Bútorok elrendezése a nappaliban lehetőségek, szabályok és ajánlások

A legtöbb esetben a nappali berendezési készlete mindig egy: kanapé, TV, dohányzóasztal vagy fal. De ha a hely megengedi, akkor az alapkészlethez egy házi könyvtárral ellátott állvány, minibár és még étkező is tartozik.

Nappali modern stílusban

Nappali modern stílusban, standard bútorokkal

Ha egy közepes és nagy négyzet alakú helyiségben a bútorok elrendezése a nappaliban nem jelent problémát, akkor a nem szabványos helyiségeknél bizonyos megközelítésre és a tervezési trükkök ismeretére van szükség.

Aszimmetrikus bútorrendezés

Bútorok elrendezésének lehetőségei a nappaliban

Terv készítése

Bútor elrendezése szemtől szembe

A kárpitozott bútorok szimmetrikus elrendezése a kandalló és a dohányzóasztal körül, szemtől szemben

A nappali U alakú elrendezése

A nappali U alakú elrendezése a szoba közepével az üdülőterület alatt, és a peremeken végigjárható

A bútorok elrendezésének eldöntése a nappaliban mindig világos tervvel kezdődik. Nem szükséges speciális számítógépes programban végrehajtani.

Hagyományos elrendezési változat vázlata

A puha nappali hagyományos elrendezésének gyönyörű változatának vázlata - kanapé a TV előtt és két fotel az oldalán

Végül is nem mindenkinek van olyan készsége, hogy ilyen tervezőeszközökkel dolgozzon. Bár meg kell jegyezni a 3D-s modellezés lehetőségeit és előnyeit - a végeredmény reálisabb ábrázolása.

Sarokkanapé elrendezése

A sarokkanapé, a fotel és az oszmán elrendezése gyönyörű kompozíciót hoz létre a szobában

Rajzolhat sima négyzet alakú papírra. A folyamat megjegyzi:

 • a szoba magassága, hossza és szélessége a kiválasztott skálán;
 • ablak, ajtónyílások, fülkék stb. helye;
 • aljzatok, radiátorok elhelyezése.
Átlós nappali elrendezés

Átlós nappali elrendezés - lehetőség stúdió apartmanokhoz vagy kombinált szobákhoz

A nappali zónákra osztása

A nappali több fókuszpontos zónákra osztása alkalmas nagy téglalap alakú helyiségekhez

Alapvető szabályok és ajánlások

Számos univerzális tipp létezik a bútorok elrendezésében a nappaliban, hogy elkerüljük a hibákat.

 1. Az összes elemet a szoba nagysága szerint választják ki: kis nappali - kompakt, tágas - nagy.
 2. Minél nagyobb a szoba, annál több tárgyat engedhet meg magának. Kis helyiségeknél előnyben részesítse a sokoldalúságot.
 3. Ha az üdülőterületen kívül étkező- vagy hálórész elhelyezését tervezik, akkor az összes területet a lehető legnagyobb mértékben el kell határolni. Jobb az étkezőasztalt az ablak mellett elhelyezni; a szoba kevésbé megvilágított része alkalmas alvásra és pihenésre.
 4. Ne zárja be és ne akadályozza a természetes fény forrásait - az ablaknyílásokat. A nappali fénynek akadálytalanul be kell jutnia.
 5. Dobja el azokat a hatalmas falakat, amelyek a múlt században általánosak voltak. Még egy nagy nappaliban is elhízottaknak tűnnek, és nehezen kombinálhatók más belső tárgyakkal.
 6. Átjáró szélessége - legalább 60 cm.
 7. Ha a helyzet nemcsak kanapé, hanem fotelek jelenlétét is magában foglalja, akkor a puha fülhallgató tárgyai közötti távolságnak olyannak kell lennie, hogy a nyaralók beszélgetés közben hallják egymást és kényelmes távolságot tartsanak fenn.
 8. A dohányzóasztal legoptimálisabb helye a kanapétól 40-50 cm távolságra van.

Hova tenni a kanapét?

A nappali belseje nem fog kanapé nélkül. Ne tegye ezt az elemet az ablak közelébe. Nem ajánlott visszahelyezni a bejárathoz. Pszichológiailag kényelmetlen.

A bútorok elrendezésének opciójának kiválasztásakor a termék modelljére kell összpontosítania, amely illeszkedik a szoba paramétereihez, mert alakja, elrendezése sokkal nehezebben változtatható.

 • Klasszikus kanapé. Mérettől függően jól nézhet ki a megfelelő formájú csarnokban, és nem szabványos is. Tágas szobákban a szoba közepén található. Egy szabálytalan alakú kis nappaliban vagy nappaliban az elhelyezés módját az arányok, az elrendezés jellemzői függvényében választják meg.

