Bécsi szék helyreállítása utasítások, tippek és fotóötletek

A bécsi szék a legegyszerűbb kialakítású és meglehetősen kényelmes. A bécsi szék története a XIX. Század közepén kezdődik. Feltalálta a bécsi mester, Michael Thonet.

Tonet testvérek székei

A Thonet testvérek székei a Bécsi Múzeumban

Bemutatta a termelésbe a gőzhajlított fa technológiáját. Már abban az időben hatalmas népszerűségre tett szert a társadalom különböző szektoraiban. A székeket a Thonet gyártotta, és a 14. számú széknek hívták. A termék akkori népszerűsége összehasonlítható az Ikea bútorok mai népszerűségével.

DIY bécsi szék helyreállítása

A bécsi szék barkácsolásának helyreállítása háttámla cserével, amely egy régi széket modern bútorrá alakít

A bécsi szék saját maga helyreállítása nem okoz különösebb problémát, mivel gyártása meglehetősen egyszerű. A szék két ívből áll, amelyek kombinálva vannak a hátsó lábakkal, az ülés kör, az első lábak és egy tucat csavar formájában készül. Ez a bécsi szék teljes kialakítása. A bécsi szék restaurálásának második oka az, hogy meglehetősen régi, ezért elég tartós dolog. Miután elnyeri a második életét, hosszú ideig szolgál a házban vagy az országban. A harmadik ok pusztán gyakorlati. Ha megtanulja, hogyan kell helyreállítani a régi bútorokat, barkácsolási mesterkurzusokat szervezhet a bécsi székek restaurálásával kapcsolatban. Jelentős jövedelmet generáló munka lehet.

Sorozat

Az "Új Retro" sorozat arról szól, hogy az antik székeknek eredeti megjelenést kölcsönözzenek

A helyreállítás előtt el kell készíteni a következő eszközöket a munkához.

 1. Egy kalapács.
 2. Csipeszek.
 3. Kapocs, tűző.
 4. Csavarhúzó.
 5. Csavarhúzó.
 6. Fa kalapács.
 7. Csiszolópapír, oldószer.
Eszközök a munkához

Székek helyreállítási eszközei

A munkához szükséges anyagok:

 • körmök;
 • csavarok;
 • habszivacs;
 • ragasztó;
 • oldószer;
 • festék.

A munka befejezése

Szék restaurálás előtt

Így nézett ki a régi szék a helyreállítás előtt

Először meg kell mosni a székletet a szennyeződéstől és a portól. Ebben az esetben már lehetséges a festék hámozása. Nem ajánlott a székletet túl sokáig vízben tartani, a fa hajlamos a víz felszívására. Mosás után jól szárítsa meg a székletet.

A bécsi szék helyreállítása külső vizsgálattal kezdődik. Az ellenőrzés során a következő lehetséges hibákat azonosítják:

 • széklábak tántorognak;

  Alsó csúszás

  Alsó piercing, felül törött

 • repedések vagy héjak vannak a szék lakkbevonatában;

  A keret sérülése

  Az üléskeret külső oldalának sérülése

 • leromlott ülés anyaga.
Sérült tárgyak

A szék támlájának elemeinek sérülése

A szék lábainak javításához teljesen szétszerelni kell. A szék sikeres és gyors összeszereléséhez meg kell jelölni a szétszerelhető részeket, hogy ne felejtsük el az alkatrészek egymáshoz való rögzítésének sorrendjét. Itt vannak lehetőségek.

A szék részeinek eltávolítása

A szék részeinek eltávolítása

A lábakat a tengely-horony elv szerint rögzítik. Ebben az esetben óvatosan kell lazítani a lábakat a rögzítésekről. A háttámla és az ülés ugyanúgy leszerelve.

Sokkal könnyebb és gyorsabb a csavarokra összerakott szék szétszerelése. Csavarhúzóval szétszereljük, olajjal kenjük meg a csavarokat. Olaj használatával a csavarokat sokkal könnyebben és gyorsabban lehet eltávolítani. Ezután nem kell jelentős erőt kifejteni a csavarhúzóra.

