DIY gipszkarton válaszfal jelölés és telepítés

Amikor azonban önállóan kezdünk partíciót építeni, fontos, hogy ne hagyjunk figyelmen kívül semmit. Valóban, csak ebben az esetben lehet elérni a megfelelő minőséget és tartósságot, elkerülni a felesleges gondokat a telepítés során és pénzt takarítani meg.

A fémprofil garantálja a szerkezeti szilárdságot

Miután eldöntötte a gipszkarton falának felállításának helyét a saját kezével, elkezdheti összeállítani az anyagok és eszközök listáját.

Hol kezdjem?

Miután eldöntötte a gipszkarton fal felállításának helyét a saját kezével, elkezdheti alkotni az anyagok és eszközök listáját. Ebben a szakaszban számos mérést kell elvégeznie, amelyekre a további számításokhoz van szükség. Nem csak a tér magassága és szélessége fontos a válaszfal felállításának helyén, hanem az ajtó és, ha van ilyen, az ablakok mérete is. Miután az összes méretet Ön rögzítette, élesítheti magát egy számológéppel, és elkezdheti összeállítani a szükséges anyagok listáját.

Fém profil keret

Valóban, csak ebben az esetben lehet elérni a megfelelő minőséget és tartósságot, elkerülni a felesleges gondokat a telepítés során és pénzt takarítani meg.

A szükséges anyagok kiszámítása

Az alap anyagok listája így néz ki:

 • vezető és állvány profil;
 • szigetelő szalag;
 • önmetsző csavarok és tiplik a profil rögzítéséhez;
 •  gipszkarton;
 • önmetsző csavarok a gipszkarton rögzítéséhez;
 • fagerendák az ajtó körüli profil megerősítésére;
 • hőszigetelő anyag;
 • hüvely az elektromos vezetékek szigeteléséhez.
Gipszkarton felszerelése a keretre

Nem csak a tér magassága és szélessége fontos a válaszfal felépítésének helyén, hanem az ajtó és, ha van, az ablakok mérete is.

A felesleges kiadások vagy az elégtelen mennyiségű anyag megvásárlásának megelőzése érdekében célszerű előzetes számításokat végezni. A gipszkartonnal minden nagyon egyszerű: meg kell határoznia a jövőbeli partíció területét. Ehhez megszorozzuk a szoba magasságát annak szélességével a gipszkarton falának telepítési helyén, és a kapott számból kivonjuk az ajtó területét. Ha egyrétegű burkolatot terveznek, akkor az eredményt meg kell szorozni 2-vel, kétrétegű esetén - 4-vel. Fal esetén a legjobb, ha standard lapokat veszünk, 12,5 mm vastagsággal. A szoba jellemzőitől függően választania kell egy egyszerű és nedvességálló gipszkarton között.

Saját kezűleg állítjuk össze a leendő partíció keretét

A felesleges kiadások vagy az elégtelen mennyiségű anyag megvásárlásának megelőzése érdekében célszerű előzetes számításokat végezni.

A vezetőprofilra a szerkezet tartóelemének a padlóval és a mennyezettel való összekapcsolásához van szükség. Ennek alapján egyszerűen megszorozzuk a leendő fal hosszát 2-vel, és megkapjuk a szükséges mennyiségű profilt. Az állványra szerelhető profil egy kicsit bonyolultabb. Az állványok közötti ajánlott távolság 60 cm, ezért először el kell osztani a szoba cm-ben mért szélességét 60-mal, így megtudva a szükséges állványok számát. Ezután a kapott számot megszorozzuk a szoba magasságával. Az eredményül kapott számhoz adjon még két falhosszat - ezek jumperek a szerkezet megerősítésére.

Polcok gipszkarton válaszfalakban

A gipszkartonnal minden nagyon egyszerű: meg kell határoznia a jövőbeli partíció területét.

