Függöny, mi ez, ellentétben a függönnyel, mik azok, mosás és ápolás

A lakóépület felújításának utolsó szakasza az ablakdíszítés. Az ablaknyílás kialakításának harmonikusan illeszkednie kell a szoba teljes belső teréhez, praktikusnak és vonzónak kell lennie. A tulajdonosok azonban nem mindig tudják egyértelműen megválaszolni, hogy mit akarnak látni az ablakokon: függönyök, függönyök, függönyök? Ez a cikk részletesen tárgyalja, hogy mi a függöny, mik a fő funkciói, a beltéri alkalmazás módjai.

A függönyöknek meg kell egyezniük a választott helyiséggel

A függönyök és függönyök kiválasztásakor figyelembe kell venni az egész szoba kialakítását

Rövid leírás arról, hogy miben különbözik a párkánytól

A nagy választékú kiegészítők, függönyök, díszek az ablakokhoz gyakran zavartsághoz vezetnek. Fontos megjegyezni, hogy a függöny a legáltalánosabb tüll. Holland nyelvről ezt a szót "fényfüggönynek" fordítják. Az ilyen tülleket különböző módon használják: háttérként, független dekorációként.

Az ablak függönyének megválasztása

A függöny vagy a tüll kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak funkcionális tulajdonságait.

Fő funkciók

Függöny az ablak díszítéséhez

A függöny központi szerepet játszik az ablakdíszítésben

Ma a függönyszövet számos hasznos funkciót lát el.

 • Védi a szobát a portól. A kendő megtartja a kis részecskéket. Emiatt évente többször kell mosni - optimális esetben 3-4 alkalommal. Akkor a felesleges por nem veszélyezteti a háztartások egészségét.
 • Díszíti az ablaknyílást. A függönyök különböző mintákkal, díszekkel, sőt mintákkal készülnek. A vászon színpalettája hatalmas - bármilyen stílusú, dizájn színű terméket választhat.

  Függöny - áttetsző függöny

  Függöny - áttetsző függöny, amely jól átadja a fényt és főleg dekoratív funkciót tölt be

 • Véd a közvetlen napfénytől. A könnyű, szellős szövetek megakadályozhatják a bútorok kifakulását. Ez jelentősen meghosszabbítja a cikkek élettartamát.
 • Véd a kíváncsi tekintetek ellen. A kívülállók nem láthatják a függöny mögötti szobát. Ugyanakkor a ház könnyű és kényelmes lesz. Ez a funkcionális komponens különösen fontos a magánházak, nyaralók, földszinti lakások tulajdonosai számára.

  Sötét függöny elzárja a fényt

  A függönyök elzárják a fényt, teljesen elsötétítik a szobát, és megvédik a kíváncsi tekintetektől

 • Látványos kiegészítés a nehéz függönyökhöz. Tökéletesen hangsúlyozzák a finom függönyszöveteket.

  Háromféle függöny egy ablakon: áttetsző világos függöny, nehéz átlátszatlan függöny és könnyű dekoratív függöny az egész kompozíción

Karnis és függöny mi a különbség

Függönyök és párkányok

A függöny hosszú és széles szövetvászon, a függönyrudak pedig az ablak tetején lévő eszközök, amelyek függönyöket és függönyöket tartanak

Sokak számára furcsán fog hangzani, de gyakran a karnis, a függöny szavakat rossz értelemben használják. Az ablakpárkány külső részét karnisnak, függönynek kezdték nevezni - a függönybilincsek az ablaknyílásokon. Ez nagy hiba. Az előző bekezdések elolvasása után választ kap a kérdésre: függönyök - mik ezek. Ekkor újabb kérdés merül fel: mi az a párkány?

Karnis - egy speciális eszköz, függöny "rögzítő", függöny sín. Lehet mennyezet vagy fal. Néha a párkányt feszített mennyezetekkel maszkolják. A keresztléc különféle anyagokból készül: fémből, fából, műanyagból stb. Nem csak a függönyt rögzíti. Ma a párkány fontos dekoratív szerepet játszik. Sok belső tér hiányosnak tűnik anélkül.

A tüll megkülönböztetésének kritériumai

A szövött harisnyatartó színben, formában, kivitelben különféle variációkban készül. Ez a megközelítés lehetőséget ad arra, hogy bármilyen belső stílushoz válasszon egy terméket: klasszikus, minimalizmus, modern, provence stb.

