Sarokszekrény típusok, anyagok, kitöltés, tervezési megoldások

Függetlenül a lakás területétől, a bútorok kiválasztásakor az emberek a következő célokat követik - megbízhatóság, funkcionalitás és kialakítás, amely lehetővé teszi a szoba belsejének további díszítését. Az optimális megoldás a sarokbútorok megvásárlása, amely lehetővé teszi a szoba vizuális hiányosságainak elrejtését, valamint számos további feladat megoldását.

Világos sarok szekrény

Világos sarokszekrény - a legjobb választás a nappalihoz

Előnyök és hátrányok

A sarokbútorok vitathatatlan előnye az ergonómiája. A sarokmodellek kialakítása lehetővé teszi további helyiség felszabadítását, ami különösen fontos a kis lakások esetében. Ráadásul a kis méret ellenére a sarokbútorok meglehetősen tágasak.

Ezenkívül a pozitív tulajdonságok magukban foglalják az üzemeltetés kényelmét és praktikumát. Például video- és audioeszközök elhelyezhetők a nappaliban elhelyezett sarokszekrény polcain, a sarokkonyha pedig lehetővé teszi a háziasszony számára, hogy a munkaterület ideális háromszögét hozza létre: hűtőszekrény-tűzhely-munkafelület. A gyermekszobák számára a gyártók átalakító bútorokat kínálnak, amelyeket nappal rendeltetésszerűen használnak, este pedig ágyakká alakíthatják át.

Ezenkívül meg kell jegyezni, hogy jelenleg számos olyan tervezési megoldás létezik, beleértve az exkluzív megoldásokat is, amelyek segítenek a szoba egyediségében és eredetiségében.

Sarokszekrény - a szerkezetek formáinak változatai, típusai

A sarokszekrények viszonylag nemrég jelentek meg a hazai piacon, de hamar népszerűvé váltak a lakosság körében, és határozottan elfoglalták résüket a piac bútorszegmensében. A kialakítás típusa szerint a szekrények beépítettek, szekrények és modulárisak.

Beépített szekrény

A beépített szekrény egy adott helyre van felszerelve, és nem lehet átrendezni

Az első esetben tolóajtós szekrények vannak beépítve a meglévő fülkékbe, és speciális tartókra vannak felszerelve, ezért az ilyen szerkezetekből hiányozhatnak az oldal-, a felső- vagy az alsó falak. A testhez képest nagyobb kapacitásukban különböznek egymástól.

Szekrény szekrények

A szekrényszekrények mobilak, de választásuk a bútorüzletekben meglévő modellekre korlátozódik

A ruhásszekrény testtel rendelkezik, és külön bútorként vagy két téglalap alakú szekrény összekötőjeként használható. A kialakítás előnye a mobilitása, azaz. ha szükséges, a szekrény áthelyezhető vagy más lakásba szállítható.

A moduláris kivitel sokfunkciós, de költséges.

Típus szerint a sarokszekrényeket az alábbiak szerint osztályozzák.

 • Ötfalú - maximális funkcionalitással rendelkezik, de osztályának legnagyobb tömegű szerkezete. A legalkalmasabb a tágas, szimmetrikus sarkú szobákhoz. Kívülről nagyon harmonikusan néz ki további modulokkal és konzolokkal.

  Ötfalú szekrény

  Az ötfalú szekrény oldalán két további fal található

 • Háromszög - legcélszerűbb a folyosóra telepíteni, mivel a szerkezet nem biztosít sok polcot. Ugyanakkor a belül elhelyezett sín lehetővé teszi nagy mennyiségű felsőruházat kompakt felakasztását.

  Háromszög alakú szekrény

  Háromszög alakú szekrény kis helyiségekhez

 • Trapéz - a kupé megkülönböztető jellemzője az oldalfal jelenléte, amely szabálytalan trapéz vonalat képez. Nagyobb kapacitású, mint egy háromszög alakú sarokszekrény, és további elemek telepítése lehetővé teszi a belső tér ésszerűbb felhasználását.

