Barkácsoló tetőtéri ágy részletes utasítások fényképpel

Kis hálószoba ötlet: tetőtéri ágy

Ötlet egy kis hálószobához: tetőtéri ágy a mennyezet alatt és kanapé a vendégek számára a földszinten

Hangulatunk és ennek következtében egészségi állapotunk attól függ, mennyire érezzük jól magunkat a lakásban. Gyakran előfordul, hogy egy fiatal család kénytelen összebújni kis lakásokban vagy akár a szülői házban. Ugyanakkor, függetlenül a lakótér nagyságától, mindenki azt akarja, hogy külön területek legyenek a vendégek fogadására és az alvásra. Van, amikor a család növekedni kezd, de a gyermekek megjelenésével a további négyzetméterek nem mindig jelennek meg. Hogyan lehet egy nappalit és egy hálószobát elhelyezni egy szobában? Kiváló lehetőség erre a tetőtéri ágy.

Barkács fából készült bútorok

DIY fabútorok tetőtéri ággyal

Az ilyen hálóhely nem feltűnő egy kis lakásban, nem zavarja a vendégek fogadását ugyanabban a szobában, és marad egy teljes értékű kényelmes ágy egy vagy két ember számára. Egy ilyen szerkezet előállításához először egy keretet készítenek körülbelül 150-180 cm magasságban. A szükséges ortopéd matracot ráhelyezik, míg a kapott fülke használható munkaterületként, tároló rendszerként vagy rekreációs területként.

Tetőtéri ágy hatalmas tárolószekrénnyel

Tágas tetőtéri ágy hatalmas szekrénnyel könyvek és ruhák tárolására

Hasonló egyedi ágyat saját kezűleg is létrehozhat. Ehhez legalább egy kicsit képesnek kell lennie az építőipari eszközök használatára, és vágya van a bútorok tervezésére. Miután maga épített ilyen helyet, nincs probléma megtalálni az Ön számára megfelelő kész modelleket. Ezenkívül egy házi ágy jelentősen megtakarítja a pénzt.

Dupla tetőtéri ágy felnőtteknek

Fehér kétszemélyes tetőtéri szoba dolgozósarokkal
felnőtteknek

A bútorok tervezésének első szakasza a jövő ágyának kialakításának és tervezésének megválasztása lesz. Három lehetőség van a tetőtér rögzítésére, illetve közülük egyet kell választania.

 •  A rögzítés klasszikus típusa négy támaszon van. Egyszerűen fogalmazva, ágyat kell készíteni 4 nagyon magas és erős lábon. Ezzel az opcióval periodikus átrendeződéseket hajthat végre a helyiségben, így könnyen áthelyezheti a szerkezetet az egyik falról a másikra.
Négylábú tetőtéri ágy

Tetőtéri ágy négylábú rögzítéssel és vendég kanapéval a földszinten

 • A szerkezetet fali tartó és két tartó támasztja meg. Ez egy nagyon megbízható rögzítő rendszer, azonban egy ilyen tetőtéri ágy nem mozgatható: azonnal meg kell határoznia a helyiséget a szobában és rögzítenie kell a falhoz.
Beépített tetőtéri ágy a falhoz és a padlóhoz rögzítve

Beépített nagy tetőtéri ágy a falhoz és a padlóhoz rögzítve a biztonságos szerkezet érdekében

 • Mennyezeti tartó típus - eredeti, nem szabványos megoldások kedvelőinek. Ebben a változatban a szoba alsó része megszabadul az ágy tartójától. A telepítés során biztosítani kell a mennyezeti födémek szilárdságát a lehetséges jövőbeni problémák elkerülése érdekében.
Tetőtéri ágy a mennyezethez rögzítve

A mennyezethez rögzített tetőtéri ágy a tér maximális szabadsága érdekében

A vizsgált fajták közül a legegyszerűbb a négy tartóra helyezett ágy. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy négylábú szerkezet, vagy az ágyba vagy egy munkaterületbe épített tároló rendszer, például beépített asztal és polcok. A létra elhelyezhető az ágy végén vagy az elülső oldalán. Lehet függőleges vagy ferde, ami sokkal kényelmesebb működés közben, de növeli a foglalt bútorterületet.

Tetőtéri ágy fából

Fa tetőtéri ágy függőleges lépcsővel és alatta kanapéval

Gyerek ágy létradobozokkal

Diy könnyű gyerekágy fióklépcsővel

A gyermekágyak tervezéséhez gyakran további dobozokat használnak lépésként. Ez a modell biztonságosabb a mindennapi használat során, de több helyet foglal el. A tetőtéri ágyakhoz kapaszkodót is célszerű használni a lépcsőn.

