Dobogó kihúzható ágyakkal és felhasználással

Egy kis lakás tulajdonosai számára néhány szokatlan tervezési megoldás jó módszer a tér optimalizálására. Ilyen ötlet a kihúzható ággyal ellátott dobogó. Ez a kialakítás jelentősen megtakarít négyzetmétereket. Az érdemek mellett azonban vannak hátrányai is.

Ágy magas funkcionális dobogón

Ágy egy funkcionális, fiókos dobogón

Az ilyen szerkezet előnyei a következő tényezőket tartalmazzák.

 • Funkcionalitás.

Nappal az ágy elrejthető a kifutó alatt, és felszabadíthatja a nappali vagy a hálószoba nagy részét. Ugyanakkor lehetőség nyílik az üdülőterület, a vendég és a tároló terület egyesítésére.

Multifunkcionális blokk

Multifunkcionális egység íróasztallal, tárolószekrényekkel és hálórésszel

 • Zónázás.

A dobogó vizuálisan és gyakorlatilag elválasztja az alvás helyét, ami különösen fontos az egyszobás apartmanok és stúdiók számára.

Magas dobogó fiókokkal, amelyek az egész tárolórendszert képviselik - ideális egyszobás lakáshoz

 • Stílusos megoldás.

Azoknak az embereknek, akik kreatívak, kreatívak, és minden újdonságot és szokatlant fogadnak a dizájnban, ez remek alkalom arra, hogy ízt adjon a megszokott belső térnek.

Luxus hálószoba dobogós ággyal

Luxus hálószoba dobogós ággyal, kilátással az öbölre

Egy ilyen szerkezet hátrányai a következő pontokat tartalmazzák.

 • Gyártás bonyolultsága.

Egy ilyen termék elkészítése meglehetősen problémás. Ha önmaga csinálja, akkor bizonyos ismeretekre lesz szüksége a bútorok gyártásában, és egy ilyen kialakítás megrendelése nem lesz olcsó. De a modern enteriőrök szerelmeseinek szinte mindig megéri az ötletet és pénzt. A legfontosabb az, hogy vigyázzunk a behúzható mechanizmus megbízhatóságára és a váz szilárdságára, mivel a rendszeres mindennapi használat nagyobb kopásállóságot igényel;

A dobogós ágy drágább, mint a szokásos lehetőség

A dobogós ágy bizonyos költségeket és készségeket igényel az összeszereléshez

 • Nem alkalmas minden szobára.

Annak ellenére, hogy kezdetben az ötlet megoldást jelentett egy kis terület problémájára, valójában megvalósítása nem mindig igazolja az eredetileg kitűzött célt. És mindez azért, mert sok árnyalatot kell figyelembe venni: elrendezési jellemzők, mennyezetmagasság, ablak, ajtónyílások, fülkék stb. Helye. Túl kicsi helyiségekben is jobb elhagyni ezt az ötletet. Az ágy kinyitásához valóban szabad helyet kell biztosítani;

Multifunkcionális belső tér egy modern egyszobás lakáshoz,

Multifunkcionális belső tér egy modern egyszobás lakáshoz, úgy alakítva ki, hogy éjszaka az ágy a szoba szabad közepére mozogjon

 • Kényelmetlen pihenés.

Az ágy gyakran nem a falnál, hanem szinte a hálószoba közepén helyezkedik el, ami pszichológiailag nem lesz mindenki számára kényelmes. Egyesek számára fontos, hogy klasszikus ágyon aludjon, jól ismert fejtámlával.

Nagy ágy kicsúszik a kanapé alól

A kanapé alól kicsúszó nagy ágy sok helyet foglal el, és megmutathatja, hogy valaki nem teljesen hangulatos és kényelmes

Nincs olyan sok hátrány, de egyes esetekben döntő akadályt jelenthetnek az ötlet megvalósításában.

A szerkezetek típusai

A struktúrákat több szempont szerint is fel lehet osztani:

 • keretanyag szerint;
 • funkcionalitás szerint;
 • forma szerint;
 • magasságban.

A keret lehet fém vagy fa. A második lehetőség a leggyakoribb.