  Trapéz alakú szekrény

  A trapéz alakú szekrény tágasabb

 • L alakú - a legnépszerűbb szekrények, hozzájárulva a szabad hely maximális felszabadításához. Különösen alkalmas kis helyiségekben történő telepítésre.

  L alakú szekrény

  Többfunkciós L alakú szekrény

 • Sugár - a kialakítás nem szabványos alakú, és ideális az empirikus vagy art deco stílusú csarnokba történő beépítéshez. Jelentős hátránya a gyártás bonyolultsága miatt jelentkező magas ár.

  Radiális sarokszekrény

  Radiális sarokszekrény a nappali belsejében

 • Átlós - a legtöbb esetben a modell megrendelésre készül, mivel fő alkalmazása szabálytalan alakú helyiségek.

  Átlós szekrény

  Az átlós szekrény kompakt méretekkel rendelkezik, homlokzatuk ugyanabban a síkban helyezkedik el

Alkalmazandó anyagok

A sarokszekrény kiválasztásakor az egyik legfontosabb feladat az anyag megválasztása, amelyből a bútorok készülnek. Ma a gyártók sokféle anyagot használnak, de a fogyasztó az esetek többségében praktikus és olcsó bútorokat keres otthonába.

A természetes fát ritkán használják a magas munkaerőköltségek és a gyártási folyamat időtartama miatt, ami közvetlen hatással van az ilyen bútorok költségeire. A tömör fából nagy pajzsok készítéséhez gondosan kell kiválasztani a fát. Az anyag speciális feldolgozást és előkészítést igényel. Az eredmény szép és reprezentatív bútor, de költsége finoman szólva sem mindig felel meg működési tulajdonságainak.

Természetes fa szekrény

A természetes fából készült bútorok ára nagyon magas, ezért csak exkluzív drága szekrények gyártásához használják

Ezért a legnépszerűbbek az olcsóbb anyagokból készült szekrények - farostlemez vagy MDF.

Forgácslemez (forgácslap) egy melegen sajtolt forgácslap. A fenol-formaldehid gyanták kötőanyagként működnek, ezért vásárlás előtt fontos megkérdezni, hogy az anyag melyik osztályba tartozik. Az E0 vagy E1 osztály alacsony formaldehidtartalmat jelez a táblákban, amely egészségre biztonságos.

Forgácslap

A forgácslap az alacsony költség miatt a legnépszerűbb anyag

A forgácslapok különböző vastagságúak, de ez a funkcionális tulajdonságokra nincs hatással. Itt a végső döntés a vevőre hárul. A fő előnyök a következők:

 • praktikum;
 • erő;
 • alacsony költségű;
 • nedvességállóság;
 • esztétika;
 • mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállás.

Az MDF lapokat (finom frakció) finom fűrészpor száraz préselésével készítik magas hőmérséklet és nyomás hatására. Itt a paraffin összekötő láncként működik, ezért az ilyen lemezeket környezetbarátabbnak tekintik. Az MDF a legnépszerűbb anyag, amelyből nemcsak szekrények készülnek, hanem egyéb bútorok, valamint belső ajtók is.

MDF - homogén forgácslap anyag

Az MDF gyártása során a fenol-formaldehid gyantákat nem használják, ezért ez az anyag nem bocsát ki káros anyagokat

Az anyag megkülönböztető jellemzői:

 • szilárdság és tartósság;
 • környezetbarát;
 • könnyű feldolgozás;
 • göndör marás vagy dombornyomott lemezek gyártásának lehetősége (különösen fontos a bútorhomlokzatok gyártásában);
 • kellemes tapintású felület és kiváló dekorációs tulajdonságok.

A szekrény ajtajainak kiválasztása

A sarokszekrények jellemző vonása a tolóajtók, amelyek megválasztását különösen körültekintően kell megközelíteni. Az ajtó megjelenését a szoba tervezési jellemzői alapján kell megválasztani. Tehát a tükrös ajtók vizuálisan kibővítik a szoba terét, és a matt színezett üveg vagy műanyag hangsúlyozza a szoba kialakításának általános színvilágát.

