Takarók mosása, a töltőanyagtól függően, kézzel vagy írógépben

A takarók ritkábban koszolódnak, mint az ágyneműk - de koszosak. Tehát meg kell mosni őket. A takaró mosását a termék károsodása nélkül ebben a cikkben ismertetjük.

Takarók mosása otthon

Annak érdekében, hogy a takarók hosszú évekig szolgálhassanak, hűvös éjszakákon melegítve őket, megfelelő gondossággal kell ellátniuk őket.

Az ilyen mosás meglehetősen fáradságos folyamat. Emiatt sokan egyszerűen nem hajlandók lemosni a takarót. Ez egy hiba - néha az egészsége függhet a tisztaságától. A helyzet az, hogy a rossz megjelenés mellett, amelyet paplanhuzattal könnyű elrejteni, különféle káros mikroorganizmusok kezdenek élni benne. Alig tetszik senkinek egy ilyen környék, ezért felelősségteljesen kell megközelítenie a mosást és a szárítást.

Felkészülés a mosásra

Felkészülés az ágynemű mosására

Először készítse elő a terméket - szárítsa meg, rázza meg, ellenőrizze a gyártó utasításait a címkén. Ezt követően el kell döntenie, hogyan mos és szárít - a választás itt az anyagtól függ. Általános ajánlások: korlátozza a hőmérsékletet 30-40 fokra, válasszon folyékony mosószert fehérítő nélkül, mosogasson finom cikluson és pörgessen kis sebességgel.

Különböző takarók mosása és tisztítása

A különböző takarók más megközelítést alkalmaznak

Automatikus vagy kézi mosás?

Nagy 10 kg-os gép

A nagyméretű és terjedelmes ruhadarabok moshatók nagy tömegű gépekben és speciális programokkal a speciális mosáshoz

A kérdésre adott válasz két tényezőtől függ: a termék anyagától és a mosógéptől. Kicsit később beszélünk az anyagokról, de most a mosógépére összpontosítunk. Úgy tűnik, hogy a takaró könnyű, mosása nem jelent problémát. Nedvesedésekor azonban növelheti a súlyát. Mennyitól függ az anyag. Néha ez a szám eléri a tízszeresét. Nem minden gép képes kezelni ezt a súlyt. Tehát mosás előtt olvassa el a mosógép modelljének utasításait. Ellenőrizze, hogy terjedelmes tárgyakat lehet-e mosni benne.

Ajánlott mosási módok

Ajánlott mosási módok az adott mosógéphez használt szövet típusától függően

Hogyan lehet lemosni a szintetikus téliesítőből vagy holofiberből készült takarót?

Először is alaposan tanulmányoznia kell a címkét, ez általában azt jelzi, hogy a termék mosható-e, vagy csak száraz tisztítás megengedett

A takaró szintetikus töltelékének számos előnye van - nem tárol kellemetlen szagot, poratka nem indul el benne, a gomba és a penész megkerüli. Könnyű mosni, de mégis érdemes megismerni néhány funkciót. Először ellenőrizze a címkét.

Dekódolás ikonok

Jelvények megfejtése a takarók és egyéb dolgok címkéin

A termék mosására mindig vannak írásos utasítások. Ha a címkén található utasítások nem egyeznek a cikk átlagos lehetőségével, kövesse a gyártó utasításait. Ha levágja a címkét, elveszíti vagy elhasználódott - ezek a leggyakoribbak.

 1. Ha lyukak vannak a felületen, javítsa ki őket.
 2. Ha vannak különösen szennyezett területek, először ecsettel és szappanos vízzel tisztítsa meg őket. Általában a szélek közelében lévő terület piszkosabbá válik.
 3. Mossa meg a poredényt. Mosószer nyomai nem lehetnek benne. Mossa le a takarót folyékony vagy géles mosószerrel.

  Mosó gélek

  A zselék formájában lévő porok a legalkalmasabbak a terjedelmes takarók mosására.

