Kockás pomponok leírása és fotó saját kezű készítéshez

A modern világban, ahol a minket körülvevő dolgok zöme gyárilag készült, a kézzel készített dolgok nagy népszerűségnek örvendenek. A "kézzel készített" márka értékes a létrehozott termék egyedisége szempontjából.

Télen, amikor kint hideg és nyirkos, azt akarja, hogy háza melegség és kényelem legyen. Csináld magad pom-pom takaró különleges hangulatot teremtsen a házban, kétszeresen kellemes, ha ez a takaró az esztétikai vonzerő mellett hasznos is.

Hogyan készítsünk kockát pomponból a saját kezével

Gyönyörű bolyhos takarók csináld magad

A gyönyörű bolyhos pom-pom takarók szokatlanul, stílusosan néznek ki, és bármilyen belső teret díszíthetnek

Mielőtt saját kezűleg kezdene takarót készíteni pomponból, gondosan olvassa el az utasításokat. A kötéstechnika változatos: kötőtűre is köthet takarót, vagy alapul szolgálhat egy speciális szövet.

A leírásban meglehetősen egyszerűnek tűnik, de valójában nagyon időigényes eljárás, időre, erőfeszítésre, kitartásra van szükség, mivel sok monoton műveletet kell végrehajtania, amelyekből bőrkeményedés jelenhet meg a kezén. Ha a mester türelmes, kap egy meleg, puha takarót pomponból, amely díszíti az otthont és felmelegíti a tulajdonosot.

El kell készítenie a szükséges eszközöket:

 • speciális keret;
 • fonal;
 • olló.
Eszközök és anyagok

Eszközök és anyagok gyártáshoz

Hogyan készítsünk keretet egy kockás szövéshez pomponból

Keret készítése a kockás szövéshez meglehetősen nehéz folyamat egy nő számára, az esetek 90% -ában férfi erőt kell használnia. Anyagokat kell előkészítenünk.

 1. 3 cm széles sín. A keret hossza 144 cm, a magasság 136 cm. Mivel ez meglehetősen terjedelmes dolog, a keretnek erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a szálak súlyának, ne törjön el, ne tönkretegye az egész munkát. A fa minősége nem számít.
 2. Önmetsző csavarok a lécek egymáshoz történő rögzítéséhez.
 3. Köröm, 132 db, 7-8 cm hosszú.
 4. Egy kalapács.

A vázgyártási technológia egyszerű. Először négy lécet kell rögzítenie a sarkokban, két 144 cm hosszú lécet helyezünk el a keret alján és tetején, és még két - egyenként 136 cm - jobb és bal oldalon. Így négyzetet kap. A léceket a sarkoknál önmetsző csavarokkal rögzítik, a kész keret összes lécének hossza a rögzítés miatt azonos lesz.

Fakeret

Az elején fából készült négyzet alakú vagy téglalap alakú keretet készítünk.

Ezután egy kalapács segítségével be kell hajtania a körmöket. Vissza kell vonulnia a saroktól 8 cm-re, 4 cm-enként kezdje el behajtani. 33 szeg mindkét oldalon. A keret készen áll.

Hajtsa be a körmöket

Hetven szöget hajtunk 4 cm távolságra egymástól

Annak érdekében, hogy ne kételkedjen a keret szilárdságában, további csatlakozókat vehet igénybe keskeny, rövid csíkok formájában a főkeret sarkaiban a hátsó oldalról.

Egy ilyen kereten kiderül, hogy egy 115 cm-es és 115 cm-es gyermek méretű takarót sző, a végein pedig rojttal - 130 cm - 130 cm.

A szál kiválasztása egy kockás pomponból

A dolog használatának céljától függően a választás háromféle fonalra vonatkozik:

 • pamut;
 • gyapjú;
 • akril.
Fonal típusok

Fonaltípusok: gyapjú, akril, pamut

A pamut környezetbarát, hipoallergén, szabad légáramlást biztosít, kézi üzemmódban könnyen mosható géppel, a fonal nem nyújtózkodik és megtartja a színét. A pamut egyetlen hátránya valószínűleg a súly - a takaró meglehetősen nehéznek bizonyul.

A gyapjú gyógyhatású, jól melegít, megakadályozza a nedvesség bejutását kívülről és eltávolítja belülről. Ugyanakkor a gyapjútakaró allergiát okozhat, gondozása nagyon szeszélyes, mosás után megnyúlhat, vagy éppen ellenkezőleg, összezsugorodhat. A tiszta gyapjún a tabletták idővel megjelennek. A minőség meghatározása: húzáskor a szálak mérete csökkenhet, de a szál sértetlen marad.

