Csináld magad fejtámlát kocsicsatoló tippekkel és fotókkal

A "Kapitone", vagyis kocsikapcsoló, az egyik legfényűzőbb bútor- és belsőépítészeti típus. A drága szövetekkel borított, gombokkal vagy strasszokkal díszített térfogati rombák vagy négyzetek bármilyen beállítást átalakíthatnak és újraéleszthetnek.

Ágyak puha fejtámlával

A puha fejtámlával ellátott ágyak különleges kényelmet nyújtanak a hálószobában

Története a XVIII. Század közepén kezdődött, Franciaországban, III. Napóleon császár uralkodása alatt. Azokban a napokban ez a fajta díszítés csak a luxussal és az eleganciával társult. A "kocsicsatoló" elnevezés azzal a ténnyel társul, hogy a kocsik belső díszítéséhez ilyen dekorációt használtak. Az egyedi befejező technika gyorsan elterjedt egész Európában.

Kocsi dekoráció

A 18. században a kocsikat ezzel a módszerrel díszítették.

Ma még mindig széles a kocsikapcsoló népszerűsége. Például a Chesterfield kanapé hiteles, ikonikus kialakítását továbbra is hihetetlenül keresik azok az emberek, akik kifinomultságot és luxust szeretnének adni belső terükhöz.

Jelenleg a "Kapitone" technikát használják falpanelek, bútorelemek díszítésére; kialakítása fal dekorációs anyagokhoz és dekorációs tárgyakhoz használható. Megkülönböztető jellemzője a puha kárpitozás, gombokkal megkötött, míg a köztük lévő redők a késztermék mintázatát - rombuszokat vagy négyzeteket alkotják. Az ilyen kárpitozáshoz kiváló minőségű, kopásálló, sűrű textúrájú szöveteket használnak - természetes és műbőr, velúr, bársony, velúr, nyáj. Az esztrichhez feszes gombokat vagy strasszos és gyöngyös bútorszegeket használnak.

Capitonné technika a faldíszítéshez

A kanapék, fotelek, székek és ágyak díszítése mellett a capitonné technikát ma már aktívan használják a falak díszítésére.

DIY fejtámla

Panel kocsi nyakkendő

Csináld magad kocsikötéssel egy kétoldalas fejtámla panelhez

A kocsicsatoló unalmas bútorok megújítására is használható. Frissíthet például egy régi ágyat, ha saját kezűleg készít hozzá egy capitone fejtámlát. Természetesen ez sok erőfeszítést igényel, de az eredmény minden bizonnyal igazolni fogja őket. Az öntermelésnek számos nyilvánvaló előnye van a vásárolt termékkel szemben:

 • lehetőség nyílik az ágy belső kialakításának leginkább megfelelő egyedi kialakításának életre hívására, hogy létrehozzanak egy nem szabványos méretű, szokatlan alakú terméket;
 • önállóan kiválaszthatja a szövet, anyagok és kiegészítők színét, textúráját és minőségét;
 • jelentős megtakarítás egy kész termékhez képest, és megrendelésre készült.

Annak érdekében, hogy a saját kezével húzott ágy tökéletes legyen, szigorúan be kell tartania a kocsi nyakkendőjének elkészítésére vonatkozó utasításokat.

Házi ágy

Házi készítésű ágy fejtámlával, hintós nyakkendővel

Vázlat

Kocsicsatoló vázlata

A kocsikapcsoló mintázatok típusai

Először el kell döntenie a dekor mintájáról - rombusz vagy négyzet, valamint a jövőbeli szerkezet kialakításáról és alakjáról. Az első tapasztalat érdekében ajánlott a fejtámla egyszerű formáira - téglalapra vagy négyzetre - építeni. Ezután meg kell gondolni, hogy milyen anyagot használnak a kárpitozáshoz. Itt ajánlott olyan tartós kárpitos szövetek közül választani, amelyek üzem közben is ellenállnak a nagy terhelésnek, mivel egy vékony szövet, amelyet nem kárpitozásnak szánnak, még a gombok meghúzása során is elszakadhat. A szín megválasztása a mester döntésétől függ, azonban előnyösebb sima szöveteket használni. A nagy rajzok és minták rajzoláskor deformálódnak, és ronthatják a termék megjelenését. Ha szorosan illeszkedő gombokat tervez használni, akkor erről előzetesen gondoskodnia kell - vásároljon speciális sajtót és készítsen üres anyagokat, vagy rendelje meg gyártásukat egy speciális műhelyben. Sokkal könnyebb a kész bútorgombokkal - kiválaszthatja őket egy bútor kiegészítők boltjában.

