Milyen szép függönyöket akasztani az előszoba, a konyha és más helyiségek lakáslehetőségeiben

A belsőépítészet befejezésével felmerül a kérdés: hogyan lehet szépen felakasztani a függönyt? Végül is az ablakdíszítés az utolsó akkord, amely lehetővé teszi, hogy végre felélessze a szoba hangulatát, és eredetiséget adjon a kényelmének.

Az ablakdíszítést a szoba színvilága, a tér övezete és a lakók ízlési preferenciái alapján választják meg

Ablakdíszítés egy lakásban: emelje ki a fő dolgot

A függönyök megválasztása a belső térben

A függöny kiválasztásakor a legfontosabb a kényelem és a harmónia egy adott belső térben.

Először el kell döntenie és ki kell választania egy felfüggesztett szerkezetet és anyagot; másodszor fontos átgondolni magát a tervezési lehetőséget, kiválasztani és megvásárolni a szükséges kiegészítőket. Ehhez nagyon fontos tudni, hogyan kell megfelelően függeszteni bizonyos függönyöket.

Jegyzet! Az egyszerűbb, annál jobb - mindig lapos lépcsőzetes függönyök, amelyek a szokásos húrra függesztve gyönyörű textúrájú, házi szőtt szövetből készültek, mindig divatosak és népszerűek.

Az általános belsőépítészet, a párkány lehetősége, a kiegészítők megléte vagy hiánya, a vászon és a rétegek száma alapvető tényezők, amelyek segítenek megérteni, hogyan lehet függönyöket felakasztani.

A változatosság a függönyök kialakításában

A dizájn változatossága nemcsak a függöny varrásához való szövet kiválasztásával érhető el, hanem különféle kiegészítők használatával is.

Alapvető szabályok: a függönyök gyönyörű felakasztása

1. szabály Döntse el a rögzítési rendszer opcióját, vagy hagyja el teljesen.

 • Klasszikus fém, fa vagy műanyag függönyrúd rúd formájában. Zárójelekkel van a falhoz rögzítve, és több vezetője van, amelyek egyikén egy lambrequin függöny szépen fog kinézni, a másikon pedig könnyen átlátszó függöny - tüll mozgatható.

  A falra szerelt függönyrudakat a falra szerelik, amelyekhez tartókonzolokat és elemeket tartalmaznak, amelyekre a függönyök felfüggesztésre kerülnek

 • Mennyezeti párkány műanyagból, egy vagy több függönysorral. Más módon a mennyezeti párkány húrnak, botnak vagy profilnak nevezhető. Az organza, a tüll, az otthon szőtt könnyű vászon, a nejlon vagy a függöny szál változata tökéletesen fog kinézni rajta.

  A műanyag mennyezeti párkányok a modern ablakok harmonikus kialakítását jelentik, tökéletesen kombinálva lambrequinekkel és más típusú függönyökkel

 • Fából készült bagett-párkány, amelyet a függönyök sokféle rögzítési lehetősége díszít: gyűrűk, fülbevalók, fűzőlyukak, fűzőlyukak, horgok. A függönyök bagetthez való rögzítésének általános lehetősége a gyűrűk használata.

  Baguette karnisok

  A bagett-párkányoknak harmonikusan illeszkedniük kell a teljes légkörbe

2. szabály Válassza ki az anyagokat a szoba belsejének megfelelően, és helyesen számolja ki méretüket.

 • Válassza ki a szöveteket és a függönyrétegek számát a meglévő stílushoz.
 • A szükséges vászonmennyiség helyes kiszámításához mérje meg az ablakot - a rögzítő rendszertől a függöny végéig tartó helyekre.
 • Ha úgy döntenek, hogy a függöny hullámos lesz, feltétlenül meg kell szorozni az egyenletes ruha mennyiségét (az ablak egyik végétől a másikig) 2-vel, vagy jobb 2,5-tel.

  Szövet kiszámítása függönyökhöz

  A függönyök szövetfogyasztásának meghatározása érdekében ismernie kell a függöny hosszát és szélességét.

