Hogyan készítsen ágyat a saját kezével. Lépésenkénti utasítások fényképpel.

A kertek és a vakáció idején több időt szeretne a szabadban tölteni kedvenc ágyai, lucfenyője és folyója közelében. De időt kell pazarolnia, hogy visszatérjen a városi sokemeletes épület teteje alatti lakásba, mert a kerti házban nincs kényelmes ágy, hálószobája és hálószobája nélküli nappali pedig közvetlenül az étkezőasztal mellett található. Ne ess kétségbe! 

vidéki ágy

Ügyes kezek és ajánlások arra vonatkozóan, hogyan készítsen ágyat saját kezével, megment.

Hogyan lehet kényelmesen elhelyezni egy ágyat a belső térben

Minden attól függ, hogyan és hol szeretné használni. Tizenéves gyermekének elegendő egy egyszemélyes ágy. Ha nagy testalkatú, akkor kényelmes alvás csak a "teherautón" érhető el. 

fa ágy

Házas vagy? Szüksége van egy tömör fából készült franciaágyra.

Ha elegendő hely van, felszereljen egy kihúzható ágyat a dobogó alá, és tetején helyezzen el egy kényelmes ülősarkot egy dohányzóasztallal, amelyhez lépcsők vezetnek. Egy kis helyiségben, ahol minden négyzetméter értékes, építsen egy ágyat a dobogóra. 

ágy dobogóra

Építsen fiókokat ágynemű, ruházat és egyéb tárgyak tárolására.

Az ágyneműhöz helyezzen egy magas, keskeny fiókot, amelynek felső csuklós fedele van az ágy fejéhez. Kényelmes nappal párnákat és takarókat, éjszaka pedig köpenyt tárolni. Szereljen fel egy szép dekoratív hátlapot és szegezze a falat a fejtámla fölé. Helyezzen rá éjszakai fényeket. 

vidéki ágy

Ez arisztokratikus eleganciát és kényelmet nyújt az ágyának.

Válasszon anyagot és döntsön az árról

A fém túl drága, speciálisan felszerelt műhelyt, hegesztőgépet igényel, nagy a fajsúlya és nem tartja jól a hőt. A jó bútorok otthon is összeszerelhetők megfizethető fűrészárutól anélkül, hogy egy ismert márkaért túlfizetnének. 

házikó ágy

A fából készült ágy saját kezűleg történő építése olcsóbb lesz, mint egy kész boltban történő megvásárlása.

Hogyan készítsen egy fából készült ágyat a saját kezével

Közepes (550–760 kg / m³) és nagy sűrűségű - 760 kg / m 3 feletti - fa a legalkalmasabb az ágyhoz. Kevésbé kopik, de nehezebb feldolgozni. 

tömörfa ágy

A fenyő szilárdságát és könnyű feldolgozhatóságát tekintve optimális.

FONTOS! A lucfenyő nem alkalmas tartóelemek és ágylábak támogatására. Gyorsan összeomlik a stressztől.

Az alátámasztó kerethez válasszon deszkákat vagy gerendákat sűrű fából - vörösfenyő, nyírfa. A lábak rudakból készülhetnek, a matrac lécei pedig olcsó 2 cm vastag fenyőtáblákból készülnek. Dekoratív befejezéshez vékony, 0,5 cm-es lucfenyő deszkák alkalmasak. Ellenőrizze alaposan az anyagot csomók, egyenetlenségek és érdességek szempontjából. 

fa ágy

Minél kevesebb ilyen hiba van, annál könnyebb darálóval feldolgozni.

Egyszerűen és hatékonyan ellenőrizze a munkadarabok görbületét.

 1. Emelje az egyik végétől a szemmagasságba.
 2. A közeli és a túlsó végén lévő bordáknak egyenes vonalat kell képviselniük perspektívában - görbületük azonnal észrevehető.

FIGYELEM! Feltétlenül készítsen rajzot. Vegye figyelembe a matrac méretét. Lehet, hogy nem egyeznek az alább felsoroltakkal. Az ágykeret belseje kissé nagyobb legyen. A megengedett ráhagyás 30 mm-en belül.

hálószoba fából

Azonnal döntsön a lábak jelenlétéről és magasságáról.

Tömörfa ágy készíthető nélkülük úgy, hogy a sarkokba kendőpárnákat ragasztanak, hogy megvédjék a padlót a karcolásoktól. Könnyű egyszemélyes ágyak és "másfél" esetén az optimális magasság 35-40 cm lesz - porszívózhatja és lemossa a padlót, vagy építhet fiókot dolgok és ruhák tárolására.

