A konyhaszekrénybe beépített edényszárító. Választás és tanácsok.

Az edények szárítószekrénye már régóta és szilárdan része minden konyhai szettnek.

szekrény szárító

A szekrényben található szárítógép több változatban is elkészíthető.

Mind a teljességet, az anyagot, az alakot és a méretet, mind a telepítés helyét illetően - fali szekrényben vagy annak alsó részén.

szárító a konyhában

A mosogatóedény általában több önálló szakaszból áll.

A beépített szárítókkal együtt eltávolíthatóakat is használnak. De ez utóbbiakat nem használják széles körben, mivel annak ellenére, hogy könnyen tisztítható a szennyeződéstől, a tervezési jellemzők miatt nem biztosítják az edények tárolásának megfelelő megbízhatóságát.

kivehető edénytisztító

A nyitott szárítók használata egyszerű és szerény, ráadásul meglehetősen alacsony az ára.

Szerkezetüket tekintve, függetlenül a kiviteltől és a gyártótól, anyagától és méretétől, az összes beépített „szárító” meglehetősen hasonló. Valójában ez egy biztonságosan rögzített, hálós szerkezet, amely megbízhatóan rögzíti a cintányérokat a "szélén" helyzetben.

ürítő

A legtöbb esetben a „szárító” készlet tartalmaz egy kosarat csészékhez és evőeszközökhöz.

Szinte bármilyen kialakítás esetén a "szárítást" egy tálcával kell kiegészíteni, amely összegyűjti és megtartja az edényekből lefelé gördülő nedvességcseppeket.

szárító a konyhaszekrényben

Előfordul, hogy a gyártók lefolyócsatlakozással és lefolyócsővel gyártanak raklapokat.

A modern, nem kivehető edényszárítók műanyagból, csiszolt rozsdamentes acélból és alumíniumból, krómozott és zománcozott acélból készülnek.

mosogatószárító króm

A rendszer minden eleme tartós anyagból készül.

A beépítés típusa szerint a modern beépített mosogatógépek három fő típusra oszthatók:

 1. Falra szerelhető elülső szekrényekbe történő elhelyezéshez;

  szárítógép

  A beépített szekrényszárítóknak köszönhetően konyhája esztétikusabb és ápoltabb megjelenést nyer.

 2. Falra szerelhető sarokszekrényekbe történő elhelyezéshez;

  szárító sarokszekrényben

  A beépített szárítás előnye, hogy a por nem ül le az edényeken.

 3. Alap, padlón álló szekrényekbe történő elhelyezéshez.

  szárító egy alapszekrényben

  Az edények rendesen lesznek hajtogatva, és nem sok helyet foglalnak el.

A leggyakoribb és mindenki számára ismerős az edények "szárítása" az elülső faliszekrényben.

szárító az elülső szekrényben

A szárítókat különféle szélességű szekrényméretekhez gyártják, 350 és 1000 mm között. 350 és 1000 mm közötti "lépéssel".

A szárító szélessége figyelembe veszi a szekrény falainak vastagságát, illetve maga a szárító szélessége 32-36 mm-rel kisebb, mint a bejelentetté. Ennek megfelelően a választás során figyelni kell a jelölésre, a csomagoláson vagy meg kell jelölni a forgácslap vastagságát, amelyre a terméket tervezték, vagy a termék valódi szélességét.

szárító sarokszekrényben

Újabban szélesebb körben használják a sarokfali szekrények szárítóit.

Kialakításában ezek a szárítók hasonlítanak az elülső szárítókhoz, de egy kis kiegészítéssel, fél teljes méretű szárító formájában. Az ilyen termékeket egy sarokszekrénybe szerelik L alakú konfigurációban. Az ilyen szárítók vitathatatlan előnye, hogy képesek maradéktalanul használni a sarok fali szekrényt. Egy ilyen szárító egyszerű használatát nem lehet összehasonlítani a frontális változatával.

sarokszárító

A szárítóhoz való hozzáférés a sarokszekrény meglehetősen keskeny elülső része miatt nehéz. A sarokszekrény méretei 600x600 mm, homlokzatának szélessége csak 400 mm.

A beépített szárítók másik figyelemre méltó lehetősége a konyhai egységek alsó szekrényeibe történő beépítésre tervezett termékek. Az ilyen szárítók hasonlóak a hagyományos fiókokhoz.

szárító az alsó szekrényben

A szárító rögzítéséhez általában gömbrendszereket használnak, akár teleszkópos, akár rejtett módon, hasonlóan a tandem rendszerekhez.

