Lambrequins hol használják, mely modellek alkalmasak a csarnokba

Az ablakdíszítés a lakás általános kialakításának fontos eleme. Az üzletekben mindent megtalál, amire szükség van a díszítéshez: függönyök, tüll, különféle stílusú görgős függönyök. A modern enteriőrökben azonban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre. A lambrequins segít hatékonyan díszíteni az ablaknyílást. Képesek szilárdabbá tenni a szobát, különleges varázst és kényelmet adnak. További részleteket arról, hogy mik a lambrequins, hogyan lehet felhasználni őket a lakástervezésben, ebben a kiadványban ismertetjük.

Rövid leírás, fajták

Egyszerű módon az ablakokon található lambrequint drapériának hívják. Az ablak tetején található. Gyakran függönyökkel együtt használják. Egy ilyen kiegészítő megjelenésének története a birtokok és kastélyok fennállásának idejére nyúlik vissza. És a keresztes háborúknak köszönhetően találták ki. Az ókorban a lovagok gyönyörű szövetek segítségével megúszták a hőséget, amelyekkel eltakarták sisakjukat. Sok minden megváltozott azoktól az időktől kezdve - csak be kell hajtania a "fotó lambrequineket" a keresősorba. Az ilyen kiegészítők mai kínálata óriási, akárcsak a tervezésben való felhasználásuk lehetséges lehetőségei.

Lambrequin - díszítő elem

A lambrequins olyan díszítőelem, amely a függöny felső szélét díszíti

A funkciók összefoglalása

 • Az eresz, a rögzítő elemek elrejtése. A kötőelemek, a párkány nem mindig vonzó megjelenésű, egyáltalán nem illenek a ház belsejébe. Az egyetlen kiút az álcázás. A díszítés mögött rejtett egyenetlen falak, vas rögzítő részek, egy régi dupla üvegezésű ablak található.
 • A szoba méreteinek korrekciója. Az alacsony mennyezet, a szabálytalan arány a modern lakások akut problémája. Az előszoba, hálószoba, óvoda helyesen kiválasztott lambrequins vizuálisan megoldhatja ezt a problémát. "Megemelik" a mennyezetet, beállítják az arányokat.
 • Szoba dekoráció. Stílusos, gyönyörű dekoratív "párkány" - az ablaknyílás divatos díszítő eleme. Ünnepélyes, gazdag megjelenést kölcsönöz a szobának. Ha kívánja, bármilyen belső stílushoz hozzáadhat egy ilyen terv díszítő elemét. Minden a választott formától, a termék színétől függ.
Lambrequin az ajtóhoz

A lambrequin nemcsak ablakot, de ajtót is díszíthet

Fajták

Kemény lambrequins

A merev lambrequins egyenes vagy göndör alsó éllel rendelkezik, és a kerethez van rögzítve

Puha lambrequin

A Soft kategóriába tartoznak a különféle típusú szövetekből készült modellek, mind vastag függönyszövetekből, mind világos tüllből

Összesen négyféle lambrequin létezik: kemény, puha, áttört, kombinált. Minden faj különleges jellemzőkkel rendelkezik. Az asztalról többet megtudhat róluk.

Kilátás Rövid leírás
Kemény Különleges merev keretre ragasztott szövetdarabok. A merev modellek mennyezetre szerelhetők. Tökéletesen elrejtik a mólót. Ez nagyszerű lehetőség a mennyezet magasságának vizuális növelésére. A szövet alját gyakran fonat és sallang díszíti. Ez a tervezési lehetőség jól illeszkedik a modern stílushoz. A kemény lambrequint azonban nem lehet gépben mosni. Megnehezíti a törődését.
Puha Ez a modell sűrű, élénk színű szövetből készül. A gyártók általában szabványos függönyszövetet használnak. Hasonló ablak dekorációt varrhat maga is. A puha modellek könnyen tisztíthatók és sokoldalúak. Különböző célokra használhatók a helyiségek belsejében. Ezek azonban nem mindig illeszkednek a modern belső stílusokhoz. A puha tárgyak jobban megfelelnek a klasszikus stílusoknak.
Halháló Az áttört lambrequins elegáns, divatos ablaktartozék. Termelésük munkaigényes. A gyártási folyamat során speciális lézertechnikát alkalmaznak. Segítségével különféle összetett minták és dísztárgyak jönnek létre. Ezek a modellek lehetnek puhák, kemények. Felszerelésük tépőzáras, speciális szövetrögzítőkkel történik.
Kombinált Ezeknek a mintáknak egyszerre vannak kemény, puha elemei. Ideálisak nagy ablaknyílásokhoz. Nézd meg ünnepélyesen, könnyen tisztítható.
Áttört lambrequins

