A baldachinos ágy előnyei és hátrányai a használat során

Könnyű lombkorona téglalap alakú kereten

Könnyű előtető átlátszó szövetből, téglalap alakú kereten

Egy ilyen ágy a hálószoba középpontjává válik, vonzza a szemet. Az ezen az ágyon alvó személy különleges királyi vérnek érzi magát. Az előtetők a királyi kamarákkal, a feudális kastélyokkal, a hercegnő hálószobáival társulnak. Ezért sokan tévesen úgy vélik, hogy a baldachinos ágy birtoklásához kastélyt vagy hatalmas vidéki kastélyt kell vásárolnia.

Lombkorona - gyönyörű textil függöny

A lombkorona egy gyönyörű textil függöny, amelyet Keleten találtak ki, ahol elsősorban védő szerepet játszott

Eközben a lombkorona a belső tér teljesen hozzáférhető eleme. A szerkezetek különféle formái, az anyagok széles palettája lehetővé teszi, hogy baldachint építsen az ágy fölé, még egy városi lakásban is. Ha helyesen használja a szerkezetet, alaposan fontolja meg a szövet megválasztását, ez a gyönyörű szerkezet szinte minden belső teret díszít.

Alacsony lombkorona

Alacsony lombkorona egy hófehér ágyhoz

Előnyök és hátrányok

Átlátszó, vékony előtető

Átlátszó, vékony előtető a vidéki ház hálószobájában

Az ágy fölötti baldachinnak számos komoly előnye van:

 • fényűző kiegészítés a hálószoba belsejében;
 • elegáns design megoldás;
 • a szükségtelenül magas hálószobai mennyezetek vizuális csökkentése;
 • huzat, por, rovarok, napfény elleni védelem;
 • kényelmes reggeli és délutáni alvás;
 • a magánélet fokozása, különösen, ha a hálószobának nincs ajtaja;
 • a béke, a biztonság érzése.
Dekoratív előtető

Dekoratív előtető az ágy fölött egy kis hálószobában

Ugyanakkor a kialakításnak számos sajátos hátránya van.

 • A baldachinos ágy helyet foglal. Alacsony mennyezetű hálószobák esetében a lehetőségek nagyon korlátozottak. Szükség lehet egy ilyen kialakítás teljes elhagyására, hogy ne zavarja el a teret.
 • Az anyag ráncai felhalmozzák a port. Különösen veszélyes a gyermekek, az allergiára hajlamos emberek számára.
 • Rendszeres mosás szükséges. Az időmegtakarítás érdekében jobb olyan szövetet választani, amely nem igényel vasalást.
 • Az ágy, amelynek lombkoronája leszerelt, nem gyárt.

Könnyű megoldani a baldachin hiányát az ágy fölött: készítsen két előtétet, amelyeket egymás után használhat. Akkor is, ha az egyik baldachint meg kell mosni, az ágya nem tűnik tönkrementnek.

Masszív fényes skarlátvászon

A hatalmas, világos skarlátvászon tökéletesen illeszkedik a belső tér teljes képéhez

Támogató anyag. Szerkezeti rögzítési módszerek

Az előtetők típusai

Az ágy fölötti előtetők típusai

A tartóelemek felépítéséhez a következő anyagokat használják.

 1. Fém. Luxus lehetőség egy masszív, gazdagon díszített ágyhoz. Az ilyen állványokat gyakran művészi kovácsolással díszítik, stílusos elemként szolgálva a hálószoba kialakításában.

  Funkcionális előtető

  Funkcionális előtető fémvázzal a kényelmes alvás érdekében

 2. Faipari. A klasszikus változat. Egyszerű, szigorú formák vagy elegáns faragások használhatók. A keret természetes ágakból készült kreatív változata is lehetséges, kombinálva a "természetes" stílusokkal.

  Fehér lombkorona

  Fehér lombkorona fa kerettel egy sima fa ágy fölött

 3. Műanyag. Olcsó gyakorlati lehetőség, amely megnyitja a tervezési fantázia terét. A könnyű súly megkönnyíti a műanyag használatát. A formaválasztás rendkívül széles. A műanyag gazdag színválasztékkal rendelkezik. Bármilyen stílushoz alkalmas, mivel könnyen utánozza a drágább anyagokat (fa, fém).

  Lombkorona kör alakú rögzítéssel

  Lombkorona kör alakú műanyag kupolával

Jó néhány lehetőség van a baldachin elhelyezésére az ágy fölött. Számos hagyományos forma létezik.

