Műanyag ablakok redőnyeinek mérése az ablakok helyes mérése

A redőnyök a legkompaktabbak a meglévők közül. Lehetővé teszik az ablaknyitás megszervezését minimális pénzeszközökkel, ugyanakkor megbízhatóan bezárják a szobát a kíváncsi tekintetek és a napfény ellen. Néhány árnyékolók gyártásával foglalkozó vállalat felajánlja az ügyfeleknek a kedvezményt, ha maguk mérik az ablak méretét.

Zöld redőny a nappali ablakain

A redőny megvásárlása előtt meg kell mérnie az ablakok méreteit

A redőnyök mérésének szabályai

Az ablakot szabályos mérőszalaggal, milliméteres pontossággal csukva mérik. A vakszárny magasságának összefüggésben kell lennie a nyíló keresztléc magasságával. A szövetvezetők alsó széleinek egy síknak kell lenniük.

A redőnyök gyártásához előzetesen meghatározzák, hogy hova kell felszerelni a tartóelemet:

 • a külső nyíláson;

  A redőnyök méretei, ha az ablaknyíláson kívül vannak felszerelve

  A redőnyök mérése a nyíláson történő felszereléshez

 • a nyílás belsejében;

  A redőnyök mérése az ablaknyílás belsejében

  A mérésnél figyelembe veszik az ablaknyílás egyenetlenségeit

 • minden hátsó alvázhoz külön-külön.

  A függönyök mérése a műanyag ablak különböző szárnyain

  Összehasonlítani kell a redőny függönyének és a nyitó szárny magasságát

A mérést két paraméter szerint végezzük: szélesség, magasság. Miután elgondolkodott azon, hogy miként lehet mérni a redőnyöket a műanyag ablakokon, fél órát vagy órát különítsen el, készítsen mérőszalagot, jegyzetfüzetet és tollat ​​az eredmények rögzítésére. Fontolja meg, hogy melyik struktúrát szeretné telepíteni.

Fontos! A "zebra" vakok (ezeket nappal-éjjel is hívják) nagyobb helyet igényelnek (0,3-0,5 cm).

Műanyag ablakok tervezése nappali-éjszakai rolóval

A "nappali-éjszakai" redőnyök két szövetcsíkból állnak, zárva pedig folyamatos vászonnak tűnnek

A tekercsfüggöny szélessége megfelel az üveg szélességének, figyelembe véve az oldalsó üveggyöngyöt (ez egy olyan elem, amely biztonságosan rögzíti az üveget a keretben, vasalható vagy téglalap alakú), plusz 0,1 cm mindkét oldalon.

A nyitott redőny szélességének mérése

Nyitott redőny esetén a szélességet az üveggyöngyök külső szélei között mérik

A méret meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy a redőny rögzítése (rúd, forgó mechanizmus, végsapkák és rögzítőelemek) a csuklópántokon vagy a lejtőkön nyugszik-e.

A szárny nyitási szöge különféle típusú redőnyökkel

A kazettás függönyök két szabványos méretben kaphatók: UNI1 és UNI2, amelyek közül az első kisebb méretű, és nyitó szárnyra szerelhető

A magasságot a szárny felső szélétől a szárny aljáig kell mérni, míg ha az üveggyöngy lekerekített alakú, akkor a keret határát az üveg oldalától 2-5 mm-rel kell átfednie.

Üveggyöngyök változatai PVC ablakokhoz

A műanyag ablakokon használt üveggyöngyök típusai

Ha a keretet kinyitják, akkor az alsó hosszát 5-7 mm-rel csökkenteni kell. Vak vakon a magasságot a tetejétől az alsó gyöngyéig megmérjük, plusz 0,5 cm.

A nyitott redőny magasságának mérése

A magasságot a felső üveggyöngy felső széle és az alsó alsó széle között mérik

Milyen hibák lépnek fel a mérés során

A gyakori hibák elkerülése érdekében útmutatásokra van szükség a függönyök mérésére. Sokan úgy gondolják, hogy elegendő a keretet keresztben és végig mérni, de az ablakok nem egyformák a teljes területükön, ezért három mérést kell elvégezni különböző távolságokban. Sorrendben adja meg a kapott legkisebb értéket. Ha szélessége / hossza meghaladja, előfordulhat, hogy a függöny nem fér bele a nyílásba.

Fontos! Figyelembe kell venni magának a redőnynek a méreteit, amely a függönyt tartja.

A redőny nyitott és zárt típusú. A nyitott szerkezetek olcsóbbak, de gyorsan koszosak. A zárt mechanizmusok drágábbak, de sokkal kényelmesebbek.