Az áttört csipkével ellátott áttört lambrequins hasonlít a kivágott hímzéshez, és nagyon elegánsnak és szellősnek tűnik

A kombinált lambrequinekben egyszerre van egy kemény bando és egy puha lambrequin, akár összefonódhatnak is egymással

A kárpit egy kicsi, de fontos eleme a lakótér dekorációjának. Ez az utolsó simítás, amely különleges varázst kölcsönöz a díszletnek. Ebben a cikkben a lambrequineket képeken láthatja a különböző szobák belső terében. Még a fotó is megmutatja, hogyan változtathatják meg a design egészét, még a szoba arányait is.

Az óvoda tervezésében

Lambrequin az óvodában

A gyermekszobában található lambrequin mesés, rajzfilm stílusú

Mesés, hangulatos, varázslatos légkör uralkodik mindig az óvodában. Könnyű divatos eredeti ablakdíszekkel kiemelni. Ez a kiegészítő mind a gyerek, mind a tinédzser számára vonzó lesz. Az óvoda drapériájának megválasztásának több alapvető kritériumon kell alapulnia:

 • Egészség és biztonság,
 • praktikum,
 • vonzó megjelenés.

Jegyzet! A tartozék nem okozhat allergiát, nem halmozhatja fel magában a port, vagy rossz hatással lehet a gyermek pszichéjére. Előnyben kell részesíteni a természetes anyagokból készült árukat. A színeknek nyugodtnak kell lenniük. Túl élénk színek, markáns minták zavarhatják a gyermeket elalváskor.

Az összes követelmény alapján az ideális megoldás egy merev drapéria vásárlása nyugodt árnyalatban: zöld, lila, világossárga, rózsaszín. Megalapozott alapon szinte bármilyen ötlet megvalósítható. Ott elhelyezhet egy eredeti díszt, bonyolult nyomtatást, mesebeli rajzot - az ötleteket csak a szülők fantáziája korlátozza. Ha az óvoda belseje klasszikus, akkor kiválaszthat egy áttört modellt. Tökéletes lány, tizenéves szobához.

Levegős, súlytalan lambrequin

Levegős, súlytalan lambrequin finom fehér és rózsaszín színben a lány szobájához

A nappaliban

A nappali felújítás végső pontja az ablakdíszítés. A teremben a függönyökhöz készült lambrequins fényképen látható, hogy ez a jelentéktelen kiegészítő hogyan képes kompetensen kiegészíteni a belső teret. A csarnok modellválasztéka széles. Vannak aszimmetrikus, klasszikus, összegyűjtött - több lehetőség lambrequins a csarnok bemutatja a fotó. Kívánt esetben évente, kettőn változtathatók.

Arany irizáló függöny lambrequinnel

Az arany irizáló függönyök a lambrequinnel párhuzamosan a barokk nappali gyönyörű elemei

A dekoráció kiválasztásakor fontos figyelni több paraméterre:

 • szövetminőség,
 • színek,
 • nyitási paraméterek.

A puha kárpit ideális egy klasszikus nappalihoz. Kiegészíthető rojtokkal, fodrokkal, szatén szalagokkal. A színeket általában pasztellszínek közül választják. Merev barna, fehér, fekete modell választható egy modern stílusban berendezett helyiséghez. Sokoldalú, és segít elrejteni a csúnya párkányt. A teremben található világos tüll és a világos lambrequin kombinációja mindenképpen felfrissíti a belső teret.

Szerény lambrequins és függönyök Provence stílusban

Szerény lambrequins és virágos függönyök - gyönyörű és funkcionális dekoráció egy provence-i stílusú nappalihoz

A hálószoba kialakításában

Finom lambrequin a hálószobához

Finom virágmintás lambrequin segít különleges hangulat kialakításában a hálószobában

A hálószobában harmonikus, nyugodt, békés légkörnek kell uralkodnia. A függönyökkel ellátott drapéria tökéletesen illeszkedik a szoba koncepciójába.

Fontos! A hálószoba kialakításának elő kell segítenie a pihenést, a kikapcsolódást. Emiatt nem ajánlott fényes, fantáziadús kiegészítőket, színeket használni. A pasztell színek ideálisak: bézs, tejszerű.