 • Téglalap alakú keret. Vázolja a pad alakját és a felette lévő helyet. Rögzíthető a mennyezetre vagy független attól. A képzeletben megjelenő hagyományos változat a "lombkorona" szóval.
  Keret nélküli lombkorona

  Keret nélküli lombkorona, ahol a szövetet a mennyezet négy kampójához rögzített kötelek fölé helyezik

  Lombkorona a hálószobában

  A hálószobában baldachin faragott téglalap alakú talppal

 • Vízszintes sáv. Az ágy közepén a falra rögzítve egy baldachin dobódik rá.

  Lombkorona egy vízszintes sávon

  Ponyva egy vízszintes sávon a babaágy felett

 • Felfüggesztett szerkezet. A mennyezeti horogra akasztják, a vászon rögzítőjeként szolgál. Az alak lehet téglalap alakú vagy kerek.

  Fehér áttetsző szövetből készült baldachin

  A fehér, könnyű, áttetsző szövetből készült lombkorona felfüggesztett kerek szerkezeten még kényelmesebbé teszi gyermeke alvását

 • Karnis. Mennyezetre szerelve. Formái változatosak: négyszög, háromszög, ív.

  Mennyezetre szerelt előtető

  A mennyezetre szerelt baldachin jól illeszkedik egy szigorú, modern ágyhoz

Ezenkívül önállóan is kialakíthatja a legbizarabbabb formájú eredeti előtetőt.

Keret nélküli lombkorona

Keret nélküli lombkorona, ahol a szövetet a mennyezet négy kampójához rögzített kötelek fölé helyezik

Hogyan válasszunk baldachinos ágyat?

Félkör előtető

Ponyva félkör alakú előtető formájában

Ha luxus baldachinos ággyal szeretné díszíteni a hálószobát, akkor el kell mennie a bútorszalonba. Ezek a divatos kivitelek nagyon népszerűek, mindig találhat magának megfelelőt. A kívánt modell rendelésre is elkészíthető.

Beépített mennyezet előtető

Nagyméretű, kerek ágy integrált mennyezeti baldachinnal

A baldachinos ágy kiválasztásakor tartsa szem előtt a szoba méretét. Egy apró hálószoba számára a masszív, nehéz sűrű textíliákból készült előtetők nem alkalmasak. Vizuálisan „megeszik” az amúgy is kicsi helyet, így a szoba rövidnek és szűknek tűnik. Ha továbbra is baldachinnal szeretné díszíteni az ágyát, válasszon a könnyű szövetek közül a kecses tartókon.

Provence-i stílusú hálószoba

Provence-i stílusú hálószoba sűrű baldachinnal, természetes szövetekből

A mennyezetre csavart hétköznapi függönyök sikeresen keretként működnek. A fülkében elhelyezett keskeny kanapét kecsesen el lehet keríteni a szoba többi részétől függöny segítségével, hagyományos függönyök használatával.

Hogyan válasszuk ki a szövetet?

A textíliák megválasztását az Ön személyes preferenciái és a hálószoba általános stílusa szabja meg. Szükséges, hogy az ágy fölötti baldachin illeszkedjen a szoba belsejéhez. Jó megoldás az, ha dekorációs elemeket adunk a tervhez, amely ugyanabból az anyagból készült, mint a lombkorona (például párnák).

A lombkorona hagyományos anyagai a következők.

 1. Bársony, kárpit, egyéb nehéz szövet. Nagy sűrűségűek, ami lehetővé teszi a hő jobb megtartását, a közvetlen napfénytől való védelmet. Az áthatolhatatlan drapéria megbízhatóan elrejti az ágyat indiszkrét pillantások elől, megőrizve a magánéletét. A nehéz szövetek elegáns megjelenése pedig királyi luxust sugall.

  A lombkorona keleti változata

  Keleti változata a lombkorona sűrű szövetből

 2. Ágynemű, selyem. Ezek a kevésbé sűrű drapériák lehetővé teszik, hogy a hálószobában bármilyen légkört teremtsen - az európai visszafogottságtól a keleti pompáig. Az áttetsző anyag diffundálja a fényt a kényelmes megvilágítás érdekében. Az ilyen vásznak gyengédek, sok levegőt engednek át, a magánélet megőrzése mellett.

  Fényes selyem szövet

  Fényes selyemszövet és valódi tollak házi készítésű előtetőhöz

 3. Tüll, organza és más könnyű, átlátszó szövet. Levegős szövet borítja be az ágyat, mint egy felhő, könnyedség érzetét keltve. Egy ilyen szövet igénytelen a belső tér számára: még az ultramodern stílusban berendezett helyiségben is használható előtetőnek, amelyre a hagyományosabb szövetek nem alkalmasak.

