Kockás egyszerű és összetett minták kötőtűvel saját kezűleg

Általános szabály, hogy a takaró kötése nem tartozik a kezdő kézművesek hatalmába. Egy ilyen termék létrehozása sok munkát és türelmet igényel. De az eredmény nem sokáig várható. Az eredmény egy takaró, amely melegen tartja a családtagokat a hosszú téli estéken. Fotelre vagy kanapéra helyezhető, kiegészítve a belső teret, hangulatos légkört teremtve. Ha még nem ismeri a kötést, és ez az első munkája, akkor válassza a takaró legegyszerűbb, metszett mintákkal ellátott változatát az edzéshez. Elég egyszerű, és segít kitölteni a kezét.

Kockás emelt körökkel

Szekcionált kötött takaró felemelt körökkel

A legjobb eszköz

A kézimunkások általában a két eszköz egyikét használják a kötéshez.

 1. Küllők.
 2. Horog.

Természetesen van tűvel kötött kötés is. Ez a technika azonban nem vált elterjedtté, a végrehajtás nagy bonyolultsága miatt.

Horog

Horgolt horgok

A horgok különböző méretűek és alakúak

A kötés ezzel a csodálatos eszközzel nagyon egyszerű, így tökéletes a kezdők számára. Különböző mintákat hoznak létre. Kicsi, kompakt és nem sok helyet foglal el.

A fő hátrány a termékek bordázata és merevsége. A hurkok sora nem szoros, egy egyszerű dolog létrehozása sok időt vesz igénybe.

Küllők

Kötőtű

Különböző vastagságú és hosszúságú kötőtű

Alkalmas tapasztaltabb kézműves nők számára. Nehéz velük kötni, de egy horgoláshoz képest a légminták létrehozásának folyamata észrevehetően bonyolultabbá válik. Ezek lehetővé teszik, hogy rövid idő alatt nagy munkákat kössön (egy tapasztalt kötő másodpercenként akár négy hurkot is készíthet). A dolgok puhák, simaak (az összes hurok feszültségtől függetlenül egyenlő lesz egymással), kellemes a bőr számára.

Többféle kötőtű létezik.

 1. Nyisd ki

  Nyitott kötőtű

  Nyitott vagy harisnyás kötőtű

Eladó ötös készletben. Viszonylag rövid, kétoldalú élezéssel. A fő cél a körkötés. Alkalmas ujjatlan és zokni készítésére.

 1. Zárva.

  Egyenes tűk

  Egyenes zárt kötőtű

Párban értékesítve. Az összes kötőtű közül a leghosszabb. Kényelmesek hosszú, egyenes tárgyak, például sál vagy pulóver kötésére. Gyakran használt kockás.

 1. Gyűrű

  Kör alakú kötőtű

  Kör alakú vagy gyűrűs kötőtű

Két rövid bot, vékony horgászzsinórral kötve. Sokoldalúak és bármilyen kötőszerszámot helyettesíthetnek. A hátrányok a következők:

 1. a damil hosszának pontos kiválasztásának szükségessége;
 2. komplex kötéstechnika.

Miután úgy döntött, hogy kötőtűvel kötött takarót köt, használjon zártakat. Megakadályozzák a hurkok megcsúszását a hátoldalon, és lehetővé teszik különféle tervek készítését. Ráadásul megkönnyítik a fonal színeinek megváltoztatását.

Szekcionált minták

A legkönnyebb, ez egy metszet. Gyakori variáció a "gabona".

Minta

Egyszerű szemcsemintás séma

Praktikus kötött takaró

Praktikus takaró, többféle fonalból kötött, egyszerű mintával

Létrehozása előtt mentálisan jelölje meg a takaróját egyenlő részekre, 20x20 hurkot mérve. Váltogassa a négyzeteket lépcsőzetes mintázatban szegélyezett és kötött öltésekkel, amíg egy minta nem képződik.