Fejfedél vázlat

Vázlat a jövőbeli fejtámláról az ágyhoz méretekkel

Anyagok és eszközök

Anyagok és eszközök

Anyagok és eszközök kocsikapcsoló gyártásához

A vázlat elkészítése után közvetlenül a gyártási folyamathoz léphet.

A szükséges anyagok és eszközök felsorolása.

 • Rétegelt lemez, mint a szerkezet alapja (megfelelő alakú és méretű).
 • Bútorszövet (nagy margóval, mivel a redők kialakításakor ez sokba kerül).
 • Bútorgombok.
 • 5 cm vastag habgumi (a fejtámla méretével).
 • Sintepon.
 • Ragasztó.
 • Bútor tűzőgép.
 • Olló, kötőtű, nagy szilárdságú fonal, írószer kés.
 • Fúró.
 • "Cifenbor" fúrófej (szükséges, hogy egyenletes lyukak legyenek a habszivacsban).

A habgumi kiválasztásakor ügyelni kell a sűrűségére, rugalmasságára és céljára. A késztermék élettartama ezen paraméterektől függ.

A ragasztó megválasztása szintén különös figyelmet igényel. Nagyon nem ajánlott mérgező és gyúlékony összetevőket, például triklór-etánt és toluolt tartalmazó ragasztóoldatokat használni. A nyilvánvaló egészségkárosodás mellett tapadásuk erőssége is sok kívánnivalót hagy maga után. Javasolt poliuretán, neoprén, butadién-sztirol alapú ragasztók használata. A kiváló minőségű habragasztónak biztonságosnak kell lennie az emberek és a környezet számára, erős varratot kell képeznie, rugalmas és nedvességálló, nem gyúlékony.

Hab-ragasztó

Kiváló minőségű habragasztó

A fejtámla alapjának előkészítése

Gyémánt jelölés

Vágunk egy habszivacs lemezt a méreteinknek megfelelően, és elkezdjük rombusz elemekkel megjelölni

Az első lépés egy habszivacs lapra rajzolandó a leendő kocsicsatoló diagramja. A legegyszerűbb módszer a kívánt méretű rombuszminta kivágása és az egész lap megjelölése mentén. Először meg kell rajzolnia 2 tengelyt, amelyek keresztezik a lap közepét - függőleges és vízszintes. Csatlakoztassa a rombusz sablont a közepével a tengelyek metszéspontjának középpontjához, és ezzel körvonalazza a teljes munkaterületet.

Sekély lyukak kivágása

Vágjon ki sekély lyukakat a cifenbor rögzítéssel a megjelölt rögzítési pontokon

A rombuszok teteje lesz a gombok feszültségpontja. Ezeken a helyeken kerek lyukakat kell készíteni a habszivacsban. Speciális fúrófej - "cyfenbor" - segítségével készülnek, de ennek hiányában megfelelő átmérőjű fémcsővel helyettesíthetők. A megfelelő helyre van felszerelve, és a sima réseket a csőre fújva vágják le. Végső megoldásként irodai késsel lehet kivágni, de akkor a lyukak széle egyenetlen. Ez nem kritikus és nem befolyásolja a termék megjelenését.

Lyukak készítése

Egy csővel rányomjuk az űrlapot, és közben görgetve lyukakat készítünk

Miután minden rés elkészült, meg kell jelölnie őket egy rétegelt lemezen. Ehhez habos gumit vigyen fel a rétegelt lemezre, és jelölje meg a furatok pontjait. Fúróval fúrja meg a rétegelt lemezt minden megjelölt pontnál.

Rétegelt lemez fűrészelése

Vágunk egy réteg lemezt a habgumi lap méreteinek megfelelően, és a jelöléseket átvisszük a rétegelt lemezre

Furatok fúrása

Fúróval fúrjon lyukakat a rombuszok kereszteződésében

Ezután fel kell ragasztania a habgumit a rétegelt lemezre, ügyelve arra, hogy e két rész széle és összes lyukja egybeesjen. Ne használjon ragasztót, amely korrodálja a habgumi porózus szerkezetét, különben a késztermék nem fog sokáig kitartani. A habosított gumihoz speciális, az egészségre biztonságos ragasztót kell használni, amelyet a különböző felületekhez való nagy tapadás jellemez.

