Redőnyök elektromos meghajtással és távvezérléssel az ablakokhoz

A lakásban vagy a házban lévő ablakok az egyik kulcselem, amely több funkciót ötvöz: esztétikai, szellőztetési és insolációs. Annak érdekében, hogy az ablak egyedivé váljon, és összekapcsolódjon a többi lakberendezés kialakításával, függönyöket, mintákat és színeket használnak, amelyek napjainkban a piac hatalmas választékot kínál.

Nappali belső tér Somfy automatikus redőnnyel

Elektromos redőnyök - nagyon kényelmes találmány

A redőnyök, mechanizmusok és elektromos meghajtású modellek leírása

A redőnyök az egyik legkompaktabb megoldás a választás során.

Szobanövények műanyag ablakpárkányon

A görgős függönyök önmagukban tömörek, és az ablakszárnyra helyezve az ablakpárkányt is szabadon hagyják

A redőny előnyei:

  1. Védelem a közvetlen napfénytől - az üveghez való szoros illeszkedés miatt a redőnyök megbízhatóbban blokkolják a fényt.
  2. Könnyű telepítés - az ilyen típusú függöny felszereléséhez nincs szükség speciális eszközökre vagy szakmai ismeretekre.
  3. Széles körű felhasználás - a redőnyök szinte bármilyen helyiségbe alkalmasak: konyha, nappali, hálószoba, iroda.
  4. Kényelem - a közönséges függönyök, valamint a rolók időszakos mosást / mosást igényelnek, míg a tekercses változat nem igényel mosást. Elég, ha a vásznat tiszta, nedves szivaccsal töröljük le - ezt egy speciális védőbevonatnak köszönhetően érjük el.

A redőnyök klasszikus mintázata egy tengelyre tekert szövetből áll. A függönyszövetet speciális vegyülettel kezelik, amely megvédi a portól és a szennyeződésektől. A tengely PVC konzolokkal van rögzítve a kerethez vagy az üveghez. A csapok rögzítéséhez önmetsző csavarokat, kétoldalas szalagot vagy ragasztót használnak.

Redőny rolóval konzolokra szerelhető

A redőnyök legegyszerűbb modelljei nyitott kivitelűek.

A tekercsbe gördített szövetfüggönyökkel ellátott tengely az ablak felső részében vízszintesen van rögzítve, hogy a tengely szabadon forogjon, és ha szükséges, a szövet szélét meghúzva leereszthető az ablak alsó szélére.

A függönyszövettel ellátott tengely elhelyezhető a házban vagy nyitott helyzetben. A különbség e tervezési jellemzők között csak a beszerelés árában és összetettségében rejlik. A nyitott tengelyű redőnyök olcsóbbak és könnyebben felszerelhetők.

Kazetta típusú redőnyök vezetősávokkal

A kazettás termékeknél a szövet el van rejtve a testben, és a szövet oldalait vezetőkkel lehet rögzíteni

Amikor az ablak nyitva van, huzat léphet fel, amely mozgatja a függönyöket, ezért vagy kis mágneseket használnak a rögzítéshez.

A függönyök alsó széléhez műanyag rudat rögzítenek, amelynek szélei mentén lyukak vannak. Nylon, láthatatlan, de erős horgászzsinór vezethető át ezeken a lyukakon, amelyek vezetőként működnek, és rögzítik az anyagot az oldalakon.

A redőny vezetékének rögzítése a műanyag ablakhoz

A vonal tartja a függönyt, amikor az ablakszárny nyitva van

A függönyök rögzítését kihajtott helyzetben is használják mágnesek segítségével, amelyeket a vízszintes rúdba helyeznek, és az ablak alsó széle mentén a kerethez rögzítenek. Amikor a függöny zárva van, a mágnesek vonzódnak egymáshoz, biztosítva a biztonságos illeszkedést.

A redőny-redőnyök meghajtó mechanizmusai nagyon változatosak, de alapvetően típusaikban különböznek:

  • kézikönyv;
  • automatizált.

A kézi hajtás mechanikus hatást jelent a vezérlőelemeken, ebben az esetben a kéz a vezérlőelem.

Ilyen elem lehet kar, zsinór, forgórúd vagy rugórendszer, amely rögzítésük eltávolításakor a függönyt nyitott állapotba hozza.

Kazettás függöny rugós mechanizmussal

Rugós függönyök felszerelhetők a burkolat tetejére vagy aljára

Az automatizálás a kézi meghajtó alternatívája. A szalag emeléséhez és süllyesztéséhez egyenáramú villanymotorokat vagy egyfázisú aszinkron motorokat használnak, amelyek jelet kapnak a vezérlőegységtől, amelyek viszont a távirányító jeleit fogadják.

Az automatikus redőny működési elve

Távirányítóval nem kell reggel felkelnie az ágyból a függöny kinyitásához

A piacon lévő automatikus redőnyöket hatalmas választékban mutatják be, a modellek közötti különbség elsősorban a funkcionalitás és a minőség szempontjából.

