A matrac népi gyógymódokkal történő tisztításával eltávolítjuk a foltokat és a szagokat

Szép pihenni tiszta, friss ágyneműn, de ugyanolyan fontos az, ami alatta van. Arról lesz szó, hogyan lehet otthon megtisztítani a matracot.

A legegyszerűbb az, amikor a matrac beszennyeződik, ha újra cserélik, a higiénikusok azt tanácsolják, hogy 7 - 10 év elteltével cseréljék, elviheti vegytisztításba, de kényelmes, ha a matracot otthon elérhető eszközökkel gyorsan és hatékonyan megtisztítja.

Alvóhelyen nem csak alszunk, ülünk, de néha eszünk is, a gyerekek ott bukdácsolnak, macskák és kutyák sütkéreznek. Minél tovább használjuk, annál több por, folt, szag van.

Porszívó matrac tisztításához

Az esetek döntő többségében porszívót használnak a szennyeződések eltávolítására.

Az allergológusok azt javasolják, hogy speciális szűrőkkel vagy tisztítószerrel ellátott porszívóval szabaduljanak meg a portól, a poratkáktól, és ha nem, nedvesítsék meg a lepedőt, szorítsák meg jól, fektessék rá a matrac teljes alvó felületére és üsd ki a port (még egy felesleges teniszütő is megfelelő).

Szabaduljon meg mindenféle folttól otthon

Szóda és kedvenc illóolajaid

A szódabikarbóna és a kedvenc illóolajaid természetes vegytisztítót eredményeznek.

A vegytisztítás minden típusú matrachoz alkalmas: pamut, gyermek, kókuszdió, ortopéd, rugós matrac. A matracot tisztítás előtt alaposan fel kell porszívózni. A matrac tisztán tartásának egyszerű és hatékony módja: adjunk hozzá 10-15 csepp kedvenc illóolajokat 1-2 csomag szódához, keverjük át egy szitán, az egész alvófelületet legalább 6-8 órán át szitán takarjuk le aroma-szódás kompozícióval, majd porszívózzuk meg. A szóda felszívja a felesleges nedvességet a felületről, fertőtlenít, és az illóolajok könnyű aromát adnak.

Száraz tisztítás

A matrac száraztisztítását otthon végezzük

Hogyan lehet megtisztítani a vizeletet egy matracból

Ha a vizeletfolt friss, akkor gyorsan el kell távolítania a matrac tetejét, el kell mosni. Papírtörlővel távolítsa el a maradék vizeletet a matracból.

Papírszalvéták használata a folthoz

A folt eltávolítása papírszalvétákkal

Ezután egy spray-palackból vagy szivaccsból származó tócára tegyen ecetes oldatot 1: 3 arányú vízzel (az ecet eltávolítja a szagot), megszórjuk szódabikarbónával, a maradék folyadékot felszívja, 10-15 percig, hidrogén-peroxidot (szabadon kapható gyógyszertárakban) hígítva. víz 1: 2 arányban.

Vigye fel az oldatot egy spray palack segítségével

Öntsük az oldatot egy spray palackba, és vigyük fel a felületre

A szóda sav hatására hűs habbá válik. 2 óra elteltével porszívózza meg a matracot, és várja meg, amíg teljesen megszárad, legalább 10 órán át. Ez a módszer alkalmas az emberek, gyermekek, állatok friss ammóniafoltok eltávolítására.

Szárított vizeletfolt esetén próbálja ki az 1 teáskanál receptjét. citromsav hígítva egy pohár vízzel, bőségesen kezeli a szennyezést, száraz, savval való érintkezés után a szárított foltnak el kell halnia.

Citromsav

A citromsav segíthet eltávolítani a régi foltokat

Ezt a receptet körültekintően kell alkalmazni, mivel a sav agresszív anyag, és korrodálhatja a matrac felületét vagy elronthatja a töltőanyagot. Soha ne használjon klórtartalmú termékeket, a piszkos folt elhalványulhat, de nagy a csíkozás valószínűsége, és az ammónia szaga eltűnik, de egy sajátos, éles, nehéz és kellemetlen szag jön a helyére.

Hogyan tisztítsuk meg a matrac vérfoltjait

A vérfoltok eltávolításának jellemzői vannak a matracon:

 • használjon hideg, jéghideg vizet szappan nélkül (a meleg vérfehérjék meggörbülnek és "beragadnak" a szövet rostjaiba, nehéz lesz eltávolítani a szennyeződéseket);

  Vigyen fel szövetet a foltra

  A foltot 30 percig hideg vízbe áztatott ruhával kell felvinni

 • száraz szivacs vagy pamutpárna mozgása a folt szélétől a közepéig;
 • folyamatosan tisztítsa meg a foltot, akadályozza meg a nedvesség tiszta helyre jutását.