TIPP! Ha lehetséges, próbálja meg megerősíteni az ízületeket egy bútor sarokkal.

hálószoba fából

A fából készült ágy saját kezűleg történő elkészítése nem biztos, hogy a legegyszerűbb megoldás, de a legjövedelmezőbb.

Belépő szintű ágy

80x190 vagy 90x200 cm méretű matrac alatt építsen egy egyszerű egyszemélyes ágyat saját kezűleg fából. Alkalmas felnőtt vagy tinédzser számára. A gyártáshoz szüksége lesz:

 • Rúd négy lábra, 50x50mm szelvényű;
 • 25x245 mm tábla oldallapokhoz és lábtartókhoz, 25x100 mm - átfedő lécek gyártásához, 25x200 mm - a fejtámla falához;
 • 50x25mm keresztmetszetű rúd padlólemez tartógerendák gyártásához;
DIY ágy

Anyagok ágy készítéséhez.

A jó fűrészáru mellett vásároljon:

 • Bútor sarkok vagy esztrichek.
 • Rögzítőcsavarok 60 mm;
 • 80 mm hosszú és 8 mm átmérőjű tiplik;
 • Asztalos ragasztó;
 • Fafolt vagy impregnálás;
 • Akril vizes lakk.
ágy anyagok

A munkához szükséges anyagok.

Ennek és más ágyaknak az összeállításakor használja az alábbi eszközöket:

 • Fúró és csavarhúzó;
 • Kis kézi sík;
 • Körfűrész vagy bútorfűrész;
 • Daráló vagy daráló;
 • Több bilincs;
 • Ecsetek ragasztó, lakk és foltok felhordására;
 • Csúszó asztalos tér;
 • Épület szintje;
 • Malka - eszköz a vágandó sarkok gyors megjelölésére;
 • Mitre doboz - eszköz a munkadarabok gyors és pontos vágásához 45 és 90 ° szögben;
 • Yardstick.
eszközök

Eszközök, amelyek jól jönnek a munkahelyen.

Először szerelje össze a fejtámlát. 50x50 mm keresztmetszetű rúdból vágjon le két, akár 80 cm magas lábat, és fúrjon 4-6 lyukat 8 mm átmérőjű és 30 mm mélységű felső részükbe a belső oldaluktól. Vágjon ki két darab 950 mm széles darabot a 25x200 mm-es táblákból. Készítsen lyukakat a végein legfeljebb 50 mm mélyen, egyezzen a lábakra készítettekkel. 

DIY ágy

Kenje meg az alkatrészeket az illesztéseknél fa ragasztóval és rögzítse tiplikkel, óvatosan kalapáljon be egy kalapáccsal.

A láb 25x240x950 mm-es deszkából és két darab 400 mm-es faanyagból készül. 

DIY ágy

Tartsa őket ugyanúgy.

A hátlapokat a 25x250x1900 mm-es oldalfalakhoz bútorzugakkal vagy nyakkendőkkel rögzítik, a lábak külső széle mentén igazítva.

TÁJÉKOZTATÁSUL! A nyakkendők megkönnyítik a bútorok szétszerelését mozgás közben.

A jobb és a bal fal alsó széle mentén, fa ragasztóval és bilincsekkel, 25x50 mm és 190-200 cm hosszú tartógerendákat szerelnek fel. Szárítás után, a bilincsek eltávolítása előtt a gerendákat önmetsző csavarokkal csavarják.

az ágy oldalfala

Az ágy oldalfalának összeszerelése.

A 25x100 mm-es deszkákból készítsen 12-14 keresztirányú lécet, 95 cm hosszúak. A bal és a jobb végétől fúrjon át 3 mm átmérőjű lyukakat 12 mm távolságra a szélétől. Fektesse őket a tartógerendákra 35-50 mm távolságra, és húzza meg az önmetsző csavarokat.

egyszemélyes ágy csináld magad

Végső ágyszerelés.

FONTOS! Az összeszerelés előtt minden alkatrészt csiszolni kell. Csúszó négyzet segítségével ellenőrizze az oldalfalak és a fejtámlák közötti sarkok "egyenességét". Használjon épületszintet a keretszerkezeti elemek vízszintes elrendezésének szabályozásához.

Csiszolja a durva felületet csiszolóval. A háttámlák és más részek külső bordái letörhetők a fa aprításának megakadályozása és a megjelenés javítása érdekében. Foltozzon és szárítsa meg a fát, hogy növelje annak élettartamát. Fedjük le akril lakkal.

kész ágy

Mint láthatja, a fa egyszemélyes ágy elkészítése egyáltalán nem nehéz.