Az akril hasonlít a gyapjúhoz, de erősebb, jól tartja a színét, nem halványul a napsütésben, jobban ellenáll a kopásnak, lassan vékonyodik, de nem engedi át a nedvességet, de jól megtartja a hőt. Mosás után kinyúlhat, finom cikluson ajánlott mosni.

Azon tény alapján, hogy minden típusnak megvannak a maga hátrányai, jobb, ha természetes szálat választunk mesterséges keverékkel. 130 cm-es és 130 cm-es peremű takaróhoz 11 darab 100 m-es fonalra lesz szükség.

Szövéstechnika.

 1. El kell kezdeni a szövést az alaptól. Ha a mester kezdő, jobb két különböző színt választani, így könnyebb lesz kivágni a pom-pomokat. Az alap 20 réteg szövés lesz. Először a sarok bal felső szegén kell csomóznia.

  Először az alapot függőlegesen szőjük, a kényelem érdekében a legjobb, ha más szálakkal csináljuk, sötétebb vagy világosabb tónusú, vagy akár más színű

 2. Ezután fel kell húznia az alsó sínen lévő körmökhöz, megkerülni az első két körmöt együtt, majd felfelé húzni, ugyanúgy megkerülni a következő két felső körmöt. Tehát a legvégéig.

  Szője a vízszintes részt

  Most a fonalat a vízszintes részhez fordítjuk, és ugyanúgy, két csapot összekötve, a legalsó részig szőjük

 3. Amikor az alul és felül található összes köröm be van csomagolva, az utolsó alsótól kezdve át kell adnia a fonalat a legközelebbi jobb oldali körömnek, körbe kell járnia, vízszintesen meg kell húznia a fonalat a bal oldali párhuzamos körömhöz. Hajlítson két bal köröm köré, húzzon vízszintesen is a jobb sínhez, hajoljon két köröm köré - és vissza balra. Vezessen tovább egészen a csúcsig.

  1 sor függőlegesen és 1 vízszintesen

  Ez úgy néz ki, mint 1 becsomagolt sor függőlegesen és 1 vízszintesen

 4. Amikor a cérna eléri a bal sarokszöget, át kell dobnia a szélső vízszintes körömön, és folytatni kell a szövést az előző minta szerint. Tehát készítsen 20 alapréteget. Ezt követően csomózza meg a cérnát a bal sarokszögön.

  Ezután ismét szőjük a függőleges részt, majd a vízszintes részt, és így tovább, amíg 20 szálat nem tekerünk a függőleges részre, és 20 szálat a vízszintes részre

 5. Ezután vegyen egy másik színt, és végezze el ugyanazt az eljárást csak 30 réteggel - ez az alap.

  A következő lépés az, hogy vegyünk egy másik színű fonalat, és függőlegesen és vízszintesen ugyanolyan módon tekerjük fel 30 fonallal, ezek lesznek a jövőbeni pomponjaink

 6. Ezután körülbelül 10-15 cm-es szegmenseket kell vennie, minden kereszteződést keresztbe kell kötnie, hogy ne virágozzon. Vágja le a szegmensek végét 2 cm-re a csomótól. A lehető legóvatosabbnak kell lennie, hogy ne hagyjon ki egyetlen kereszteződést sem, különben minden szétesik.

  Nyakkendő csomópontok a kereszteződésekben

  Kösd össze a csomópontokat a kereszteződésekben anélkül, hogy egyetlen kereszteződés hiányozna, különben a kockás nem fog működni

 7. Vágja le a szálakat a szélek mentén, középen a körmök között a teljes kerület mentén, rojtot készítve.

  Levágva a takarónkat a körmökről

  Levágjuk a takarónkat a szögekről, körbejárjuk a keret teljes kerületét, és ahol piros vonallal jelöljük, kettévágjuk

 8. Óvatosan vegye le a keretről.
 9. Vágja le a felső 30 réteget ollóval a közepén a kötések között, bolyhosítsa. Ha a lánc különböző színű, könnyebb kiválasztani a szálakat.

  Fogjon ollót, és vágjon el egy 30 szálat

  Ollót veszünk, és csomóinkból négy oldalról 30 szálra vágunk, anélkül, hogy hozzáérnénk az alaphoz

 10. A takaró pomponból való készítésének utolsó szakasza a kereten levágni a felesleget, összehúzni a peremet a szélek körül, bolyhosítani.

  Gyönyörű bolyhos takaró a saját kezével

  Az összes pom-pomot levágjuk, és a végén egy ilyen csodálatos bolyhos kockát kapunk

A takaró puha lesz bolyhos pomponokkal.

