Könyvespolc készítése saját kezűleg utasítások, fotóötletek

A bútorok olyan elemek, amelyek mindenütt körülveszik az embert: munkahelyen, otthon, vendéglátó-ipari egységekben (kávézók, éttermek), kormányzati szervekben és show-üzletekben. Az ember munkája és személyes hatékonysága, általános hozzáállása és még sok más közvetlenül függ a bútorok ergonómiájától és esztétikájától. 

könyvespolcok

Kényelmének funkcionális és esztétikai szempontból egyaránt legyen.

A funkcionalitás vagy az ergonómia közvetlenül függ a használat kényelmétől, bizonyos műszaki paraméterek betartásától, amelyek kifejezhetők magasságban, szélességben, polcok számában, maximális terhelésben, a magasság, szélesség változtatásának képességében.

könyvszekrény

Egy otthoni iroda számára a könyvespolcok elengedhetetlenek.

Az esztétika nem fejezhető ki számokban, de ugyanolyan fontos összetevő. A javasolt megoldás mennyire organikusan néz ki a szobai környezetben, mennyire felel meg az ember elvárásainak és preferenciáinak, közvetlenül befolyásolja a hangulatát, az elégedettség és a harmónia érzését.

könyvszekrények

Ez a racionális helykihasználás lehetőséget ad arra, hogy az irodalmat úgy rendezze el a polcokon, hogy az mindig kéznél legyen.

A könyvek az egyik tulajdonság, amely befolyásolja az ember esztétikai, intellektuális és érzelmi állapotát. Egyesek számára a státusz szimbóluma, mások számára a dekoráció része, mások számára az istentisztelet eleme, mások számára a szabadidő változatosabbá tétele. Ezért az irodalmat valahol tárolni kell. Minden olyan személy számára, akinek az igényei valamivel magasabbak, mint a fiziológiai és a biztonsági igények, a kérdés nemcsak a könyvek elhelyezésére, hanem arra is fontos lesz. 

könyvszekrény

A probléma megoldásának egyik legjobb lehetősége egy könyvespolc létrehozása saját kezűleg.

A saját kezed készítésének előnyei a következők.

 1. A könyvespolc pontosan a szoba méreteinek, a szekrény szükséges méreteinek és a helyiségbe beépített bútorok jellemzőinek megfelelően készül.

  fehér könyvespolc

  Használjon tágas, jól megtervezett könyvtároló rendszereket, amelyek játsszák a belső teret.

 2. A termék maximálisan megfelel a meglévő belső kialakításnak és a tulajdonos elvárásainak.

  könyvespolc barokk

  Elég sok tervezési lehetőség kínálkozik egy otthoni könyvtár számára, de az egyik leggyakoribb az irodával vagy nappalival való kombináció.

 3. A kézzel készített szekrény egy kézzel készített termék lesz, amely lehetővé teszi, hogy biztos legyen a termék egyediségében.

  könyvespolc a belső térben

  A könyvek továbbra is szívesen látott vendégek és nélkülözhetetlen attribútumok minden otthonban.

 4. A saját kezűleg készített könyvespolc növeli a tulajdonos önbecsülését és tájékoztatja a vendégeket: "Ezt a szekrényt én hoztam létre.".

  gyönyörű könyvespolc

  A könyvfalak, bár elegendő helyet igényelnek, nagyon hatásosak.

A könyvespolc egy bizonyos méretű helyiségben lesz elhelyezve, amelyhez valószínűleg már van bútor, és maga a szekrény úgy lesz kialakítva, hogy befogadja a meglévő vagy tervezett irodalom vásárlását. 

könyvszekrény

A könyvespolcnak összhangban kell lennie a helyiséggel, a berendezéssel és a könyvekkel.

 1. Szekrény és bútorok.

Egyetlen kompozíciót kell alkotniuk. Ha a bútorok MDF-ből készülnek, akkor a szekrényt is ebből az anyagból kell készíteni, hogy egyetlen kompozíció megmaradjon.

könyvespolc és bútorok

Az anyagoknak azonos típusúaknak kell lenniük.

 1. Tervezés.

A könyvespolcnak és a berendezésnek ugyanabban a stílusban kell lennie. Ha a szoba klasszikus belső terekkel rendelkezik, akkor a Hi-Tech stílusú könyvespolc természetellenesnek tűnik.

nappali design könyvespolc

A szobában lévő könyvek drasztikusan átalakíthatják a szoba belsejét.

 1. Szekrény és szoba.

Természetesen nem lehet magasabb, mint a szoba. Ezenkívül a könyvespolcnak szervesen "be kell illeszkednie" a szobába, és nem szabad akadályoznia a szoba körüli mozgást, és hozzáférést kell biztosítania más területekhez és bútorokhoz. Példa a megértésre: a bejárati ajtó közelében kifelé nyíló ajtókkal ellátott szekrény elhelyezése nem lesz jó megoldás, mivel a nyitott helyzetben lévő ajtók megakadályozzák a be- vagy kilépést a helyiségből.

könyvespolc az ajtó mellett

A könyvespolcok és a könyvekkel megtöltött polcok különleges hangulatot teremtenek.