Funkcionálisan megkülönböztetnek egyszerű és összetett ágyakat, beépített tároló rendszerekkel. A kihúzható ágy mellett emelvényt és fiókokat is felszerelhet az ágynemű, párnák, takarók tárolására, ami további helyet is megtakarít és elősegíti a rend megszervezését.

A szerkezet alakja lehet négyzet alakú, téglalap alakú, aszimmetrikus, félkör alakú, stb. A dobogó magassága lehet alacsony (kb. 40 cm), közepes (50-70 cm) és magas (70 cm felett).

Tervezési jellemzők és lehetőségek a belső térben történő használatra

Számos kritérium felel a modell kiválasztásáért:

 • elrendezés (Hruscsov, modern továbbfejlesztett elrendezés stb.)
 • méret, terület;
 • plafon magasság;
 • Személyes preferenciák.

A fenti modellek mindegyikét egyszerre kell figyelembe venni a termékmodell kiválasztásakor és a jövőbeli struktúra vázlatának elkészítésekor (ha saját maga tervezi elkészíteni).

A 90-es évek előtt épült régi házak apartmanjai. században nem különböznek egymástól nagy területen, de némelyikük magas mennyezettel rendelkezik. Az ilyen lakások szobáiban keskeny, de az átlagosnál magasabb dobogót helyezhet el, amelyen kompakt munkaterület található. Az ilyen lakásoknak gyakran vannak fülkei is, amelyek a bútorok elrendezése szempontjából nem túl praktikus tervezési elemek. A fülke helyének ilyen módon történő felhasználásával könnyedén megoldhatja ezt a kellemetlenséget.

A normálnál alacsonyabb mennyezetű helyiségekben ajánlott egy minimális magasságú dobogót felszerelni.

Alacsony mennyezetű apartmanban lehetőség van ágyra

Az alacsony mennyezetű lakásokban ez a lehetőség megfelelő a tér zónázásának módjaként

A továbbfejlesztett elrendezésű modern lakások gyakran meglehetősen tágas szobákkal rendelkeznek, ami szélesebb modell telepítését teszi lehetővé.

Hatalmas dobogó

Hatalmas dobogó egy tágas hálószobában - eredeti design megoldás

A dobogó egyszerre több funkcionális területet ötvözhet: hálószoba, nappali, munka vagy dolgozószoba stb. A beépített fiókok, polcok, állványok növelik a termékek sokféleségét. Ez a megállapodás releváns azoknak a családoknak, ahol egyszerre több gyermek osztozik egy szobában. A stúdióapartmanok esetében, amelyek manapság a nagyvárosokban az egyik legjobban eladott háztípusnak számítanak, ez a megoldás lehetővé teszi a terek kompetens.

Világítás használata dobogós ágyhoz

A dobogós ágy világításának köszönhetően romantikusabb és kényelmesebbé válik a hálószoba

A dobogó helye is szerepet játszik. Az alvóhelyet a szoba kevésbé megvilágított részén kell elhelyezni, hogy a napsugarak ne zavarják a jó pihenést. A radiátorokkal vannak árnyalatok. A hőforrás bezárása nem biztos, hogy a legjobb hatással van a helyiség fűtésére, különösen, ha annak területe nagy.

A szerkezet és az ágy méretei

Nagy területre történő modellválasztással nem lesz probléma. De egy kis lakás vagy hálószoba tulajdonosainak, ahol az elem telepítése állítólag megtalálható, kompromisszumot kell keresniük a műszaki jellemzők és a személyes kérések között.

Hagyományos hálószoba

Hagyományos hálószoba kompakt tárolóval a dupla emeletes ágy alatt

Először is a fő dologra - a szabványokra - kell építeni. Ez az egyetlen, amin nem lehet változtatni, mert vannak bizonyos meghatározott méretek, amelyek meghatározzák az alvás kényelmét és minőségét. Egészségünk ezen is múlik.

Az "egyszemélyes ágy" szokásos mérete egy felnőtt számára 190 x 80 cm (hossza, illetve szélessége).

Standard franciaágy mérete - 200 x 160 cm.

A gyermek ágyának mérete az életkortól függ:

 • serdülőknél a paraméterek megfelelőek, mint egy felnőttnél;
 • 10-11 éves diák számára - 160x70 cm.

