Barkács szauna polcok méretei, készüléke, leírása

A fürdőkezelések ellazítják, gyógyítják a testet, jótékony hatással vannak az idegrendszerre és elősegítik az egészséges alvást. Ha van ideje a szükséges ismeretekkel együtt, fürdőházat építhet a nyaralójához. Ez a cikk segít a tulajdonosnak polcokat készíteni a szaunában, fürdőben, felszerelni a szobát belülről.

Fürdőszoba belső dekoráció

A fürdőt belülről saját kezűleg díszítse

Mi az a szaunapolc? Hogyan készítsen polcokat egy fürdőben a saját kezével?

Szauna polc kialakítása

A gőzfürdő szaunapolcjának kialakítása a terület nagyságától és a szoba magasságától függ

A polc fapadló téglalap alakú favázon. Az anyagot gondosan előkészítik a munkához - csiszolják, a sarkokat ledarálják, speciális impregnálással kezelik. A fából készült szerkezetek fürdőben történő működésének feltételei aligha nevezhetők kedvezőnek. Az időben végrehajtott megelőző kezelés garantálja a táblák élettartamának növekedését.

Fürdőszoba polcok

A polcok és padok gyártásához keményfa használata ajánlott

A keretet függőleges tartóoszlopokból és bordázott deszkákból állítják össze. A nagyobb biztonság érdekében a keretet a falhoz rögzítik. Az alapra keskeny deszkák padlója van felszerelve. Hagyjon apró réseket a deszkák között, hogy a víz kifolyhasson. Megfelelő lépés 1 cm. A természetes szellőzés érdekében a fal és a polc között 8-10 cm-es rés marad. A padló kompozitként tervezhető. Ez a típus meglehetősen kényelmes - a szerkezeti elemek könnyen szétszerelhetők az utcán történő mosáshoz és későbbi szárításhoz.

A fedélzet típusai

Polc teraszos típusok

Számoljon, rajzoljon, rajzoljon egy fürdő vagy szauna polcát, vegye figyelembe az összes tervezési jellemzőt, válasszon anyagokat a munkához, készítsen szerszámot. Nézzük meg részletesebben az egyes szakaszokat.

Szauna polcok rajz

Orosz gőzfürdő fürdőpolcainak rajza

Miután eldöntötte a gőzfürdő polcainak méretét és számát, folytassa a rajzokkal. Egyszerű módszer, ha ceruzát, vonalzót veszünk, és a megfelelő méretarányú lapra vagy grafikonra felvázoljuk a gőzfürdőt. Az ábrán tüntesse fel az ablakok helyét, ha vannak, a kályhát, az ajtót. A szakértők ragaszkodnak hozzá: a gőzfürdő ablakai opcionális elemek a magas hőveszteség és sérülésveszély miatt.

Polcok építésének sorrendje

A legegyszerűbb fürdőpolc felépítésének sorrendje

A gőzfürdő szaunapolcainak ajánlott méretei

A polcok mérete két különböző szaunában jelentősen eltérhet. A méretek közvetlenül a gőzfürdő teljes területétől függenek. Az ilyen méreteket kényelmesnek tekintik.

 • Hossz - legalább 150 cm-től (hogy a polcon kényelmesen ülhessen és feküdhessen, hossza 180 cm). Ha a magassága meghaladja az átlagot, akkor megengedhető, hogy a polc hosszát legfeljebb 2 méterre növelje.
 • Magasság - az alsó polclépcsőnek több mint 25-30 cm-rel kell visszahúzódnia a padlótól. A forró levegő könnyebb, mint a hideg levegő, annál jobb a padlótól a polcokig tartó távolság. A gőzfürdő mennyezetének magasságától függően kiszámítják a polcok számát és méreteit. A felső szint és a mennyezet közötti távolságnak 1 m-nél nagyobbnak kell lennie.
 • Szélesség - a kényelmes ülés érdekében - legalább 60 cm. Tetszik feküdni? Minimális polcszélesség - 90 cm.
Méretszámítás

A szauna ülések, napozóágyak, heverők méretének kiszámítása

Döntse el a sütő választását. Ha a szoba mérete lehetővé teszi, hogy téglát rakjon, válassza azt. Egy ilyen kályha sokáig megtartja a hőt, szinte kiküszöböli a felületén a véletlen égés lehetőségét, ezért a polcokat a közvetlen közelében helyezhetik el.