  A folt eltávolítása

  Töröljük a foltot egy törülközővel vagy speciális ronggyal

A régi vérfoltok eltávolításának számos módja van.

 1. A foltos területet áztassa hideg vízzel, oxigénes fehérítőt alkalmazzon 20 percig, öblítse le, majd mossa le. Ez a technika alkalmas kivehető matrachuzatokhoz.

  Az oxigén fehérít

  Az oxigénes fehérítők eltávolítható huzatokon vagy matracok tetején használhatók

 2. A szódabikarbónából és a finom tengeri sóból 2: 1 arányban készítsen pépes keveréket, nedvesítse meg a szennyeződéseket nagyon hideg vízzel, és ujjaival dörzsölje meg a zabkását, anélkül, hogy átlépné a tiszta területet. A keverék expozíciós ideje 30-60 perc, a folt életkorától függően, távolítsa el a maradványokat egy szalvétával, öblítse le hideg vízzel, vákuumban és szárítsa levegőre.

  Szóda és só

  Keverje össze a szódabikarbónát és a tengeri sót, és vigye fel a foltra

 3. Vigyen fel 3% -os hidrogén-peroxidot a megszáradt vérre, és szárítsa meg a széleitől egy pamutpárnával, megakadályozza a terjedést, szükség esetén ismételje meg többször.

  Hidrogén-peroxid

  Használhat hidrogén-peroxidot, amely bármilyen gyógyszeres szekrényben található

 4. Ehhez hasonlóan használjon 3% -os ammóniát, először csak nedvesítse meg a szennyeződéseket, majd az él mentén vigye fel az ammóniát, és fokozatosan lépjen a folt közepére.

  Ammónia

  Az ammónia a régi foltok eltávolítására is használható

Hogyan lehet törölni a hányást a baba matracról

Gyorsan távolítsa el a hányást a felületről, törölje le a matrac felső részét ecettel vagy citromsavval 1: 1 arányban vízzel, szárítsa meg hajszárítóval.

Régi, ismeretlen eredetű foltok esetén próbálja meg mosópor, mosogatószer, szőnyegmosószer 1: 1: 1 arányú keverékével mosni, bő habot felvert, kezelje vele a matracot és hajszárítóval szárítsa meg.

A matracot habosított habgal dolgozzuk fel

A matracot felvert habbal dolgozzuk fel, szárítsuk meg, a maradványokat porszívóval távolítsuk el

Hogyan lehet megtisztítani a matracot a penésztől

Nagyon veszélyes penészszennyezés, különösen azok számára, akik hajlamosak allergiára vagy szenvednek allergiától, mivel a penész erős allergén. Dobja el a matracot, ha sok penész van. Meg kell küzdeni ellene.

Penész a matracon

Speciális termékek segítségével lehetséges eltávolítani a matracot a matrac külsejéről, de ezek nem hatékonyak, ha a fertőzés mély

Ha a vegytisztítás nem áll rendelkezésre, akkor van egy népi módszer.

 1. Szárítsa meg a matracot, lehetőleg napsütésben.
 2. Kezelje a felületet ecettel vagy alkoholos oldattal.
 3. Száraz.
 4. Bármilyen fertőtlenítőszerrel, oldattal kezelje.
 5. Száraz.

A kozmetikumok nyomait alkohollal megnedvesített pamutpárnával távolítjuk el.

Pamut betét

Nedvesítsen meg egy vattapárnát alkohollal, és távolítsa el a sminkfoltokat

A beragadt rágógumit hidegen eltávolítják. Ehhez fagyasszon le valami szilárd anyagot (nehogy nedvesítse a felületet), rögzítse az ínyhez, amikor megfagy, próbáljon kiszedni.

A vörösbor szennyeződése vízzel hígított mosogatószerrel jól eltávolítható.

Mosogatószer

A mosogatószert folyadékkal kell hígítani és a borfoltra kenni

A körömlakk cseppjei könnyedén megszabadulhatnak az acetontól, de, figyelem, ha a felülete színes, akkor leválhat.

Aceton körömlakklemosóhoz

Az aceton körömlakklemosó segít eltávolítani a körömlakkot

Keményítő (bármilyen) + só eltávolítja a zsír nyomait.

Keményítő és só keveréke

A zsírfoltokhoz keményítő és só keverékét használják

A sárga foltok alkalmasak a folteltávolítóra és az oxigénfehérítőre.