Fontos! Mindenképpen vegye figyelembe a vászon felépítését. A szövet sűrűségének el kell különítenie az idegen hangokat, meg kell védenie a helyiséget a huzattól, a napfény behatolásától és a kíváncsi szemektől.

3. szabály. A helyiség vizuális érzékelésének való megfelelés.

 • A vászonnak hangsúlyoznia kell az ablakot, mint a fő nappali fényforrást.
 • A párkányt a lehető legmagasabban kell rögzíteni. Ez vizuálisan megnöveli a falak méretét a padlótól a mennyezetig.
 • Meg kell figyelni a stílusos belső kialakítást a függönyök lehetőségével.

  A párkány rögzítése

  A párkányt a helyiség jellemzőinek megfelelően kell megválasztani

Fontos! A padlón fekvő függönyöknek minimális mennyiségű dekoratív részletet kell tartalmazniuk. De a rövid függönyöknek éppen ellenkezőleg, kiegészítő kiegészítőkre van szükségük.

A függönyök kombinációja a szoba kialakításával

A divatirányzatok a leglakonikusabb és legkényelmesebb környezet megteremtésére törekszenek. Az egyszerűség, a funkcionalitás, a természetesség és a belső részletek kombinációja alapvető igazság, amely segít megőrizni mind a jó, mind a divatos ízlés kereteit, és gyönyörűen függeszteni az ablakokat.

1. lehetőség: A textilek és a függönyök színének egyezése A legfontosabb, hogy betartsuk a harmónia szabályát: a textil- és kárpitanyagok minden árnyalatának összhangban kell lennie egymással. Elég odafigyelni a dekoratív párnák, abroszok, kárpitozott bútorok, lámpaernyők színére, és ezeknek megfelelően választani a textíliákat és a függönyök árnyalatait.

A kanapé és a függöny színe

A kanapé és a függöny színének összhangban kell lennie a már meglévő felülettel

2. lehetőség. Monokróm betartás. Ha a szoba textíliáinak különböző színű árnyalatai vannak, akkor a függönyt össze kell kapcsolni a már rendelkezésre álló lehetőségek egyikével.

Fekete-fehér nappali belső tér

A monokróm belső térhez jó a különböző textúrájú szövetek kombinálása, ugyanazon szín különböző árnyalataiban

Fontos! Az ablakdíszítésnek tömörnek kell maradnia. A fő a függöny fő színe, és az akcentus részletei már másodlagos pontok, amelyekkel vigyázni kell.

3. opció minták és rajzok megismétlése. A függönyök legszokatlanabb kombinációja a belső tér hátterében. A tágas szobákban nagy mintájú függönyök gyönyörűek lesznek. Ennek megfelelően a kis minták tökéletesen hangsúlyozzák a kis szobát.

Különböző minták

A minták változatossága végtelen, választásukat a belső tér stílusösszetevője határozza meg

Milyen szép függönyöket akasztani az előszobába

Minden otthon központi eleme a csarnok. A függönyök nagyszerű felakasztása egy nagy vendégszobába ugyanolyan egyszerű, mint a körte lehúzása. A legfontosabb az, hogy a szöveteket a szoba megvilágításának megfelelően válasszuk ki, és egészítsük ki például pelyhekkel, rojtokkal vagy kecses bojtokkal. Egy kis nappali számára jobb, ha előnyben részesítjük az egyszerű, egyenes függönyöket. A vásznakon lakonikus, vízszintesen elrendezett geometriai minták lehetnek, amelyek vizuálisan kibővítik a teret.

Jegyzet! A nehéz szöveteket könnyű szövetekkel kell kombinálni: organza, tüll, vászon, bársony vagy taft. A függönyök színvilágát kombinálni kell a szoba belsejével.

Nagyon jó és trendi lehetőség az, ha egyrétegű függönyt akasztunk egy közönséges fém függönyrúdra fűzőlyukak segítségével, megtartva a hullámosságot. Kiegészíthető nehéz bélelt függönyökkel, amelyek az ablak közepén záródnak.

