Diy decoupage szék dekorációs tippek és ötletek

Ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend a dekupázs technika, amely a háztartási cikkek díszítésében áll, különféle mintákkal, dísztárgyakkal és egyéb anyagokkal való beillesztéssel.

Decoupage konyhai üvegek

Konyhai edények gabonafélékhez, dekupázs technikával díszítve

Ez felfrissíti az elavult bútorok megjelenését és egyedivé teszi azokat. Ezenkívül a dekupázs nem igényel jelentős pénzügyi költségeket, és a frissített tervezés lehetőségeit csak a hostess fantáziája korlátozza.

Komód dekorációval

Gyönyörű komód, dekupázs technikával díszítve

A fejlődés története

Decoupage történelem

Decoupage történelem vagy barkácsolás varázslat

Számos szakértő úgy véli, hogy a decoupage mint művészeti irányzat kialakulása Németországból származik a 15. század végén. Ugyanakkor a XII. Században kezdték el először alkalmazni ezt a technikát Kínában.

Ezt a technikát a szegények számára történő tervezésnek hívták, mert Kínából és Japánból származó nagyon divatos importált dolgok kevesen voltak elérhetőek, és egyszerűen lemásolták őket.

A szegénység miatt a parasztok nem engedhették meg maguknak, hogy jó bútorokat vásároljanak, ezért saját maguk próbálták otthonosá tenni otthonukat. Ehhez különféle képeket vágtak vékony papírból, és belső tárgyakra ragasztották őket.

Technika "papírmozaik" - rengeteg részletet vágtak ki papírból, amelyek növényi részeket ábrázoltak, festették és ragasztották egy főleg fekete alapra

A dekupázs technika legnépszerűbb csúcsát a XII. Században nyerte el, amikor Európát elsöpörte a keleti luxus divatja. A japán vagy kínai stílusú bútorok azonban nagyon drágák voltak, és nem mindenki engedhette meg magának. Ezért a kézművesek különálló keleti mintadarabokat vágtak ki, a bútor felületére ragasztva. Annak érdekében, hogy a hamisítás ne legyen észrevehető, a rajzot több réteg lakk borította.

Vintage rajzok

Ősi rajzok dekorációhoz dekupázs technikával

Manapság a decoupage ismét népszerűvé vált. Az ipar fejlődése és az új anyagok megjelenése lehetővé teszi a kézművesek számára a legmerészebb ötletek megvalósítását. Meg kell jegyezni, hogy manapság a kézműveseket két táborra osztják - vannak, akik díszítéskor kész képeket használnak, mások inkább önállóan festenek fekete-fehér rajzokat.

Modern dekupázs

Decoupage - otthoni kényelem megteremtése saját kezűleg

Alaptípusok és stílusok

A kézműves technikában öt fő dekorációs típus létezik.

 • Klasszikus - a leggyakoribb technika az, hogy képet ragasztunk egy tárgy külső felületére.

  Klasszikus dekupázs technika

  Klasszikus dekupázs technika egyedi töredékek ragasztásával

 • Fordított - üvegtárgyak díszítésére szolgál, ahol a rátétet belülről ragasztják.

  Fordított dekupázs

  "Fordított decoupage üvegen" technika

 • Térfogat - a tervezés különféle kisméretű anyagok felhelyezésével történik. Ezek lehetnek apró kavicsok, gyöngyök, szövetkárpitok, tojáshéjak stb.

  Térfogati dekupázs

  Térfogati dekupázs - piros virágok

 • Leválasztás - ez a típus beépíti a patchwork technika elemeit, csak szövetrészletek helyett papírrészleteket használnak. Meg kell jegyezni, hogy kétféle berendezés kombinálásakor a bútorok teljesen egyedi stílust szereznek.

  Deco tapasz technika

  Designer papírral díszített mini komód deco patch technikával

 • Művészi - az effektusok különböző kombinációinak használatából áll, amely lehetővé teszi, hogy szilárd rajzot hozzon létre, anélkül, hogy látható átmenetek lennének a vászon háttere és motívuma között.

  Művészi dekupázs

  Művészi (füstös) dekupázs doboz

A szék díszítésekor tetszőleges stílust adhat neki - a viktoriánustól az ultramodernig. Ma a legnépszerűbbek a következők.