A mosás utáni csíkok elkerülése érdekében szárítsa meg a kezelt területet hajszárítóval, és ha ezek megjelennek, fehér mosóporral fehéríthetők.

Hogyan lehet eltávolítani a kellemetlen szagokat a matracból

A kisgyermek szülei, az állattartók, a beteg emberek rokonai aggódnak a vizelet szaga miatt a házban. Ha Ön vagy valaki, akit érdekel, nem allergiás a szagelnyelőkre, próbáljon háziállat szagelnyelőjét használni. A pozitív eredmény eléréséhez annyiszor alkalmazza a szennyezett területre, ahányszor csak szükséges.

Szagelnyelő

A szagelnyelőt úgy tervezték, hogy felszívja és megszüntesse a házban a háziállatok által okozott kellemetlen szagokat

Ellenkező esetben dörzsölje a baba száraz port egy friss vizeletfoltra, egy idő után távolítsa el és szárítsa meg hajszárítóval.

A jód jól megbirkózik az ammónia szagával, de a fehér matracoknál nem fog működni.

Jódoldat

A jódoldat használható sötét ruhákon a szagok leküzdésére

A penészes szagot fehérítővel eltávolítják (az online áruházakban kapható), hígítsuk fel meleg vízzel, és fedjük le a teljes felületet, szárítsuk meg, majd porszívózzuk meg.

Fehérítő por

Fertőtlenítő - fehérítő

Az izzadság szaga eltűnik a sóoldatból. Vigyük fel az ágy teljes területére, majd vigyük szárazra friss levegőn.

A dohányszagot szódabikarbónával távolítják el, alaposan meg kell szórni a matracon, és 48 óra elteltével porszívóval el kell távolítani.

Hogyan kell mosni a matracot

Otthon maga a matrac nehezen mosható (a töltőanyagok méretének, tulajdonságainak jellemzői miatt). Vegytisztítás vagy a matrac felső részének felületes tisztítására korlátozódik, a választás az Öné, de tisztítás előtt vegye figyelembe a matrac típusát, a szennyeződés jellegét, olvassa el az ápoló lapot.

Ápolási tippek a főbb matracokhoz

Pamut: folyamatosan szellőztetni kell, meg kell fordítani, 10 naponta porszívózni. Használjon speciális tisztítószereket, vizes oldatokkal megtisztítható, de nagyon hosszú ideig tart a száradása.

Habgumi: megengedett 40 ° C hőmérsékleten mosni, de finoman kicsavarva a habgumi deformálódhat. Természetes szárítás ajánlott, kerülje a közvetlen napfényt.

Kókusz: matrac huzattal kell rendelkeznie, csak szárazon tisztítsa, folyamatosan szellőztesse, porszívózza.

Ortopéd: mindig levehető fedél. gyakran rugótömbből és különböző szálakból áll. Fordítsa meg magát a matracot, szívja le, szellőztesse.

A természetes szellőzés érdekében nyáron minden típusú matrachoz ajánlott elvégezni.

Könnyű meghosszabbítani a matrac élettartamát egyszerű manipulációkkal:

 • legalább kéthetente egyszer cseréljen ágyneműt, porszívózzon, üsse ki, tisztítsa meg az ágykeretet;

  A matrac száraz tisztítása porszívóval

  A matrac porszívóval történő vegytisztítása egyszerű, de hatékony és ezért kötelező ellátási módszer

 • ortopédiai fordulat havonta legalább 1 alkalommal;

  A matrac megfordítása

  A matracokat meg kell fordítani a terhelés egyenletes elosztása érdekében

 • vásároljon minőségi matracot;

  Jó matrac felső

  A jó matracfedél vagy huzat megakadályozza a szennyeződés bejutását a matracba, és könnyen eltávolítható és lemosható

 • a nedves tisztítást csak a habtípusok tolerálják, de vannak vastagsági korlátozások;
 • ne használjon agresszív háztartási vegyszereket, mivel nagy a valószínűsége a foltok felszínének, és elronthatja a "belsejét";
 • használja az ajánlott ápolószereket, ne feledkezzen meg a népi tanácsokról.

Élvezze egészséges tartózkodását és tiszta, friss levegőt maga körül. Kétségtelen, hogy használjon népi módszereket - ezek valóban segítenek a szennyeződés elleni küzdelemben.

Matracok vegytisztítása

Ha egyedül nem tud megbirkózni a matrac tisztításával, vegye fel a kapcsolatot szakemberrel

Előző