A redőny fajtái műanyag ablakokhoz

A redőny kétféle - nyitott (a képen a bal oldalon) és zárt (jobb)

Vannak mechanikus vagy automatikus vezérlések. A redőny teljes szélessége 0,3-0,5 cm-rel nagyobb, mint maga a függöny mérete, a széleken lévő rögzítőelemek / dugók miatt. Ha nem veszi figyelembe a különbséget, a penge meghaladhatja a keretet - a telepítés során le kell vágni.

Elektromos redőny PVC ablakhoz

Az elektromos meghajtású függönyök kiválasztásakor jobb, ha előnyben részesítjük a kompakt modelleket, amelyek méretei valamivel nagyobbak, mint a kézi társaik

A mechanizmus mélysége 3,5-4 cm (a kivitelt és méreteit a gyártótól kell ellenőrizni). A rögzítési módszerek közötti különbségek miatt ajánlott előzetes méréseket bízni olyan szakemberekkel, akik ismerik az ilyen függönyök felszereléséhez és kezeléséhez szükséges különféle eszközök bonyolultságát.

A redőnyszerkezet magasságának mérése

A mechanizmus mélységétől függ, hogy az ablakszárny rendesen kinyitható-e

Előfordul, hogy a redőnyök úgy vannak felszerelve, hogy azok csak az üveget takarják el a keret belsejében. Ebben az esetben a szerkezet kizárólag téglalap alakú üveggyöngyös keretekhez van rögzítve.

UNI 2 rendszer redőnye műanyag ablakon

A függönyök vezetőkkel jók, mert teljesen elzárják a napfényt.

Amikor ennek az elemnek lekerekített alakja van, a függönyök kissé nagyobbak lesznek, magasabbra helyezkednek el az ablaknyílásban. Nagy redőnyöket helyeznek el kívül, a redőnyt a falhoz vagy a mennyezethez rögzítik.

Ügyeljen a fogantyúk helyzetére a keret kinyitásához! A nyitott tekercs nem akadályozhatja a hozzájuk való hozzáférést.

Tekercses rózsaszín függöny egy műanyag ablakon

Célszerűbb úgy elhelyezni a vezérlőrendszert, hogy a csipke ne ütközzen össze a fogantyúval

Ha a függöny használat közben megérint valamit, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a szerkezetet letépi a helyéről. A vezetők alsó éle az ablakpárkányhoz érve piszkos, gyűrött.

Vezetőkkel ellátott függönyök jellemzői

Ahhoz, hogy a redőnyök laposan feküdjenek, és ne legyenek hézagok a szélükön, vezetőket használnak - a redőnyök szépek, hosszabb ideig tartanak és nem vetemednek. A redőnyök ablakának vezetőkkel történő mérésének kitalálásakor figyelembe kell venni a következő jellemzőket:

 • az üveggyöngy mélységének elégségesnek kell lennie, hogy a szövet ne érjen hozzá az üveghez, ami körülbelül 10 mm;

  Üvegezés gyöngy mélység egy műanyag ablakon

  Az üveggyöngyök mélysége határozza meg, hogy melyik függönyrendszer felel meg a legjobban

 • az ablaknyílás szélességét a keret szélének az üvegegységgel való illesztései között mérik - ekkora a vászon;

  A függöny szélességének mérése vezetőkkel

  A szalag szélességét az oldalsó üveggyöngyök bordái között mérjük

 • a díszdoboz szélessége megegyezik az üvegezés gyöngyének egyik szélétől a másikig terjedő méretével;
 • vegye figyelembe az üvegezés gyöngyének méretét - ha a szélesség kevesebb, mint 10 mm, nincs elegendő hely a vezetők speciális szalaghoz (9 mm) történő rögzítésére;

  Műanyag ablak üveggyöngy-mélységének mérése

  A mérés 1 mm pontossággal történik! Csak fém mérőszalagokat vagy vonalzókat használjon

 • a kész függöny magassága megegyezik az üvegezés gyöngyének kereszteződésének magasságával, alul és felül a kerettel.

  A redőnyök magasságának mérése vezetőkkel

  A lapos vezetőkkel ellátott függöny magasságát a felső üveggyöngy széle és az alsó széle között mérik

Fontos! A függöny vezetőkkel történő elhelyezésének eldöntésekor ne feledje, hogy a redőnydoboz magassága nem lehet kevesebb 7 cm-nél, 36 mm mélységgel.