Tetőtéri ágy könyvespolcon

Tetőtéri ágy könyvespolc tartóval egy kis hálószobához

Stílusos hálószoba egy fiúnak

Stílusos hálószoba egy kompakt bútorokkal rendelkező fiú számára, a legapróbb részletekig átgondolva

A szerkezet méretének meghatározásakor a következő jellemzőket kell figyelembe venni.

 • Az óvodáskorú gyermekek számára 160 cm hosszú és 70 cm széles alvóhely ajánlott, az ajánlott építési magasság kb. 120 cm. Ebben a helyzetben a szülő könnyedén ellenőrizheti a gyermeket, betegség esetén mérheti a hőmérsékletet a baba nevelése nélkül, és így tovább. Egy ilyen rendszer alján csak fiókokat és nyitott polcokat lehet felszerelni a dolgok tárolására, vagy rést lehet használni a játékokhoz, és egyfajta sátrat vagy játszóházat lehet készíteni.
 • Iskoláskorú gyermekek számára egy teljes méretű ágy használata ajánlott, 200 cm x 90 cm paraméterekkel. A tetőtéri ágy akár 180 cm magasságban is elhelyezhető.
 • Egy felnőtt jól érzi magát egy 200x140 cm méretű helyen, a magasság a mennyezetről állítható - az embernek képesnek kell lennie arra, hogy ülő helyzetben felegyenesedjen az ágyon.

A felsorolt ​​fajták mindegyikében a tetőtéri ágyat legalább 30 cm magas lökhárítókkal kell felszerelni.

Magas tetőtéri ágy oldalakkal

Magas tetőtéri ágy fa oldalakkal egy kis szobához

Anyagok tetőtéri ágy készítéséhez

Az egyedi ágy előállításához szükséges anyagokhoz többféle lehetőség áll rendelkezésre.

 • A fa, mint első kísérlet, egy fenyőtömeg alkalmas - viszonylag olcsó anyag. Ha kívánatos és lehetséges, a tölgyből vagy a bükkből készült ágyak tartósabbak lesznek.
Csináld magad, kényelmes tetőtéri ágy fából

Kényelmes, biztonságos és praktikus tetőtéri ágy fából

 • MDF, forgácslap, farostlemez és még sok más. Fa keretű deszka és a polcok laminált forgácslap kombinációja is használható
Tetőtéri ágy

Gyermekágy padlás "Omega" kihúzható asztallal az MDF-től

 • Fémszerkezet - ebben a lehetőségben szüksége lesz a hegesztés készségére, ezért nem ajánlott ilyen terméket otthon összeszerelni.
Gyönyörű tetőtéri ágy kanapéval a földszinten

Gyönyörű fém tetőtéri ágy kanapéval a földszinten

Lépésről lépésre a tetőtéri ágy készítéséhez

Vegye fontolóra egy felnőtt számára ágy készítésének lehetőségét egy keskeny, legfeljebb 3 méter széles szobában.

 1.  Mindkét oldalon meg kell szegezni a támasztólapokat a falakhoz, amelyeket erős csavarokkal rögzítünk. Ebben a szakaszban meg kell határozni a szerkezet magasságát, szükséges, hogy a mennyezettől a matrac felületéig legalább 80 cm legyen. Az ágyon legyen elegendő hely egy teljes ülési helyzethez. Figyelembe véve, hogy a táblák útmutatást nyújtanak a kikötő helyéhez - fontos, hogy egy magasságban szögezzék őket, ehhez lézert vagy vízszintet kell használni.

  tartóoszlopok telepítése

  Támasztóoszlopok telepítése egy nagy tetőtéri ágyhoz

 2.  A táblákon egyenletesen rögzítjük a rögzítő U alakú konzolokat 50-60 cm távolságra egymástól. Ezután ezek segítségével rögzítjük a keresztirányú deszkákat (rönköket) - megerősítve egy kikötőhöz.

  Alvó összeszerelési folyamat

  Alvó összeszerelési folyamat

 3.  Ezt követően össze kell szerelni a padlót - az ágykeretet. Ehhez optimális egy gyalult barázdált deszkát használni, azt a rönkön át kell fektetni és önmetsző csavarokkal rögzíteni. A garantált szilárdság érdekében az önmetsző csavarnak legalább háromszorosának kell lennie a tábla vastagságánál. Ügyeljen a táblák közötti hézagok hiányára.
 4.  Lépcsőkészítés. Két azonos gerendát veszünk, és kivágunk egy rovátkát (mindegyik deszka végét enyhe szögben levágjuk 20–25 cm-re a szélétől), hogy a létrát az ágy tövéhez rögzítsük. Sarkok és fa ragasztó segítségével rögzítjük a padlóhoz és az oldalfalhoz. Ezután jelöléseket készítünk a lépésekhez. Optimális, ha egymástól 25-30 cm-re helyezzük el. A szint segítségével jelölje meg a lépések rögzítési pontjait. Csavarozhatók önmetsző csavarokkal vagy a sarkokon. Az utolsó elem a korlát mindkét oldalán történő rögzítése lesz a biztonságos emelkedés és leereszkedés érdekében.