  Nappali egy kanapéval

  Nappali egy kanapéval és klasszikus stílusú fotelekkel

 • Szögletes. Megbirkózik a zónázás és a tér vizuális felosztásának funkcióival. Egy téglalap alakú helyiségben a falra merőlegesen nyitott része rövidebb hosszúsággal irányul a kívánt arányok kialakításához. Négyszögletes szobákban a legjobb helye a sarokban található.

  Nagy sarokkanapé

  Nagy sarokkanapé modern stílusú nappalihoz

 • Sziget modellek. Az egész egész két fele jobban helyezkedik el egymással szemben, lehetőleg a falak érintése nélkül. Ez a modell kiválóan alkalmas kandallóval ellátott nagy szobákhoz.

  Két kanapé egymással szemben

  Két kanapé található egymással szemben a dohányzóasztal közelében, a kandallótól azonos vonalon

Hová tegye a tévét?

TV a belső térben

A nappali belső tévéje összekötő összeköttetés szerepet játszik, amely körül a többi elem található

A TV továbbra is a nappali egyik fő eleme. Helyének a lehető legkényelmesebbnek kell lennie, nevezetesen:

 • legyen szemmagasságban, azaz a padlótól való magasság körülbelül 1,1-1,3 méter;
 • legalább 1,8 méter, de legfeljebb 3 méterre legyen az ülő személytől.
Televíziós kamera telepítése

A TV-t a kényelmes használatra vonatkozó előírásoknak megfelelően telepítse.

Sikertelen megoldás a TV elhelyezkedése az ablak mellett. A napsugarak zavarják a megtekintést. Jobb, ha a terem sötétített részét választja.

A szegélykő, a modern fal, a speciális asztal állványként használható. Egy kis nappaliban az akasztási lehetőség négyzetmétert takarít meg.

Elhelyezési lehetőségek

A belső tér megtervezésekor tartsa be a bútorok elrendezésének 3 lehetőségét.

 • Szimmetrikus.

  Szimmetrikus elrendezés

  A szimmetrikus elhelyezés biztos módja a klasszikus, visszafogott nappali stílusnak.

A bútorok bármely elemét a szoba közepének tekintik. Lehet TV, kandalló, házi mozi fali állványa, stb. A bútorok ugyanolyan távolságra vannak a kiválasztott kiinduló ponttól.

Ez a módszer a leggyakoribb és legsikeresebb a klasszikus enteriőrökben. Kívánatos, hogy mindent ugyanabban a stílusban tervezzenek, és a szimmetrikusan elhelyezett elemek azonos méretűek és színűek legyenek.

Az elrendezés a megfelelő alakú (négyzet vagy téglalap alakú) helyiségek számára elfogadható, nagy szélesség- és hosszúságkülönbség nélkül.

A bútorok szimmetrikus elrendezésének módja a nappaliban

A bútorok szimmetrikus elrendezésének módja a nappaliban a leggyakrabban használt elhelyezési lehetőség

 • Aszimmetrikus.

  Szimmetrikus elrendezés

  Az aszimmetrikus elhelyezést aszimmetrikus helyiségekben, átjárható helyiségekben és nyitott multifunkcionális területeken végzik

A modern stílusokban ez a lehetőség a leggyakoribb. Egy nem szabványos nappaliban segít elrejteni a hibákat, előnyös kiemelni egy bizonyos részt, és vizuálisan tágasabbá tenni a szobát. Ebben az esetben nincsenek egyértelmű szabályok és követelmények a bútorok elrendezésének a csarnokban. Maga a berendezés különböző méretű lehet, eklektikus. A lényeg a végeredmény harmóniája.

Aszimmetrikus bútorrendezés

Az aszimmetrikus bútor elrendezés azért jó, mert alakjától függetlenül alkalmas egy kis vagy tágas nappaliban történő elhelyezésre

 • Kör alakú.

  Körkörös elrendezés

  A kör alakú elrendezést kényelmes ülősarok kialakítására használják, amikor a kárpitozott bútorokat a dohányzóasztal köré helyezik

A kör alakú elrendezés magában foglalja a középpont (általában az dohányzóasztal vagy a csillár) megválasztását, mint az első változatban. Ebben az esetben a belső elemek körben helyezkednek el, azonos távolságra egymástól, így kialakítva a helyes kerek formát. A bútorok elrendezésének korábbi lehetőségei ezzel szemben könnyebben végrehajthatók. A kör alakú mind a tágasságot, mind a helyes geometriai alakzatokat megköveteli, mert a szabad sarkok elhagyása önmagában a kis tér ésszerű megszervezésére vonatkozó szabályok megsértését jelenti.

Körkörös elrendezés

A kör alakú elrendezés magában foglalja a bútorok elhelyezését egy külön központi elem körül egy tágas nappaliban

A berendezési mód egyikének vagy másikának megválasztása nemcsak a személyes preferenciáktól, hanem az elrendezés jellemzőitől is függ.