Minta

Egy egyszerű kockás minta vázlata

Egy ilyen takaró kötőtűvel történő kötéséhez nem kell tapasztalt kézművesnek lenni. Ha kívánja, többszínű szakaszokat készíthet egységes kötött anyagból. A négyzetek méretének nincs korlátja, változtassa meg tetszés szerint.

Gyönyörű gyermek kockás kockás

Még egy kezdő kötő is szép, gyermek kockás kockás kockás mintával

A megfelelő méret megtalálásához húzzon húsz hurkot, és mérje meg őket vonalzóval. Oszd el a kívánt hosszúságot és szélességet a kapott számmal. Ennyi hurkot kell leadni az első sorban.

Hurokszámítás

Hurkok kiszámítása a kötéshez

Kockás cikk-cakk

Cikk-cakk minta

Cikk-cakk mintás kockás

A kockás csíkokat fokozatosan kötik össze, varrás nélkül. Minden csíkot különböző fonalakból lehet kötni, ezáltal különleges mintát hozva létre. Tapasztalt kézművesek más munkákból származó fonalat használnak fel.

Cikk-cakk minta

Cikk-cakk minta

Munka leírás

Kockás cikk-cakk kötés

10 hurokból kötött kockás cikk-cakk kötés

Vegyünk 10 tűt a tűkre, kötöttünk tíz sort, mindig egy-egy szemet csökkentve a bal és a jobb oldalon. Ismételje meg ezt a lépést, hozzáadva a bal oldalon és csökkentve a jobb oldalon. Ez egyenetlen csíkot hoz létre, amely úgy néz ki, mint egy cipzár. Maguk a cikk-cakkok átlósan vagy függőlegesen futhatnak (az Ön preferenciájától függően). Időnként számolja meg a tűk varratainak számát. A számnak mindig ugyanannak kell maradnia (esetünkben 10).

Gyönyörű cikk-cakk

A gyönyörű cikk-cakkok egyszerűen kötnek, és gyönyörűek

Miután elérte a kívánt hosszúságot, zárja le a kilenc hurok sávját, az egyiknek a küllőn kell maradnia. Fordítsa a leendő remekművet 180 fokkal, és ugyanúgy kösse össze a következő cikk-cakkot, rögzítve az előzővel. Miután a következő takarót kötőtűvel kötött, meleg vízzel mossa le.

Terjedelmes levelek

A munka megkezdése előtt meg kell vizsgálnia a "gyöngy" mintát. Ez egy gumiszalaggal és copfdal együtt rendkívül népszerű elem, amelyet sok műben használnak.

Gyöngy minta

Kötés gyöngy mintával

Kössön be egy sor váltakozó első és hátsó öltést, és a következőt ugyanúgy végezze el, de kockás mintával. Az eredmény egy gyöngy mintázat. Érdemes megjegyezni, hogy néhány kézműves asszony "magnak", "halmérlegnek" vagy "pókhálónak" nevezi.

Miután új elemet tanulmányozott, kezdjen el takarót kötni.

Öntsön 112 öltést. Ezután kössön 4 sort a gyöngy mintával, majd folytassa a levelek motívumával, mindkét oldalon hagyjon 4 csomót.

Minta

Kötés minta "levelek"

A "levelek" kötésekor a fennmaradó anyagot 7 egyenlő szakaszra kell osztani 16 hurokból (a kényelem érdekében használjon csapokat).

1 sor: 2 együtt. arcok. Baloldalt, 8 arcot, 1 fonalat, 4 arcot, 2 együtt. arcok. jobbra;

2. sor: 2 együtt. arcok. Bal, 3 arc, 1 fonal, 3 arc, 8 o Kereszt jobbra;

3. sor: 2 együtt. arcok. Bal, 6 elülső, 1 fonal, 4 elülső, 1 fonal, 2 elülső, 2 együtt. arcok. jobbra;

4. sor: 2 együtt. arcok. Balra, 1 kötött, 1 fonal, 6 kötött, 1 fonal, 5 kötött, 2 együtt. arcok. jobbra.