 1. Szekrény és könyvek.

A polcok száma és mélysége közvetlenül függ a könyvek típusától. Ha a tulajdonosnak valódi költeményei vannak, a polcoknak magasabbnak és mélyebbnek kell lenniük. Ha a könyvtárat szabványos kötetek képviselik, célszerűbb a fülkéket kisebbé tenni.

nagy könyvespolc

A könyvek komolyságot és gravitációt adhatnak például egy tanulmány során, vagy pihentető árnyalattal bírnak, és nyugalommal töltik meg a légkört.

Rajz

A rajz elkészítésekor két árnyalatra kell figyelni. Egy szint segítségével ellenőrizze, mennyire vízszintes a padló a szobában. Ha ezt nem veszik figyelembe, akkor lehetséges, hogy a polcok a felszínhez képest szögben helyezkednek el. Ha van lejtő, akkor döntést kell hozni arról, hogy melyik könnyebb - a helyiség felületének szintezésére, vagy a szerkezet lejtésének figyelembevételére és a szekrény alján történő kompenzálásra?

rajz

Könyvespolc rajz.

Így néz ki: ha a lejtés 2 mm / 1 m távolság, akkor a lábak magasságának ezt kompenzálnia kell. Ha a szekrény 1,5 m hosszú, akkor a lejtő irányában az első lábnak 3 mm-rel kisebbnek kell lennie, mint a másodiknak. 

földszint

A szintet a fal mentén és arra merőlegesen is ellenőrizni kell.

Ügyeljen arra, hogy a helyiségben legyen egy padlólemez. Ha van, akkor azt vagy figyelembe kell vennie a tervezés során, amely nagy mennyiségű munkával jár a rajz előkészítésében és a szerkezet gyártásában. 

földszint

Vagy el kell távolítania a lábazatot a könyvespolc tervezett helyének helyén.

Eszközök és felszerelés

 • Csavarhúzó.
 • Szint.
 • Marógép. Polcok hornyainak gyártására tervezték, ami esztétikusabb megjelenést kölcsönöz a szerkezetnek. Bizonyos munkakészségre van szükség. Ilyen hiányában vagy a marógép megvásárlásának lehetetlensége (alkalmatlansága) alternatívát jelentene a konzolokkal történő felszerelés, amely megkönnyíti a gyártást, de a kész terméket kevésbé vonzóvá teszi.
 • Fúró, véső, kalapács.
 • Ecsetek, kendő a lakk és a folt nyomainak eltávolításához.
eszközök

DIY könyvespolc készítő eszközök.

Anyagok

Ha kevés tapasztalata van az asztalosmunkák saját kezű készítésének, akkor célszerű az MDF táblát venni fő anyagként. 

mdf

Az esztétikai jellemzők, a megbízhatóság és a könnyű feldolgozás optimális kombinációja.

Szükséged lesz:

 • Az oldalfalakhoz két lap MDF 198 * 40 * 2 cm; A felső 100 * 40 * 2 cm;
 • Polcok (szintén MDF) - 7 db. 97 * 40 * 2 cm (a hátsó rész forgácslap anyagból készülhet - 200 * 100);
 • MDF él 2 cm széles és 8 mm vastag. 2 2 m-es léc és 2 1 m-es léc;
 • Asztalos ragasztó famegmunkáláshoz (célszerű a ragasztót venni. A telepítés pillanata szuper erős plusz);
 • 2 sarok;
 • Csavarok;
 • Folt;
anyagok

Anyagok könyvespolc készítéséhez.

Annak érdekében, hogy önállóan ne fűrészeljen, faforgácslemez és MDF vásárlásakor tanácsos kérni az anyagok fűrészelését a boltban. A szegélyszalag, az MDF, a forgácslap foltot egy színösszetételben kell összehangolni.

Azok számára, akik nem tudják, hogyan készítsenek könyvespolcot saját kezűleg, javasoljuk egy egyszerű utasítás használatát.

 1. Vigye fel a foltot a forgácslap lapjára, és hagyja megszáradni.

  folt

  A fa impregnálását elsősorban a fa károsító hatásainak megvédésére használják.

 2. Az oldalsó részek belső oldalán 2 cm magas és 5 mm mély barázdákat marunk. Az első horony 9 cm-nél van, majd további 6 hornyot készítünk 25 cm-es intervallummal a horony szélei között.

  polchornyok

  Az MDF-hulladék útmutatóként használható.

 3. Vigyen fel ragasztót a barázdákra. Az oldalsó részt vízszintesen a padlóra tesszük, a barázdákkal felfelé, behelyezzük a polcokat, és a második oldalrészt felülről helyezzük.

  szekrénypolcok

  Hagyja a ragasztót 1 órán át száradni.

 4. A terméket függőlegesen helyezzük el. Fentről a felső részt csavarokkal kötjük össze a fővel. A szerkezet stabilitásának biztosítása érdekében a belső részen további 2 sarkot rögzítünk.

  rögzítő polcok

  A mennyezet és a padló szomszédságában lévő állvány tetejét és alját fa lábazattal lehet levágni.

 5. Hátul csavarokkal rögzítjük a forgácslapot a könyvespolchoz.

  a szekrény hátsó fala

  Rögzítjük a hátsó falat.

 6. Szegély MDF éllel. Használhat csavarokat, amelyek megbízhatóbbak, de kevésbé vonzóak. Ragasztóval végezhető, amely esztétikusabbnak tűnik.
  kész szekrény

  Előző

  Következő