Keskeny nappali

Hosszú téglalap alakú nappali

A helyiség hosszúkás téglalap alakú profilja a teljes területet elosztó zónák létrehozását ösztönzi

A fő hiba a bútorok elrendezése egy hosszú fal mentén. Ez szűkebbé teszi az átjárást. A keskeny alakú nappali bútorok elrendezésének legmegfelelőbb módja aszimmetrikus.

Zónázás egy hosszú, keskeny nappaliban

Hosszú, keskeny helyiségben étkezősarokká és rekreációs zónává zónázás és vendégfogadás

A követendő alapelvek a következők.

 1. Tömörség. Például több kis kanapé kanapét is használhat, ahelyett, hogy a szabad helyet egy nagyra elrontaná. Így a szoba vizuálisan tágasabb lesz.
 2. Kevesebb bútor és több funkcionalitás. A kanapéba épített tárolórendszerek lehetővé teszik több funkció egyszerre történő kombinálását és a hely jelentős részének felszabadítását.
 3. Kerek formák. A szokásos szögletes bútordarabok "megeszik" a környéket. A lekerekített asztalok, kanapék a funkcionalitás elvesztése nélkül a legsikeresebben illeszkednek a belső térbe.
 4. Tükrök használata. Ha egy keskeny, tükrözött ajtókkal ellátott szekrényt egy hosszú fal mentén helyez el, vizuális meghosszabbítást érhet el.
 5. Vegye figyelembe az ablakok helyét. Ha az ablak a hosszú oldalon van, akkor a szomszédos falra szerelt beépített szekrény kissé igazítja az arányokat.

Téglalap alakú nappali

Téglalap alakú nappali kialakítása

Hosszú téglalap alakú nappali kialakítása bézs és lila színben

A bútorok elrendezése egy téglalap alakú nappaliban könnyebb feladat az előző elrendezéshez képest. De továbbra is ajánlott bizonyos szabályok betartása a harmonikus környezet megteremtése érdekében.

Az egyik legsikeresebb ötlet ebben a helyzetben az egyértelmű övezet. Egy bizonyos elrendezés segítségével a szobát két funkcionális területre oszthatja: például étkezőre és relaxációs területre. A két kis négyzetre történő vizuális felosztás kompenzálja az aránytalanságot. Ezzel a technikával egyszerre két középpontot hoz létre körkörös elrendezéssel.

A túl keskeny nappalival ellentétben egy téglalap alakú helyiségben lehetséges, sőt néha szükség is van a tárgyak merőleges elrendezésére. Ez lehet például sarokkanapé vagy hosszúkás íróasztal.

Mint a legtöbb nem szabványos helyiségben, az aszimmetrikus berendezés is a legjobb megoldás.

Téglalap alakú nappali

Tervezési megoldás egy téglalap alakú nappali számára

Nem szabványos nappali

Nappali trapéz alakú

A nappali trapéz alakú díszítésének ötlete

Az utóbbi időben egyre gyakrabban talál új épületekben sokszögű helyiségeket, nappali szobákat trapéz formájában. Egyrészt az ilyen elrendezés kreatívnak és szokatlannak tűnik, másrészt nehézségeket okoz, amikor eldönti, hogyan kell elrendezni a bútorokat egy ilyen szokatlan alakú teremben.

A nem szabványos panírozással kapcsolatos fő nehézség a bútorelemek keresésekor merül fel. Fel kell készülnie arra, hogy egyes tételeket megrendelésre kell készíteni.

Szabálytalan szoba kialakítása

A szabálytalan helyiség kialakítása a részletek és dekor elemek kiválasztásának folyamatává válik annak érdekében, hogy a szoba hangulatos és kényelmes legyen

A modern stílusokban teljesen lehetséges legyőzni egy ilyen hátrányt, a mínuszt inkább a nappali eredeti jellemzőjévé alakítva. A sikeres bútorrendezéshez több ötlet is felmerülhet.

 1. A helytelen, ferde sarok a helyiség központi helyévé és fő akcentussá tehető, körülötte bútorok is elrendezhetők.
 2. Ha a belső tér fő elemei szokatlan kialakításúak, akkor ez csak a fő gondolatot hangsúlyozza. A szoba alakjának megismétlése a bútorok alakjában segít megteremteni az érzékelés egyensúlyát.
 3. Például egy szabálytalan szekrény forma segítségével nemcsak az aszimmetria hatásának fokozását érheti el, hanem az ellenkezőjét is - elsimítva a rossz sarkokat. Például egy egyedi gyártású beépített szekrény belsejében trapéz alakú tér lesz, ami funkcióinak ellátásához nem annyira fontos. De lehetséges lesz lefedni a ferde sarkot, és a szobát egészében kényelmesebbé és kellemesebbé tenni az észlelés számára. Ez az elképzelés csak az ablak egy bizonyos helyén valósulhat meg: a természetes fény forrása nem blokkolható.

Előző

Következő