  Tüll és organza lombkorona

  Tüll és organza előtető a gyerekszobához

Emlékeztetni kell arra, hogy a lombkorona szövete elsősorban a belső tér eleme. Ezenkívül díszítő elemekkel díszítheti: pillangók, íjak, bojtok, pelyhek, fonatok, gyöngyök. A karácsonyi girland varázslatosnak tűnik díszítésként.

Lombkorona az óvoda ágya felett

Gyönyörű baldachin kiságy

Egy gyönyörű kiságy előtető megvédi a kicsi huzat, rovarok, zaj és por ellen

A kiságy baldachinos felszerelése nemcsak stílusos megoldás, hanem hasznos is. A fő kiválasztási kritériumnak a gyermek életkorának kell lennie.

A buja baldachinnal díszített újszülött bölcsője bájosnak tűnik. Ezenkívül a lombkorona megvédi a babát a rovaroktól, a huzattól és a portól, kényelmes világítást és kényelmes személyes teret teremt. A sűrű lombkorona mögött a baba nagyon kényelmesen alszik, az ablakok fénye nem zavarja.

Az idősebb gyermekek is élvezik a baldachinos ágyakon való alvást. A baldachin átalakítja a kiságyat egy hangulatos házgá, ahol kellemes lenni.

A felnövekvő fiúk legtöbbször visszautasítják az előtetőket. Számukra csak ultramodern opciók alkalmasak, ahol a lombkorona szerepét műanyag vagy fém lombkorona tölti be.

A lányok viszont örülnek, amikor baldachinos ágyban alszanak, még idősebb korukban is. A buja baldachinos ágyban a lány igazi hercegnőnek érzi magát. Óvoda számára könnyű, tágas szövet, rengeteg fodros és pelyhesítés, és természetesen a sok lány által szeretett rózsaszín.

Csináld magad előtetőt

A baldachinos ágy megvásárlása ma egyszerű. De előfordul, hogy a termék költsége túl megterhelőnek bizonyul. Vagy a boltban egyszerűen nincs olyan modell, amely megfelel a ház általános stílusának és esztétikai törekvéseinek.

A legjobb kiút ebből a helyzetből az, ha egy baldachint készít a saját kezével. Egy ilyen terméknek fontos előnyei vannak: teljesen egyedi, megfelel az összes követelménynek, és sokkal kevesebbe kerül.

Lombkorona vitorla

A baldachinos vitorla fagerendákhoz van rögzítve

Minden házimunkás összeszerelhet egy előtetőt. Elég csak a bútorlábakat a kívánt magasságig meghosszabbítani. A kerek felfüggesztésű keretet a hagyományos torna karikából könnyű felépíteni. Négyzet alakú függesztőkeret összeállítható vékony fa lécekből vagy kreatívabb anyagokból, például ágakból, bambuszrudakból.

ehko-dizajn-spalni-s-vetkami-igrayushchimi-rol-krepleniya-dlya-baldahina

Környezetbarát hálószoba kialakítás baldachinos tartókkal

A szokásos függönyök széles teret nyitnak a képzelet számára. A mennyezethez rögzíthetők a lombkorona felakasztásához. A mennyezeten lévő kampók egy lehetőség - remek megoldás egy könnyű szövetből készült, áttetsző baldachinos ágyhoz.

Lombkorona köteleken

A mennyezethez rögzített kampókon lógó kötelek lombkoronája

Eredeti tervezési megoldás az ágy fölé rögzített gerenda (egy vagy több) lesz. A fölé dobott szövet a lombkorona szerepét tölti be. A gerenda anyaga a képzeletétől függ: fagerendák, festett vagy kezeletlen, fémcsövek, természetes ágak. A mennyezeten lévő gyűrűkön keresztül meghúzott kötél is működik. Több gerenda rögzíthető különböző magasságokban, ha szövetet tesz rá rájuk egy látványos kaszkádban.

A lombkorona eredeti alapja

Az eredeti alap egy házi készítésű előtetőhöz egy régi ágykeretből

A lombkorona kialakításának és szövetének kiválasztásakor tartsa szem előtt a fő dolgot: a baldachinos ágynak ideális esetben meg kell egyeznie a hálószoba általános stílusával. Egyébként szabad a fantáziád. Megpróbálhatja másolni az előtetők mintáit, az interneten található fotó alapján. Könnyű tematikus lekérdezéssel gazdag fényképgyűjteményeket találni. Ne féljen kombinálni a különböző stílusú elemeket, kísérletezzen a befejezéssel és a díszítéssel. Az eredmény egy látványos és eredeti dizájn - a hálószoba legjobb dekorációja.

Boldog kreativitás!

Előző

Következő