A szatén ágynemű előnyei és hátrányai

A szatén egyedülálló szövet, amely megjelenésében hasonlít a selyemszálakhoz, és minőségében nem marad el a pamutnál. Az ókorban ismert volt, de csak a múlt században vált népszerűvé. A szatén ma az egyik legmagasabb minőségű szövet, amelyből nemcsak drága ruhák készülnek, hanem ágyneműkészletek, függönyök és még sok más is.

A szatén a tökéletes szövet

A szatén ideális szövet sokféle ruhadarabhoz, a ruházattól az ágyneműig

A szövet elülső oldala sima és fényes, míg a hátsó része matt és sűrű. Ezek a jellemzők a gyártási technológiától függenek: minél erősebben sodródnak össze a szálak, annál jobban ragyognak a textíliák.

A szaténszövés jellemzője

A szaténszövés jellemzője: az első sodrott szálat minden negyedik szegélybe beleszőjük

Ez a szövet számos megkülönböztető tulajdonsággal rendelkezik. Az első a szatén szövet könnyedsége és simasága, amely magas kopásállósága miatt sokáig fennmarad. Az első észrevehető változások a szatén szerkezetében és megjelenésében csak a 300. mosásig jelennek meg.

Hófehér szatén mintával

Hófehér szatén, nagyon szép és érdekes jacquard mintával, keleti stílusban

Ezenkívül a szatén teljesen biztonságos az egészségre. Nem okoz bőrirritációt és allergiás reakciókat, ezért a gyermekágyak takarására használható. Nemcsak télen, hanem nyáron is kellemes rajta aludni. Végül is alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ami hozzájárul a kényelmes hőmérséklet fenntartásához bármilyen időjárás esetén.

A szatén pamut vagy szintetikus?

A szatén általában minőségi pamutból készül. Gyakran vannak esetek, amikor elasztánt is adnak hozzá. Ha a szövetben a 100% pamut fontos, akkor alaposan meg kell vizsgálnia a kompozíciót a felesleges szennyeződések jelenléte szempontjából.

Pamut szatén

Pamut szatén, tigrisnyomatokkal, menta színben

Érdemes megjegyezni, hogy a pamutból készült termékek gyakorlatilag nem ráncosodnak, jól mossanak, hosszú ideig megőrzik bemutatásukat és ami a legfontosabb, ragyognak. Mindezt a pamutfonalnak és a speciális fonalbetöltésnek köszönhetően érik el.

Melyik a jobb: kalikó vagy szatén? melyik ágynemű jobb?

Calico és szatén

A Calico és a szatén a pamutfonalak szövésének különböző módjaiban különbözik egymástól

Ma az ágyneműpiac durva kalóriát és szatént kínál. Sőt, mindkettőre nagy a kereslet. A szatén azonban jobb minőségűnek tekinthető. Elismerten a legtartósabb, legtartósabb és legszebb. Ezért a megjelenés és a teljesítmény szempontjából a szatén nyer.

De miért választja akkor a legtöbb háziasszony a durva kalóriát? Ennek oka a szatén szettek magas költsége. Ezért jobb, ha az ágyneműkészleteket a saját kívánságai és pénztárcája alapján választja.

Hogyan válasszuk ki a szatén ágyneműt

Sárga szatén ágynemű

A szatén szinte ideális anyag az ágyneműhöz.

Gondosan válasszon. Gyakran a gyártók spórolnak az ágynemű készletek gyártásán. Ezért kiderül, hogy rossz minőségű és olcsó, de sok pénzt kérnek érte.

Először gondosan tanulmányoznia kell a készlet összetételét. A minőségi ágynemű 100% pamut lesz. Ezután el kell olvasnia a szatén sűrűségét.

Jó sűrűségű szatén

Még a nappali fény is nagy nehezen áttör nagy sűrűségű szaténnal

Az ágynemű minimuma 120 szál / négyzetcentiméter, minél nagyobb, annál jobb. A következő lépés a hiányosságok ellenőrzése. Ha jól átlátja a szövetet, az azt jelenti, hogy a szatén gyenge sűrűségű. Minél kevesebbet lát a szöveten, annál jobb.