Az ablaktér klasszikus stílusú díszítése

Az ablaktér díszítése ötvözi az áttetsző tüll- és a sötétítő függönyt a lambrequinnel, és ízet ad a klasszikus stílusnak, amely mindig trend lesz

A függönyöket elegánssá teheti lambrequins segítségével. Ez lehet egy darab sűrű szövet, összegyűjtött redők vagy harangok a tetején. Használhatja a merev és sűrű lambrequin lehetőségét is - sima, ferde vagy lekerekített élű bando, szorosan rögzítve őket. A ragasztószalagra rögzítve rögzítheti az áttört lambrequint.

Színek és formák kombinációi

A szeszélyes szín- és alakkombinációk ötletei megtalálhatók az Art Deco nappaliban

Fontos! A függönyök fűzéséhez fűzzen egy gyűrűt, vagy inkább sokat, hogy megőrizze a hullámosságot.

Annak érdekében, hogy a természetes fény bejuthasson a vendégszobába, ideális és szép lehetőség az lenne, ha egy szövetdarabot fújt stílusban fűzünk az ablak tetejére (a párkánytól és 20 cm-ig az ablakig).

Milyen szép függönyöket akasztani a konyhába

Az ablak helyét és átmérőit az első szempont, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt eldöntenénk, mire akaszthatjuk fel a függönyöket a konyhához. Ha az ablak közel van a munkaterülethez, akkor az ideális megoldás egy római vagy rövid függöny, vagy redőzött lenne.

Cafe stílusú függönyök

Kávézó stílusú függönyök fal- vagy teleszkópos párkányokkal eredetinek tűnnek a konyhában

A redőnyök a teljes ablaknyílás mentén vannak felszerelve, és szorosan csukják be. Különböző redőzött lehetőségek vannak. Telepíthetők magának az ablaknak a végére vagy a keretbe.

A textil római redőnyök tökéletesen hangsúlyozzák a kis konyha kicsi, rövid ablakát. Nagyon sok lehetőség van a római függönyökre. Ugyanúgy vannak rögzítve, mint a redőn vagy a karnison függesztve.

Római redőnyök a konyhához

A konyha számára szigorú római függönyök vagy elegáns olasz függönyök ideálisak.

A konyha másik eredeti lehetősége az angol vagy, amelynek második neve van, a londoni típusú lapos függöny. Többféle módon felakasztható:

 • hogy általában szükség szerint lehessen függönyözni az ablakot;
 • leengedni, ezzel a római függönyök "utánzását" végrehajtva.

Fontos! Rövid vagy földig érő variációk használatához tudnia kell, hogy a függönyök mit függesztenek fel a konyhában. Általános szabály, hogy ez egy szokásos vagy húros karnis. A függöny minden centiméterét egy szokásos kampóra rögzítik, vagy maga az éle egyszerűen szegélyezett és szorosan a karnisra kerül.

Tüll az ablakpárkányhoz

Ha az ablak vízszintes vagy résen van, akkor biztonságosan választhatja a tüll az ablakpárkányig

A szokásos szalag, íj vagy speciális, fém zsinórral és mágnessel ellátott cipők segítenek díszíteni a rövid konyhai függönyt.

A függöny osztrák változatával diszkrétebb drapériát készíthet. Megvan a fő jellemzőjük - összeszereléskor a vászon hátoldala a széle mentén kiemelkedik.

A szellős provence-i, kopott sikkes, faházi vagy vidéki stílusú konyhához gyönyörűen díszítheti az ablakot a kávézó függönyei segítségével. Elég felvenni egy pamutszövetet, és a falon, közvetlenül az ablak tetején, rögzíteni kell a karnisot gyűrűkkel. Az ablak közepén egy húros szálat kell kinyújtania, hogy rövid függönyt fűzzen rá.

Minden más lehetőségnél, vagyis ha a konyha tágas, akkor biztonságosan felakaszthatja a hosszú függönyöket. Gyönyörűek lesznek, ha húrot vagy fém párkányt használsz hozzájuk. Elég csak egy sűrű szövetből készült lapos függönyt felfűzni, vagy egy szálfüggönyt használni, amelyet a fal egyik oldaláról össze lehet szerelni és rögzíteni.