Tolóajtó

A tolóajtók helyet takarítanak meg, amikor a homlokzat mentén kinyílnak

A sarokszekrény függesztett vagy síncsúszó rendszerrel van felszerelve. Az első esetben az ajtókat a tetején csavart sínhez rögzítik. Egy ilyen rendszer kiválasztásakor a megtakarítás teljesen nem megfelelő, mivel olcsó csúszószerkezet vásárlásakor a vezető idővel meghajlhat.

A felfüggesztés előnye, hogy bármilyen anyagból készült ajtókhoz rögzítheti a görgőket. Ezenkívül a rendszer csendes mozgást biztosít, az ajtó rögzítését szélső helyzetben és széles beállítási lehetőséget biztosít.

Sínnyitó mechanizmussal az ajtók az alsó vezetőn (egysínű vasút) mozognak, amely a fő terhelést viseli. Egy ilyen rendszer költsége magasabb, de az árat a nagyobb megbízhatósági fok igazolja. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a sínek időszakos karbantartást igényelnek, különben a barázdák eltömődhetnek portól és szennyeződésektől, ami az ajtó helytelen működéséhez vezet.

Ezenkívül érdemes figyelni azokra a profilokra, amelyek mentén az ajtó mozog. Lehet alumínium vagy acél. Míg az előbbiek drágábbak, kevésbé tartósak, mint az utóbbiak. A futómű görgői szintén külön figyelmet érdemelnek. Teflonnal bevont műanyagból vagy fémből kell készülni. Ha a gyártó tiszta műanyagból készült kerekeket kínál, akkor célszerűbb megtagadni a vásárlást, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen hengerek legfeljebb egy évig tartanak.

Tervezési megoldások 2018

2018-ban a sarokszekrények még nagyobb változatossággal örvendeztetik majd meg a fogyasztókat a tervezés terén. A legtrendibb lehetőségek közül a következők különböztethetők meg.

 • "Láthatatlan" vagy "eltűnő" szekrények - a sarokszekrény és a falak monokróm színei létrehozzák a bútorok "láthatatlanságának" hatását, amely bármely helyiségben felhasználható lesz.

  A "láthatatlan" vagy a varrat nélküli szekrény gyakorlatilag nem különböztethető meg a faltól

 • Tükrös betéttel rendelkező szekrények - a tervezés aszimmetriája egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, amelyet speciális betétek segítségével lehet elérni.

  Tükörbetétek

  Szekrény tükrös aszimmetrikus betétekkel

 • A színezett faimitáció divatirányzat, amely átterjedt a sarokszekrényekre is. A matt fa textúrák manapság a tervezők kedvencei. Ha pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé ilyen bútorok vásárlását, és a tendencia követésének vágya elég nagy, akkor a régi sima szekrényt speciális matricákkal frissítheti.

  Szekrény színezett fa alatt

  Divatos szekrény színezett fa alatt

 • Átlátszó színezett üveggel - ez a szezon mega trendje. Az ilyen sarokszekrények vizuálisan növelik a szoba terét, azonban nem alkalmasak mindenkinek és nem is mindenhol, mivel nem mindenki akar tárolt dolgokat megjeleníteni.

  Szekrény színezett üveggel

  Divatos, modern szekrény tiszta színezett üveggel

 • Matt és fényes, átlátszatlan üveggel - meglehetősen általános tervezési megoldás. Ma ez a trend olyan színek, mint az ultraibolya, a fekete (és annak árnyalatai), a kék és a sötétvörös tónus.

  Csúszó szekrény matt üveggel

  Csúszó szekrény matt és fényes, átlátszatlan üveggel a belső térben

 • Tükrözve - remekül kiegészíti a belső teret, és vizuálisan növeli a teret.