Válassza ki a polcok alakját, vázolja fel a vázlatokat. Vegye figyelembe a jelentős tervezési jellemzőket - a polc hosszának, magasságának és szélességének arányát. Ez a lehető legteljesebb képet nyújtja arról, hogy milyen lesz a személyes gőzfürdője a munka befejezése után.

A gőzfürdő polcainak magasságának kiszámítása

A finn szauna és az orosz fürdő gőzfürdőjének polcainak magasságának kiszámítása

A fürdő polcainak típusai.

 • Coupe - két polc található egymás felett. Ez az opció ideális, ha a gőzfürdő kicsi. Helytakarékosság érdekében a felső szint egyszerű mechanizmussal van felszerelve. Szükség esetén a polc összecsukható, mint a vonaton.

  Polc rekesz

  Csúszó polc egy gőzfürdőben finn technológiával

 • Lépcsős - a fürdő polcai az egyik fal mentén helyezkednek el. Kettő vagy három lehet, a mennyezet magasságától függően. Az alsó lépés lesz a legmenőbb, a felső - azok számára, akik melegebben szeretik.

  Lépcsős kivitel

  A polcok lépcsős kialakítása jó egy tágas fürdőház gőzfürdőjében egy nagy család számára

 • "L" alakú. A név önmagáért beszél. A szintek két szomszédos falon helyezkednek el, és a "G" betűt alkotják.

  L alakú polcok

  L alakú polcok a gőzfürdőben

Kihúzható polc

Polc kihúzható nyugágyral

Hangszerek

A polc összeállításához a következő eszközökre lesz szükség:

 • Rulett
 • Csavarhúzó, fúró
 • Fűrész fához, csiszolóhoz, vésőhöz
 • Fa kalapács (kalapács), szokásos kalapács
Szerszámkészlet

DIY polcszerelő szerszámkészlet

Anyagválasztás

Fő kritériumok.

 1. Hővezető. A fának alacsony hővezető képességgel kell rendelkeznie, különben lehetetlen lesz a polcon ülni.
 2. Tartósság, praktikum.
 3. Nagy nedvességállóság, magas hőmérséklet, nincsenek hibák.
 4. Hasadás, hasítás.
A burkolat keresztirányú rögzítése

A padok deszkájának keresztirányú rögzítése

Hosszanti szerelési lehetőség

Deszka hosszanti rögzítésének lehetősége a fürdőágy deszkázásához

Egyes kőzetek, magas páratartalom mellett, gyakrabban repednek, mint mások. A szögek kalapálásakor a fürdőpolcok megrepedésének elkerülése érdekében használjon csavarokat vagy fúrjon elő lyukakat. Előnyben részesítse a fa csapokat.

Szauna polckeret

Fürdőszobai polcok (az egyik lehetőség)

Szüntesse meg a munka során megjelent sorjait és zsetonjait, különben garantálják a szilánkok a gőz szerelmeseinek. Ne használjon puha fafajokat, amelyek különösen hajlamosak a hasadásra.

Telepítési ábra

Diy polcok telepítési sémája

Szag

Használjon keményfát. Miután egyformán választott a tűlevelűek javára, vásároljon egy télen betakarított fát, amelyet az ország északi régióiból hoztak. Ez egy nagyobb sűrűségű anyag. A fenyőfának gyönyörű textúrája, színe van, és nincsenek gyanta zsebei, ami nem mondható el minden fenyőfajtáról. A csípős aromájú fa, amely egyes fenyőtípusokkal rendelkezik, semmissé teszi a gőzfürdő fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. A gyantás fajok csodálatos „fás” illatot teremtenek a szaunában, amely elősegíti a kikapcsolódást. Ugyanakkor ne feledje, hogy ha a fenyőfán nem esett át különleges kezelés (gyantamentesítés), akkor a gyanta forró levegő hatására kerül ki. Amikor a gőzfürdőn végzett munka befejeződött, egy órán át erősebben melegítse a gőzfürdőt, kaparja le a polcokról a gyantazsebekből kijött gyantát. Ismételje meg a műveletet többször.