Gyártási anyag

A tüll áttetsző, könnyű szövetből készül. Általában jó viszkóz, selyem, fátyol, pamut, vászon. A természetes szövetek túlnyomórészt népszerűek az ökodizájn rajongói körében. A szintetikus praktikusabb. Több mosás után sem veszítik el megjelenésüket.

Fontos! A fenti szövetek különböző sűrűségűek lehetnek. Ettől kezdve a függöny lehet könnyű, vagy szerkezetileg zárható a függönyhöz.

 • A viszkóz természetes anyag. Ritkán okoz negatív allergiás reakciókat. A viszkóz lehetővé teszi a levegő jól átjutását, visszatartva a port magában. Kétségtelen előnye a gyors száradás, a magas taszítás lehetősége. A viszkóz függöny jól alkalmazható a konyhában.
 • A selyem drága, finomított alapanyag. A selyemfüggönyök jól passzolnak a modern és klasszikus stílusokhoz. Általában hosszabbak, mint a mennyezet magassága. A selyem egyedülálló dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik. Sima, kellemes tapintású, gyönyörűen ragyog, csillog. A szövet jól lélegzik, melegen tart. A hálószobákban, a nappaliban, az előszobákban selyemfüggönyök vannak felakasztva.
 • A fátyol nem szuper vonzó szövet. Ez azonban nagyon praktikus. A fátyol áttetsző, matt felületű. Jól védi a szobát a napfénytől. A fátyolokat a puhaság, a könnyű ápolás jellemzi. A fátyolablak-kiegészítők nagyon olcsók. Általában a konyhában, magánlakásokban használják.
 • A pamut a legtartósabb anyag. A pamuttermék megfelelő gondozással évekig eltarthat. A pamut természetes, nem fakul, nem deformálódik. A hátrányok között szerepel az enyhe zsugorodás.
 • A fehérneműnek legtöbbször világos árnyalata van. Több száz mosást ellenáll. A vászonfüggöny megjelenése azonban nem feltétlenül felel meg minden belső stílusnak.

A nyomtatvány

 1. Függöny-széfek. Hosszúak, keskenyek, szabálytalan alakúak. A szövedék egyik vége általában alacsonyabb, mint a másik. Díszítésként használják.

  Függönyök-sálak

  Sálfüggöny - hosszú és keskeny, egyik vége a másiknál ​​alacsonyabban lóg

 2. Ollós függönyök. Ez a szokásos űrlap. A szövet hossza mindkét oldalon azonos.

  Ollós függönyök

  Ollós függöny - a függöny klasszikus formája, általában mindkét oldalán azonos hosszúsággal megy le a padlóra

 3. Thiers. Kis méretűek. Csukja be részben az ablakot.

  Függöny-szintek

  Tier függönyök - kicsi függönyök, amelyeknek el kell fedniük az ablakok egy vagy több részét

 4. Swagi. Összetett formákban készül. Díszítésként szolgálhat.

  Függöny-swagi

  A Swagi függönyök dekoratív fajták, amelyek összetett formájúak, de természetesen két függesztett éllel rendelkezhetnek

Pickup módszer

Miután rövid áttekintést készített a cikkben bemutatott fotókról, észrevehet egy figyelmeztetést - az összes függöny másképp van felvéve. Egyesek eredeti formájukban lógnak, mások eredeti alakjukba vannak hajtva. Fektesse le az anyagot, különböző módon veheti fel.

Az első lehetőség a hosszú vásznak vásárlása. Akkor szépen elterülnek a padlón. Átvételre ebben az esetben nincs szükség. Ez a módszer nagyon helyes a klasszikus szobabelső számára.

Függönyök felszedés nélkül

Függöny felszedés nélkül - a legegyszerűbb megoldás, amikor a függöny lóg, egyszerűen csúsztatáskor összecsukható

Jegyzet! Ha azt szeretné, hogy az anyag szépen folyjon a padlón, válasszon nagyon könnyű, hajlékony szöveteket. A selyem tökéletes.

A következő lehetőség egy egyszerű felvétel szövethurokkal. Ez az ablaknyílás díszítésének klasszikus módja. Egy ilyen fogó alatt a függöny alja egyenletesen, felfelé lóg - gyönyörű félkört képez.

Függönyök egyszerű felvétellel

Függönyök egyszerű szedővel - a felszedő alatt a függöny alja pontosan lóg

Az előregyártott hangszedő majdnem megegyezik az előző verzióval. A vászon alja azonban ferdén lóg.

Függönyök előre gyártott felszedővel

Előre gyártott felszedővel ellátott függönyök - a függöny alja ferdén lóg

A szövés felvétele a legeredetibb lehetőség. Ez a technika megkönnyíti az ablakok díszítését egy provence-i, szecessziós stílusban díszített szobában.