 4. Állítsa be az üzemmódot. Sok írógép külön móddal rendelkezik a terjedelmes cikkek számára. Ha manuálisan kell beállítania, válasszon 40-50 fokos hőmérsékletet, finom módot, maximális centrifugálást.

  A takaró mosásának hőmérséklete

  A teljesítmény fenntartása érdekében ne lépje túl a takaró címkéjén feltüntetett mosási hőmérsékletet.

 5. Tekerje fel a takarót, tegye a mosógépbe.

  Takaró tekercsben

  A takaró megfelelő adagolásához a dobba tekercsbe kell tekerni

 6. Annak elkerülése érdekében, hogy az anyag összekuszálódjon, tegyen a gépbe néhány teniszlabdát vagy speciális mosási követ.

  A teniszlabdák helyett speciális golyókat használhat a mosógépekhez

  Használhat teniszlabdákat vagy speciális mosodai gömböket, amelyek feldarabolják a csomókat a tisztítás során

 7. Ha elkészült, vegye ki a takarót a gépből.
 8. A csomagolást egyenletesen elosztva szárítsa meg többször rázással és fordítással.
  Ne lógjon szárazon

  A lakások kivételével minden terméket vízszintesen kell szárítani

  Mosás után a takaró megszárítása

  Jobb, ha vízszintes helyzetben szárítja a takarót, vagy speciális eszközöket használ a jobb szellőzés érdekében.

A szintetikus anyagok mosása a mosógépben egyszerű. De ha a gépét nem terjedelmes tárgyak mosására tervezték, vagy hiányzik, akkor a feladatot gondok borítják. A legfontosabb a súly. Tehát csak akkor érdemes kezet mosni, ha van fizikai ereje, vagy van egy erős asszisztense vagy segítője. A műveletek algoritmusa a következő lesz:

 1. Tisztítsa meg a legszennyezettebb területeket ecsettel és szappanos vízzel.
 2. Töltse fel a fürdőkádat 30-40 fokos vízzel kb. Adjon hozzá mosószert.
 3. Helyezze a takarót vízbe úgy, hogy belemerüljön. Terítse el egyenletesen.

  Kézi mosás takarók

  A takaró kézi mosása a fürdőszobában nehéz, de lehetséges folyamat

 4. Töröljük. Megteheti ezt a kezével, vagy felmászhat a fürdőszobába, és tiszta mezítelen lábbal járhat 20-30 percig.
 5. Engedje le a vizet.
 6. Öntsön hideg vizet az öblítéshez, öblítse le, eressze le, ismételje meg 3-4 alkalommal.
 7. Engedje le a vizet. Hagyja a fürdőszobát nyitott lefolyóval egy órán át, hogy a víz kissé lefolyjon.
 8. Száraz.

Gyapjú és bambusz takarókat mosunk

Gyapjú takarók

A gyapjútakarókat csak extrém esetekben ajánlatos mosni, de a nedves tisztítást rendszeresen el kell végezni

A természetes anyagok szeszélyesek. Jobb kézzel megmosni. Ehhez használjon 30 fokos vizet és speciális mosószereket a gyapjú termékek mosásához. Ne dörzsölje a ruhaneműt, hanem tegye szappanos oldatba. Ugyanabban a hőmérsékleten vízben csörgedezzen, hogy ne zsugorodjon. Ha elkészült, hagyja a takarót a fürdőszobában, hogy a víz lefolyjon. Szárítsa vízszintesen egy puha, nedvszívó ruhán. Ne dörzsölje, ne csavarja, ne nyújtsa.

Bambusz termék

A bambuszterméket 30 ° C-ot meg nem haladó hőmérsékleten lehet mosni, és ne használjon fehérítőt

Törölünk egy pamut takarót

Nagy paplan

A nagyméretű pamut takaró gondos körültekintést igényel

A pamut takaró háromféleképpen tisztítható - áztatás, felület tisztítás és gépi mosás. Minden külső szennyeződést tisztítással lehet a legjobban eltávolítani, és évente legfeljebb egyszer mosni és áztatni.

