok megereszkedését és romlását. A vezetők a függönyök mozgásának irányában közvetlenül az ablakkerethez vannak rögzítve. Oldalsóak, U alakúak.

Változatos kazettás redőnyök oldalsó vezetőkkel

Kétféle redőnyvezető létezik

A vezetők leggyakrabban két anyagból készülnek:

 1. Műanyag.
 2. Alumínium.

A műanyag függönyöket általában a mini függönyök tartalmazzák. Könnyűek, praktikusak. Ha azonban gondatlanul kezelik őket, gyorsan megtörhetnek. A műanyag olcsóbb, mint az alumínium alkatrészek. Az alumínium profilok robusztusabbak és tartósabbak. Széles vászonhoz használják, amely képes ellenállni a nagy terhelésnek.

Tartozékok, alkatrészek

A készlet költségeitől, a rendszer típusától, a gyártótól függően a függönyök különböző módon készülnek. Előfordul, hogy a készletből hiányoznak a redőny felszereléséhez és működéséhez szükséges alkatrészek. Ebben az esetben lehetőség nyílik a hiányzó kiegészítők megvásárlására az építőiparban, a bútor hipermarketekben, az online áruházakban. Kiegészítők vásárlásakor fontos, hogy ne takarítson meg pénzt. A rossz minőségű, törékeny alkatrészeket rövid idő után újra ki kell cserélni.

Műanyag alkatrészek redőnyhöz

Mini redőny szerelő készlet

Az alábbiakban felsoroljuk a redőnyök legnépszerűbb hardvereit, az alkalmazás jellemzőit:

 1. Adapterek. Lehetőséget nyújtanak egy hagyományos kazettarendszer kiegészítésére U alakú vezetőkkel. Az alkatrész előre tolja a kazettát a kívánt távolságra.
 2. Tengely tengely eltolás betétek. Ha a tekercs hossza meghaladja a két métert, akkor speciális betéteket kell vásárolnia, hogy biztosítsa a szövet teljes tekercselését.
 3. Doboz. Lépésről lépésre használva saját kezűleg készíthet rolót. A védődoboz önmagában nem fog működni. Könnyebb külön megvásárolni. A doboz műanyagból, alumíniumból készülhet.

  Zárt műanyag dobozok redőnyökhöz

  Színválaszték a redőnyhöz

 4. Zárójelek. Nem minden háztulajdonos készen áll arra, hogy feláldozza az üvegegység integritását a redőnyök rögzítése érdekében. Ez azonban nem jelenti a görgõfüggönyök teljes elutasítását. Telepítésük fúrás nélkül lehetséges. Ehhez speciális konzolokat árulnak.

  A redőnyök felszerelése konzolokra a keret fúrása nélkül

  A függöny csuklós konzolok segítségével rögzíthető a mozgatható ablakszárnyhoz

 5. Ragasztószalagok csövekhez (súlyozó anyagok), vezetők. A szalag poliuretán alapra készül. Képes ellenállni a nagy terhelésnek. Az évek során új szalagra lesz szükség a napvédő rendszer részleges javításához. A régi hírcsatornát időről időre frissíteni kell. Ezután a rendszer biztonságosan tapad az ablakhoz.

  Kétoldalas szalag redőnyön

  Ragasztószalaggal is rögzíthető a kazettatest teste

 6. Horgász zsinór. Egyes függönymodellekben vezetők helyett szokásos damilt használnak, amelynek átmérője legalább 0,8 mm. Leggyakrabban akkor használják, ha saját maga készít függönyt.

  Roller blind horgászzsinórral egy műanyag ablakon

  A vezetővonal az ablakkerethez nyomja a függönyt

 7. Önzáró vezérlő mechanizmusok. Alkalmas kazettás modellekhez.