A hálószoba számára jobb, ha természetes, természetes anyagokból készült termékeket vásárol. A nyersanyagoknak higroszkóposnak, levegősnek és nem allergénnek kell lenniük. Ebben a kiadványban fényképes példákat láthat a hálószobához készült merev lambrequinnek. Ha előnyben részesítik a puha modelleket, akkor jobb, ha levegős, nyugodt árnyalattal rendelkező termékeket vásárol. Fátylaként borítják be az ablakot, kényessé varázsolják a dizájnt.

A hálószobában található lambrequin egy nagyon elegáns kiegészítő, amely segít a függöny bármely ablak meglehetősen eredeti és egyedi díszítésében.

Konyhai drapériák

Eredeti lambrequin a konyhához

Az eredeti aszimmetrikus lambrequin a konyhához

A konyhában az ablakdíszítés fontos szerepet játszik. A rá vonatkozó követelmények azonban megnőnek. A függönyöknek, függönyöknek, kiegészítőknek praktikusaknak kell lenniük, ne halmozódjanak fel a por, univerzális kivitelűek, engedjenek be elegendő fényt. A kombinált modellek nagyszerűek a konyhához.

Jegyzet! A kombinált modellek két részből állnak: puha, kemény. A könnyű karbantartás érdekében külön vannak rögzítve. A szerkezet puha része eltávolítható, mosható, a kemény része szétszerelés nélkül porszívózható.

Kombinált lambrequins a konyhához

Gyönyörű kombinált szimmetrikus lambrequins a konyhaablakokhoz

Merev drapéria: készítési tippek, fotópéldák

A legnépszerűbb típus a merev modellek. Jól illenek a különböző irányultságú stílusokhoz: klasszikus, Provence, modern, sőt minimalizmus. Merev drapéria felszerelése után egyszerre három problémát oldhat meg:

 1. Díszítse a szobát eredeti módon.
 2. Vizuálisan növelje meg a helyet fehér, más világos árnyalatok használatával.
 3. Elrejteni a csúnya párkányt, a régi üvegegységet.
Kemény lambrequin alakja

A merev lambrequin alakja az ablak méretétől és a szoba magasságától függ, és célszerű a színt a függönyök színének megfelelően választani

Lehetséges-e drapériát készíteni saját kezűleg?

Ha az üzletekben lévő késztermékek alkalmatlannak tűnnek, valami újat szeretne, saját maga is elkészítheti. Ehhez nincs szükség különleges képességekre vagy ismeretekre. Elég egy egyszerű mintát választani, megvásárolni a szükséges anyagokat, szigorúan kövesse a részletes utasításokat. Miután saját maga készített textildíszt, a ház úrnőjének újabb oka lesz büszke lenni.

Példák a lambriquin készítésére

Példák egy merev lambrequin vázlatának és mintájának elkészítésére

Szükséges anyagok

Rajz gyártáshoz

Kemény lambrequin rajza

A keret előkészítése nélkül lehetetlen terméket készíteni. Ez a merev drapéria nagy része. Ő teszi a szerkezetet erőssé, mozdulatlanná. A keret gyártásához gyakran szokásos rétegelt lemezt használnak. Azonban nem mindenki kényelmesen dolgozik ezzel az alapanyaggal. Néha jobb megvásárolni egy speciális blankot - egy bandót. Nagy sűrűségű, nem szőtt szövet. Ragasztóréteget már felhordtak a bandóra. Ezt az anyagot szinte minden szövetüzletben megtalálhatja.

A rétegelt lemez (bando) mellett a háziasszonynak szüksége lesz:

 • megfelelő színű, stílusú szövet anyaga a szobában lévő függönyökhöz;
 • további dekoráció. Díszítheti a terméket zsinórokkal, zsinórral, bojtokkal, rojtokkal, szalagokkal;
 • szálak. Hangszínüknek meg kell egyeznie a kiválasztott szövet hangszínével;
 • csapok;
 • Tépőzáras szalag;
 • bútor tűzőgép;
 • szintetikus téliesítő;
 • olló.
Eszközök a munkához

Lambrequin készítő eszközök

Lépésről lépésre

A legegyszerűbb ötlet egy rétegelt lemez készítése. Nézzük meg lépésről lépésre ezt a folyamatot.

 1. Rétegelt lemez gyártása. A keret több részből áll: elülső falból, oldalakból, hátulból, felső rúdból. A homlokzat lehet egyenes, alul kanyargós vonalakkal. A keret minden részét óvatosan az ablaknyílás méretére kell vágni, önmetsző csavarokkal összekötve. Gyártáskor kész vázlatokat használhat.

