Dobogós ágy előnyei és hátrányai a belső térben történő használatukról

Dobogós ágy beépített tároló fülkékkel

Dobozágy beépített polcokkal könyvek és holmik tárolására

A dobogós ágy modern megoldás a kényelmes alvási és pihenési hely kiválasztására. Hogyan válasszunk dobogós ágyat. A belső megoldás jellemzői az ágy felszerelésekor. Modellopciók, minőség és gyártási anyag - minderről cikkünkből megtudhatja.

Kilépés a dobogós ülőhellyel

Kilépés a fülkébe beépített pódiumágy ülősarokkal és fiókokkal

A mai bútorpiacon bemutatott modellek nagy száma arra kényszeríti a gyártókat, hogy olyan új dizájnnal álljanak elő, amely vonzza és érdekelheti a vevőt. A kényelmes és kényelmes alvás egyik lehetősége a dobogós ágy. Fontos lesz a kis területű lakások számára, valamint a vidéki ház belső elrendezésében, mivel jelentősen megtakaríthat helyet.

Fa dobogós ágy az ablak mellett

Nagyszerű megoldás a hálószobához - kényelmes, fából készült dobogós ágy az ablak mellett

Kényelmes kompakt megoldás a lakás belsejében - dobogós ágy

Eredeti dobogós ágy a belső térben

Eredeti dobogós ágy a szoba belsejében

A modell szokatlan megjelenése a százszorszépen egyre inkább a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt érdekli. Szokatlan kialakításának köszönhetően a dobogós ágy élénk hangulatot kölcsönöz a belső térnek, ráadásul jelentős helyet takaríthat meg, szabad helyet hagyva maga körül.

Klasszikus dobogós ágy

Klasszikus fiókos ágy fiókokkal egy kis hálószobához

A dobogó sokoldalúsága lehetővé teszi különféle dolgok nemcsak az ágyakban történő tárolását, hanem az óvodai játékok helyeként történő használatát, az ágynemű és a különböző tárgyak tárolását, ezáltal a rend elérését a lakásban.

Gyerek dobogós ágy játszótérrel

Kényelmes dobogós ágy két gyermek számára játszótérrel és kihúzható ággyal

A modell előnyei

Magas ágy lépcsőkkel

Beépített magas ágy fiókos lépcsőkkel és tükrös szekrénnyel

A tervezési megoldásnak köszönhetően a lakás belseje felismerhetetlenné válhat, ha ilyen modellt telepít. Az előnyök a következő pontokat tartalmazzák.

 1.      Külön zónázás. A hagyományos zónákra osztott lakás érdekesebben és szokatlanabban fog kinézni a nyitott tér miatt, amely a határok kontúrjainak hiánya miatt alakul ki. A beépített dobogós ágy természetes módon emeli ki a vizuális korlátokat.
 2.      Gyakorlati megközelítés. A telepített termék nemcsak újdonságot jelent a lakás belsejében, hanem több funkció egyszerre történő végrehajtását is segíti, például tárgyak, kihúzható talp tárolása, a dobogó pedig különféle kommunikációkat (csövek, elektromos csatlakozók) rejthet el. Ezenkívül nem nehéz dobogót építeni, elég, ha kész szerkezeti részek vannak, és összekapcsolják őket, nem nehéz.
 3.      Alapterületét. A telepítés másik előnye, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen megtakarítson helyet a vendégek fogadásához vagy a gyermek játékához. Különösen releváns lesz a dobogó használata a gyermekszoba, valamint a nappali és hálószobák kialakításában.
 4.      Vizuális hatás. Az a szoba, amelyben kihúzható ágy van, kifinomult megjelenést és bizonyos hangulatot kölcsönöz.
A beépített ágy nagyszerű módja annak elrejtésére a belső térben

Az ágy beágyazása a dobogóra remek módja annak elrejtésére a nappali belső térében

Mik a dobogós ágyak

Fa dobogós ágy kis hálószobában

Fa pódiumágy egy kis hálószobában, skandináv stílusban

A dobogókat nemcsak megjelenésük, hanem az összeállításuk és a gyártási anyaguk is megkülönbözteti. Vessünk egy pillantást néhányukra.