Pomponból készült baba takaró

A fonal megválasztása nagyon fontos pillanat, attól függ, hogy a baba mennyire lesz kényelmes. A faj fenti leírása alapján jobb, ha pamutszálak keverékét választjuk bambuszral vagy lúggal. Ha a választás gyapjúra esett. Akkor jobb összekeverni akrilszállal - a kockás tovább fog tartani, jobb lesz megtartani az alakját, megtartani a színét. Az anyag hipoallergénségének biztosításához meg kell vásárolnia a "baby" felirattal ellátott fonalat, amelyet már megfelelő arányban kevertek össze.

A szövés ugyanúgy történik a fenti technikával, az egyetlen különbség a keret méretében és a fonal mennyiségében van. Az újszülött minőségétől függően 80 x 100 cm 9-10 darab 100 m-es gombolyagból áll.

Kötött takaró újszülöttnek pompommal

Csecsemőknek keret nélkül is köthet. Ehhez egy speciális hálót vehet alapul. Vehet többszínű fonalat. Az ilyen kreativitás örömet szerez a szemnek.

Szükséges anyagok

Szükséges anyagok: különböző színű fonal, olló, puha hálótalp

 1. Először le kell vágni egy vonalzóval, meg kell mérni a kívánt méretet, körvonalat, vágni a kontúr mentén.
 2. Készítsen úgy, hogy az ujjait tekeri, 2 cm távolsággal. Tegyen kb. 55 fordulatot.

  Fogj egy kis darab fonalat

  Fogunk egy kis darab fonalat, és elkezdjük tekerni az ujjaink körül, finoman fogva a hegyét

 3. Óvatosan vegye ki az ujjakból.

  55-60-szor betekerjük a fonalat

  A közepes méretű pompom megszerzéséhez 55-60-szor tekerjük a fonalat a kar köré

 4. Vágja le a 15 cm hosszú szálat, vezesse át a gombolyag közepén, szoros csomóval kösse össze, az erő érdekében 3 ilyen fordulatot hajtson végre.

  Kivesszük a fonalat a kezéből

  Óvatosan vegye ki a fonalat a kezéből, és tegye az asztalra, mérjen ki egy 15-20 centiméter hosszú azonos színű száldarabot

 5. Ollóval vágja le a fonal mindkét oldalát középen. Bolyhosítsa fel a pompont, vágja le a felesleget.
  A szálat középre tekerjük

  A fonalat körbeforgatjuk a fonal közepén, hogy két egyenlő részre oszthassuk, és a végeket csomóba kössük.

  Mindkét oldalon levágjuk a hurkokat

  Éles ollót veszünk, és óvatosan levágjuk a hurkokat mindkét oldalon, kissé kiálló szálakat levágunk

 6. Készítsen méretre hálós alapot.

  Előkészítjük a szükséges számú pompont

  Ugyanezt tesszük más színű fonallal is, és annyi pom-pom-ot formálunk, amennyit az alap mérete megkövetel

 7. Vegyen egy pompont, vezesse át a száldarabokat a háló lyukain, kösse be mindkét végét belülről kifelé.

  Fogjuk az első pompont, és óvatosan toljuk át a szálakat a háló lyukain, szoros csomóval kössük össze az éleket a varrott oldalon, vágjuk le ollóval a szál felesleges részét

  Különböző színű pom-pomok rögzítése

  Ugyanezzel a módszerrel más színű pom-pomokat is csatolunk az első és a következő sorokhoz.

 8. Ugyanezt tegye a többiekkel is, szorosan varrja össze őket az alap teljes területén. Vágja le a felesleget belülről kifelé.

  Miután végzett, fordítsa kifelé a takarót és ellenőrizze, hogy az összes szál elvágódott-e, ha kívánja, az alapszövetet a rossz oldalra varrja

  Színes baba takaró

  DIY színes gyermek takaró kész

Gondoskodás.

 1. A kötött szövetek hajlamosak nyújtásra és pillérezésre, ne szárítsák szárítógépben, és ne tisztítsák merev kefékkel.
 2. Ha pelletek fordulnak elő, borotvával vagy speciális géppel távolítsa el.
 3. A puffokat tűvel könnyen eltávolíthatjuk: a rossz oldalról húzzuk fel a szálakat.
 4. Mosás után szétterítve teljesen megszárad, jobb tartózkodni a vasalástól.
 5. A takaró finom mosási módban történő mosása 30 fokot meg nem haladó hőmérsékleten, így az hosszabb ideig tart, jobb, ha vegytisztító szolgáltatásokat vesz igénybe.

Megfelelő gondossággal a takaró sokáig meleg és barátságos megjelenéssel örvendeztet meg, a kézzel készített dolgok tükrözik a tulajdonos belső világát, megteremtik az otthon különleges karakterét, egyedivé teszik.

Előző

Következő