  Termékminta

  A termék mintája teljes méretben, a függönyrúd hosszának mérése alapján rétegelt lemezen, kartonon vagy vastag papíron

 2. A szövet előkészítése. Ehhez egy téglalapra lesz szükség. Hosszának tizenöt centivel hosszabbnak kell lennie, mint az oldalfalak, a keret homlokzatának teljes hossza. A szélességnek körülbelül öt centiméterrel nagyobbnak kell lennie, mint a homlokzat.

  Vágott szövetből

  Jelöljük és kivágjuk az alkatrészt a szövetből, így helyet hagyunk a ráhagyásoknak

 3. A tömítés előkészítése. Ehhez meg kell venni egy szokásos szintetikus téli krémet. Készítsen belőle téglalapot is. Hosszának azonban öt centiméterrel kisebbnek kell lennie, mint a szövet téglalap hossza.

  Bélés rész

  A bélést vasal ragasztják az alapra

 4. Anyagok rögzítése. Először fel kell ragasztania a szintetikus télivizet. A szintetikus talajjavítót kézzel enyhén a felülethez kell nyomni a jó tapadás érdekében. A tetején szövet. Jobb, ha bútor tűzőgéppel rögzítjük.

  A kapott nyersanyagokat csapokkal rögzítjük, vasaljuk, amíg az összes ragasztószövet szilárdan rögzül a függönyön

  Minden oldal kiterjesztése

  Varrunk a felső szélén kívül minden oldalról, az elülső oldalra fordítjuk és óvatosan vasaljuk

 5. Rögzítők felszerelése. Most fel kell szerelni a fogasokat a doboz hátuljára. Ezután próbálja ki az ablaknyitás tartozékát, jelölje meg. Az önmetsző csavarokat a jelölésnek megfelelően telepítik. Amire aztán felakasztják a drapériát.

  Varrja fel vagy ragassza fel a tépőzáras szalagot

  Varrjuk vagy ragasztjuk a tépőzáras szalagot a termék felső széle mentén, amelynek megfelelőjét a karnisra kell rögzíteni

 6. Díszítés. Eleinte a dekoráció sok díszítés nélkül használható. Amikor új elemekre vágyik, díszítheti a terméket rojtokkal, szalagokkal, eredeti rátétekkel.
DIY Lambrequin

Kemény, kézzel készített lambrequin

Gondozási szabályok

Sokan úgy gondolják, hogy a szilárd modelleket egyszer lehet leszállítani, és örökre megfeledkeznek róluk. De nem az. Ez a kiegészítő ugyanolyan gondozást igényel, mint a közönséges függöny, a tüll. Por gyűlik, elhalványulhat. A konyhában az anyag nem védett a szennyeződéstől, a zsírfoltoktól. Ilyen esetekben meg kell tisztítani.

Elég egyszerű az ellátás.

 • Célszerű hetente egyszer tisztítani a terméket a portól. Ez különösen fontos a gyermekszobában. A felesleges por allergiás reakciókat és asztmát okozhat a gyermekeknél. A por eltávolítható porszívó kefével, nedves gézzel.
 • A kivehető dekor tárgyak moshatók. Ehhez jobb hideg vizet használni;
 • Mosáskor szigorúan tilos mosószert használni. Könnyen károsíthatják a bando, finom szövetet.
 • Ha zsíros foltok jelennek meg a szövet felületén, akkor nem hajthatja végre a szokásos hideg vízzel történő öblítést. Ebben az esetben használhat mosogatószert.

Jegyzet! A mosószer nem tartalmazhat agresszív összetevőket, szilárd részecskéket.

 • A terméket több szakaszban kell mosni. Az első szakasz szappanos mosogatószeres oldatban való áztatás. Az áztatás nem tarthat tovább tizenöt percnél. A következő lépés egy puha mosás. Ne ráncolja a szövetet a kezével. Ehhez a legjobb puha szivacsot használni. Ekkor már csak a tartozékot kell hideg vízben kiöblíteni.
 • A díszítő elemet nem szabad kicsavartatni, annak természetesen megszáradni kell. Csak hagyja az erkélyen, amíg teljesen megszárad.
 • Vasalhatja az ablak dekorációját. A legfontosabb az, hogy ne használjon magas hőmérsékletet. Kétcsillagos mód elegendő.

Fontos! Ha erősen szennyezett, akkor jobb, ha nem próbálja meg maga mosni a drapériát. Nagy a ronda gyűrődések kialakulásának veszélye. Ebben az esetben jobb a száraz tisztítási szolgáltatásokat igénybe venni. A szakemberek károk nélkül megbirkóznak a feladattal. És ez a szolgáltatás viszonylag olcsó.

Előző

Következő