  Tükrös homlokzat

  A tükör homlokzata vizuálisan tágítja a szoba terét

 • Szokatlan modellek - itt az eredmény kizárólag a tervező fantáziájától függ. A nyomatokkal és textúrákkal végzett különféle kísérletek, a színek megváltoztatása és a különböző megvilágítási módszerek alkalmazása egyediséget kölcsönöz a bútoroknak. A fafaragással ellátott sarokszekrény különösen eredeti. Egyszóval - minden, ami szokatlan és stílusos, manapság divatos.

  Ívelt elülső szekrény

  Az ívelt elülső szekrény szokatlan és modern

A belső töltés jellemzői

Sarokszekrény a helytakarékosság érdekében

A termék sarokba helyezése helyet takaríthat meg

A sarokszekrény megvásárlása előtt el kell döntenie a használat célját. Például a folyosó és a hálószoba rekeszének töltése nagyon eltérő lesz.

A nem szabványos kialakítás miatt egy "holt" zóna marad a sarokban, amelyet nehéz kitölteni. Optimális lesz egy vagy két akasztós rudat középre helyezni. A sarokszekrények kitöltésére számos megoldás létezik.

 • A bal oldal a polcok, a középső két ruhasín, amelyek egymás fölött helyezkednek el, a jobb oldali fiók. Ez a töltelék praktikusabb a hálószobában használni.
 • A középső rész egy bár, akasztókkal a ruhák számára, az oldalrészek polcok. Szükség esetén néhány polcot fiókokkal lehet cserélni. Ez a lehetőség megfelelőbb a nappaliban vagy a folyosón történő használatra.
 • A bal rész két rekeszre oszlik, polcokkal, a jobb oldalon a polcok teljes hosszukra vannak rögzítve, az alábbiakban a rekeszek az összes fiókhoz vagy dobozhoz.

Sarok szekrény a nappaliban - milyen árnyalatokat kell figyelembe venni a választáskor

Sarok szekrény a nappaliban

A sarokszekrények modern modelljei nagyszerűen nézhetnek ki a különböző belső terekben

A sarokszekrény megtalálása nem olyan egyszerű, mint első pillantásra tűnik. A vásárlás előtt számos fontos tényezőt figyelembe kell venni, hogy később ne okozzon csalódást.

Stílusos sarokszekrény világítással

Stílusos sarokszekrény tükörbetétekkel és világítással

A legfontosabb szempontok, amelyekre figyelni kell:

 • a szoba konfigurációja és méretei;
 • plafon magasság;
 • a helyiségre és a belső tartalomra vonatkozó saját követelmények;
 • a sarokszekrény kialakításának kompatibilitása a szoba teljes belső összetételével.

Ez nem teljes lista. Mindenki személyes megfontolásokból indul ki, és saját elképzelése van a sarokbútorok elhelyezéséről és működéséről. A design kiválasztásakor a szekrény jó lehetőség. A tolóajtók növelik a nappali hasznos területét, lehetővé téve bármilyen bútordarab (éjjeliszekrény vagy lámpa) elhelyezését a szekrény közvetlen közelében, a hozzáférés korlátozása nélkül, ami nem mondható el a lengőajtós szekrényekről.

Nappali bútor elemek

A sarokszekrény színének kiválasztásakor a meglévő bútorelemekre kell összpontosítania

A moduláris sarokszekrény tökéletesen alkalmas egy összetett konfigurációjú nappaliba, mivel sokféle változatban összeállítható. Ezenkívül egyes gyártók moduláris sarokszekrényeket kínálnak, amelyek kialakítása klasszikusra alakítható.

Összegzésként el kell mondani, hogy a sarokbútorok megválasztása nem egyszerű folyamat, és nagyon körültekintően kell megközelítenie, mérlegelve az összes előnyét és hátrányát, mert a házban a kényelem és a harmónia több évre előre a megfelelő választástól függ.

Szekrény az óvodában

Kényelmes sarokszekrény az óvodában

Előző

Következő