TÁJÉKOZTATÁSUL! Annak megakadályozása érdekében, hogy a lábak vége mozgás közben megkarcolódjon a padlón, nemezpárnákat ragaszthat rájuk.

Másfél ágy

Különbségek vannak a hátlapok kialakításában, és hossztengelyét egy lábas bordázattal erősítik meg, ami megakadályozza a matrac megereszkedését.

ágy 140 x 200

140x200 cm méretű matrac alatt készült.

A teherautó fejtámlája falból és két lábból áll. Készítse el a falat 2-3 1400 mm hosszú és 25 mm vastag deszkából, elérve a kívánt magasságot (30-40 cm). A lábak 50x50x800 mm-es fából készülnek. A falak és a lábak elemeinek rögzítését 8x80 mm-es nyelvekkel, asztalos ragasztóval és 65 mm-es hosszú csavarokkal erősítik meg. 

hát és fejtámla

A láb ugyanúgy megy.

A másfél ágy oldallapjainak egybe kell esniük az alsó palánkokkal, és azonos magasságúnak kell lenniük. Tervezze át a fejtámlákat a változatosság érdekében. A középső falapot rövid függőleges betétekkel helyettesíthetjük ugyanazokból a táblákból, amelyeket nyelv és horony rögzít.

DIY ágy

Vágjon sarkokat a felső tábla külső szélén.

Ehhez egy speciális eszköz - malki - segítségével ceruzával jelölnek. A Malka a tábla széléhez nyomott fogantyúból, egy keskeny, hosszanti kivágású fémlemezből és egy rögzítőcsavarból áll, amely lehetővé teszi a lemez rögzítését a vágás kívánt szögének és hosszának beállításával. Ilyen egyszerű módon gyorsan szimmetrikus fűrészvonalakat rajzol a bal és a jobb végre. Annak megakadályozása érdekében, hogy a fémfűrész elhagyja a vonalat, nyomja meg egy fa vezetőrudat bilincsekkel a jelölés mentén.

kész ágy

Ahhoz, hogy a lakkozás előtt érdekes megjelenést nyújtson az ágynak, korlátozhatja magát arra, hogy foltot csak a lábak és a hátsó felületekre alkalmazzon.

Hogyan készítsünk dupla ágyat fából

Két felnőtt komoly súly, amely alaposabb megközelítést igényel az anyag és az összeszerelési módszer megválasztásában. Tegyen egy tömörfa hálószobát. 

franciaágy

Alapja egy standard dupla matrac, amelynek mérete 200 x 160 cm.

A következő anyagokra lesz szüksége:

 • Rúd 50x50 mm a lábakhoz és az ágykerethez, 3x3 cm - matraclécek tartógerendáihoz;
 • 20x100 mm-es táblák keresztmetszetű padlóhoz a matrac alatt;
 • Fém bútor sarok, polcszélessége 50 mm-től;
 • 40 és 65 mm hosszú önmetsző csavarok.

A szerszámokból nagy méretű és széles körben elhelyezett fogakkal ellátott reszelővel ellátott elektromos kirakós játékra lesz szükség.

Először összeállítunk egy keretet egy ágyhoz, amelynek belső méretei 210x170 cm és magassága legalább 15-20 cm, Ehhez három vagy négy darab fát ragasztunk össze, szorítókkal szorítunk meg. Szárítás után úgy vágjuk, hogy két nyersdarabot kapjunk a 220 cm hosszú oldallapokhoz és kettőt a hátlapokhoz - egyenként 180 cm-t.

ágykeret

Ugyanígy összeállítunk egy 10 cm magas és 210 cm hosszú hosszmetszetet.

Szereléskor alkalmazzon záras csatlakozást. Ehhez rövid munkadarabokon, kirakós fűrésszel, vágjon ki egy mélyedést, és távolítson el egy 5 cm hosszú szegmenst a közepétől. Az ágy oldalfalainak hosszú munkadarabjain hagyjon egy "tövist", fűrészelve 5 cm-t fentről és alulról. 

franciaágy

Vigyen fel ragasztót a barázdákra és a tüskékre, majd csatlakoztassa őket derékszögben, csúszó "négyzettel" ellenőrizve.

Rögzítse a hosszanti áthidalót középen további támasztékkal egy 50 mm polcszélességű fém sarokkal, igazítva azt a keret alsó széléhez. A sarkokban rögzítse a lábakat egy 40 cm magas rúdból. Ragasztóval és önmetsző csavarokkal rögzítse.

DIY ágy

A szilárdság érdekében rögzítse a csatlakozásokat bilincsekkel.