  Létrák oldalirányú lejtővel az ajtónyílás sugara alatt

  Létrák oldalirányú lejtővel az ajtónyílás sugara alatt

 5.   Felszereljük a deszkát az ágyhoz, javasoljuk, hogy a magasságot 40 cm-re állítsuk, a faanyagokat függőlegesen rögzítjük az ágy tövéhez szögek segítségével. A rögzítési pont elrejtése érdekében lekerekített végű deszkát - széles lábazatot - szögezünk. A kialakított kerítés tetejére göndör rudat szerelünk.

  Keret oldalakkal

  Kész ágykeret lökhárítókkal

 6.   Miután a szerkezet kész, az összes táblát meg kell csiszolni, ehhez vagy csiszolóra, vagy csiszolópapírra van szükség - nagy mennyiségre. A kívánt eredmény elérése után el kell távolítania a port, és a fát fafoltokkal kell kezelni. Szárítás után vigyen fel két réteg lakkot, lehetséges színező komponenssel.
 7.   Ezután helyezze el a szükséges méretű matracot, és a tetőtéri ágy készen áll. Felhívjuk figyelmét, hogy a matrac méretének 4-6 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint az ágykeret.
Ágy matraccal

Összeszerelt ágy matraccal, alatta található kanapé és asztal

A fagerendákkal történő munkavégzés kiválasztása esetén optimális a 100x100 mm-es szakasz használata. A tetőtér alja rétegelt lemezből is készülhet.

Alakú gerenda 100 * 100

Gerenda alakú 100 * 100 ágy készítéséhez

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök

DIY ágyszerelő eszközök

A munka megkezdése előtt gondoskodjon a következő eszközök és anyagok elérhetőségéről (a fenti minta gyártásához).

 • 100x100mm méretű fagerendák - a mennyiség és a méret a kívánt mérettől függ.
 • Barázdált deszkák - rönkök.
 • 2-3 cm vastag, lekerekített léc a lépcsőkhöz és az oldalakhoz.
 • Rétegelt lemez a rétegelt lemez gyártásában.
 • Szegek, csavarok, csavarok, fa ragasztó, U-kapcsok.
 • Homorítófűrész vagy fűrész.
 • Csavarhúzó.
 • Csiszoló vagy csiszolópapír.
 • Lézer vagy vízszint, mérőszalag, kalapács.
Anyagok az ágy önszereléséhez

Szükséges anyagok az ágy elkészítéséhez

A tetőtéri ágy kialakítható az internetről vett rajzok és projektek, valamint a saját vázlatai alapján. Az ön által kiszámított rajz egyéniséget és kényelmet nyújt, amelyet kizárólag az Ön szobájához terveznek, figyelembe véve saját kívánságait. Az alvóhelynek nemcsak kényelmesnek, hanem praktikusnak is kell lennie, ami különösen fontos a kis lakások esetében. Az ágy egy százszorszépre helyezésével a szoba eredetiséget és funkcionalitást szerez.

Tetőtéri ágy beépített asztallal

Eredeti tetőtéri ágy, amelyet maga készített, az alábbi beépített asztallal

Így az összes fentieket összefoglalva kiemelhetjük a barkácsoló tetőtéri ágyak fő előnyeit és hátrányait.

profik Mínuszok
A hasznos terület növekedése - a kis lakások esetében ez a fő tényező, amelynek köszönhetően ilyen szerkezetek készülnek. Az ilyen bútorrendszerek traumatikusak lehetnek a túl aktív gyermekek számára, azonban ha minden biztonsági előírást betartanak, a kockázat nullára csökken
Pénzt takarít meg - amikor saját kezűleg készít modellt, a késztermékek költsége többször olcsóbb, mint a vásárolt ágy, és ha bútorokat tervez egy fülkében - szekrény vagy polcos íróasztal - akkor teljes értékű bútorkészletet kap. Nehéz hozzáférés az alvóhelyhez, néhány ember nem szeret aludni egy dombon, a levegő felülről melegebb, és oxigénhiány érződik.
Eredeti kivitel. Magas szerkezetek nem szerelhetők alacsony mennyezetű lakásokba; ebben a lehetőségben alacsonyabb modelleket ajánlott használni, lehetőségük van komód vagy alacsony éjjeliszekrények elhelyezésére az ágy alján.
Az ágy tulajdonosának fokozott önértékelése - van mit dicsekedni a barátokkal.
Kész házi ágy

Kész házi tetőtéri ágy egy lánynak

Előző

Következő