 1. Felület tisztítása. Jól üsd ki. A foltokat szórja szappanos vízzel egy spray palackból, és ecsettel dörzsölje le őket. Ne nedvesítse meg a párnázást. Ezután óvatosan szárítsa meg.

  Felület tisztítása

  Pamut takaró felületének tisztítása a kis foltok eltávolítása érdekében

 2. Áztatás. Töltse fel a fürdőszobát meleg vízzel, és adjon hozzá mosószert. Merítse vízbe a ruhadarabot 30 percig. Fogjon egy ecsetet, és törölje le a szennyeződéseket, alaposan öblítse le a takarót, hagyja a fürdőszobában, hogy a vizet üvítse. Ezután egyenesítse ki, ossza szét a csomagolást és szárítsa meg vízszintes helyzetben, rendszeresen forgatva.
 3. Gépi mosás. A nagyobb méreteket a legjobb mosodában tisztítani. Ha a lehetőség kicsi - gyerekeknek vagy egyedülállónak, akkor tekerje fel. Mosás 40 fokon és 400 fordulat / perc mellett, mosó- vagy teniszlabdákat adva hozzá. Mosás után azonnal szárítsa meg a takarót az előző lehetőség szerint, hogy ne kezdjen száradni a mosógépben.

  Gél takarók mosására

  Jobb, ha a hagyományos mosóport folyékony analógra cseréljük.

Selyem és pehely takaró

Selyem takaró

A selyemtermékeket nem ajánlott írógépben mosni, a legjobb, ha a természetes szálakra a száraz tisztítás során vigyázunk

Általában a gyártó száraz vegytisztítás használatát javasolja. Így van - az anyag szeszélyes, ezért tisztítsa meg szakember, ha csak lehetséges. Ez nem fogja nagyon megütni a pénztárcát, mivel elég évente egyszer lemosni a termékeket, a foltoktól pedig ecsettel és szappanos vízzel szabadulhat meg. Ha mégis úgy dönt, hogy otthon lemossa a takarót, kövesse ezeket az utasításokat.

 1. Finom vagy lefelé módban mossa 30 fokon. Dupla öblítéssel és centrifugálással maximális sebességgel.

  Finom mód

  Jobb, ha kényes módot vagy "Kézmosást" választ, minimális fordulatszámmal

 2. Használjon speciális mosószert.
 3. Helyezzen teniszlabdákat vagy speciális gumilabdákat a dobba.

  Tegye a takarót a dobra

  Helyezzen egy takarót a dobba két-három teniszlabdával együtt

 4. Szárítsa meg a takarót vízszintes felületen, alatta nedvszívó ruhával. Rendszeresen rázza és egyenesítse ki a párnázást, fordítsa meg a takarót.
 5. Nagyjából kézzel mossa le, mint az összes paplanot - áztassa, alaposan öblítse le és csavarja ki. A lényeg a megfelelő szárítás.

A paplan mosása géppel megengedett, ha nincsenek tiltó utasítások a címkén, a paplan mérete megegyezik a gép képességeivel, és a huzat szövete nem hajlamos a hullásra

Végül

Gőzgenerátor tisztítása

A gőzfejlesztővel történő tisztítás akkor hatékony, ha nincsenek makacs foltok a takarón

A takarók mosása fáradságos és fizikailag megterhelő folyamat. De ha erős barátját vagy barátnőjét hívja segítségül, vegye figyelembe a cikk utasításait és tippjeit, és figyelmesen olvassa el a címkét - az ilyen munka nem sok időt vesz igénybe, de sikeres lesz.

Vegytisztító takarók

A nagyon piszkos és nagy takarót a legjobb vegytisztítani

Előző

Következő