  Műanyag mechanizmus redőnyökhöz

  A vezérlő mechanizmusok műanyagok, fémek vagy kombináltak

 8. Mágnesek. Az ablaküveg alatt csavarokkal vannak rögzítve. Ilyen alkatrészre akkor lehet szükség, ha a napvédő rendszerben van egy fém súlyozó szer.

  A mágnes felszerelése a redőny súlyainak rögzítéséhez

  A mágnesre a függöny zárt helyzetben történő rögzítéséhez van szükség

 9. Láncdugók. Ez egy speciális pirula alakú darab, kis kivágással. Egy adott helyen láncra kerül. A dugó megakadályozza, hogy a függöny a szükséges magasság alá süllyedjen.

  A dugó elhelyezése a redőny vezérlő áramkörén

  A dugó a kívánt szintre korlátozza a vezérlő áramkör mozgását

 10. Fűzőlyuk a damil alatt. A tekercs rögzítésére szolgáló húrmechanizmus szerves része.

  Vezetősor nyitott redőnyhöz

  A fűzőlyuk szükséges a súly szabad mozgásához a vezetővonal mentén

Jegyzet! A lista csak a legnépszerűbb, gyakran használt neveket tartalmazza. A szerelvények széles választékát kínálják.

Ellenőrzési mechanizmusok: típusok, jellemzők, előnyök

Különleges mechanizmusokat használnak a redőny készülékben a szövet felemeléséhez. Az emelő mechanizmusok három típusból állnak:

 • lánc;
 • tavaszi;
 • elektromos.

Fontos! A vezérlő mechanizmus a legsebezhetőbb része a tekercs típusú napfény-árnyékoló rendszereknek. Gyakran meghibásodhat a fizikai kopás, a rossz minőségű alkatrészek, a nem megfelelő kezelés miatt.

Lánc

A legegyszerűbb lehetőség. A vezérlés alapja egy egyszerű fémlánc. A tengely fésült végéhez van rögzítve. A lánc meghúzza a fogakat, forgatva a tengelyt. Leggyakrabban nyitott modellekben használják.

Görgős függönylánc vezérlő mechanizmus

A láncvezérlő mechanizmusokat speciális csőszerű görgőtengelyekhez igazítják

A láncmechanizmusnak számos előnye van:

 • Önjavítás lehetősége. Meghibásodás esetén a lánc könnyen kicserélhető egy újra. Olcsó, szinte minden szaküzletben kapható.
 • Egyszerűség. Egykezes művelet. Az egyszerű dolgok sokkal tovább tartanak.
 • Telepítés lehetősége bármely oldalról. Ez jelentősen leegyszerűsíti a termék balkezes emberek számára történő használatának folyamatát.

Fontos! Jobb, ha láncokat választanak fémből. A műanyag termékek gyakran törik az anyag nagy törékenysége miatt.

Rugós mechanizmus

A rugószabályozási módszer különös figyelmet igényel. A rugók lehetővé teszik a szövet automatikus pozícionálását. A súly alján van egy speciális szabályozó gomb. Csak erre van szükség a függöny bizonyos magasságig történő leeresztéséhez / felemeléséhez. A hasonló blokkú modellek szélessége legfeljebb 1,5 méter.

A redőnyök teljes készletének rendszere rugóval

Szabványos rugós redőny elrendezése

Úgy gondolják, hogy az ilyen függöny önkényesen mozoghat. De nem az. Nem vonatkoznak önkényes nyitásra, zárásra. A kialakítás speciális zárszerkezettel rendelkezik, amely megakadályozza az ilyen jelenségeket.

A rugós függöny ablakra történő elhelyezésének lehetőségei

A rugós függöny a műanyag ablak szárnyának felett és alatt egyaránt elhelyezhető

Jegyzet! Működés közben a rugórendszert nem szabad hirtelen terhelésnek, mozgásnak kitenni. Ettől hamar megbukhat.

A rugók hátránya gyors fizikai kopásuk. Az ablak gyakori kinyitásával / bezárásával a rugók meggyengülnek. Idővel a mechanizmust ki kell cserélni.

