Barkácsoló szekrény gyártási lehetőségek fényképpel

A dolgok lakásban való tárolásakor a legjobb megoldás az öltöző. Általános szabály, hogy nem foglal sok helyet, ami fontos a kis méretű lakások számára, ugyanakkor lehetővé teszi a ruhák és cipők kényelmes tárolását ugyanazon a területen, ami egyidejűleg helyet takarít meg. Rendelheti szakemberektől, de akkor meg kell állapodnia azzal, hogy nem egészen azt kapja, amit várt: a végeredmény ritkán felel meg az ügyfelek minden kívánságának. De a saját kezével sokkal könnyebb lesz - csak egy kis erőfeszítés.

Szekrény szoba a szekrényből

Csináld magad szekrény a kamrából

Hely egy öltöző számára

A megfelelő öltöző

Egy megfelelően megtervezett öltözővel felszabadíthatja a lakást a terjedelmes szekrények, komódok, éjjeliszekrények elől

Először is el kell döntenie egy helyet. Öltözőhöz elegendő egy kis, legfeljebb másfél négyzetméteres hely. De hol lesz ez a hely, a tulajdonosok dönthetnek. Alternatív megoldásként lehet hálószoba, a falak közötti sarok, erkély vagy loggia, tetőtér - vagy egy tároló, amelynek jelenlétéről már gondoskodik a lakás elrendezése.

Minden egy öltözőben

Ha az összes dolgot egy területen gyűjtik össze, kevesebb időbe telik megtalálni a megfelelő ruhákat

Öltöző típusai

A helytől függően többféle öltöző létezik.

 • Sarok

A saroköltöző két fal találkozásánál található. Az ergonómia szempontjából hatékony, a lakás általános kialakítása vizuálisan kisimítja az egyenes vonalak élességét. A sarokszoba egy részének elkülönítéséhez a szoba többi részétől jobb, ha gipszkartont használ, könnyen kölcsönözheti magát nem szakembereknek, és pénzt takaríthat meg. A sarokszekrény kitöltéséhez L alakú polcrendezést használnak. Az optimális elhelyezkedés a hálószoba.

Sarokszekrény

A sarokszekrény mindig praktikusabb, mint az egyenes, és lehetővé teszi egy nagy szabad sarok használatát

 • U alakú

Ez az opció alkalmas egy "ceruzatartó" hálószoba tulajdonosainak - egy hosszúkás keskeny szobának. Az U alakú rendszer vizuálisan kiegyenlíti a teret és harmonikusabbá teszi. Egy fal, szekrény vagy képernyő segít elválasztani a kívánt részt a hálószobától. A polcok elhelyezése három falon egyszerre jelentősen megtakarítja a helyet.

U alakú elrendezés

Ez az elrendezés lehetővé teszi az összes szabad hely maximális kitöltését.

 • Párhuzamos

Átjárható helyiségekben található, ezek általában keskeny, hosszú folyosók. A párhuzamos öltöző két szekrénnyel áll, amelyek egymással szemben helyezkednek el. A szekrényeket tükörfalakkal, tolóajtókkal vagy ernyővel kell lefedni. Ez az elrendezés különösen kényelmes kültéri ruházat és cipő tárolására.

Párhuzamos elrendezés

A párhuzamos elrendezés átjárható helyiségek számára alkalmas

 • Lineáris

Ez egy hosszúkás szekrény, üres, ablak nélküli fal mellett. A fal teljes szélességében tolóajtókkal, átlátszatlan függönnyel vagy gipszkartonnal vannak elkerítve. Alternatív megoldásként hagyhatja homlokzat nélkül.

Lineáris elrendezés

A lineáris elrendezés nagyon hosszú és nagy szekrényre hasonlít

Anyag és eszközök

Jobb, ha gipszkarton lapokat használ az öltöző szétválasztására. Könnyű, rugalmas, műanyag, rugalmas. A higroszkóposság nem teszi lehetővé a levegő stagnálását, így elkerülheti a kellemetlen szagokat. A gipszkarton rugalmassága lehetővé teszi további érdekes ötletek megtestesítését: kaszkádok, boltívek, kis fülkék. Gipszkartonnal történő munkavégzés során minimális a törmelék, így több órás tisztítás kiküszöbölhető. A későbbi dekorációval nincs egyenlő, de a polcokat nem szabad hozzá erősíteni - lehet, hogy nem bírja a súlyt.

