Hogyan készítsünk kényelmes polcokat saját kezűleg anyagokkal, eszközökkel

Polcszerszámok előkészítése Rendetlen otthon? Valószínűleg csak nincs elég polcod sok hasznos dolog tárolására. Konzervedények és kész télikészítők, elektromos és kéziszerszámok, háztartási vegyszerek... minél takarékosabbak a tulajdonosok, annál hosszabb ez a lista. Egy egyszerű következtetés sugallja magát: a lakótér hatékonyabb felhasználásához állványra van szükség.

Polcos létra

A lakótér hatékonyabb felhasználásához állványra van szüksége.

Az üzletek meglehetősen széles állványválasztékot kínálnak, de ahhoz, hogy olyan bútorokat kapjon, amelyek teljes mértékben kielégítik az Ön igényeit, jobb, ha saját kezűleg készít állványt. Miért?

 • Csak így szervesen illeszthet be új bútorokat a belső térbe.
 • A saját készítésű fa polcok képesek lesznek ellenállni a holmikhoz szükséges terhelésnek.
 • Miután kiszámította a polcok magasságát és a teljes szerkezetet, helyet foglalhat mind a nagy, mind a kis tárgyak számára.
Rack palackok és táblák

Az üzletek meglehetősen széles polcokat kínálnak, de annak érdekében, hogy olyan bútorokat szerezzenek, amelyek teljes mértékben kielégítik az Ön igényeit, jobb, ha saját maga csinálja.

Hogyan készítsen állványt a saját kezével? Nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik. Elkészítéséhez megfizethető anyagokra és egyszerű eszközökre van szükség.

készítsen fotó állványt

A saját készítésű fa polcok képesek lesznek ellenállni a holmikhoz szükséges terhelésnek.

1. LÉPÉS A TERV MEGHATÁROZÁSA

A rack kialakításának megválasztása és a megjelenésének követelményei elsősorban attól a helyiségtől függenek, amelyben található lesz. Leggyakrabban állványok készülnek:

 •  a folyosón vagy a folyosón,
 •  a szekrényben,
 •  az erkélyen vagy a loggiában,
 •  a lépcső alatt (ez fontos, ha tájházról vagy kétszintes lakásról van szó),
 •  a pincében,
 •  a garázsban.
polc a szobában

Miután kiszámította a polcok magasságát és a teljes szerkezetet, helyet foglalhat mind a nagy, mind a kis tárgyak számára.

A közelmúltban az állványokat egyre inkább a lakóhelyiségekbe telepítik, főleg az irodákban és a gyermekszobákban: ezek a szerkezetek lehetővé teszik a hely hatékony felhasználását, és ügyes megközelítéssel a belső teret is díszítik.

Polcok - mint egy válaszfal a szobában

Elkészítéséhez megfizethető anyagokra és egyszerű eszközökre van szükség.

Többféle polc létezik: keret, gerenda, moduláris, konzolos, kötél; konzolos és híd állványok.

Keretállványokban a tartószerkezet fa vagy fém váz, amelyre több polc van felszerelve. Barkács-polcoknál ez a legmegfelelőbb lehetőség.

A gerendák állványai hasonlóak a kialakításukhoz, de tartósabb vázuk van, nehezebben gyárthatók, és drágább anyagokat igényelnek.

A moduláris polcok három fő elemből állnak: rácsok, dobozok és létrák. Különböző kombinációik lehetővé teszik a legszokatlanabb formájú termékek létrehozását, amelyek a falhoz rögzíthetők vagy önállóan állnak.

csináld magad

Az állvány kialakításának megválasztása és megjelenésének követelményei elsősorban attól a helyiségtől függenek, amelyben elhelyezni fogják.

A konzolos állvány feltételezi, hogy a polcokat oldalfalak nélkül szilárd hátsó falhoz rögzítik. Ezeket az állványokat a folyosón kényelmes használni.

Rack az erkélyen fotó

A hídtartók tartószerkezetei A alakúak, amelyeken belül polcok rögzítőelemei találhatók, amelyeket gyakran deszkaként használnak.

A kötéltartó szerkezete hasonló lépcsőhöz hasonlít: kötelek segítségével rögzíti a polcokat, és nincsenek oldalfalak. Egy ilyen állvány a belső tér látványos részévé válhat tengeri stílusban (például egy gyerekszobában). Egy kötéltartó nem alkalmas nagy súlyú dolgok tárolására, de az ajándéktárgyak és a kedvenc játékok remekül fognak kinézni rajta.

Ablakpárkány állvány

Mivel a legkönnyebb otthoni vázállványt elkészíteni, maradjunk itt a kialakításán.

Konzolos állványokat a kézművesek ritkán hoznak létre összetett törött alakjuk miatt. Nem bírják el a nagy terhelést és dekoratívabb funkciókat látnak el.

barkács polcok a természetvédelem érdekében

A tervezés során figyelembe kell venni a helyiség magasságát (általában az állvány a mennyezetig készül), és el kell döntenie, hogy a polcok milyen hosszúságúak és szélesek lesznek.

