Patchwork paplan készítési utasítások különböző technikákban

Korábban szinte minden otthonban találhatott takarót vagy ágytakarót, amelyet többszínű szövetdarabokból varrtak. Most ismét népszerűek az ilyen termékek. Patchwork ágytakarók díszítik a vidéki stílusban, provence-ban, minimalizmusban díszített modern belső tereket. Az ilyen művészi textíliák kész mintái meglehetősen drágák. Készíthet magáról patchwork paplanot. Az eredmény egy divatos, stílusos, exkluzív, patchwork technikával készült darab, amely többször olcsóbbba kerül, mint a boltban vásárolt.

Gyönyörű takaró színes csíkok

A színes csíkokból készült gyönyörű takaró gyönyörűnek és ritkának tűnik

Milyen anyagokra lesz szükség a gyártáshoz

A jövőbeni termék három rétegből áll:

  1. elülső oldal;
  2. szigetelés;
  3. alsó bélés.

Először ki kell választania az elülső oldal szövetét. Lehet szatén, csint, selyem, len, kendő, szatén, durva kalória, kötöttáru darab.

Szögletes szövetdarabok

Szögletes szövetdarabok a paplan elejéhez

Farmer töredékek is alkalmasak, amelyek jól kombinálhatók chintzzel vagy pamuttal. Patchwork készülhet felesleges tárgyakból, vagy vásárolhat patchwork blankokat a szaküzletekben. Szintetikus szigetelésként sintepont, ütőt, holofiberet használnak.

Sintepon töltőanyag

A tekercsben lévő Sintepon töltőanyag tökéletes a takarók készítéséhez

A természetes töltőanyag gyapjú vagy pamut lesz.

Pamut töltőanyag

Pamut töltőanyag a nyári takarókhoz

Ha patchwork ágytakarót szeretne készíteni saját kezével, és nem takarót, akkor nincs szükség szigetelésre. Bármilyen vastag szövet használható a hátsó béléshez.

Pamut anyag

Használjon pamutszövetet egy könnyű paplan béleléséhez

Az anyag mennyisége a termék méretétől függ.

Szüksége lesz továbbá:

  • 45. vagy 50. szál;
  • közönséges szálak;
  • karton vagy műanyag sablonok;
  • varrógép;
  • Vas;
  • tűk, csapok;
  • olló, kréta, centiméter.
Patchwork eszközök.

A patchworkhez szükséges eszközök

A szálak színe kontrasztban vagy a termékhez igazítva van kiválasztva. A szokásos szálat fogják használni. A minták az egyes szövetdarabok alakja alapján készülnek.

Sablon vázlata

A varrathelyek négyzet alakú mintájának rajza

Ez lehet négyzet, rombusz, háromszög, kör, hatszög, téglalap. Minden elemhez be kell vezetni egy behúzást 0,5 - 1 cm-es varrathoz.

Minta sémák

Minták patchwork négyzet alakú elemekből

Hogyan varrjunk egy patchwork paplant saját kezűleg. Lépésről lépésre

Az első lépés a termék megjelenésének, az elemek színkombinációinak átgondolása. Célszerű a színeket úgy választani, hogy a kompozíció összhangban legyen az általános belső kialakítással. Az ötletet a vázlatra kell áthelyezni. Ehhez megfelelő egy ketrecben lévő szokásos jegyzetfüzet, amelyen színes ceruzákkal jelölhető a leendő patchwork kompozíció. A legegyszerűbb elülső séma azonos méretű négyzetekből áll, összekapcsolva egymással. A bonyolultabb sémák elképzelhetők önállóan, átvehetők az interneten vagy megvásárolhatók egy szaküzletben, kézimunka készlettel együtt.

A négyzetek elrendezése

A négyzeteket úgy helyezzük el, hogy tetszik a nyomatok és minták kombinációja

Ezenkívül egyedi elemek készülnek, amelyek később összekapcsolódnak egymással. A szöveteket elő kell mosni és vasalóval jól meg kell vasalni. Sablonok segítségével kivágják a szükséges számú alkatrészt. Minden szárnyat gondosan meg kell vasalni.