Elektromos vezérlés: mind mellette, ellen

Az elektromos meghajtó beszerelése a legjobb mód a maximális kényelem elérésére, ha a rolót otthon üzemelteti. A szövet helyzetét a hajtás segítségével állítjuk be.

Miniatűr redőny motor

A mini függönyökhöz kis méretű villanymotorokat használnak, amelyek ereje elegendő egy kis vászon mozgatásához

Redőny készülék elektromos meghajtással

Nehéz függönymodellekhez speciális, nagyobb teljesítményű elektromos hajtásokat terveznek

Az elektromos vezérlés előnyei nyilvánvalóak:

 1. A függöny lehúzásának / emelésének lehetősége a távirányítóval. Ez a megoldás az intelligens otthonok szempontjából releváns.
 2. Könnyű a nagy függönyök használata.
 3. Kevesebb szövetkopás.
 4. Az időzítő beállításának képessége. Ebben az esetben a ház világos, sötét lesz, a napszak függvényében.

Ennek az ellenőrzési rendszernek vannak hátrányai. A legfontosabb a magas ár. Az elektromos modellek költsége 30-40 százalékkal magasabb, mint a szokásos. Hátrányok a munkaigényes javítások, különösen a drága alkatrészek - a motor.

Egyéb kiegészítők

Az alapkomponensek mellett a redőnyök egyéb hasznos kiegészítői is megtalálhatók a piacon.

Jegyzet! Az alább felsorolt ​​kiegészítőket nem mindig tartalmazza a kész függönykészlet, ezek megvásárlásához nem szükségesek. Ezek azonban nagyban megkönnyítik a függönyök működését, vonzóbbá teszik tervezésüket.

 1. Dekoratív súly. A redőnynyitó / -záró láncmechanizmus kényelmesebb speciális súly mellett működtetni. A súlyokat különböző színekben és formákban árusítják. Megkönnyítik az ellenőrzési folyamatot, emellett díszítik az ablaknyílás kialakítását. A dekoratív súly költsége viszonylag kicsi. Egyes gyártók kész napvédő készletbe foglalják.

  Különböző súlyok a redőnylánchoz

  A belső tér különböző stílusaihoz súlyok választhatók

 2. Súly eset. Általában fehér színben készül, hogy megfeleljen az ablakkeret színének. A telepítés után szinte láthatatlan. A dekoratív súly rögzítésére szolgál. A tok a közönséges önmetsző csavarokhoz van rögzítve.
 3. Súly sapkák. A dugók nem mindig találhatók kész készletben. Sok gyártó spórol rajtuk, vagy minőségükön. Ezért működés közben újakat kell vásárolnia. A dugók a függönyök díszítő elemei. Befejezik a tervet, elfedik a súly egyenetlenül vágott szélét. A dugók általában műanyagból készülnek. Alumínium, fém súlyokhoz illenek.
 4. Tetőfüggöny fogantyú. A tetőablakok különleges kialakításúak. Számukra a gyártók speciális árnyékolókat készítenek. Annak érdekében, hogy használatuk a lehető legkényelmesebb legyen, további fogantyúkat lehet vásárolni. A fogantyúk egymástól bármilyen távolságra vannak felszerelve. A kész modellek teljes sorozatában a fogantyú mindig egy darabból áll.
 5. Szövet tekercselő ütköző. A szövetnek egyenletesen kell körbetekernie a tengelyt. Ez speciális korlátozókkal szabályozható. Úgy néznek ki, mint a gyűrűk. Az ilyen gyűrűk vezérlik a tengelyen lévő anyag tekercselését. Az egyik gyűrűt magára a mechanizmusra, a másikat a túloldalon lévő perselyre helyezzük. Szövetanyagot ragasztanak közéjük.

  Vezetőgyűrűk redőnyökhöz

  A korlátozó gyűrűk biztosítják a redőny sima tekercselését

Előző

Következő