Zárt redőnyök egy műanyag ablakon

A vezetők biztonságosan rögzítik a függönyszövetet, megakadályozva annak hajlítását és az ablakhoz tapadását

A zárt típusú redőnyöknél a szövet szélességét az üvegezés csatlakozójától a kerettel kell mérni, és nem az üveggel. Maga a hengermechanizmus szélessége ennél az értéknél 20 mm-rel nagyobb. A mért méret tartalmazza az U alakú vezetők szélességét. A zárt típusú mechanizmusok csak ilyen kialakításokat használnak, amelyek mindkét oldalon 3-5 mm-rel növelik.

Fontos! A kormányberendezés élének bizonyos távolságra kell lennie a lejtőtől, hogy kissé kinyitható legyen.

Redőnyök egy PVC ablakon, lengő szárnyakkal

Ha az ablak meredeksége nagyon közel van a kereszttartóhoz, a függöny mechanizmusa akadályozhatja a szárny teljes kinyitását.

A függöny magasságát vezetőkkel a keret és az üveggyöngy alulról felfelé történő illesztései határozzák meg. A nem nyíló ablakok esetében a lejtéstől a keret és az üveg találkozásáig legalább 45 mm távolságnak kell lennie - ez helyet biztosít a redőny felszereléséhez.

Szakmai segítség

A gyakorlat azt mutatja, hogy a szokásos ablakok mérve nem téglalap alakúak, méretük kissé eltér a rögzítési pontoknál. Nagy méretekhez kifejezetten a panorámás üvegezéshez van szükség rolóra, amelynek mérését legjobb szakemberre bízni. Nagyméretű szerkezeteknél több rögzítési pontot kell figyelembe venni, a méréseket többször kell elvégezni.

Az ablaknyílás saját mérése fém mérőszalaggal

Sajnos az ablaknyílások gyakran egyenetlenek, azonban, mint maguk az ablakok, még a műanyag is

A nem szabványos ablaknyílások esetén csak szakember határozhatja meg a méretmérési algoritmust. Lekerekített tetejű opcióknál a redőny felszerelésének sajátosságai miatt nehéz lesz rolót készíteni. A mérések magukban foglalják a kör paramétereinek meghatározását, a rögzítési módszer megválasztását - ezt nem lehet megtenni anélkül, hogy pontosan tudnánk, milyen eszközökkel és technológiákkal rendelkezik a vállalat.

Redőnyök egy boltíves ablakon

A boltíves ablakokat rolók segítségével meglehetősen nehéz díszíteni

Fontos! Az ilyen terveket csak egyedi alapon készítik, lehetetlen megtalálni őket a katalógusban.

Íves műanyag ablakdísz redőzött függönyökkel

Talán a legjobb megoldás az lenne, ha a redőnyöket elhagynák más modellek helyett, amelyek lehetővé teszik a nem szabványos ablaknyílások tervezését, például a redős függönyök jól mutatnak az ívben

Nehéz kitalálni, hogyan lehet a redőnyöket elhelyezni egy kiugró ablakban - jobb, ha szakembert hívunk mérésre. Számos lehetőséget kínál a redőnyök elhelyezésére, hogy ne legyenek rések a széleken, és az összes ablak egyetlen kompozíciónak tűnjön.

Redőnyök a konyha ablakának ablakain

Fontos kiválasztani azt a lehetőséget, amelyik a legjobban megfelel az öbölablak minden ablakának

A rögzítő mechanizmus számára rendelkezésre álló szabad helytől függően szerkezeteket használnak:

 • nyitott vagy zárt típusú;
 • mechanikus vagy automatikus;
 • szakember kiválasztja a vezetők formáját.

Kimenet

A rolókeret mérése nem nehéz folyamat, de nagyon óvatosan kell megközelíteni. Egy hiba oda vezet, hogy a munkát át kell dolgozni, ami további költségekkel jár. Ha a fogantyú helyzetét a vázon nem veszik figyelembe, vagy a vászon valamivel hosszabb a szükségesnél, a tulajdonos, érezve az elkövetett hibák kellemetlenségét, meg akar szabadulni tőlük: újra pénzt kell költenie.

Redőny beépítése saját kezűleg egy PVC ablakra

A lényeg a maximális figyelmesség, akkor az eredmény nem okoz csalódást.

Ha bármilyen nehézsége van, az ablak összetett alakú - jobb, ha azonnal meghív egy szakembert. Ez időt, pénzt és gondot takarít meg.

Videó a nyitott redőny ablakának méréséről

Fotógaléria: Redőnyök a belső térben

Előző

Következő