Kültéri redőnyök kültéri tűzálló redőnyökhöz az ablakokon

A szabadtéri redőnyök vagy a redőnyök a napsugarak elleni védelem egyik eszközét jelentik, ráadásul hűvösséget biztosítanak a helyiségben. Ugyanazon az elven működnek, mint a hagyományos redőnyök. A fő jellemző az, hogy a lámpatesteket az ablak külsejére telepítik. Ha nincs szükség rájuk, a függönyök könnyen összeállíthatók tekercsbe, dobozba. A vezérlés a távirányítóval történik.

Egy vidéki ház homlokzata rolóval az ablakokon

A tutajok abban különböznek a szokásos napvédő rendszerektől, hogy az ablak külsejére vannak felszerelve

A fő anyag alumínium, amelyből speciális lamellák készülnek. Elforgatásukkal a felhasználó képes megváltoztatni a helyiségen belüli fényszintet. A lamellák domború-konkáv alakúak, amelyek megakadályozzák a deformációt és növelik a mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállást. A szokatlan forma a napfény újrafelosztására is lehetőséget nyújt.

Szétszórt fény egy szobában, amelynek árnyékai vannak az ablakon

A redőnyök megkönnyítik a szoba fényszintjének megváltoztatását

További információk: a redőnyök könnyen felszerelhetők nemcsak az épület építése, hanem az aktív működése során is.

Zárt vak a termelő épület ablakán

Az ablaknyílásba külső redőnyök vannak felszerelve

Osztályozás

A kültéri redőnyöknek több típusa van. Különböznek a lamellák alakjában: lapos, C és Z alakúak. Ez utóbbit leggyakrabban sötétítő redőnyök összeszerelésére szánják.

Lapos típusú lamellák a vakon az ablak külső részéről
Lapos lécek
Napernyő C alakú lamellákkal
C alakú lécek
Vakok, z-alakú lécekkel, egy fa ablakon
Z alakú lécek

A következő osztályok is vannak:

 • kettős vezérléssel;
 • különféle elektronikus rendszerekkel, érzékelőkkel felszerelve;
 • aszimmetrikus szerkezetek szabálytalan nyílásokhoz.
Ablak vak egy faház ablakán

A redőnyök manuálisan vezérelhetők fogantyúval vagy kábellel, automatikusan kapcsolókapcsolóval, távirányítóval vagy egy okostelefonon található alkalmazással

Mire szolgálnak a redőnyök?

A Raf függönyök lehetővé teszik a következő feladatok megoldását:

 • A légkondicionálás megtakarításai, mivel a napsugár visszaverődik a lamellákról, megakadályozva az üveg felmelegedését. Az "árnyékzóna" alatt a szobák hűvösebbek lesznek, akár 7 Celsius fokig.
 • Esztétikailag minden homlokzatot vonzóbbá tesznek. A külseje tökéletes bármilyen stílusú homlokzatokhoz: régi és új épületekhez.
 • A zárt állapot szinte teljesen megfosztja a helyiséget a fénytől, ami kiváló alternatív megoldás, ha sötétítő függönyökre van szükség.
 • A lamellák forgása lehetővé teszi a napfény áramlásának beállítását, ami "diffúz" hatást vált ki. Az épület déli oldalán lévő ablakok tulajdonosai különösen kényelmesnek találják ezt a funkciót.
Panorámás ablakok védelme napellenzőkkel

Az árnyékok ideálisak a nagy üveghomlokzatok védelmére

További információk: redőnyöket használnak minden helyiségben. Gyakran telepítik mind irodaházakra, mind lakóépületekre.

Magánház ablaka napellenzővel

Vakok bármilyen ablakmérethez készíthetők

A vakok segítségével megoldott másik probléma a biztonság, mert egy kívülálló számára nehezebb lesz az ablakon keresztül bejutni az épületbe. Vannak speciális hasonló szerkezetek is, amelyek védenek a tűz ellen. De az ilyen függönyök más módon működnek. Részletesebben meg kell fontolni.

Tűzálló redőnyök

Az épületen belül és kívül tűzvédelmi rolót helyeznek el. Használatuk ma sokkal gyakoribb, mint a szokásos tűzvédelmi ajtók és nyílások. Gyakran annak a ténynek köszönhető, hogy a tűzálló ajtók és nyílások szabványos méretek szerint készülnek, míg a függönyökre nincsenek ilyen korlátozások.

