Csináld magad dobogós ágy összeszerelését fotóval

Szokatlan dobogós ágy kialakítás

Szokatlan kialakítású kihúzható dobogós ágy kanapéval az emeleten

A modern bútorpiacon rengetegféle ágy található. És ha az emeletes ágyak nem lepnek meg senkit, akkor a háromlépcsős, behúzható, felfüggesztett és dobogós ágyak sokak számára még mindig újdonságot jelentenek, és még nem ismerkedtek meg velük. Lehet, hogy valaki már megvásárolt egy új ágyat, és a saját kezünkkel dobogós ágyat készítünk. Az elkészítése előtt önállóan meg fogjuk érteni annak jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

Dobogós ágy

A fekvőhely elhelyezkedése a dobogón az ablak mellett

Mi az

Dobogós ágy, hálószobával a tetején

Dobogós ágy tetején fekvőhellyel és gyönyörű előtetővel a kikötő övezetbe rendezéséhez

A dobogós ágy egy lépcsőmagasság, amelyre matracot fektetnek. A fő különbség a szokásos ágyhoz képest az, hogy a dobogón meglehetősen nagy mennyiségű szabad hely marad a matrac körül. 25 cm és még több lehet.

Dobogó kihúzható ággyal

Dobogó kihúzható ággyal és munkaállomással

Az alvóhely elhelyezhető közvetlenül a dobogón, valamint visszahúzható, vagyis az egyik dobogó fülkében lehet. Ez utóbbi esetben a dombot munka- vagy játéktér, rekreációs terület megszervezésére használják.

Stílusos és kényelmes ágy a dobogón

Stílusos és kényelmes ágy a dobogón a szoba sarkában található képernyő mögött

Funkciók

Dobogós ágy lépcsővel

Dobogós ágy létra komóddal és kihúzható asztallal

Mivel az ilyen típusú ágyak vegyes kialakításúak, funkcionalitásuk nagyon széles.

  • Térzónázás. A dobogó használatával kiválaszthatja a szoba egyik területét. Az emelt tételt pszichológiailag úgy határozzák meg, hogy minden különálló. Miután elkészített egy alvóhelyet a dobogón, és függönyökkel is elválasztotta, könnyen külön hálószobát kaphat egy egyszobás apartmanban.
  • Az arányok korrigálása. A padló egyenlőtlenségei korrigálhatók a megfelelő dobogó alakjának megválasztásával, egy szűk helyiség vizuális kiterjesztésével ennek a trükknek a segítségével, és tiszta formát adva egy hatalmas üres helyiségnek.
  • Helytakarékosság. Ez annak köszönhető, hogy a dobogós ágy több funkciót ötvöz, növelve a hasznos helyet. Felszerelhető dobozok vászonra, polcok könyvekre vagy egyéb dolgokra.
  • A kommunikáció álcája. A dobogó remek lehetőség arra, hogy elrejtse a benne levő video- és audioeszközök, világítás és egyéb kommunikáció vezetékeit.
Ágy a szoba fülkéjében

Barkácságy egy fülke szobában

Ilyen nagyszámú elvégzett funkció azt a benyomást kelti, hogy megtaláltuk az ideált. A dobogós ágynak azonban megvannak a hátrányai is.

Előnyök és hátrányok

Kihúzható ágyas dobogó

A behúzható dobogós ágy helyet takarít meg

Kétségtelen előnye a sokoldalúság és a helytakarékosság. További előny a komplexnek tűnő kialakítás egyszerűsége. Összeszerelése nem nehéz, ezért egy dobogós ágy megrendelésével segítség nélkül összeállíthatja, valamint saját maga is elvégezheti. Ezért viszonylag kicsi az olcsósága ennek a bútornak, különösen, ha maga készíti el.

A hátrányok közé tartozik, hogy a dobogó magasságában csonkolja a szobát. Ezért egy ilyen ágy telepítése alacsony, alacsony lakásba nem praktikus.

Fajták

A dobogós ágyak több szempont szerint is feloszthatók. Először osszuk el őket az alaknak megfelelően: a leggyakoribbak a kerek és a téglalap alakú minták. Mindez azonban a fantáziádtól függ. Háromszög, sokszög vagy akár bonyolult alakzatokat készíthet a dobogóról. Ehhez azonban megfelelő keretet kell készíteni, amely bonyolultabbá teszi az esetet.

Dobogó ágy hálófülkével az emeleten

Dobogós ágy egy hálófülkével az emeleten, világos képernyővel az alvó- és pihenőhelyek elválasztására

Beszélhetünk olyan kritériumról, mint a dobogó használata. Ez az ágy helyére utal. A dobogó tetején helyezhető el, és további hasznos helyet képvisel a dobogó, amely tároló dobozként használható. A második lehetőség egy kihúzható ágy.

A dobogós ágy oldalra csúszik

Funkcionális terület szervezhető az emelvényen, az ágy pedig oldalra helyezhető

Érdemes megemlíteni a dobogó típusát is: monolit és keret. Az első gipsztömbből, homok-cement keverékből vagy habbetonból készül. Gyakrabban ezt a típust használják a magánházak konyháihoz és fürdőszobáihoz, mivel a szerkezet meglehetősen nehéz és emeletenként további súlyt ad. A vázas dobogókat leggyakrabban ágyakhoz használják. A lényeg egy fém vagy fa profil kialakítása, amelyet ezt követően rétegelt lemez borít.