Szerelési pont elektromos redőnyökhöz

A redőny elektromos meghajtói kompakt méretekkel rendelkeznek, és azok a hüvely belsejében helyezkednek el, amelyre a függönyszövet fel van tekerve

Az elektromos függönyök különálló elemek vagy a „Smart Home” rendszer részei lehetnek. Az automatika funkcionalitásától függően a függöny nyitása és zárása beprogramozható meghatározott nyitási és zárási órákra. A függönyök napfény hatására történő nyitásának vagy bezárásának beállításait tartalmazó verziók is lehetségesek.

Somfy redőnyök elektromos ablakokhoz távirányítóval

Az elektromos hajtású és távirányítós redőnyök gyártásának egyik piacvezetője a francia "Somfy" vállalat.

Redőny vezérlés a távirányítóról

A Somfy a redőnyök elektromos meghajtásának és vezérlésének megbízható gyártója

A Somfi a redőnyhajtások több változatát gyártja, rengeteg közül lehet választani, és a hivatalos weboldalon lehetőség van megrendelni a neked tetsző terméket.

Az "LS40" egy elektromos hajtás, amely egy kör alakú tengely belsejében helyezkedik el. És mikrokapcsolóval működik.

Az elektromos hajtás fényképe a Somfy redőny hüvelyébe történő beépítéshez

Elektromos redőnyök LS 40 Somfy sorozat

A kapcsoló végrehajtható gomb formájában, vagy integrálható az automatizálási rendszerbe, és a távirányítóról elindítható. Az ilyen típusú redőnyhajtás fő előnye a helytakarékosság.

Az elektromos redőnyök kapcsolási rajza a kapcsolók blokkján keresztül vezet

A redőnyök vezérlése kapcsolókkal

Táblázat az LS-40 Somfy hajtóművek műszaki adataival

Az LS-40 sorozatú tengelyen belüli hajtóművek műszaki paraméterei

A hengerhenger-hajtás még egy módosítása - LT50. Öccsétől abban különbözik, hogy véghelyzet-érzékelőkkel van felszerelve. Amikor a függönyök teljesen csukva vagy nyitva vannak, az érzékelők kikapcsolják a meghajtó tápellátását.

A Somfy LT-50 sorozatú elektromos hajtások műszaki paraméterei

Az LT 50 sorozatú tengelyen belüli hajtóművek műszaki paraméterei

Kisfeszültségű elektromos meghajtókat használnak a helytakarékosság érdekében. Az a tény, hogy a 24 V-ra tervezett elektromos motorok méretei sokkal kisebbek, mint a 220 V-os motorok.

A 220 voltos váltakozó feszültség átalakítása 24 voltos egyenfeszültséggé transzformátor és dióda-egyenirányító segítségével történik. A vezérlőegységben találhatók.

A helytakarékosság mellett az alacsony feszültségű elektromos hajtások kevésbé veszélyesek, ha nedvességnek vannak kitéve.
A WireFree önálló elektromos meghajtók AA lítium elemeket használnak az áramellátáshoz, ami a redőnyök felszerelését függetlenné teszi az elektromos vezetékektől és az aljzatok helyétől.

A redőny fölött lítium elemekkel ellátott cső

Az elemeket általában külön csőben helyezik el

A hajtás rádióhullám-vevővel és infravörös sugárzóval van felszerelve. Csak a távirányítóról működtethető.

Elektromos redőnyök - hogyan működnek

Az elektromosan működtetett redőnyök működési elve automatikus vagy távirányítóval két részre osztható.

Vezérlő áramkör

Ebben az áramkörben egy parancsot hoznak létre vagy hoznak létre a tápegység számára. Ilyen parancs elektromos impulzus formájában akkor jön létre, amikor megnyomnak egy gombot a távirányítón, vagy egy fotocellából, időzítőből stb. Az automatikus és a távirányító kombinálva van, vagyis az érzékelő által adott parancsot a távvezérlő törölheti, és fordítva, a beállított időzítő a megadott időpontban működik, de a távirányító törölheti a műveletet.

Az elektromos redőnyök kapcsolási rajzai

A 24 V-os villanymotorral ellátott függönyvezérlő áramkör az áramellátás miatt valamivel bonyolultabb

A vezérlő áramkör védelmi biztosítékokat is tartalmaz, ha kisfeszültségű hajtást használnak - lefelé transzformátor és egyenirányító híd. Ezenkívül a vezérlő áramkör tartalmaz helyzetérzékelőket, végálláskapcsolókat zárt és nyitott állapotban.

Teljesítmény szakasz

Az erőszak közvetlen elektromos meghajtás. Ez az elem közvetlenül alakítja az elektromos energiát mechanikus forgatássá. Amikor jel érkezik a vezérlőegységtől, bekapcsol az elektromos meghajtás áramellátási áramköre, ez pedig egy forgatónyomatékot hoz létre a tengelyen, amely ennek a pillanatnak a hatására mozogni kezd.