Szürke tűzfüggöny egy bevásárlóközpontban

A tűzfüggöny úgy van kialakítva, hogy a teret szakaszokra osztja a gyújtóforrás lokalizálása érdekében

A választás és a vásárlás során emlékeznie kell a következő pontokra:

 • A gyártáshoz használt anyagoknak nem gyúlékonyaknak kell lenniük. Gyakran a gyártó hőálló szöveteket vesz fel megerősített fémszálakból. További tartósságot biztosít a hővisszaverő anyag alkalmazása.
 • A tűzálló redőnyök 3 fokos tűzállósággal rendelkeznek: EI 60, EI 120, EI 180, ahol I az az idő, amikor a „szövet” megtartja tűzálló képességeit, és E az anyag integritása. Mindegyikük képes megakadályozni a láng átterjedését más helyiségekbe, ugyanannyi percig, amelyet a név számai jeleznek.

Kiegészítő információk: ne keverje össze a tűz- és füstfüggönyt, mert az utóbbiak nem lesznek képesek tüzet tartani ugyanabban a helyiségben.

 • A tűzvédelmi ajtók és függönyök közötti választáskor a dekoratív szempontokat is figyelembe kell venni. Az ilyen "redőnyök" előnye - tűz hiányában a tengelyen tekerve maradnak, ezért nem tűnnek ki a belső tér összképéből.
 • Ha a külső napvédő bevonat lamellákból áll, akkor a görgős tűzfüggönyök szilárd lapból készülnek.

  Üvegszálas kendő tűzvédelmi redőnyhöz

  A tűzfüggöny szövet tartós tűzálló anyagból készül

 • Kétféle termék létezik: vízöntözési technikával és anélkül. Az első lehetőség egy vízfüggöny további jelenlétét jelenti, amely védelmet nyújt a füst és a tűz ellen. Automatikus zárás.
 • A telepítést nemcsak a helyiségek közötti nyílásokon, hanem a liftek bejáratánál, a lépcsőházakon stb.

  Tűzfüggöny elhelyezése az alagsori lépcsőházban

  Tűzfüggöny az alagsorba vezető lépcsőn

 • A modelleket 8–40 méter szélességgel gyártják, amely lehetővé teszi a tűz elleni szigetelést a nagy kapukkal és boltívekkel elválasztott helyiségekben. A raktárak szempontjából releváns.

Kiegészítő információk: a mai napig nincs megfelelő szabályozási keret a tűzálló függönyök gyártásához. Ezért vásárlás előtt meg kell ismerkednie a GOST dokumentumokkal, amelyek leírják a füst, gáz és tűz átjárhatatlanságára vonatkozó vizsgálati módszer szabványait.

Tűzálló függönyök az irodaterületen

A tűzfüggöny egy függönyből vagy több vászonból állhat, ha a biztonsági előírások megkövetelik

Redőnyök az első ablakokhoz

Ezt a fajta ablakátfedést reflexolnak hívják. Speciális szövetekből állnak, folyamatos lap formájában, tekercsre tekerve, tengelyre. A szövetek nagyon ellenállnak az időjárásnak. A leggyakrabban poliészter és polivinil-klorid. Ezek a termékek a szélvédelmet is garantálják.

Reflexol függőleges napellenző egy fa pavilonban

A Reflexol egy redőnyszövet-rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy megvédje a nyílásokat a naptól, a széltől, a csapadéktól és a rovaroktól

További információk: vannak speciális hálókból készült szúnyogmodellek. Leggyakrabban a teraszokon és a kávézók nyári területein használják őket.

Reflexol szúnyoghálóval

Redőny szúnyoghálóval

A vezérlés manuálisan, egy speciális kar segítségével és automatikusan lehetséges. Használhatja a kezelőpanelt is. Ehhez elektronikus rendszert kell telepíteni az anyagnak a szerkezet tengelyére való tekercseléséhez. A modern technológiák lehetővé teszik a rendszer csendes működését, hogy ne okozzanak kellemetlenséget a helyiségben vagy a teraszon tartózkodó emberek számára.

Az erkély árnyékolása redőnyökkel

A reflexek gyártásához olyan anyagokat használnak, amelyeket bármilyen időjárási körülmények között működtetni terveztek

A felhasználási feltételek szigorúbbak, mint hasonló szerkezetek esetén beltérben - a váz nagy szilárdságú anyagokból készül. Például alumínium, amely megbízható időjárási védelmet nyújt.

Reflexolok fehér anyagból egy magánház teraszán

A reflexol segítségével könnyen és gyorsan kényelmes környezetet teremthet a nyitott verandán

A karbantartási munkák bizonyos jellemzőket tartalmaznak:

 • A 10 mp / s sebességnél nagyobb szél károsíthatja a szerkezetet, ezért ajánlott egy speciális érzékelőt felszerelni, amelynek jelére a tekercs erős széláramlatban felgördül.
 • A mechanizmusok megtehetik kenés nélkül is, azonban ha rezgések figyelhetők meg, akkor kenőanyagként zsírt kell használni.
 • A tisztítást csak szintetikus mosószerekkel szabad elvégezni, és a koptató analógok nem.
 • Amikor a hőmérséklet nulla alá süllyed, időszakosan ellenőrizni kell, hogy a szerkezet részei fagytak-e egymáshoz. Ellenkező esetben, amikor megpróbálja elindítani a mechanizmust, meghibásodás léphet fel.
Napvédelem megszervezése egy kávézóban redőny segítségével

Reflexol nyitott típusú oldalsó vezetők nélkül

Kiegészítő információk: gyakran a redőnyök gyártási idejét minden vásárlónak egyedileg kell kiszámítani. 14 és 60 nap között változhat.