Ragasztunk egy habszivacs lapot

Bútorragasztóval hablemezlapot ragasztunk a rétegelt lemezre

Néha szükség van egy bizonyos időtartamra a tartós kötéshez. A különböző márkájú ragasztók jellemzői különböznek egymástól. Olvassa el a címkén található információkat.

Miután a habgumi szilárdan fel van ragasztva a rétegelt lemezre, gondosan le kell fednie egy vékony párnázott poliészterrel. Rögzítse a párnázó poliészter széleit tűzőgéppel a rétegelt lemez hátoldalán.

Ragasztjuk a szintetikus télivizet

Ragasztjuk a szintetikus talajjavítót a habgumi ragasztójára

Ruhatakaró

Letakarjuk a fejtámlát

A fejszövetet lefedjük a főszövettel, a bal szélső széltől kezdve

Amikor a fejtámla alapja készen áll, elkezdheti a keretet bútorszövettel lefedni. A fejtámla szélső pontjától kell indulnia, fokozatosan az ellenkező oldalra haladva. Két erős szálat tartalmazó tűt helyeznek be minden lyukba egyidejűleg, eltávolítják őket azáltal, hogy a szövetet a rétegelt lemez hátuljára húzzák, és tűzőgéppel többször rögzítik cikcakk formájában.

Helyezze a tűket a lyukba

Helyezzen egy darab poliészter szálat 2 hosszú tűbe

Bútor tűzőgéppel rögzítjük

Zigzag alakú bútor tűzőgéppel rögzítjük többször

A szövet fektetése során a feszítési pontok között redők alakulnak ki belőle, a tervezett mintának megfelelően (rombuszok, négyzetek). Amikor a kocsi kötőelemének teljes rajza készen áll, be kell tekerni a szövet széleit a keret rossz oldalára, és egy tűzőgéppel szilárdan rögzíteni kell a teljes kerületen.

Minden redő kialakul

Minden hajtás kialakítva van, és szilárdan van rögzítve a hátán

A szélek díszítése

Díszítjük a fejtámla széleit, és varrott oldalról rögzítjük az anyagot

Fejfadísz

Kocsi esztrich dekor

A kocsikapcsoló díszítésének lehetőségei

Végül, de nem utolsósorban, a gombokat varrják a lyukakba, vagy rögzítik a fent leírt módon, két hosszú tűvel, amelyek a gombot tartó szálat rossz oldalra viszik. Van egy másik módszer, amelyben a hajtások azonnal a gombhoz vannak rögzítve, de ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy a minta megszakad, ha működés közben kijön.

Varrjon gombokat

Varrjon fel dekoratív gombokat, igazítsa ki az összes hajtást

Miután a hátoldal elülső oldala teljesen kész, a hátoldalát gondosan eltakarja egy technikai szövet (spunbond, calico).

A kocsikötésű kopjafa faragott bagettbe keretezhető, vagy anélkül is használható. Fel lehet szerelni arra a falra, amely mellett az ágy lesz felszerelve, vagy közvetlenül az ágykerethez is rögzíthető - ez a felhasználó választása.

Ágy bagettel

Ágy baguettel és díszítő öltéssel

Opcionálisan az ágykeretet is lefedheti ugyanazzal a bútorszövettel, amelyet a kárpitozott fejtámla gyártásához használtak. Vékony habgumit visznek fel az ágyra, és poliészter párnával csomagolják. Az előkészített szerkezetet ronggyal borítják, amelyet tűzőgéppel rögzítenek az ágy dobozának belső oldalán. A doboz külső oldala, akárcsak a fejtámla határai, bútorszegekkel vagy dekorációs zsinórokkal díszíthető.

Bizonyos készségekkel, figyelmességgel és kreativitással a „Capitone” fejléc készítése nem olyan nehéz, mint első pillantásra tűnik. De egy ilyen részlet egy hálószoba dekorációjává és büszkeséggé válhat tulajdonosának.

Kész fejtámla

Kész fejtámla hintókapcsolóval a hálószoba belsejében

Előző

Következő