A hídállványok tartószerkezetei A alakúak, amelyeken belül polcok rögzítőelemei találhatók, amelyeket gyakran deszkaként használnak. Rack-híd készítése nem túl nehéz, de egy ilyen termék hasznos területe viszonylag kicsi, és az esztétikai tulajdonságok ellentmondásosak, ezért gyakrabban használják ipari helyiségekhez, mint a mindennapi életben.

fehér csináld magad állvány

Ismernie kell a tárolni kívánt elemek méreteit: ez lehetővé teszi a termék mélységének tisztázását és az állványok optimális távolságának kiválasztását.

Mivel a legkönnyebb otthoni vázállványt elkészíteni, maradjunk itt a kialakításán.

Barkácsoló állvány tetris figurák formájában

A hosszú polcokat csak könnyű tárgyak tárolására lehet használni, különben nem lehet elkerülni a behajlást.

2. lépés

A tervezés szakaszában figyelembe kell venni a helyiség magasságát (általában a polcok a mennyezetig készülnek), és el kell döntenie, hogy a polcok milyen hosszúságú és szélességűek lesznek. A falon történő jelölés jelentősen leegyszerűsíti a vázlatot.

kijelző állvány

A dolgok könnyű elérése érdekében réseknek kell lenniük közöttük (hossza 5-10 cm).

Ismerni kell a tárolni kívánt tárgyak méreteit: ez lehetővé teszi a termék mélységének tisztázását és az állványok optimális távolságának kiválasztását. Az állvány polcainak maximális hossza nem lehet 150 cm-nél nagyobb, és általában a táblák az anyaguk. A hosszú polcokat csak könnyű tárgyak tárolására lehet használni, különben nem lehet elkerülni a behajlást. Ha egy faállványnak ellen kell állnia a nagy terhelésnek, akkor a szerkezet állványainak magassága nem haladhatja meg az 50 cm-t. A dolgok könnyű kiszabadítása érdekében hézagoknak kell lenniük közöttük (hossza 5-10 cm). A konzervek, könyvek és egyéb apróságok polcainak szélessége 20-30 cm. Az elektromos szerszám tárolása sokkal több helyet igényelhet, ezért méréseket kell végezni.

Nappali növény állvány

Konzolos állványokat a kézművesek ritkán hoznak létre összetett törött alakjuk miatt.

Az állvány kialakításánál figyelembe kell venni a terhelés megoszlását és a polcok számát (minél könnyebb és kisebb a tárgy, annál magasabbnak kell állnia, illetve célszerű az alsó keretet megerősíteni).

Barkács szerszámtartó

Az elektromos szerszámok tárolása sokkal több helyet igényelhet, és méréseket kell végezni.

Az anyagok megválasztása a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függ. A fa nagy súlyt képes elviselni, de érzékeny a nedvességre, így ez lesz a legjobb megoldás a nappali helyiségekben. Ha magas a páratartalom (például az alagsorban), vagy hőmérséklet-ingadozások lehetségesek (fűtetlen műhelyben vagy garázsban), akkor olyan anyagok, mint a fém vagy a műanyag, jobban megfelelnek a keretnek. Ebben az esetben a polcok hossza akár 80 cm is lehet.

DIY polcok köteleken

A kötéltartó szerkezete hasonló lépcsőhöz hasonlít: köteleket használ a polcok rögzítésére, és nincsenek oldalfalak.

A rack gyártásához a következő anyagokra van szükség:

 •  fa vagy perforált profil állványokhoz;
 •  sín vagy hullámosított szilárd profil keretekhez;
 •  forgácslap, OSB vagy polclapok;
 •  önmetsző csavarok, tiplik és fém sarkok a felszereléshez.
polcok a garázsban raklapokból

Az állvány kialakításánál figyelembe kell venni a terhelés megoszlását és a polcok számát (minél könnyebb és kisebb a tárgy, annál magasabbnak kell állnia, illetve célszerű az alsó keretet megerősíteni).

Ha minden előzetes mérést elvégeztek, és az anyagokat kiválasztották, ideje vázlatot rajzolni.

A polcok magasságának azonosnak vagy alulról felfelé csökkenőnek kell lennie, amely lehetővé teszi a terhelés ésszerű elosztását.

Virágtartó

Különböző kombinációik lehetővé teszik a legszokatlanabb formájú termékek létrehozását, amelyek rögzíthetők a falhoz vagy önállóan.

A legegyszerűbb állvány függőleges gerendákból (néha tömör falak készülnek) és polcokból áll. A nagyobb stabilitás érdekében vázszerkezetet alkalmaznak, amikor forgácslaplemezeket rögzítenek a rudakhoz önmetsző csavarokon felülről és lentről. Mivel a legnehezebb tárgyak mindig alul vannak, az alsó keretet keresztlécekkel kell megerősíteni.

sarokpolcok

Az anyagok megválasztása a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függ.