Elkezdeni

Az ágy alapja, amelyet meg fogunk készíteni, szintén egy keretes dobogó. A munka több szakaszból áll.

A munka szakasza Alapvető feladatok Hangszerek
Előkészítő Válassza ki az anyagot, készítse elő a szükséges eszközöket, végezzen méréseket Vonalzó, mérőszalag, ceruza
Catwalk tervezés Készítse el és szerelje be a keretet Fúrjon, önmetsző csavarokat
Részletek kiegészítése Készítsen és szereljen fiókokat Rétegelt lemez, több laminált forgácslap, ragasztó
Összeszereljük Rögzítse az összes gyártott alkatrészt, távolítsa el a hibákat Vezetők, csavarok, csavarhúzó
Telepítés Telepítse az ágyat további részekkel Rétegelt lemez vagy forgácslap, csavarok, csavarhúzó, matrac
Külső simítás Tervezze meg a megjelenést a tervezési megoldásnak megfelelően LED szalag, szőnyeg, szövet stb.

Vázolt egy tervet, most már nyugodtan elkezdheti a munkát.

Előkészítő szakasz

Bármely munka előkészítést igényel. És egy ilyen dolog, mint egy dobogós ágy elkészítése saját kezűleg, gondos előkészítést igényel. Ez a szakasz a következőket tartalmazza:

  • mérések elvégzése;
  • tervezési projekt elkészítése;
  • anyag kiválasztása;
  • alap feldolgozás;
  • eszköz előkészítése.

Először meg kell mérnie a szobát. A dobogó méretét a szoba nagysága határozza meg. Javasoljuk, hogy téglalap alakú dobogót készítsen a szoba teljes szélességében. Maga határozza meg a hosszát, amennyire a szoba méretei megengedik. Figyelembe kell vennie a matrac méretét is, hogy eligazodjon, mennyi szabad hely marad.

Dobogós kimeneti ágykeret

Dobogós ágykeret kilépő dupla ággyal

A kapott méréseknek megfelelően tervezési tervet készítünk. Ez magában foglalja a munka minden szakaszát, az anyagválasztástól a termék tervezéséig.

Ágy anyagok

Anyagok az ágykeret átfedésére

Anyagválasztás. A keret gyártásához erős fagerendákra lesz szükség. Forgácslemez vagy több réteg lemez, hogy átfedjék a dobogó keretét. Szüksége lesz több forgácslapra (forgácslapra) is az ágy oldalfalaihoz.

Eszközök a munkához

Szükséges eszközök a kifutó ágy összeszereléséhez

A szerszámokból szüksége lesz mérőszalagra, ceruzára, csavarhúzóra, fúróra, fémfűrészre, csavarhúzó készletre, önmetsző csavarokra, kalapácsra, építési tűzőgépre, épületszintre.

Az anyagot a kapott méréseknek megfelelően kell megvásárolnia. Ebben az esetben nem lesznek extra elemei vagy anyaghiánya. Első feldolgozásra nincs szükség, mivel a fagerendákat és a forgácslapokat készen értékesítik. A feldolgozás a munka során történik, amikor az anyagot levágják és rögzítik.

Megcsináljuk a keretet

Dobogókeret

A dobogó keretének összeszerelése a szoba sarkában

Az előkészítő szakasz után nekilátunk a munkának. Minden az alapokkal kezdődik. Munkánk a dobogó kialakításával kezdődik, amely az ágy és a fiókok alapjává válik.

Keret rögzítése

A keret rögzítése a vízszintes oszlopokhoz

A dobogó elhelyezésével kezdjük. Ehhez a méréseknek megfelelően rajzolja meg a falakra rögzítendő gerendák magasságát, majd egy épületszint segítségével ellenőrizze a jeleket, hogy a kapott dobogó egyenletes legyen. Ezután az előkészített fagerendákat vesszük, és vízszintesen horgonyokkal rögzítjük a padlóhoz és a falakhoz. Ezután függőlegesen kell rájuk rögzíteni a rudakat, ráadásul a falhoz. A késések közötti távolság a szerkezet szilárdsága szempontjából legfeljebb 40 cm lehet. A függőleges gerendákhoz felülről fagerendákat is rögzítünk, megkettőzve az alsó réteget. Kiderül egyfajta doboz. Ez a dobogó kerete. Most meg kell határoznia a matrac helyét rajta.

A matrac helyétől függően rögzítsen három lécet a dobogó aljára. Az egyiknek szigorúan a tervezett matrac közepén kell haladnia, a másik kettő a jobb és a bal szél mentén. Ezután töltse a léceket egy speciális gerendára - ez lesz a mi alvóhelyünk. A matrac rögzítéséhez több táblát is fel kell erősíteni a matrac kerülete mentén. A keret szélén egy rétegelt lemez vagy forgácslap födémét rögzítjük a falhoz és az alaphoz (az ágy többi anyagától függően), amely a jövőbeni fejtámlát fogja alkotni.