Ha ágyat készít saját kezével vagy megrendelésre, önállóan kiszámíthatja a szükséges szélességet és hosszúságot magának. A számításhoz egy személy magasságát vesszük, és legalább 20 cm-t adunk hozzá. A szabványok az átlagos szélességet mutatják, ami kényelmesen érzi magát alvás és pihenés közben. De növelheti ezt az értéket, ha a terület lehetővé teszi, hogy dobogót szereljen egy king méretű hálószobával.

Pódiumágy puha háttal

Pódiumágy puha, ívelt háttal a hálószoba belsejében

Most elkezdheti meghatározni a méreteket. Nem vonatkoznak rájuk szigorú követelmények, korlátozások. Az ajánlott minimális távolság a padlótól 20 cm. Ellenkező esetben - teljes választási szabadság a tervezésben.

A dobogó szélessége és magassága a szoba paramétereitől függ. Például egy tágas hálószobában széles dobogót építhet, teljes értékű vendégteret helyezhet el rajta kanapékkal, fotelekkel és dohányzóasztallal. Nagy belmagasságok esetén pedig magas lépcsős modellt tehet, amelyre különféle kiegészítőket vagy egyéb belső tárgyakat helyeznek el dekoráció céljából.

Kerek dobogós ágy

Szokatlan kerek dobogós ágy

Anyagválasztás

Az anyagokat 3 alkotóelemre választják ki:

 • keret;
 • köpeny;
 • finom befejezés.

A szilárd szerkezethez válasszon egy rudat, amelynek vastagsága legalább 4 cm legyen. Vásárláskor ügyeljen a minőségre: nem lehetnek szabálytalanságok, csomók, rovátkák. A deszkának vagy a fának száraznak kell lennie.

Burkoláshoz MDF lapokat, forgácslapot, rétegelt lemezt vásárolnak. Az MDF a legmagasabb minőségű anyagnak számít, de a felsoroltak közül a legdrágább is.

Ágy-dobogó az MDF-től

Csináld magad MDF dobogós ágyat

A forgácslap idővel deformálódhat, és nem fog addig tartani, amíg szeretnénk. A rétegelt lemez kompromisszum lehet, ha közepes minőséget választunk megfelelő áron.

Dobogó beépített tárolóval rétegelt lemez fülkében

Díszítésként, befejezésként főleg azokat az anyagokat használják, amelyek a szoba többi részét lefedik, például szőnyeget, laminált anyagot, parkettát stb.

Dobogó MDF-ből készült, csináld magaddal

Minden munka megkezdése előtt számos előkészítő lépést hajtanak végre:

 • dönt a modellről;
 • anyagokat, szerszámokat előkészíteni;
 • készítsen vázlatot, rajzot a leendő termékről egyedi mérések szerint, a szoba és a terhelés paraméterei alapján.
Dobogós rajz

Dobogós rajz kihúzható ággyal és tárolódobozokkal

Ha nincs széleskörű tapasztalata az ilyen szerkezetek összeállításában, akkor ajánlott egy egyszerű példát venni alapul, amelyet az alábbiakban ismertetünk. Miután megértette az eszköz mechanizmusát és a telepítés elvét, az adott mesterkurzus alapján megtervezheti a modellt annak méretei szerint.

MDF a kerethez

MDF dobogó építéséhez

Az adott példában feltételezzük, hogy a dobogó egy standard mennyezetű (2,5 m) helyiséghez készül. A késztermék magassága körülbelül 45 cm lesz (a matracot is beleértve), ami a fenti paraméterek szerint meglehetősen kényelmes egy átlagos magasságú ember számára. Az alvóhely görgőkön gördül ki. A példában szereplő méretek feltételesen vannak megadva, a boltban végzett méréseinek megfelelően válassza ki az anyagokat egyénileg, csak az építési elvet véve alapul.

A munkához szüksége lesz:

 • MDF lemez 2 példányban. Válasszon körülbelül 19 mm vastagságot. Hossz és szélesség - 2070 x 2620 mm;
 • 40 x 60 mm és 25 m hosszú fa;
 • bútorlap 2 példányban. A méret körülbelül 600 × 3000 mm. Vastagság - 22 mm;
 • PVA ragasztó;
 • bútorlakk;
 • bútor görgők (görgők) - 2 db;
 • csavarok, tiplik.