Az elektromos hajtás elrendezése a görgős árnyékoló hüvely belsejében

Az elektromos hajtás a redőnyök tengelyén belül helyezkedik el

A redőnyök felszerelésének előnyei

Helytakarékosság - a függönyök közvetlenül az ablakhoz vannak rögzítve, ami azt jelenti, hogy nincs szükség terjedelmes függönyökre és nagy vászonfelületekre, hogy hatékonyan eltakarják a napsugarakat és a kíváncsi tekinteteket. Igénytelenség a szolgálatban. A speciális bevonat miatt a függöny taszítja a port, a tisztításhoz elég nedves szivaccsal törölni a vásznat. Alkalmazás konstruktívan összetett helyiségekben, amelyek nagy panorámás ablakokkal, verandákkal és öblös ablakokkal rendelkező szobákat tartalmaznak. A klasszikus függönyök függönyökkel az ilyen megoldásokhoz hatalmasak lesznek, és problematikus manuálisan elindítani őket. A redőnyök felszerelhetők az egyes ablakfesztávolságokra, és az elektromos hajtások egy csoportjának távvezérlése lehetővé teszi az ilyen függönyök egyetlen gombnyomással történő kinyitását és bezárását.

A redőnyök kényelmes vezérlése elektromos meghajtással

Az elektromos redőnyök nélkülözhetetlenek nagy ablakokhoz, vagy ahol a függönyhöz való hozzáférés korlátozott

Kényelem. A központ függönyei érzékelők és fotocellák segítségével függetlenül reagálnak az időjárási változásokra. Beállíthat időzítő műveleteket is, például éjszaka a függönyöket. Az automatizálási rendszer integrálható a biztonsági rendszerrel. Amikor minden lakó elhagyja a házat, a függöny automatikusan becsukódik. Tűzriasztás esetén a redőnyök kinyílnak.

A redőnyök hátrányai

Ár. Természetesen az elektromos hajtással és automatikus vezérlőrendszerrel ellátott redőnyök nagyságrenddel többe kerülnek, mint a hagyományos függönyrudak.

Egy "Somfi" elektromos hajtás költsége egy vezérlőrendszerrel 8000 és 32 000 rubel között mozog.

Irodai tervezés elektromos redőnyökkel

Vásárláskor különös figyelmet kell fordítania az elektromos hajtás minőségére. Minél megbízhatóbb az elektromos motor, annál tovább tart a függöny

Az áramellátás szükségessége. Ha WireFree elektromos hajtást használnak, akkor azt szükségszerűen időszakosan ki kell cserélni. Kisfeszültségű meghajtó kiválasztásakor előzetesen gondoskodnia kell a telepítés helyének elektromos ellátásáról. Az elektromos függönyök működése közvetlenül függ az elektromos hálózat állapotától is. Az alállomáson bekövetkező esetleges vis maior kikapcsolja a függönyöket. Mint minden automatizálás, a függönyvezérlő rendszer is meghibásodhat, és a javításhoz elektronikai szakember segítségére lesz szükség. Az ablakok elektronikus függönyei sem kivételek.

Elektromos redőnyök a belső térben: példák és fotók

Nagyon sok lehetőség van a redőnyök használatára. A redőnyök jól néznek ki a következő lakóterületeken:

  • a konyhán;
  • a gyermekszobában;
  • a hálószobában.
Elektromos áttetsző függöny a nagy ablakokon

A redőnyök kialakításának meg kell egyeznie a szoba belsejével

Világoszöld redőnyök a konyha belsejében

A szennyeződéseknek és nedvességnek ellenálló szintetikus szövetből készült függönyök jobban megfelelnek a konyhának.

Óvoda kialakítása óvodás gyermek számára

A baba szobájának ablakainak díszítéséhez függönyöket használnak mesefigurák képével vagy más, gyermek témájú képekkel.

A redőnyöket célszerűbb használni olyan esetekben, amikor van egy nagy panorámás ablak, amelyet klasszikus vászon függöny zárhat le, de működés közben nehéz lesz elmozdítani a helyéről.

Fehér függöny egy elektromos motorral az erkélyes ablakon

A ház árnyékos oldalára néző ablakoknál jobb világos színű szöveteket választani

Barna vastag függönyök

Ezzel szemben a sötét színű sötétítő függönyök a legjobban megtakaríthatják a forró napfényt.

A kiugró ablakban elhelyezett ablakokat redőnyökkel sokkal könnyebb és esztétikailag előnyösebb bezárni.

Dekoráció a redőnyök ablakok egy öböl ablakban

Az öblös ablakban minden szárnyhoz külön függöny van felszerelve

A padlótól a mennyezetig érő ablakokkal vagy nyílásokkal ellátott nyári verandán az elektromos redőnyök is tökéletesen elférnek.

Redőnyös vidéki ház verandája

A verandához ki kell választani a kültéri használatra tervezett modelleket

Előző

Következő