A nagyobb stabilitás érdekében készítse el az ágy szárát vastagabb tömbből. A letisztult megjelenés érdekében vágja le a belsejét 45 ° -os szögben egy gérvágó doboz segítségével. Ne vigyük túlzásba - a lábnyomnak elegendőnek kell lennie a nagy súly elviseléséhez. A lábak felszerelésekor használjon hosszú süllyesztett fejű csavarokat alátétekkel és fa ragasztóval.

ágykészítés

Az egyes sarkok aljára helyezzen háromszög alakú betéteket, hogy megakadályozza a szerkezet deformálódását.

A hosszú oldalfalak mentén ragasszon 3x3x210 cm-es fagerendákat. 

DIY ágy

Felső élüknek ugyanabban a síkban kell lenniük a bölcső felső szélével.

A 170 cm hosszú lécek 20x100 mm-es deszkákból készülnek. 3 cm-es intervallummal vannak elhelyezve és rögzítve az áthidalón és a hosszanti tartógerendákon.

ágylécek

Az első és az utolsó léceknek a keret első és hátsó falához kell csatlakozniuk, a többit egyenletesen kell elosztani közöttük.

FONTOS! A nyikorgás elkerülése érdekében tegye a léceket 1 cm-rel rövidebbre, mint a keret belső szélessége.

Az összeszerelés befejezése után gondosan köszörülje meg a felületet darálóval, vagy fúrjon speciális fúvókával közepes és finom szemcsés csiszolópapírral. Fedjük le foltokkal, majd szárítás után - több rétegben vizes bázisú akrillakkal.

Kétszemélyes ágyhoz falra szerelhető fejtámlát készíthet 2-3 25x100x1800 mm hosszú deszkából és 10-12 25x100x450 mm-es deszkából. Az első sor, amely érintkezik a hátuljával, rövid táblák lesznek. Varrott oldalon rejtett kötőelemeket kell felszerelni. A fejtámla megfelelő helyein csavarjon fémlapokat önmetsző csavarokkal, amelyek szabad alsó éle beilleszkedik, amikor a gumiabroncsok hornyaiba lóg.

kész franciaágy

A legmegbízhatóbb megoldás az lenne, ha a faliszekrények sínjeit dübelekkel rögzítenék - a rövid deszkák számának megfelelően.

Ha nem tetszik egy kemény fejtámla, szerelje fel kárpitozással a következő rétegekből:

 • Forgácslemez vagy rétegelt lemez 1 cm;
 • Habgumi 3 cm-től;
 • Ütőkezelés;
 • Érdekes mintájú kárpitszövet;

Vágja le az alapot 45x180 cm-re egy darab rétegelt lemezből vagy forgácslapból. 

tetem

A bordákat és a homokot alaposan vágja le, hogy elkerülje a kárpit és az ütés szakadását.

Vágjon ki egy azonos méretű és alakú blankot habosított polisztirolból vagy habszivacsból. Helyezze a forgácslapra, és készítsen néhány szimmetrikus lyukat a dekoratív gombok számára. Mérje meg és vágja le az ütő- és kárpitszövetet a blank formájára úgy, hogy egyenlő legyen az összes vak vastagságának összegével, szorozva kettővel.

lyuk jelölés

Győződjön meg arról, hogy a furatok szimmetrikusak.

Ragasztóval vagy speciális spray-vel ragassza a habot az alapra. Óvatosan terítse a vattát a padlóra. Fektesse rá a forgácslapot. 

habszivacs tartó

Hajtsa le a szegélyt alulról kezdve, és bútor tűzőgéppel szegezze a forgácslapot.

Ismételje meg ezt a műveletet a kárpitozással. A szövet gyűrődésének elkerülése érdekében vasalja meg vasalóval és húzza meg megfelelően a munkadarab közepére csavarozott bilincsekkel.

FONTOS! Ne spóroljon a kapcsokkal. Úgysem látja őket senki.

Végül "varrja be" a kanapé gombjait. A fejtető varrott oldaláról szúrja át a kárpitot egy nagy "csizma" tűvel, és húzza át egy vastag, durva szálon, fűzze át a gomb szemén, és ugyanazon a lyukon keresztül vigye vissza. 

gombokra varrni

Rögzítse a cérna végeit tűzőgéppel a hátoldal rossz oldalán.

A kárpitozott fejtámlát a falra szerelhető sínek segítségével akaszthatja fel a falra.

ágy fejlapja

A saját kezű fából készült ágy, amelyet egy személyes projekt alapján készítettek, kevesebbe kerül, mint egy megvásárolt.

Ne feledje, hogy a plusz pénz és az élettér hiánya nem akadályozza a kényelmesen aludni vágy megvalósulását. 

Előző

Következő