Az eredeti változat szövéssel

A kétszínű szövésű függöny eredeti változata

Stílusok

Ez a fő osztályozás. A függönyök különféle stílusokban készülnek. A legnépszerűbbek.

 • Skandináv. Ebben a stílusban általában klasszikus formájú termékeket használnak - olló. Különböző színek használhatók: fehér, tejszerű, világoskék, szürke, világosbarna. A skandináv stílus sokoldalú. Egy ilyen függöny megfelelő lesz a különböző célú helyiségekben.

  A skandináv stílusú függönyök és függönyök a dekoráció elegáns elemévé válnak, és egyszerűségük és eleganciájuk miatt könnyen illeszkednek bármilyen belső térbe

 • Klasszikus. Ezek lapos, egyszerű, lehulló fehér (szürke) vásznak. Ki kell egészíteni függönyökkel. A klasszikusok jelenleg különösen relevánsak. Az ilyen modelleket gyakran lehet látni a minimalizmusban, csúcstechnológiával díszített helyiségekben.

  Klasszikus stílusú függönyök

  Klasszikus stílusú nappali függönyök, lambrequinnel és függönyökkel díszítve

 • Francia. Az ilyen stílusú termékeket finom színek, további dekorációk jelenléte különbözteti meg: fésűkagyló, lambrequins.

  A francia függönyök és a sötét színű nemes szövetből készült függönyök lehetővé teszik, hogy belemerüljön az elegáns légkörbe, újjáteremtse a klasszicizmus, a barokk, a rokokó és a birodalom stílusát

 • Panel. Ez egy bizonyos típusú függöny. A panelfüggönyök csak kivételes stílusokban, belső terekben használhatók. Legfőbb előnyük, hogy különböznek másoktól;

  Függöny-panelek

  A függöny-panelek az otthoni tér kialakításában nagyon hatékony és világos tervezési részletek

 • Japán. A japán függönyöket nagy sűrűség, a redők hiánya különbözteti meg. Sok hasonlóságuk van a testülettel. A japán stílusú vásznakon gyakran szokatlan minták, élénk színű ékezetek vannak.

  A japán függönyök kifinomult és egyben visszafogott belső részletek, amelyek szövettől függően bármely helyiséget kiegészíthetik

A modellek változatai

Hilya függönymodell

A Hilya függönymodell felakasztható úgy, hogy a függönyrudat rejtett hurkokon átvezeti, vagy gyűrűkkel és horgokkal

Maigull vastag függönykészlet

Sűrű függönyök sötétkék Maygullban, megbízhatóan védenek a túl erős fénytől és a huzattól

Kilátás Rövid leírás, tulajdonos vélemények
Hilya Ezek közepes sűrűségű függönyök. Beengedik a nappali fényt. Gyakran használják őket többrétegű kompozíciók összeállításakor. A szövetek poliészterből készülnek, tetejükön fonat található. Ezzel redőket készíthet. A hilya függönyökről szóló vélemények többnyire pozitívak. A tulajdonosok megjegyzik a színek széles skálájának jelenlétét, a könnyű kezelhetőséget.
Maygull Ez a modell nagy sűrűségű, poliészterből készült. Tökéletesen blokkolja a fényt, a nyári hőséget, a huzatot. Leggyakrabban a vászon sötét árnyalattal rendelkezik: kék, barna, fekete stb. Jó vélemények vannak a maigull függönyökről. A legtöbb felhasználó kiváló védelmet nyújt a napfénytől. Maygull jóvoltából a szoba sötétedhet a nappali alváshoz. A maigull függönyökről is vannak negatív vélemények. Az egyik a távozás nehézsége. A terméket csak szárazon lehet tisztítani.
Lille A hófehér lille függönyök olcsó, olcsó modellek. Poliészterből készülnek és kis sűrűségűek. A Lille kiváló fényáteresztéssel rendelkezik. Emiatt szokás vastag függönyökkel együtt használni. A felhasználók megjegyzik a szövet törékenységét. A függönyök könnyen károsodhatnak, elszakadhatnak a mosás, a működés során. Az előnyök között szerepel a termék önrövidítésének lehetősége. Nem kell szegélyezni.
Wilborg A sűrű Wilborg függönyök kiváló védelmet nyújtanak a napfénytől. Magas áruk, nemes kialakításuk van. A fénytől való védelem mellett a wilborgs jól tartja a nyári hőséget, és megakadályozza, hogy huzat jelenjen meg a helyiségben. A modellel kapcsolatos vélemények vegyesek. A legtöbb felhasználó csak a használat előnyeit veszi észre. Vannak azonban elégedetlen tulajdonosok. A Wilborg hátrányai között szerepel a magas ár, a gyakori mosás igénye. A kendők gyorsan összegyűjtik a port.
Könnyű függöny Lille