Eszközök a munkához:

 • fúró;
 • csavarhúzó;
 • csavarhúzók;
 • Lombfűrész;
 • marógép;
 • elektromos fűrész;
 • rulett;
 • bilincs;
 • Sander;
 • csiszolópapír;
 • Vonalzó és ceruza;
 • henger és ecset.
Minimális szerszámkészlet

A minimális szerszámkészlet az ágy összeszereléséhez

A fent felsorolt ​​eszközök némelyikének beállítása költséges lehet, ezért ha költségvetése van, kérje meg őket barátaitól vagy ismerőseitől. Egy eszköz bérlése is kevesebbe kerül.

A telepítést több szakaszban végezzük. Az első a teljes szerkezet alapjának telepítése.

 • A keret felszerelése.

A fal mentén tartószerkezet van összeállítva. Előre jelölje meg az ágyat a padlón, hogy az összes tartó összeszerelhető legyen, figyelembe véve ezt a helyet. A kontúr mentén fából készült keretet helyeznek el.

Felszereljük a keretet

A dobogó keretét egy bárból szereljük fel

Annak érdekében, hogy a keret szorosan illeszkedjen a falhoz, szerelje szét a szegélylécet.

A javasolt dobogó kerülete mentén egy rúdból előre elkészített függőleges állványok vannak felszerelve a keretre, amelyek támaszként szolgálnak. Az állványok hangmagassága a terheléstől függ.

Rögzítjük a keretet

A keretet a vízszintes oszlopokhoz rögzítjük

Az állványok magasságát a dobogó mérete és a peron vastagsága alapján kell kiszámítani. Ez megegyezik a dobogó magasságával, levonva a fa kétszeres vastagságát.

 1. A vízszintes rudak a függőleges támaszokhoz vannak rögzítve. Megerősítheti az alapot további gerendák hozzáadásával.
 2. A kész keretet tiplik segítségével rögzítik a falhoz. A szerkezetnek erősnek és megbízhatónak kell lennie ahhoz, hogy eltartsa a felnőttek súlyát.
 3. A keretet MDF lemez borítja. A forgácslaphoz képest ez egy magasabb minőségű anyag, és a kész dobogó láthatóbbnak tűnik.
  Vágja ki a szükséges darabokat a lemezből

  A rajznak megfelelően kivágjuk a lemez szükséges darabjait, és önmetsző csavarokkal a kerethez csavarozzuk

  Dobozágy laminált MDF-ből

  Dobozágy laminált MDF-ből egy tinédzser fiú szobájához

 • A kihúzható ágy külön készül.
Kihúzható ágyrajz

Rajz kihúzható ágy gyártásához

 1. Fektesse le az ágyat a palánkra és az MDF táblára. A következő elemeket szúrófűrésszel kell levágni: az ágy alapja, a dobogó fedele, a bútorlap oldalai. Őrölje meg a vágásokat.
 2. Az oldalak a dobogó padlójára vannak rögzítve. És a padló az oldalakhoz van rögzítve.
 3. A merevítő bordák 40 × 60 mm-es fából készülnek, és a padló széle mentén vannak rögzítve.
 4. Fedje le a leendő ágy teljes szerkezetét lakkal, és csak a teljes száradás után telepíthető a lábakra.
 5. Lécekből gyűjtjük a matrac alatti rácsot.
 6. Az ágy elejét levágják a födém maradványairól, és csavarhúzóval rögzítik a főkerethez.
 7. A mozgathatóság érdekében a kihúzható ágy alsó aljára görgőket csavarnak.
 • A lépéseket kivágják a pajzsból, és csavarhúzóval rögzítik.
Linóleum befejezése

Linóleum dobogó befejezése

Ezenkívül a termék festhető, és a dobogó felületét laminálással, parkettával vagy szőnyeggel lehet befejezni a szoba fő padlója alatt.

Szőnyeg befejezése

Dobogós szőnyeggel

A befejezés előtt a teljes felületet alaposan meg kell tisztítani, géppel csiszolni kell.

Előző

Következő