A négyzetek egy vonalba vágása

Vágja le a négyzeteket egy ágra, amely megegyezik az ágytakaró szélességével

A legegyszerűbb patchwork módszer az, ha a darabokat csíkokra illesztjük, amelyeket aztán összevarrunk.

Varrjon vízszintes sorokat

Varrja össze a vízszintes sorokat

A csíkos varrási módszer a legegyszerűbb, a kezdők és a hivatásos kézművesek körében népszerű. Az eredmény egy szilárd elülső oldal.

A legfontosabb az, hogy gondosan kombinálja az összes varratot.

Óvatosan igazítsa be az összes varratot a tökéletes arc érdekében

Négyzetek vasalása

A kapott takaró vasalása

Ezt követően kivágják a bélést, amely akkora lesz, mint a termék felső rétege.

Vágja ki a tömítést

Vágja le a tömítést méretre, fektesse le egy sík felületre, tegye rá a takarót, képpel felfelé

Ezután lapos, szilárd alapon terítse szét a bélésszövetet a rossz oldalával felfelé. Nem árt szalaggal rögzíteni az anyagot az asztalon vagy a padlón. A szigetelést felülre fektetik és kiegyenlítik. Fontos, hogy a töltőanyag mérete a szélén 5 cm-rel kisebb legyen, mint a termék többi része. A takaró patchwork felületét a tetejére fektetik. Ezt követően mindhárom réteg csapokkal van összekötve.

Vágja le a takaró hátsó részét, és tegye az anyagot arccal lefelé a verem tetejére, varrjon 3 réteget a kerület köré

Átfordítjuk a lyukon

Kis lyukon átforgatjuk, vasaljuk, kézzel varrjuk

A ragasztott rétegeket megfelelően kell stepelni. Ha ezt a munkát varrógéppel végzi, akkor fel kell erősítenie a dedikált hímző lábat. Ezután el kell kezdeni a vászon közepétől átlósan a szélekig. A szokásos öltés helyett gyakran göndör körvonalat használnak.

Dekoratív varrás

Add hozzá a varratok mentén a díszítő varrásokat

Ha az öltés kézzel történik, kezdje a takaró széleinek túlterhelésével. A széleit szövetből, szalagból készült szegéllyel keretezik. A szegélyezéshez 8–10 cm szélességű anyagot használnak, a hossznak valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a termék éle. A szövetet vagy szalagot hosszában összehajtják, vasalóval vasalják. Ezután a szegélyt a patchwork varrott és elülső oldalának széle mentén varrják.

Kész patchwork ágytakaró

Kész patchwork paplan, kézzel készített

Hogyan varrhatunk egy patchwork paplant egy újszülött számára a saját kezével

Patchwork paplan babának

Még egy kezdő varrónő is készíthet patchwork paplant a csecsemő számára

Egy gyerek számára érdekes, aranyos dolgot készíthet a saját kezével. Ehhez jobb, ha négyzet alakú foltokat vesz fel tematikus vagy cselekménymintákkal, felváltva őket monokromatikus részletekkel. Ha nem lehet szöveteket választani ilyen képekkel, akkor létrehozhat egy takarót aranyos applikációkkal vagy hímzésekkel. Például, ha többszínű négyzeteket kapcsol össze egy vászonba, és egyes foltokon varrjon gyermekalkalmazásokat ház, piramis, nap, szív vagy más lehetőség formájában. A takaró emellett hímzéssel is díszíthető. A baba takaróhoz jobb, ha szintetikus helyett természetes töltőanyagot használunk.

A "csináld magad" patchwork takaró kiváló dekoráció lesz egy gyermekszobában vagy eredeti ajándék.