Impregnálás védőoldattal

A fürdőágyak építésének befejezése után védőoldattal kell őket impregnálni.

A szaunák és fürdők fűrészárujának áttekintése

Aspen - az anyag demokratikus költségei; szárazon nem reped meg; idővel könnyebbé válik; nem fél a nedvességtől; nem bocsát ki kátrányt. Az anyag hátrányai - alacsony a bomlással szembeni ellenálló képessége, vízzel állandó érintkezés esetén elsötétedik, hevítéskor keserű aromát bocsát ki.

Nyár fürdőpolcok gyártásához

Aspen - fürdőpolcok gyártására szolgál, mivel melegítéskor nem bocsát ki gyantát

Vörösfenyő - a fa gumit tartalmaz, ezért nagyon tartós. Az anyag nagyon ellenáll a magas hőmérsékletnek és nedvességnek. Értékes gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik: a fitoncidokat a teljes felhasználási idő alatt felszabadítja. Gyönyörű textúra, széles színválaszték. Hátrányok - nagy sűrűség, sok gyanta zseb, nehezen feldolgozható, ár.

Összecsukható polcokhoz

A vörösfenyő nagyon erős és tartós, és kiválóan alkalmas polcokhoz

A tölgy a keményfák legjobb választása. Ha anyagi helyzete lehetővé teszi, vegye figyelembe az afrikai abashi tölgyet - nagyon alacsony a hővezető képessége, egy ilyen polcon ülve nehéz megégni. Megjelenésével, porózus szerkezetével, színválasztásával, a fa magas alkalmazkodásával vonzza a gőzfürdőben való felhasználásra. Egy hátrány - magas ár.

Abash fürdőágyak gyártásához

Az Abash a legdrágább és legszebb anyag a fürdőágyak készítéséhez

Linden - csodálatos illatú, alacsony hővezető képességű. Az anyag gyógyító illóolajokat tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a megfázást. Könnyen kezelhető. Átlagos árrést foglal el. Hátrányok - közepes szilárdságú, gyorsan elsötétül, könnyen lebomlik. A hárspolcokat alaposan meg kell szárítani.

A hárs nagyszerű anyag

A hárs kiváló anyag fürdőágyak készítéséhez

A kanadai cédrus (nem tévesztendő össze a szibériai) egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. A cédrus padló nem kátrányos, nem ég, a fa jó a feldolgozásban, nagyon ellenáll a bomlásnak és repedéseknek. A cédrusgyanták terápiás hatása nagyon előnyös a felső légutak számára. Ha a táblák nem egyeznek színnel, akkor polcokat kap, amelyek csodálatos árnyalatjátékkal rendelkeznek. Anyagi hátrányok - ár.

Kanadai cédrus

Kanadai cédrus - kiváló polcokhoz, megfelel minden követelménynek, de drága anyag

Anyagvásárlás esetén további 15 százalékot kell beilleszteni az előre nem látható kiadások - kár, házasság stb. - becslésébe.

A készülék egy fürdő különböző típusú fa

Többféle fa kombinálása egyszerre

A felsorolt ​​fajták régóta kedvencei azoknak, akik fürdőt és szaunát építenek. Az állványok, a nyugágyak hátlapjai, maguk a polcok és még sok minden más ilyen fából készül, amelyet fürdőben nem lehet nélkülözni. Ne felejtsük el - a gőzfürdő minden belső díszítését (tapasztalt kézművesek ajánlására) egyféle fából kell készíteni. Ezután a fürdő kellemes megjelenést kap, és sok éven át örömet szerez a tulajdonosának.

Fürdő kanadai cédrusból

Luxus kanadai cédrusfürdő

Előző

Következő