Gipszkarton válaszfal

Gipszkarton válaszfal az öltözőhöz

A fal leválasztásához elegendő a következő eszközök használata:

 • fémprofil 50-100 mm;
 • gipszkarton lapok;
 • alapozó;
 • szigetelés;
 • gitt;
 • rögzítő alkatrészek;
 • csavarhúzó.

Öltöző létrehozása

A terv készen van, a rajzok körvonalazódnak, a szükséges anyagokat összegyűjtik, az eszközöket kiválasztják - ideje elkezdeni az építkezést. Ha az öltöző számára nincs külön helyiség kijelölve, akkor magának kell bekerítenie a falat.

 1. Csatlakoztassa a felső sínt a mennyezethez. Használja a legmegfelelőbb típusú rögzítőelemeket: tiplik, horgonyok, pillangók stb.
 2. Ragasszon kétoldalas ragasztószalagot a profilhoz, hogy szorosabban tapadjon a síkhoz.
 3. Csatlakoztassa a vágányvonalakat a padlóhoz.

  Padlóprofilok

  A jövőbeni falak kerülete mentén PN-profilokat telepítünk a padlóra és a mennyezetre

 4. Rögzítse a függőleges síneket a falakra úgy, hogy mindkét profil összekapcsolódjon. A függőleges elemeket közvetlenül a falra vagy speciális akasztókra lehet felszerelni.

  Függőleges profil

  A leendő szerkezet függőleges bordáit a PS-profilokból telepítjük

 5. Szerelje fel az ajtót. A rácsok szintén fémprofilból készülnek, amelyet önmetsző csavarokkal rögzítenek a felső és az alsó sínben.
 6. Telepítsen keresztirányú profilt a függőlegesen rögzített profilokhoz, amely meghatározza az ajtó magasságát. A vízszintes rudat a merevség érdekében a felső sínre kell rögzíteni.
 7. Adja hozzá a fennmaradó függőleges elemeket 600 mm-es lépésekben.
  Vízszintes merevítők

  Ezután vízszintes merevítőket szerelünk fel a PN-profilokból

  A tartószerkezet felszerelése

  Fémprofilokból álló tartószerkezet felszerelése álmennyezethez

 8. Burkolja be a keretet gipszkartonnal, a függőleges profilok közé helyezzen hangszigetelő anyagot.

  Gipszkartonnal borítjuk

  A falak belső felületét gipszkartonnal burkoljuk

 9. Vigye fel a gittet a varratokra, valamint az önmetsző csavarok kupakjaira, miután az üvegszálas háló-serpyankát felragasztotta a lapok illesztéseire.

  Kezdjük tölteni

  Miután az egész szerkezet készen áll - folytatjuk a gittet

 10. Lépjen tovább a dekoratív bevonatra.
  Végső

  Az összes durva munka befejezése után folytatjuk a mennyezetek festését és a tapétázást

  Végső szakasz

  Végső szakasz - belső ajtókat telepítünk

Az öltöző válaszfalához a gipszkarton falán kívül falak, válaszfalak-boltívek, dekorációs szerkezetek, bútorok, függőleges állványok, ernyők is használhatók.

Az öltöző kitöltése

Manapság a világpiac a legváltozatosabb tölteléket kínálja az öltöző számára: a költségvetési kínai szervezőktől kezdve a világhírű bútormárkákig. Tekintettel azonban a városi lakás átlagos területére, jobb megfeledkezni a bútorokról, mivel azzal fenyeget, hogy kitölti azt a helyet, ahol minden hüvelyk számít. A legjobb szervezési lehetőség a nyitott polcok, fiókok, akasztók.

Kényelmes moduláris rendszer

A kényelmes moduláris rendszer lehetővé teszi bármely elem telepítését bármilyen magasságban

Három különböző típusú mintában kombinálhatja őket.