Rögzítjük az oldalakat

Rögzítjük az oldalakat a dobogó ágy kész aljára

Most folytathatja további alkatrészek gyártását és rögzítését.

Részletek kiegészítése

Fiók összeállítása

Az ágyhoz fiókokat gyűjtünk

Esetünkben a fiókok további részletek. Ez egy nagyon praktikus és könnyen használható lehetőség. Készíthet fiókokat is csuklós ajtókkal vagy polcokkal. Javasoljuk azonban a fiókok használatát.

A vezetők felhelyezése

A fiókvezetők rögzítése

A mérések elvégzése után kész terméket rendelhet, és csak a keretbe helyezheti. De azt javasoljuk, hogy dobozokat készítsen saját kezével. Ezenkívül nem igényel sok időt és erőfeszítést. Meg kell jegyezni, hogy a doboz szélességének 2,5 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint a doboz, amelyben elhelyezni fogja. Ennek megfelelően folytatjuk a dobozok gyártását. Szükségünk van egy réteg rétegelt lemezre az aljához, 3 forgácslapra az oldalfalakhoz. Ezeket az alkatrészeket ragasztóval rögzítjük. Veszünk egy másik forgácslapot, és rögzítünk rá fogantyút, amely után ezt a lemezt a doboz többi részéhez rögzítjük. Doboz kész.

A fenti séma szerint készítse el a fennmaradó dobozokat, amelyek számát a rendelkezésre álló fülkék biztosítják.

Telepítünk

A vezetők második részét az elválasztó válaszfalakra telepítjük

A dobozok telepítéséhez több útmutatóra lesz szükség. Két részből állnak: az első (két vezető) mindkét oldalról a doboz oldalaira, a második (szintén 2 vezető) a keretre van rögzítve. Ez csavarokkal történik, amelyek általában sínekkel és csavarhúzókkal érkeznek.

Fiókok felszerelése

Telepítjük a fiókokat a helyükre az ágyfülkében

Az utolsó szakasz

Ágy kárpitozás rendszere

Diy dobogós ágy burkolási séma

Az utolsó szakasz magában foglalja az összes szerkezeti részlet összeszerelését, végleges felszerelését és burkolatát.

Alapvetően csak a keret van készen. Most be kell fejeznünk. Erre a célra jobb rétegelt lemezeket használni. Vegyen rétegelt lemezt hosszra vágva vagy a mérések szerint vágva. A vágást műanyag éllel ragasztjuk. Az egyik oldalon hővel aktivált ragasztót alkalmaznak. Ennek az élnek a rögzítéséhez fel kell melegítenie, és szorosan illesztenie kell a rétegelt lemez vágásához (ezt megteheti egy régi vasalóval). Most a feldolgozott rétegelt lemezeket csavarokkal rögzítjük a kerethez. Tehát el kell fedni a teljes dobogót (az ágy falaihoz a matrac kerületén már rögzítettünk forgácslapokat, a falakhoz rétegelt lemezt is használhatunk). Fedje le a dobogó kereszteződését a padlóval egy lábazattal.

A keret teteje borított. Ezeket a műveleteket a keret oldalaival kapcsolatban ismételjük meg. Most már csak a dobozokat kell elhelyezni a megfelelő fülkékben, és a matracot a számára kijelölt helyre kell tenni.

Díszítés

Laminált burkolat

A kihúzható dobogós ágy burkolata laminált

A dobogós ágy készen áll. Elkészítettük a vázat és a fő részeket, összeszereltük és befejeztük. Most lehetőség van álmodozni és elkészíteni a kapott termék dekorációját.

Dobogós ágy kárpit fából

Dobogós ágy kárpit fából, hogy megfeleljen a padlónak

A dekoráció, amely a tervben nincs előre megadva, szövet, szőnyeg, LED-szalag stb. Segítségével elkészíthető. Tehát a dobogót szőnyeggel lehet lefedni, alaplapokkal rögzítve; szövetből díszítjük a fejtámlát; A dobogó vagy a fiókok kerülete mentén a LED-szalagot ragasztjuk, vagy kendővel kendőzzük. Bárki használhatja ezeket az egyszerű díszítési technikákat, azok minden irányban és technikában különböznek egymástól. Használhatja papírt vagy fonalat, festékeket, lakkokat és egyéb anyagokat az ágy kívánt megjelenésének eléréséhez.

Kész ágy dobogóra

Kész dobogós ágy, kézzel készített

A helyzet összetettebb dekorációval más. Ez lehet beépített LED-világítás vagy zenei felszerelés, a dobogó formázása márványgerendákkal stb. Az ilyen újításokhoz elrendezés szükséges. Meg kell jeleníteni a tervezési projektben, mivel további szerkezeti átalakításokat igényelnek. Gondos tervezéssel megtestesítheti minden eszébe jutó ötletet.

Hatalmas dobogó az egész szobán

Hatalmas dobogó a teljes stúdióteremben a matrac és a munkaterület számára

Előző

Következő