Kazetta reflexol egy fa pavilon

Reflexol kazettatípus oldalirányú webrögzítéssel

Szereljen be redőnyt

A redőny univerzális és szinte bármilyen felületre felszerelhető. Leggyakrabban a telepítés műanyag ablakkeretekre történik. Érdemes emlékezni arra, hogy olyan rögzítőelemeket kell használni, amelyek nagyfokú szilárdsággal és korrózióval és más légköri tényezőkkel szembeni ellenálló képességgel rendelkeznek. Ha ezt a paramétert figyelmen kívül hagyják, akkor a szerkezet működési jellemzői komolyan csökkennek.

Az árnyékolók fajtái az ablaknyílások védelmére

A redőny felszerelése a konstrukció típusától függ

A helyes rögzítéshez szükséges elemek listája:

 • tartók;
 • bilincsek;
 • konzolok;
 • kapcsok;
 • kötőelemek.

A konzolok, konzolok telepítéséhez lyukakat kell fúrnia a felületbe. Ezért ajánlott előre elkészíteni a szükséges szerszámokat: egy fúrót és egy megfelelő fúrót. A doboz ablakhoz vagy homlokzathoz történő rögzítéséhez bilincsek, konzolok használatával ajánlott rögzítésként menetek nélküli rejtett csavarokat venni. Így az épület külseje nem romlik meg.

A szolár árnyékok konzoljának telepítési rajza

A napelemes árnyékolók zárójelének telepítésének eljárása

A rögzítőelemek felszerelése után akassza rájuk a párkányt, majd szerelje fel a tekercset lamellákkal vagy "anyaggal". A biztonságos kezek ezt a munkát 20-40 perc alatt elvégzik.

Lamellás árnyékolók házi készítése

A lamellatömb felfüggesztése a párkányon

Szürke színű dekoratív dobozok a napellenzőkön

A védődoboz felszerelése

A napellenző kialakítása a következő elemekből áll:

 • doboz, ahol a vezérlő mechanizmus található (lehet elektronikus);
 • olyan védőeszköz, amely megvédi az előző részt a listától az időjárási viszonyoktól, a rozsdától;
 • lamellák (modelltől függően szélességük 5-10 centimétert is elérhet);
 • az oldalon függőlegesen elhelyezett vezető elemek (a feladat a lamellák felfelé és lefelé vezetése);
 • szál, amely emelőként szolgál (speciális emelőszerkezettel helyettesíthető);
  utolsó lamella vagy alsó rúd (vezetőelemek felszerelésére szolgál).
Vak formája C alakú lamellákkal

Napvédő készülék vezetőkkel

További információk: A roló felszerelésében a szállító vagy a gyártó szakemberei bíznak meg gyakrabban. Ez a legmagasabb minőségű telepítési munka biztosítása érdekében történik, mivel akár egy hiba is működési problémákhoz vezethet a jövőben.

Az ablak mérése kazettás redőnyök felszereléséhez

A vállalat szakemberei elvégzik az ablaknyitás helyes mérését

A modern technológiák lehetővé teszik a napellenzők elektronikus érzékelőkkel történő felszerelését, amelyek reagálnak a napfényre, a szélre, a magas páratartalomra. Továbbá, ha a vállalat ilyen szolgáltatásokat nyújt, akkor a nap megfelelő szakaszában be lehet programozni egy bizonyos dőlésszögbe. Jobb, ha valóban bízzák az ilyen összetett struktúrák telepítését a szakemberekre.

További információk: bilincsek, konzolok vásárlásakor mindenképpen meg kell érdeklődni azok rögzítési képességéről. Ugyanilyen fontos az a képesség, hogy szabályozzák a fő elemek méreteinek megengedett eltéréseit.

Ma a technológia elegendő védelmet nyújt az épület, a belső helyiségek, a padlások, a teraszok számára, kiváló minőségű redőnyökkel. A gyártáshoz felhasznált anyagok megakadályozzák, hogy a légköri jelenségek zavarják az embereket a szerkezetekben. Az ablakokhoz vagy a falakhoz elölről rögzített roló - új megoldás a túlzott napfény problémájára.

Előző

Következő