 • Hajótest. A vázszerkezetben fa paneleket használnak. Ezt a típusú szerkezetet a sarokelemek és a merev rögzítés jellemzi.
 • Sejtes. A méhsejtes konstrukcióban hálókosarakat használnak fadobozok helyett. Kényelmes átrendezni őket. A fő előny a tervezés átláthatósága.
 • Padlástér. Jó lehetőség nagy területekre. Rengeteg fém alkatrész különbözik. A kosarakkal ellátott fiókokat bármilyen anyagból fel lehet használni.

Minden típusú konstrukciónak az általános szabály hatálya alá kell tartoznia: az akasztókkal ellátott rudak alatt háromszor több helyet kell elosztania, mint a polcok alatt.

DIY öltöző polcok.

Előfordulhat azonban, hogy a megvásárolt polcokkal rendelkező opció nem megfelelő azok számára, akiknek az öltözője nem szabványos alakú - vagy azok számára, akik saját egyedi, utánozhatatlan dizájnt szeretnének létrehozni. Ebben az esetben készíthet saját készítésű polcokat az öltöző számára. Ezenkívül a házi készítésű polcok elkészítése alacsonyabb költségekkel jár, mint a teljes értékű szekrények beszerzése.

Fali polcok

DIY fali polcok az öltözőhöz

A dolgok polcai a következő anyagból készülhetnek:

 • Forgácslap;
 • műanyag;
 • furnér;
 • faipari;
 • fém;
 • faforgácslap;
 • gipszkarton.
Öltöző felszerelés

Berendezés szekrényhez egy kerek bútorcsőből

Ha a fát választják fő anyagnak, akkor érdemes annak fajaiból (jobb, ha fenyőt vagy lucot használunk), típusából, minőségéből, tisztaságából és páratartalmából kiindulva. A deszkáknak tökéletesen laposaknak kell lenniük, repedések, repedések, üregek és szabálytalanságok nélkül, továbbá teljesen száraznak.

Polc deszkák

Fa deszkák az öltöző polcain

A következő típusú polcok vannak:

 • klasszikus;
 • sarok;
 • csuklós;
 • szabadtéri;
 • módok;
 • kizárólagos.

Döntse el a polc típusát, helyét. Hely kiválasztásakor ne feledje, hogy az öltözőben három zóna van: alsó (0,6 m-ig), középső (0,6–1,9 m), felső (1,9 m és magasabb). Vegye figyelembe a polc méreteit a szoba teljes területe alapján. Készítse elő szerszámokat: daráló, szúrófűrész (kézifűrész), csavarhúzó (csavarhúzók), elektromos fúró, csavarok vagy csavarok, fa lakk, ecset, négyzet, kézi maró.

Munka közben ne feledje, hogy minden részletet darálóval kell feldolgozni. Kesztyűvel kell dolgozni, ezek megvédik a kezét a sérüléstől és nem foltozzák el a fát.

Gyártási folyamat

Vegyünk például egy szabványos téglalap alakú polcot, amelynek paraméterei 250X300X1100 mm.

 1. Vigye a méréseket a rajzról a táblákra.

  Jelöljük a táblákat

  A táblákat a kívánt méretek szerint ceruzával és vonalzóval jelöljük

 2. Kezdje el a vágást. Kívánatos, hogy elektromos kirakós fűrésszel vágjon, egyenletes vágásokat biztosít.

  Kivágtuk a részleteket

  A deszkákat sík felületre fektetjük, és a korábban vázolt vonalak mentén kivágjuk belőlük a szükséges részeket

 3. Csiszoljon minden részletet, takarja le foltokkal és lakkal.

  Lakkal letakarjuk

  Az összes alkatrészt két rétegben lakkal fedjük le

 4. Kezdje el összeszerelni a polcot. Lépjen hátra 8 mm-es végektől, húzzon két vonalat párhuzamosan a vágásokkal.
 5. Ezeken a vonalakon jelöljön meg két pontot az éltől 6 cm távolságra, fúrjon rájuk furatokat az önmetsző csavarokhoz.

  Furatok fúrása

  Lyukakat fúrunk a rögzítési pontokba

 6. Ugyanezt tegye a szerkezet alsó vakjával.
 7. Csatlakoztassa az oldalsó részeket az alsó táblához, rögzítse önmetsző csavarokkal.
 8. Helyezzen be egy második táblát.
 9. A szerkezet oldalsó munkadarabjainak végén rögzítse a konzolokat.
 10. Fúrjon lyukakat a dübelekhez a falba, helyezzen be önmetsző csavarokat, húzza meg.
 11. Akassza fel a kész szerkezetet.