A hullámoknak simaaknak kell lenniük

A hullámoknak simaaknak kell lenniük - a függönyök kiváló minőségű rögzítésével a redők meglehetősen vonzónak bizonyulnak

Milyen szép függönyöket akasztani a hálószobába

A hálószoba egy hálószoba alvásra és pihenésre. Annak érdekében, hogy ne "terhelje túl" a teret, és a lehető legszebben egészítse ki a belső teret függönyökkel, figyelembe kell vennie a következő pontokat.

 • A helyiség elhelyezkedése és mérete. A luxus függönyök, bojtokkal kiegészítve, vastag, hullámos és átlátszó tüll, vékony lambrequin remek lehetőség egy tágas hálószobához. Egy kis helyiség esetében korlátozni kell az ablakot függöny vagy levegős tüll segítségével.
 • Plafon magasság. A "magas" helyiségeknél függönyöket fel lehet függeszteni a padlóig nagy drapériákkal vagy eredeti mintákkal. Normál méretű (2,5-2,7 m) falaknál jobb, ha vizuálisan emeljük fel az ablakot egy mennyezeti párkány segítségével, amelyről függönyök ereszkednek le, kissé érintve a padlót.

  Kötött függönyök a hálószobában

  A függönyök segítségével vizuálisan megváltoztathatja a teret, szélesebbé vagy magasabbá teheti a hangsúlyt a kívánt irányba

 • Összehangolás a belső stílussal. Például a szigorú klasszikus stílus jóváhagyja a lambrequin héj használatát, a párkány keretezését és elrejtését. A modern minimalizmus visszafogott dizájnt igényel, például a padlóra gyűrűkre akasztott sűrű függönyöket.

A gyönyörű, klasszikus stílusú hálószobabelső kialakításához gyakran használnak rendkívül könnyű, egyenes szabású gézszövetet. Nyitva eredeti íjakkal vagy csipkékkel rögzíthető.

További információ! A hálószobában lévő rolónak nemcsak dekoratívnak, hanem funkcionálisnak is kell lennie. A vászonnak védelmet kell nyújtania a ragyogó nap és a kíváncsi szemek ellen. Ez különösen igaz azokra a bérlőkre, akiknek a lakása a földszinten van, és a hálószoba ablaka kelet felé néz.

A maximális funkcionalitás érdekében érdemes további római vagy bambusz függönyöket felszerelni az ablakkeretbe. Az ablak mennyezetére húr installáció rögzíthető, sőt nehéz francia függönyök is lógathatók.

Mintás római függöny drapériákkal

Mintás római kávéfüggönyök és luxe krémfüggönyök hangsúlyozzák a térérzetet ebben a kicsi, de nyugodt hálószobában

A függöny akkor fog kinézni, ha gyengéden horgokat készít az ablak egyik oldalán sűrű, azonos vagy eltérő hangnemű kefékkel vagy szalagokkal.

Milyen szép függönyöket akasztani az óvodába

Nagyszerű lehetőség egy óvoda számára a kombinált függönyök használata.

 • A panelek különböző sűrűségűek és teljesen ellentétesek az árnyalatokkal, egy többszintű párkányra vannak rögzítve. Például az első szintre tüll is felakasztható, az első (második) szintre pedig gyűrűkkel fűzze be a függönyt, és diszkrét dekorációval rögzítse.
 • Két szomszédos színű szövet felhasználása és egyfajta sűrű lambrequin kiegészítése felhő, egy darab nap, ég stb. Formájában.

  Függönyök az óvodában egy fiú számára

  A tarka tüll, a sárga függöny és a kemény lambrequin egy színvilágban remekül mutatnak a gyermekszobában

 • Redőnyök, redőnyök vagy római redőnyök beépítése az ablakon belül. Az átlátszó, unalmas szövetet függessze fel az ablaknyílás fölé egy lépcsős párkány segítségével. Rögzítheti a függönyszövetet a párkányon íjak, gyűrűk, gombok vagy gombok segítségével.

Fontos! Mielőtt kiválasztaná a vászon verzióját, rögzítési módját és dekorációját, feltétlenül vegye figyelembe a gyermek nemét, karakterét és kívánságait.