A szatén ágynemű előnyei és hátrányai

A szatén fő előnyei a következők:

 • gyűrődés hiánya;
 • gyönyörű selyem ragyog;
 • magas kopásállóság;
 • az allergének hiánya;
 • környezettudatosság és biztonság;
 • alacsony hővezető képesség.

A szatén termékek fő és jelentős hátránya a magas költségek. Néhány fogyasztó arról is beszámol, hogy a szövet sima (elülső) oldala kellemetlen számukra.

Kényelmes szatén fehérnemű

Az ilyen anyag nemcsak forró nyáron nyújt kényelmet, hanem télen is.

Ágynemű mako szaténból

Fényes, gazdag mintával ellátott mako szatén ágynemű

Ez a szatén elsősorban drága textíliák gyártásáról ismert. Azok a vélemények szerint, akik már vásároltak ilyen készletet, világossá válik, hogy érintésre nem különbözik a természetes selyemből. Lágyságában azonban felülmúlja.

A szálak speciális szövésének köszönhetően mindenféle háromdimenziós kép alkalmazható erre az anyagra. Ezért számos üzletben találhat háromdimenziós rajzokkal ellátott készleteket.

Szatén jacquard és csíkos szatén

Csík, jacquard és selyem szatén

Csíkos szatén, jacquard-szatén és selyem-szatén ehhez képest

A szatén jacquard a szatén egyik típusa, amely eltér a klasszikus domború nyomtatástól. A megkönnyebbülés egy speciális gép és egy speciális festékfelvételi technika alkalmazásával érhető el. E módszer segítségével domború minta jelenik meg a szatén sima felületén - jacquard dombormű.

Ágynemű szatén jacquard

A szövet fő megkülönböztető részlete a külső sűrűsége és ugyanakkor a magas légáteresztő képesség

Ennek az ágyneműnek a fő jellemzője, hogy nincs elülső oldala. Vagyis a lap vagy a paplanhuzat mindkét oldala szépnek és eredetinek tűnik.

A csíkot angolról csíkként fordítják. A csíkos szatén egyedülálló szövet, különböző színű csíkok hatásával. Speciális jacquard szövéssel és szálakkal állítják elő, természetes színekkel pasztell színekkel festve.

Csíkos szatén

Lágy világos tónusokat és szabályos geometriai alakzatokat és mintákat használnak a csíkos szatén készítéséhez

Szatén baba ágynemű

Szatén baba ágynemű

A szatén babaágyak kényelmet nyújtanak az év bármely szakában

Ha a gyerekekről van szó, a szülők mindig megpróbálják a legjobbat nyújtani nekik, és az ágynemű sem kivétel. Ezek a gyermekek szatén ágynemű szettjei. Először is tartósak és tartósak, másrészt nagyon szépek és fényesek. Ezért minden szülő kiválaszthatja azt a készletet, amely gyermekének tetszeni fog.

Sok gyermekorvos kifejezetten szatén ágynemű vásárlását javasolja. Végül is a bababőrre alkalmasabb, mint mások. Az a tény, hogy képes elnyelni a testen alvás közben kialakuló nedvességet. Ezért alvás közben a csecsemő nem fog izzadni, ami azt jelenti, hogy alvása semmit sem fog zavarni.

Enimals - szatén ágyneműkészlet

Gyerek ágynemű szaténból, vicces állatokkal

Néhány babaágynemű szett különleges kezelési információkat tartalmaz a címkén. Például a merserizációról - kezelés olyan kompozícióval, amely megvédi a kiégéstől, az erő és a fényesség elvesztésétől. Ettől nem kell félnie, mivel a megoldás teljesen biztonságos a gyermek számára.

Poplin mint ágynemű

Poplin - kétoldalas szövet

A Poplin egy kétoldalas szövet, amelyet hagyományos sima szövés felhasználásával készítenek, de különböző kaliberű szálakból

A Poplin kétoldalas anyag, amely hasonlít a selyemre. Fő különbsége egy speciális szövéstechnika, amelynek különböző sűrűségű hosszanti és keresztirányú szálai vannak. Ezzel különleges textúrájú szövet jön létre - különböző méretű bordák.

A poplin ma már nemcsak természetes pamutból, hanem szintetikus anyagokból is megtalálható. Sokféleképpen lehet fehéríteni vagy színezni. Az ágyneműipar mellett ezt a szövetet ingek, ruhák, abroszok, függönyök varrására is használják.