  Szekrény fából

  DIY fa szekrény

Célszerű nyitott polcokat készíteni, hogy könnyebben megtalálja a ruhákat. Alternatív megoldásként üvegajtós polcokat is készíthet.

Öltöző kialakítása

Az emlékezetes dolgok az öltöző díszítésekor?

 1. Ragyog. A világítás fő szabálya, hogy a fénynek a lehető legközelebb kell lennie a természeteshez, különösen akkor, ha az öltözőben nincs ablak. A legkényelmesebb megvilágítási lehetőség a mennyezet. Egy kis öltöző számára spotlámpákat vagy LED-szalagot kell felszerelni. A csillár alkalmas egy nagyra, a ruhacsipeszeken lévő lámpák pedig a saroköltözőbe. A mennyezeti világítás kombinálható világító gyertyákkal, állólámpákkal. Alternatív megoldásként - beépített mozgásérzékelővel ellátott lámpák vagy dekoratív elemként lámpák.
 2. Szellőzés. A dolgok nedvességének megakadályozása érdekében, hogy a penész ne induljon rajtuk, szellőztetést kell végezni. Az ablak nélküli öltözőbe kipufogócsatornát kell vezetni, ventilátor beépítésével a bejáratához. Ez biztosítja a szükséges légtömeg-áramlást.
 3. Tükör. Az öltöző egyik fő jellemzője a tükör. Az öltöző számára optimális egy teljes hosszúságú tükör kiválasztása annak érdekében, hogy a saját képét teljes mértékben lássa. A tükör felakasztható a falra vagy beépíthető egy szekrény ajtajába, ami jelentősen megtakarítja a helyet. A fő funkció mellett a tükör fényt ad az öltözőnek, segít vizuálisan növelni a teret.
 4. Bútor. Ha a hely engedi, egy kis asztalt, ottomán vagy könnyű fotelt kell elhelyezni az öltözőben. Ezek nemcsak díszítő elemek, hanem funkcionális terhelést is hordoznak. Fontos, hogy a bútorok ne legyenek terjedelmesek, de jól illeszkedjenek a szoba berendezéséhez.
 5. Kiegészítők. A kis dekorációs kiegészítők fényerőt hoznak, elegánsabbá, esztétikusabbá teszik. A közepén egy kis szőnyeg, a virágokkal vagy díszítő kövekkel ellátott üvegvázák vagy a szellős figurák extra fényezést adnak.

Az öltöző kialakításának nem kell önállónak lennie. Ugyanabban a stílusban kell elvégezni, mint az egész lakás kialakítását. Ehhez ugyanazt a színvilágot vagy az összes szobát összekötő közös belső elemeket választhatja.

A dolgok öltözőben történő tárolásának szabályai

DIY öltöző

DIY öltöző - projektfejlesztés

A ruhák és cipők tárolására vonatkozó alábbi szabályokat be kell tartani.

 • Hozzon létre külön polcokat a férfi és női ruházat számára. Ez egyszerűsíti a dolgok keresését, elkerüli a zavart.
 • A felsőruházat számára szánjon helyet a bejáratnál. Nekik van a legtöbb csírájuk az utcáról.
 • Ne keverjen fehérneműt az ágyneműhöz. Tegyen félre külön polcokat vagy kosarakat számukra.
 • Cipő tárolásához célszerű forgó cipős szekrényt használni. Több pár cipő fér el egy ilyen szekrényben, mint a szokásos polcok.
 • Kis ruhadarabok (fehérneműk, nyakkendők, övek stb.) Esetében távolítsa el a polcokat speciális cellákkal.
 • Használja a polcok alatti teljes helyet dolgokhoz: a padlótól a mennyezetig.
 • Kényelmes a felső területen tárolni a kalapokat, ágytakarókat, szezonális tárgyakat.
 • Tegye félre a középső területet a leggyakrabban használt tárgyak tárolásához. Minden akasztóval ellátott rudat is ott kell elhelyezni.
 • Állítsa be az alsó területet ágynemű és cipő számára.

Előző

Következő