Különböző markolatok segítségével diverzifikálhatja a lefelé hullámzó szöveteket. Ez lehet függönytartó virág, rajzfilmfigura vagy kitömött játék formájában.

Az óvoda dekorálásakor és a függönyök megválasztásakor ügyelnie kell a gyermek nemére; nagyon érdekes ötlet lenne különböző függönyöket felakasztani zónákra osztáshoz

Háromlépcsős párkány: hogyan lehet szépen függeszteni a függönyöket

A többszintű, kifinomult kompozíció elkészítéséhez szokás háromszintes mennyezeti vagy falikarnizust használni. Azonnal felmerül a kérdés: hogyan függeszthetünk függönyt a konyhába, hálószobába vagy nappaliba, ha háromlépcsős párkány van felszerelve?

 1. Az első (távoli) szintnél érdemes speciális dugókkal (horgokkal) átlátszó vásznat függeszteni szalagszalaggal.
 2. A középső réteghez sűrűbb szövet van rögzítve, például egy függöny.
 3. A lambrequint az utolsó (első) rétegre húzzák. Általában vastag, lapos vagy héjból készült szövet.
Három soros mennyezeti párkány

A háromsoros mennyezeti párkány lehetővé teszi a legérdekesebb ötletek megvalósítását egy exkluzív kompozíció létrehozása során az ablakokon

Meg lehet csinálni lambrequin nélkül. Ebben az esetben az első vagy a hátsó szintet egyszerűen üresen kell hagyni. De ha úgy dönt, hogy használja, akkor alkalmazhat egy másik lehetőséget a függönyök gyönyörű lógására egy háromlépcsős karnison.

 1. Az első szintre átlátszó ruhát akasztanak.
 2. A második szintről a harmadikra ​​a lambrequin egyenletes átmenetét hajtják végre.
 3. A harmadik szinten további lambrequin elemeket függesztenek fel mindkét oldalra.

Eredeti ablakdísz karnis nélküli függönyökkel

Milyen függönyök vannak lógva, ha nincs párkány? A következő lehetőségeket használhatja.

 • Erős cérna vagy zsinór, szegekkel rögzítve. Elég, ha az ablak két oldalán szögeket hajtunk a falba, és a horgászzsinórt (cérnát) kinyújtjuk rajtuk.

  A függönyt egy zsinórra vagy horgászzsinórra akasztják

  A függönyt két szögre vagy csavarra feszített zsinórra vagy horgászzsinórra akasztják

Fontos! A szál vagy a horgászzsinór opció használatakor szilárdan meg kell erősítenie a végüket, és nagyon erős, erős feszültséget kell tennie. A szálnak nem szabad megereszkednie, lógnia.

 • Tépőzáras. Ez egyfajta bolyhos, hosszú (kb. 20-25 cm) szalag, amelyen horgok vannak. A szalagot az ablak felett a falhoz szokásos tiplik vagy fa deszka segítségével rögzítik.

  Tépőzáras szalag

  A tépőzáras szalag karnis nélkül rögzíti a függönyt

További információ! Könnyű szöveteket ragasztószalagra lehet felakasztani - tépőzáras. Vastag, nehéz függönyök leválhatnak a tartóról.

 • Horgok. Sokféle horgot használhat. A ruhaakasztók ideálisak. Mielőtt azonban a függönyt a kampókra erősítené, át kell gondolnia az ablak körüli falon való elhelyezkedésüket. A függönyre feltétlenül hurkokat kell varrni.

  Horgok és tartók

  Horgok és tartók a függönyök egy ponton történő rögzítéséhez.

Példák egy ablak dekorációjára egy hétköznapi lakásban. A legjobb fotók

Teljes értékű kényelmet teremthet, ha egy gyönyörű ablakterv segítségével helyesen hangsúlyozza a belső teret. Érdekes, hogy függönyök felakasztásával könnyedén elrejtheti egy tágas és egy kis szoba hibáit is. Az alábbiakban bemutatjuk az ablakdíszítés lehetőségeit a különböző stílusirányok szerint a belsőépítészet területén.

Előző

Következő