Monolit alap

Pódiumágy monolit talppal

Szokatlan dobogós ágy monolit talppal

A lakóterületet veszik alapul, ahol például kihúzható ágy kerül elhelyezésre, fából készült szerkezetet (zsaluzat) helyeznek el és betont adnak hozzá. A kész alapot padlóburkolattal ragasztják át. A termék váza felül van felszerelve. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy hosszú ideig tart. Hátránya a nagy súly. Korábban ilyen dobogókat telepítettek kastélyokba és palotákba.

Keretes dobogóval

Keretalap a dobogós ágyhoz

A leendő dobogós ágy fülkéjébe beépített vázalap

Könnyű fa- vagy acélszerkezeteket használnak gyártási anyagként. Készítheti saját maga, vagy vásárolhat kész alkatrészeket és összeszerelheti őket. A modern piacon a legtöbb modell hasonló módon készül. Marad, hogy kiválassza a tetsző modellt, és telepítse az otthonába.

Kihúzható talppal

Kihúzható ágyak a gyermekszobában

Kihúzható ágyak két gyermek számára a gyermekszoba dobogós játszóteréből

A kihúzható ágyak, amelyek a váz alapja alatt tárolhatók, szintén gyakoriak az apartmanokban és a magánlakásokban. A kényelem előnye a megüresedett terület szabad területe. A dobogóra felszerelhet munkahelyet, különféle felszereléseket, játékokat rendezhet és gyermeksarkot készíthet stb.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő anyagot

Puha dobogós ágy

Narancssárga puha dobogós ágy egyedi hálószobához

A dobogó felszerelésének céljától függően ki kell választania a megfelelő anyagot. Hagyományosan a dobogókat a következő típusokra lehet felosztani:

 •        műszaki használatra;
 •        dekorációs cél;
 •        kombinált típus.
Kihúzható ágy dobogóra szerelhető kanapéval és TV-vel

Kihúzható franciaágy dobogós kanapéval és TV-vel

A helyiség kommunikációjának elrejtésére, valamint a dolgok tárolására technikai dobozt helyeznek el. A területek vizuális kiemeléséhez díszdobozt helyeznek el. Kombinált dobogóra kerül, ha egyes funkciókat egyszerre akarnak kombinálni. A behúzható alapot és a dolgokat egy fülkében tárolják, de néha a helyet aktívan használják különféle típusokhoz (játékok, munka, tárolás stb.)

Világos baba kifutó ágy

Világos gyermek pódiumágy ülősarokkal és tárolóval

Válassza ki a kívánt anyagot a szerkezet céljától függően. Leggyakrabban forgácslapot, kész fatuskókat és bútorlapokat használnak a dobogó összeállításához. A dobogó keretét a súly súlya alapján állítják össze, amelyen a gerendát tartják. A platform átlagos súlya nem haladhatja meg a 450-700 kg-ot négyzetméterenként.

A terméket saját maga összeállítani nem nehéz. Elég a szükséges anyagok és eszközök előkészítése. Amire a gyártáshoz van szükség, azt az alábbi táblázat tartalmazza.

Tárgy tárgya Hangszerek Anyag
Jövőbeli keret Önmetsző csavarok, csavarhúzó, elektromos fúró Burkolatok MDF-ből, forgácslapból, fémprofilokból
A termék teteje Rögzítők Szőnyeg
Lépések Önmetsző csavarok, kalapács, fúró Fa használatos, csúszásgátló bevonattal együtt.
Felső réteg Önmetsző csavarok, fúrógép, kalapács, ragasztó Sarok, szövet matrica

Milyen tulajdonságokra kell figyelni a választáskor

Dobogó ágy egy vidéki házhoz

Kényelmes dobogós ágy egy hálószobához egy vidéki házban

Mert attól függ, hogy helyesen választja-e meg az ágyát, a belső terét és a termék további működését. Ügyeljen a következő pontokra:

 1.      Gyártási anyag. Tartósnak és környezetbarátnak kell lennie;
 2.      Építési súly. A kész modellnek két felnőttnek is ellen kell állnia;
 3.      A termék magassága. Fontosnak kell lennie a dobogó helyének, amikor mellette áll. Egy hétköznapi embernek könnyen fel kell kelnie, és nem kell a fejét a második szint alapjához vagy a mennyezethez támasztania;
 4.      Ha fülkéket biztosítanak, a dobogó magassága nem haladhatja meg a 40 cm-t;
 5.      Ha az ágy 40 cm-nél magasabb magasságban helyezkedik el, ajánlatos olyan lépéseket tenni, amelyek megkönnyítik a mászást.

Dobogós ágy kiválasztása egy kis hálószobához

Teljes franciaágy

Teljes dupla emeletes ágy szervezett tárolóval

A hálóhely használatának módjától függően a telepítés kétféle lehet: állandó helyhez és ideiglenes lehetőséghez kihúzható talppal.

Álló ágy a dobogón

Állandó ágy a dobogón a belső térben

Az állandó ágy matraccal ellátott dobogóval és minden ágyneművel van ellátva. Ez az opció kényelmes alvást és megfelelő anatómiai testhelyzetet biztosít. Az ágy melletti keret állványként használható kávé vagy tea, valamint könyvek és folyóiratok számára. A kényelmes elhelyezkedés lehetővé teszi, hogy két felnőtt nyugodtan maradjon egymás zavara nélkül.

Kihúzható ágy, ahol tanulás és munka áll rendelkezésre

Dobogó emeleti tanulmányi és munkahellyel, kihúzható ágy a földszinten való alváshoz

Ideiglenes lehetőség, amikor alvás után a keret és az összes ágynemű aljába csúszik. Akkor megfelelő, ha az apartman kis területtel rendelkezik, és a hálószoba egyidejűleg irodaként vagy játékhelyként is szolgál (ez a lehetőség különösen fontos a gyermekek hálószobájában és szobáiban).

Dobogó kihúzható gyermekágyakkal

Magas pódium helyet biztosít a tanuláshoz és játékhoz, valamint kihúzható gyermekágyak

Milyen stílus alkalmas a belső térre

Diy dobogós ágy az óvodához

Diy dobogós ágy egy gyerekszobához

Attól függően, hogy milyen stílus uralkodik a lakásában, a színek és a gyártás formája szempontjából megfelelő dobogóra kell irányítani. Fontos figyelembe venni, hogy az ágy hogyan fog vizuálisan kinézni a szoba stílusához képest. Meg kell jegyezni - válassza ki a doboz színét, a padlóra összpontosítva. Együtt egyetlen egységként érzékelik őket. Sima vizuális átmenet történik a padló felszínéről a dobogós ágyra.

Luxus nagy ágy

Nagyméretű plüss ágy a dobogón, tárolóhellyel

Mi a különlegessége a dobogós ágynak, és hogyan kell őket alkalmazni a belső térben

Ágy egy magas emelvényen

Ágy egy magas dobogón a szokatlan stílusos belső kialakítás érdekében

A fő előny különleges szerkezete, amely lehetővé teszi többfunkciós tervben történő alkalmazását. A modern fejlesztők széles választékot kínálnak, különböző mechanizmusokkal és funkciókkal, beleértve a kihúzható ágyakat. A fő jellemző a helytakarékosság és az elemek tárolása.

Fehér tizenéves lány hálószoba bútorok

Fehér tizenéves lány hálószoba bútorok kifutón

A megüresedett terület saját belátása szerint használható fel, ez különösen nagy a kis lakásokban és a kis szobákban. A kiválasztott dobogós ágy nemcsak a kényelmes pihenés és alvás helyévé válik, hanem eredeti akcentussá és kiemeléssé válik a belső térben.

Beépített ágy a konyha-nappali számára

Beépített vendégágy a kis nappali számára

Előző

Következő