A könnyű Lille szövetből készült függönyök segítenek megőrizni a magánéletet, de nem zárják el a napfényt

Nehéz függöny Wilborg

Sűrű, bézs színű Wilborg függöny sűrű, fényűző szövetből

A cikkben bemutatott fotón láthatja, hogy milyen függönyök vannak a függönyökhöz.

Mosás és ápolás: hasznos tippek

Szövetápoló címkék

Feltétlenül gondoskodni kell a függönyökről az adott termékre vonatkozó ajánlások szerint.

A házban lévő textil kiegészítők értelemszerűen mosást, különös gondosságot igényelnek. A függönyön gyakran kéznyomok maradnak, eső alatt a zárt ablakból por és szennyeződés gyűlik össze. A fő gondozás a mosás. Vegye fontolóra hasznos javaslatokat és szabályokat a függönykendők különféle anyagokból történő tisztítására:

 1. Selyem, fátyol. Ezek a legfinomabb szövetek, amelyek finomságot igényelnek önmagukhoz képest. A selymet és a fátylat csak minimum 20 fokos hőmérsékleten lehet lemosni. Az üzemmódot kényesnek kell beállítani. Ezután a termék hosszú ideig megőrzi formáját, vonzó megjelenését. Ezenkívül speciális táskával is megvédheti. Jobb természetes úton szárítani - szabad levegőn. Ne csavarja. Mielőtt az ablakon lógna, a függönyt enyhén vasalni lehet.

Jegyzet! Előáztassa a selymet, a fátyol nem éri meg. Minden strandot különösebb nehézség nélkül eltávolítanak belőlük.

 1. Viszkóz. Ez az alapanyag általában elviseli a 40 fokos hőmérsékletet. Mosáskor speciális termékek használata megengedett. A termék kiválasztásakor meg kell győződnie arról, hogy vékony anyagokra készült-e. Hosszan tartó napsugárzás esetén a viszkóz durvává válhat. Ezért öblítőszer használható a mosószerrel végzett mosás után. A kondicionáló után nincs szükség öblítésre. Az anyagot csak nedves ruhával vasalhatja meg.
 2. Pamut, vászon. A természetes szövetek kezelése nem túl igényes. Általában öko stílusban használják őket. Pamut, lenvászon 40-60 fokon mosható. A természetes alapanyagok nagy sűrűségűek. Ezért szükség esetén akár fehérítőt is lehet használni. A szárítás lesz a távozás legnehezebb lépése. Az akkumulátorok közelében lévő fűtőberendezéssel nem száríthat pamutot és lenet. Ez a szárítás zsugorodást okoz. A legjobb, ha természetes levegőn szárad. A vasrostnak enyhén nedvesnek kell lennie.
 3. Poliészter. A vásárlók körében a legnépszerűbb. A poliészter jól megőrzi formáját, vonzó megjelenésű. A poliészter termékek mosása nem mindig megengedett. Ha azonban a gyártó megadja az utat, akkor a kényes módot kell választani. A víz hőmérséklete nem érheti el a 40 fokot. Az alacsony hőmérséklet segít megelőzni a ráncosodást. Egyes modellek mosása nem ajánlott. Ebben az esetben száraz tisztítás alkalmazható.

Vélemények

A modern redőnyök, redőnyök, japán függönyök kissé kiszorították a divatból a klasszikus függönyöket. A hétköznapi függönyök azonban helyet is találhatnak a lakóhelyiségekben. A vastag függönyök mellett önmagukban is használhatók. A tulajdonosok véleménye a legtöbb esetben nagyon pozitív. A felhasználók megjegyzik a modern modellek vonzó megjelenését, egyedülálló képességüket, hogy sötétedés nélkül elrejtsék a szobát a kíváncsiskodó szemek elől. Az előnyök között sokan megkülönböztetik a karbantartás egyszerűségét, a huzat elleni védelmet. A vélemények szerint az ollós függönyöket egyre inkább kiegészítő függönyök nélkül használják. Egyszerűnek és relevánsnak tűnik. A legnépszerűbb színek: tejszerű, szürke, fehér, világoskék, kék.

Előző

Következő