Anyagosztályozás az ágyneműhöz

A szaténnak több osztályozása van a rajz jellemzői, a szálak eredete és a cél szerint.

Nyomtatással a szatén a következő típusú.

 • Monokróm. Az ilyen anyagnak nincs mintázata, és főként gazdaságos alvókészletek varrására használják.

  Szilárd szatén

  A szilárd szatén olcsó ágyneműkészletekhez, valamint munkaruhák varrására szolgál

 • Nyomtatott. Egyszerű vagy bonyolult mintázatú szövet, amely kétféle módon alkalmazható: reaktív vagy pigmentált.

  Nyomtatott szatén

  Nyomtatott szatén - díszes vászon, amelyet reaktív és pigmentnyomással alkalmaznak

 • 3D nyomtatás. Teljesen új típusú, merev szerkezetű szövet, amely a minta elemeinek optimális arányához szükséges.

  Modern 3D nyomtatott szatén

  Modern 3D nyomtatott szatén 3D hatással

Ezenkívül a szatén típusokra oszlik a szálak eredete szerint. Ha korábban a szatén csak pamutból készült, ma különféle anyagokból készül.

 • Szatén szatén. Ez a fajta szövet a selyem és pamut legjobb tulajdonságait tartalmazza. A selymet az elülső oldalhoz használják, ezért sima és fényes tapintású, a hátsó oldalán pamut, amely mattá és sűrűvé teszi. Rendszerint függönyök, ingek, abroszok készülnek ebből a szövetből.

  Szatén szatén

  A dekoratív szatén-szatén szövet látványos fényű és texturált selymességű

 • Krepp szatén. Vagy természetes, vagy szintetikus szálat veszünk alapul. Leggyakrabban sálak, függönyök és abroszok gyártásában találhatók.

  A krepp szatén jellemzője

  A kreppszatén sajátossága, hogy kétoldalas szövet: az egyik oldala fényes és fényes, a másik szemcsés, matt

 • Vegyes. Pamutból és műanyagból készült, a költségek csökkentése és a teljesítmény javítása érdekében.

  Szatén keveredett

  Szatén kevert - ez a szövet a szatén (100% pamut) és a poliészter legjobbjait tartalmazza

 • Szatén kettős. Viszkóz és pamut alapon készül. Leggyakrabban bélésanyagként megy.

A szatén felhasználás céljából 4 osztályba sorolható:

 • vágott;
 • fűző;
 • függöny;
 • ruhásszekrény.

Az ágyneműhöz a szatén szekrényt használják.

Nyomtatott szatén

Nyomtatott szatén szett

Nyomtatott szatén családi ágyneműkészlet

A nyomtatott szatént kuponszövetnek is nevezik. A fő különbség a szokásos anyagtól az, hogy a nyomtatás a párnahuzatok és a paplanhuzat mérete alatt van. Ennek köszönhetően a szövet gyönyörűnek és késznek tűnik. Ugyanakkor szükségszerűen feldolgozáson esik át - merserizáció.

Selyem szatén

Selyem-szatén nyújtás

A cseresznye színű Silk-Satin Stretch ruhákhoz és ágyneműkhöz tökéletes

Ez a fajta szatén az ágynemű legdrágább szövetéhez tartozik. Két különböző anyagból készül - 100% pamut és selyem szálak. Az ilyen szövet szövési sűrűsége 170-200 szál / négyzetcentiméter.

Szatén termékek gondozása

A szatén vászon a nemesek kategóriájába tartozik, ezért az első mosást 40 ° C-on, a későbbieket pedig 60 ° C-on hajtják végre.

A szatén ágynemű még 300 mosás után sem veszíti el látványosságát, csak bizonyos szabályok betartása esetén.

 • Az ágynemű mosását 30–40 fokos mosógépben, puha porral, fehérítés és egyéb szerek nélkül kell elvégezni.
 • Jobb, ha kézzel kicsavarja az anyagot, és közvetlen napfény számára elérhetetlen helyen szárítja.
 • A szatén termékeket csak a hátsó oldalról vasalhatja a legalacsonyabb vas hőmérsékleten.

Ezeknek az egyszerű szabályoknak köszönhetően egy drága ágyneműkészlet sokáig örömet okoz az egész családnak, sokáig új és vonzó marad.

Előző

Következő