Szétszereljük a széket

Elkezdjük szétszerelni a széket a helyreállítás érdekében

A székrészek ragaszthatók. Kétféle módon melegíthetjük a ragasztót. A ragasztott részek helyeit hajszárítóval vagy forró vízbe áztatott ronggyal melegítse fel. Akárhogy is, a ragasztó megpuhul. A székrészek könnyen elválaszthatók egymástól.

A következő szakasz a szerkezeti elemek helyreállítása. El kell távolítani a mély repedéseket, forgácsokat, a rovarok által súlyosan megrongálódott helyeket. A mély repedéseket ragasztóval kell kitölteni és bilincsekkel meghúzni. A kis forgácsokat vagy apró repedéseket ragasztóval öntik és szalaggal húzzák össze. A nagyon nagy forgácsokat vagy repedéseket fűrészpor és ragasztó keverékével lehet eltávolítani. Ezt követően az alkatrészeknek meg kell száradniuk.

A hibát epoxi gitttel szüntetjük meg.

Távolítsa el az ülőkeret külső részének hibáját epoxi gittel

Részcsiszolás

Távolítsa el a felső réteget

Először durva csiszolópapírral távolítsa el a felső réteget szennyeződéssel, és festse a fáig

A köszörülés vagy darálóval, vagy kézzel történik. Először az alkatrészeket durva szemcséjű smirgli papírral, majd finom szemcsével csiszolják.

Az ülés felületének csiszolása

Csiszolóval csiszolhatja az ülés külső felületét

A folyamat akkor tekinthető befejezettnek, ha az alkatrészek felülete teljesen sima lesz, és teljesen mentes a régi lakktól és festéktől.

Gitt kis horpadás

Kicsi horpadásokat és forgácsokat gittelünk egy speciális faanyaggal

Csiszolja újra az egész széket

A gitt megszáradása után az egész széket ismét finom csiszolópapírral csiszolja

Szék rögzítő javítás

Az egymással összekapcsolt kopott részek végei néhány centiméter mélyre vannak fűrészelve. Ezután éket hajtanak közéjük. Így a meghosszabbított rész szorosan illeszkedik az ülésbe.

Régiségekkel való munkavégzés során egy vékony lyukat készítenek az ízület varratában. Ezután az asztalos ragasztót vezetik be. A csap erős kopása esetén ék készül. Az ék hasábokból készült, ragasztóval kikent. Az összeszerelés során az alkatrésszel együtt be kell helyezni a lyukba.

A keret összeszerelése

Kenjen ragasztót a keretre

Vastag rétegű ragasztót terítünk az üléskeretre, és bilincsekkel rögzítjük a ragasztandó munkadarabot

Minden részlet össze van ragasztva. A kötési pontok rögzítettek.

Az összeszerelés kezdete

Kezdjük a szék összeszerelésével és ragasztásával

A régi kárpitot eltávolítják, hogy mintaként lehessen használni. Új kárpit készül. Az anyagot minden ízlésnek vagy színnek megválasztják. Lehet szövet, bőr vagy bármi más. Fontos figyelembe venni a kárpit szín és a szék keretének kombinációját. Ha ez probléma, akkor színkombinációs kártyát használunk.

Vágja ki a habgumit

Vágja ki a habszivacsot a szék puha üléséhez

Ezután a habgumit az ülés alakjára kell vágni. A habgumi az ülésen fekszik, az anyagot felülről nyújtják és tűzőgéppel vagy más módon rögzítik.

Az ülést szövetrel borítjuk

Az ülést puha zsenillel borítjuk

Festett puha széklet

Festett bécsi szék párnázott üléssel

Keretfestés (dekoráció)

Fedje le a széket foltokkal

Ha meg akarja őrizni a fa mintázatát, akkor a fát be kell fednie fafoltokkal.

Minden szárított váztermék bármilyen módon feldolgozható. Lehet festék, folt, lakk, arany levél.

Szék festés után

Színezés után szék

Az ülést a szárított kerethez csavarokkal vagy fém sarkokkal rögzítik. A bécsi szék most új formában készen áll a rendeltetésszerű használatra.

A szék bevonása lakkal

Az utolsó lépés a szék lakkal történő bevonása

Natív feliratok

Az eredeti eredetet igazoló natív feliratok

Lány portréja

Portré egy lány ül egy bécsi székre

Előző

Következő