Folytassa ezt az utat, amíg el nem éri a kívánt hosszúságot. Fejezze be a takarót négy sor "pókhálóval", cserélje ki a szálat.

Gyönyörű szürke kockás levelekkel

Gyönyörű szürke kockás, levelekkel, kötött

Négyzetekről

Takarók négyzetekből, sarokból kötöttek

Takarók többszínű négyzetekből, sarokból kötöttek

Talán a legnépszerűbb takarótípus. A fő előny, hogy szálakkal összevarrott kis négyzetekből áll. Vagyis kötés közben ülhet forgalmi dugóban és távol. A hagyományos módszerekhez képest a kis szakaszok kötése nem igényel sok időt, teret és erőfeszítést.

Kockás többszínű négyzetekből

A fonal maradványaiból többszínű négyzet takaró kötőtűvel köthető

Sokféle fonalra lesz szüksége. Használjon korábbi termékek maradványait. Légy kreatív. A takaró színvilágát, alakját, mintázatát és méretét semmi sem korlátozza. Több megfelelő színt választhat, és egyetlen kompozíciót készíthet. De senki nem fogja tiltani a fonal tetszőleges sorrendben történő felvételét és színes egyedi minták készítését, különféle elemekkel kiegészítve.

Különböző négyzetekből kockás

Kockák különböző kötéstechnikával készült négyzetekből, különböző színű fonalakból

További plusz az a képesség, hogy bármikor megváltoztathatja a négyzeteket más sorrendben, vagy helyettesítheti őket újakkal.

Nincs egyetlen kötésminta, próbáljon meg egyedi szövetet kitalálni.

Gyönyörű gyermek kockás, négyzet alakú mintával

Gyönyörű gyermek takaró egyszerű és áttört négyzetekkel, valamint mintás négyzetekkel

Pántos

Egyszerű horgolt heveder

Egy egyszerű horgolás kész megjelenést kölcsönöz a kész takarónak

Érdekes módszer a termék széleinek megkötésére - süllyed

Miután befejezte a takarót kötőtűvel, célszerű horgolni. Erre az élettartam növelése érdekében van szükség.

Ehhez szüksége van egy rövid horgolásra (3 mm) és fonalra, amely illeszkedik a vászonhoz.

1 sor: kösse meg a termék kerületét st. b. n.

2. sor: váltakozva 2 levegőt. n., 3 evőkanál. b. n.

3. sor: a léghurkok által alkotott gyűrűben kötött 5 evőkanál. n., majd rögzítsen 1 evőkanál. n. (folytassa a sor végéig).

Az él megkötése

Gyönyörű szegély, kis pomponokkal

Peremkötés

Egyszerű, de hatékony módja a szegély levágásának - gyöngyök

Gondoskodás

A kockás érintetlen állapot megtartásához kövesse a tippeket.

 1. A kötött tárgyakat lazán tárolja, különben a fonal elkopik.
 2. Ne felejtse el megmosni a takarót, mielőtt a szekrénybe küldené. Izzadság és piszok csalogatja a lepkéket.
 3. Tegye a molyirtót a szekrénybe.
 4. A kötött tárgyakat mindig kézzel mossa. A mosógép károsítja a termékeket (megnyújtja, összekeveri a gyapjút).
 5. Mossa le meleg, de nem forró vízzel.
 6. Ne szárítsa meg a takarót az elemek előtt. Jobb, ha sík felületre terítjük és ott hagyjuk, amíg teljesen megszárad.

Következtetés

Mint látható, takaró kötése tűvel, bár nehéz, de kivitelezhető feladat. Számtalan minta és rajztípus létezik. Mindig lehet kreatív és létrehozhat valami újat. A beérkezett tárgyak csodálatos ajándék lesz barátainak és rokonainak. Tarka, áttört pléd tökéletesen megfelel a gyerekszobának, és az egyszínű, cikk-cakkban készült, illeszkedik a modern lakás bármely belső terébe.

Előző

Következő