3. LÉPÉS A RACK TELEPÍTÉSE

Saját polckészítéshez, olyan eszközökre lesz szüksége, amelyek szinte minden otthonban megtalálhatók:

 •  fűrész vagy kirakós játék,
 •  fúró,
 •  csavarhúzó.
DIY kész virágtartó

A moduláris polcok három fő elemből állnak: rácsok, dobozok és létrák.

Az állvány gyártási folyamata csupán néhány lépésből áll.

 1. Vágunk egy rudat az állványokhoz és deszkákat a keresztlécekhez. Legyen óvatos, az azonos alkatrészek hosszának pontosan meg kell egyeznie.
 2. Vízszintes felületen összekötjük az állványokat a keresztlécekkel, krétával jelöljük a rögzítési pontokat. A kívánt méretű lyukakat fúróval fúrjuk és csavarhúzóval csatlakoztatjuk a szerkezeti részeket önmetsző csavarokkal.
 3. Fémlemezek segítségével rögzítjük a kapott keretet a szoba falához (és ha lehetséges, a mennyezethez és a padlóhoz is).
 4. A maximális szerkezeti szilárdság elérése érdekében ki kell választania a polcokon lévő redőket (ha nincs marógépe, akkor jobb, ha ezt megrendelésre teszi). Ezután telepítjük a polcokat: önmetsző csavarokkal rögzítjük a kerethez.
DIY polcok

A gerendák állványai hasonlóak a kialakításukhoz, de tartósabb vázuk van, nehezebben gyárthatók, és drágább anyagokat igényelnek.

A keret fémprofilból történő összeállításához ugyanazokra a szerszámokra van szükség, de emellett szükség lesz fémfúrókra és bilincsekre. Ahhoz, hogy megvédje a szerkezetet a ferdüléstől, X alakú kötéseket kell készítenie egy vékony fémprofilból. A polcok telepítését önmetsző csavarokra végzik a munka utolsó szakaszában.

készítsen állványt saját kezűleg fotóval

A fa nagy súlyt képes elviselni, de érzékeny a nedvességre, így ez lesz a legjobb megoldás a nappali helyiségekben.

Használhatja a fémszerkezet könnyű változatát: rögzítse a fém konzolokat a falra tiplikkel, a tetején pedig polcokat készítsen deszkák vagy forgácslapok vágásával. Ez a lehetőség a legkevesebb időt veszi igénybe: csak körülbelül egy órát. Ily módon nem fog vázállványt kapni, hanem egyfajta konzolt, a polcok hossza változhat.

Barkács fa polcok

Vázállványokban a tartószerkezet fa vagy fém váz, amelyre több polc van felszerelve.

ZÁRÓ SZAKASZ: DEKORÁLUNK

Ha az állványa fémből készült, annak díszítése festéssé válik, amelyhez kizárólag alkid festéket használnak, szórópisztollyal.

A forgácslap polcok díszítéséhez melamin szegélyre lesz szükség (tekercsben értékesítik számos hardverüzletben). A polcok végeinek befejezési folyamata több egyszerű műveletből áll:

 • darabokra vágja az élét a végek hosszában;
 • finom szemcsés smirgli papírral ledaráljuk a polcok végét;
 • óvatosan távolítsa el a port nedves ruhával vagy szalvétával;
 • forró vasalóval nyomja a melamin szélét a polcok végéhez.

Ennek eredményeként a barkácsoló polcok ugyanolyan szépek, mint a bolti polcok.

Függesztett kötél állvány

Többféle polc létezik: keret, gerenda, moduláris, konzolos, kötél; konzolos és híd állványok.

A fa polcok több lehetőséget kínálnak a díszítésre. Szüksége lesz olcsó anyagokra és a legegyszerűbb eszközökre: akrilfestékre, lakkra, csiszolópapírra, viaszpolírozásra. Az állvány összeszerelése előtt foltot helyezhet az állványok és a polcok fájára, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő árnyalatot érjen el a belső tér számára, és hangsúlyozza a fa szerkezetét. Az állványok vagy az oldalfalak díszíthetők sablonok segítségével, vagy a tetsző képeket beültethetjük akrillakkra. A befejezéskor az állvány bevonható bútorviasszal, amely puha fényt kölcsönöz és megvédi az állványt a nedvességtől.

polcok a nappaliban

Ha mindent jól tettél, most a dolgaid mindig a helyükön vannak, nincs több szétszórt könyv és konzerv az erkélyről: minden kéznél van, a ház rendezett és hangulatos!

Ha mindent jól tettél, most a dolgaid mindig a helyükön vannak, nincs több szétszórt könyv és konzerv az erkélyről: minden kéznél van, a ház rendezett és hangulatos!

Falak és állványok

A közelmúltban az állványokat egyre inkább a lakóhelyiségekben telepítik, főleg az irodákban és a gyermekszobákban.

Előző

Következő