Hogyan kell varrni egy háromszög patchwork takarót

Rajz háromszögekből

A kívánt mintát a sablon szerint kivágott többszínű háromszögekből terítjük ki

A kezdők számára a legegyszerűbb az, ha a foltokat szabályos, azonos méretű egyenlő oldalú háromszögek formájában formálják. Ilyen részletekből a termék elülső oldala könnyen díszíthető érdekes geometriai kompozíciókkal, dísztárgyakkal. A háromszögekből csillagokat, virágokat, hullámokat, sokféle mintát alkothat. A háromszög alakú darabok jól működnek a négyzet alakú, gyémánt alakú darabokkal. A jövőbeni részletek sablonjának létrehozásakor fontos, hogy ne felejtse el behúzni a szélek mentén a 0,5 cm - 1 cm széles varratokat. Megtekintheti a jövőbeli patchwork kompozíció sémáját folyóiratokban, az interneten, vagy előállhat saját.

Takaró háromszögekből

Nagy patchwork háromszög takaró

DIY patchwork paplan "létra" technikával

Érdekes minta

Érdekes geometrikus minta két kontrasztos színből "Jacob's Ladder"

Összefoglalásképpen azt javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a kezdők számára készített érdekes patchwork technikával „Jacob's Ladder”. Nem nehéz elsajátítani, és a kész termék szép, stílusos és érdekes megjelenést mutat. A technika lényege, hogy azonos négyzet alakú tömböket alakítson ki, amelyeket "Jákob létrájának" neveznek, és amelyek bizonyos részekből állnak. Ezenkívül az összes kész blokkot bizonyos sorrendben kell összekötni.

Egy blokkhoz 5 részre van szükség 2: 2 arányban. Úgy néznek ki, mint négy azonos négyzet, két színből, összekapcsolva egy kockás mintával. 4 négyzetet is kell készítenie, amely két háromszögből áll. Alkatrészek készítéséhez két sima szövetet kell venni, például pirosat és fehéret.

Csíkok és négyzetek a blokkhoz

Két színű csíkokból és négyzetekből készítünk

Ezután kezdjük el a 2: 2 részek gyártását. Ehhez két fehér és piros, 7 cm széles szövetcsíkra van szükség, amelyeket szemtől szembe kell hajtani, a széleken jól igazítva. Az egyik oldalon a szegmensek széleit varrják, a varrat az éltől 6 mm távolságra készül. Ezt követően ki kell bontania a varrott részeket, és el kell simítania a varratot. Két színű, két csíkból álló szalagot kap, 2 ilyen szalagra van szüksége. Szemtől szembe kell hajtani őket, hogy a piros csík a fehéren feküdjön, igazítsa a széleit. Ezután az összehajtott szalagokat 7 cm széles csíkokra vágjuk, így pár csíkot kapunk, amelyeket kibontás nélkül össze kell varrni a hosszanti szél mentén. A varráshoz húzza vissza 6 mm-t. Ezt követően kibontjuk a varrott elemeket, kisimítjuk a varratokat. Ennek eredményeként kész részeket kapunk, amelyek négy kockás négyzetre hasonlítanak.

Két háromszögből négyzetek készítéséhez egy fehér és piros szövetnégyzetre van szükség, amelynek oldalmérete 13,5 cm. A varratos oldalon lévő fehér négyzetre rajzoljon átlót az egyik saroktól a másikig. Ezután tegye a fehér négyzetet a pirosra, és nézzen szembe, és rögzítse csapokkal. A húzott átló mentén mindkét oldalon varratokat kell készíteni, a húzott vonaltól 6 mm-rel eltérve. A négyzetet varrva le kell vágnia a meghúzott vonal mentén. A kapott részt kibontjuk és a varratoknál vasaljuk.

Most összeállíthatja a "Jacob's Ladder" négyzet alakú blokkot egy egyszerű sablon séma segítségével. Öt 2: 2 rész a következőképpen helyezkedik el: az egyik a közepén, kettő a négyzet alakú tömb felső és alsó sarkában. Közéjük helyezzük a maradék 4 részt, két háromszögből. Minden elem sorokban kapcsolódik egymáshoz, három csíkot kap, amelyek még össze vannak varrva. Végül vasalja meg a varratokat, és az első tömb készen áll. Az ilyen blokkok számát a leendő paplan mérete alapján állapítják meg a Ladder technikával. Az egyes elemeket egyetlen rajzba egyesítve lenyűgözően gyönyörű tervezői darabot kap.

Jacob's Ladder Patchwork

Előző

Következő