Ennek a megoldásnak számos előnye van. Például, ha lehetetlen a szárítót klasszikusan elhelyezni, azaz egy fali szekrénybe (és sok ilyen oka lehet - nagyszámú ablak jelenléte vagy egyéb ok, amely korlátozza a fali szekrények számát).

fiók szárító

Gyakran az egyetlen kiút az a tervezési döntés, hogy elhagyja a konyha teljes felső "övét", vagy az edényelvezető helyét az alsó szekrényben.

Szintén indokolt a szárító elhelyezése a konyha alsó "övébe", ha a konyhabútorokat használni fogó háziasszony kis magasságú.

mosogatógép az alsó szekrényben

Az ergonómiai előírások szerint egy alacsonyabb személy számára sokkal kényelmesebb a konyhai szekrény alsó "övében" elhelyezett szárítókat használni.

A beépített mosogatógépek előnyei

A beépített edényszárítók használatának előnyei időben teszteltek, és ezért kétségtelenek.

 1. Esztétika.

  mosogatógép egy fali szekrényben

  Az edényeket homlokzatok borítják, és nem vonják magukra a felesleges, nem kívánt figyelmet.

 2. Higiénia.

  edényszárító állvány

  Függetlenül attól, hogy törölje-e az edényeket, vagy mosás után azonnal a "szárítóba" helyezi-e, minden esetben tisztaak lesznek.

 3. Kényelmes tárolás.
  edényszárító állvány

  A beépített konyhai „szárítás” nemcsak az edények közvetlen szárítására szolgál, hanem tárolásukra is.

  A szárítás lehetővé teszi a kívánt ételekhez való könnyű hozzáférést. Minden elemet egymástól elkülönítve tárolnak, ami lehetővé teszi, hogy ne csak kerámia vagy üveg edényeket szárítson, hanem agyagból készült drága szerzői jogokat is, a tárolás minőségétől való félelem nélkül.

De a beépített mosogatógépek használatának vannak hátrányai.

 • A legfontosabb az, hogy ellenőrizni kell a serpenyőben összegyűlő víz mennyiségét. Még akkor is, ha a szárító edény automatikus vízelvezető rendszerrel van felszerelve, senki sem védett a lefolyócső eltömődésétől.

  beépített mosogató

  A tartályban rendszeresen megmaradó víz idővel kellemetlen szagot okozhat, ezért ajánlatos rendszeresen öblíteni és törölni az aknát.

 • További hátrány a megnövekedett követelmények a szellőzés minőségének megfelelő "szárítással" rendelkező szekrénnyel szemben.

  a szettbe épített edénytisztító

  A rosszul megtervezett, elégtelen szellőzőtér a szekrény belsejében okozhatja a homlokzati zsanérok idő előtti meghibásodását vagy akár maguk a szekrény szerkezeti elemeinek károsodását.

A szárító kiválasztásának szabályai egy szekrényben

Nagyon könnyű kiválasztani a kiváló minőségű "szárítást". Először is el kell döntenie az anyag kiválasztásáról, amelyből készült. A műanyag termékek meglehetősen higiénikusak, de esztétikában kissé veszítenek. 

műanyag szárító

A fa homlokzat mögött műanyag szárító, még furnérozott is, nem tűnik megfelelőnek.

A zománcozott fém „szárítók” valamivel olcsóbbak, mint krómozott társaik, de megbízhatóságukban és tartósságukban veszítenek.

zománc szárító

Véletlen sérülés esetén a zománcbevonat gyorsan romlani kezd, és rozsdásodás gócokat képez.

A krómozott termékek, bár drágábbak, mint más analógok, megfelelnek a minőségi követelményeknek.

króm szárító

A fémrudakra felvitt króm megakadályozza a fémalap nedvességgel való érintkezését.

Másodszor nagyon gondosan meg kell határozni a megvásárolt szárító méretét. A "szárítók" összes modern modellje némi szabadságot biztosít a beállításhoz. 

szárító a konyhában

Gondosan figyelemmel kell kísérni, hogy a megvásárolt termék méreteiben megfelel-e a tervezett telepítési helynek.

A konyhában beépített "szárító" telepítésekor be kell tartania néhány egyszerű szabályt. A szárító végleges felszerelése után lehetővé kell tenni a raklap eltávolítását és felszerelését. 

szárító a konyhában

A tányérok "szárítása" és a csészék polcja közötti távolságnak legalább 300 mm-nek kell lennie.

Jobb, ha a szárítót a szekrény közepére telepíti, ez lehetővé teszi a maximális méretű edények elhelyezését benne.

Előző

Következő