Székek vintage stílusban

Decoupage székek vintage stílusban

Bécsi elnök

Bécsi szék, finom színben, rózsákkal restaurálva, dekupázs technikával készült

Vintage vagy "kopott sikk" A hasonló stílusban készült szék nagyon népszerű. Előfeltétele az öregedési hatás létrehozása. Számos módszert alkalmaznak a mesterséges öregedésre. Például a sötét festék fröccsenése a felületre a székletet elfogyasztó hibák hatását eredményezi, és a speciális gélek segítenek a repedések kialakulásában. A kopáshatás elérése érdekében sötét tónusú festéket alkalmaznak a belső elemre, ezt követően paraffint visznek fel a párkányokra és a sarkokra, a bútorokat pedig teljesen alapszínnel festik. Szárítás után a paraffint csiszolópapírral el kell távolítani.
bécsi A stílus megkülönböztető jellemzője a fa részek puha ívei. Az extra kifinomultság érdekében a széket legjobban semleges virágárnyalatok díszítik. Kép alkalmazása esetén célszerűbb pasztellszíneket használni.
Provence Figyelemre méltó a francia kegyelem vizuális hatásának létrehozásával. Az ötlet megvalósításakor az összes világos színt felhasználhatja, amely később a naptól elhalványult virágok benyomását kelti. A bútor felületét a szabálytalanságok jelenléte, valamint a kopások utánzása jellemzi.
Egyszerű város Nem biztosít hosszú távú működést, mivel közvetlenségével és törékenységével jellemzi a mai modernséget. A díszítéshez közönséges folyóiratokat és újságokat használnak.

Nyomdai stílus - a 19. századi rajzok fekete-fehér fénymásolatait használják anyagként.

Provence stílusú székek

Fa székek Provence stílusban, dekupázs technikával

Újság decoupage

Sima szék, újságos dekupázs technikával díszítve

Decoupage egy széket a saját kezével. A munka főbb szakaszai, a szükséges eszközök és anyagok

A helyreállítás megkezdése előtt elő kell készítenie a szükséges eszközöket és anyagokat, nevezetesen: dekupázs szalvétát vagy papírt, PVA-ragasztót, különböző szemcseméretű csiszolópapírt, akrilfestéket, ollót, kefét, gittet, lakkot, alapozót, további díszítő elemeket (matricák, gyöngyök, strasszok stb.). stb.). Szüksége lehet ceruzákra vagy filctollakra, hogy megérintse a képet vagy a rajzot.

Eszközök és anyagok

A munkához szükséges eszközök és anyagok

Egy régi szék dekupázsolása három fő szakaszra osztható - előkészítés, dekupázs és lakkozás.

 1. Az első lépés a széklet tisztítása a szennyeződéstől, a portól és a hámló lakktól. Ezt követően finomszemcsés smirgli papírral megtisztítjuk a felületet, alapozzuk meg, és hagyjuk, hogy a szék jól megszáradjon. Ezután felvesszük a fő festékréteget, miközben emlékezünk arra, hogy az alapszínnek kissé sötétebbnek kell lennie, mint a felső réteg.
  Tisztítunk és zsírtalanítunk

  Alaposan tisztítsa meg és zsírtalanítsa a székletet

  Alapozó szakasz

  A megtisztított felületet alapozzuk, majd szárítás után csiszoljuk

  Festék alkalmazása

  Vigyen fel akrilfestéket az alapozott felületre ecsettel, szivaccsal vagy szórópisztollyal

 2. A második szakasz maga a decoupage. Vágja ki a kép egy töredékét, annak a felületnek a méreteivel összhangban, amelyre ragasztani fogják. Decoupage papír vagy szalvéta használata esetén húzza le az alsó réteget. Ragasztjuk a töredéket a szék kiválasztott részéhez, és hagyjuk megszáradni az applikációt.
  Decoupage folyamat

  Vágjon ki virágos elemeket a dekupázs szalvétákból, simítsa ki a rajzot ecsettel és a tetején lévő ragasztóval, és hagyja megszáradni

  Zökkenőmentes átmenet

  Miután a dekupázs ragasztó megszárad, kissé színezze a szalvéta széleit háttérfestékkel az egyenletesebb átmenet érdekében

  Vigyen fel aranyfestéket

  Ezután száraz kefe módszerrel alkalmazzuk az arany festéket

 3. Az utolsó szakasz a felületlakkozás. Ehhez akril lakkot használnak, amelynek vízalapúnak kell lennie. Az átmenetek és a határok elrejtése érdekében a lakkot több rétegben kell felhordani, lehetővé téve a szék kiszáradását minden réteg után.

  Lakkal letakarjuk

  Amikor a festék megszárad, a széket bútorlakkal borítjuk a tartósság érdekében.

Így a dekupázs technika egyszerű folyamat, és nem igényel nagy kiadásokat. A helyreállításhoz csak egy kis fantáziára és alkotási vágyra van szükséged. Az eredmény nem sokáig várat magára - a bútorok egyedi dekorációja megjelenésével lenyűgözi a vendégeket, az otthon tartózkodók pedig teljes mértékben élvezhetik a hangulatos légkört.

Gyönyörű vidéki szék

A dekupázs és a száraz ecset technika egy gyönyörű vidéki széket alakított át

Következő