Ha a tervekben van ajtó, akkor az ajtóval szomszédos állványokat megfelelő vastagságú fagerendával kell megerősíteni. A megerősített vastag falú AU profil a fa alternatívájaként szolgálhat. Mennyiséggel egyszerű: az ajtóval szomszédos két oszlop hossza plusz az ajtó szélessége.

Csúszó válaszfalak a helyiség zónázásához

A vezetőprofilra a szerkezet tartóelemének a padlóval és a mennyezettel való összekapcsolásához van szükség.

Az eszköz főzése

A gipszkarton fal saját kezű felállításának problémáinak elkerülése érdekében előzetesen elő kell készíteni a munkához szükséges eszközöket. Szükséged lesz:

 • rulett;
 • vízvezeték és szint;
 • olló fémhez;
 • építő kés;
 • repülőgép;
 • csavarhúzó;
 • konyhai reszelő.
Gipszkarton válaszfalak ajtóval

A szoba jellemzőitől függően választania kell egy egyszerű és nedvességálló gipszkarton között.

A siker kulcsa: helyes elrendezés és telepítés

A leendő partíció keretének összeállításának legfontosabb és legfontosabb momentuma a jelölés. Jobb a padlón kezdeni. Ezután egy vízvezeték segítségével megjelölik a falakat és a mennyezetet. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány árnyalatról:

 1. A gipszkarton fal jelölésekor meg kell kötni két arra merőleges falat, és átlagolni kell a mutatókat. Anélkül, hogy ezt megtenné, vizuális görbületű szobát kaphat, mert a derékszög nagyon ritkán található az épületekben, és a válaszfalakkal szemközti fal ferde lehet a másik kettőhöz képest.
 2. Az Ön által rajzolt vonal mutató a vezetőprofil elhelyezéséhez, ill. A válaszfal ezen a vonalon túllép a gipszkarton, a vakolat és a befejező anyag vastagsága.
A gipszkarton válaszfalak előnyei

Az állványok közötti ajánlott távolság 60 cm, ezért először el kell osztani a szoba cm-ben mért szélességét 60-mal, így megtudva a szükséges állványok számát.

Fémprofilokkal való munka

Miután befejezte a jelöléseket, elkezdheti rögzíteni a vezetőprofilt. Tömítőszalag segítségével fektetik le. A vezetőprofil tiplikkel és önmetsző csavarokkal van rögzítve. A rögzítőelemek között legfeljebb 50 cm távolságnak kell lennie, a vezetőprofil széleit rögzíteni kell.

A keret összeszerelésének következő lépése az állványprofil felszerelése és rögzítése a vezető széle mentén. Ezután az ajtóoszlopokat egymással szemben helyezik el. A köztük lévő távolságnak figyelembe kell vennie a közeledő burkolat hl-t. Ezután a fennmaradó állványokat telepítik, míg az elsőt a faltól 55 cm-re helyezik el, a következőket 60 cm-es időközönként helyezzük el.

fotó nappali és hálószoba

A gipszkarton burkolat egyszerű kérdés, de megköveteli bizonyos szabályok betartását.

Az oszlopok közötti távolságot a központjuktól mérjük. Javasoljuk, hogy először a hordozóprofilt illessze az alsó vezetőbe, majd a felsőbe. Az állványok rögzítése csak azután történik, hogy ellenõrizzük a helyzetét vezetõvel vagy szinttel. Ha a fenti emeleten lakótér van, akkor a profil fektetésekor tanácsos építőfóliát használni. Két profil érintkezési helyére fektetése segít elkerülni azt a jellegzetes nyikorgást, amely a terhelés rövid távú növekedése során hallható.

A következő lépés a szerkezet megerősítésére tervezett vízszintes támaszok telepítése lesz. Ehhez meg kell vágni a kívánt hosszúságú profilt, amely megegyezik az oszlopok közötti intervallummal plusz 30 cm, majd a vágás alapján mindkét oldalon 15 cm-re jelölik a vágási vonalat. Ezt követően a profil oldalfalát 45 fokos szögben vágják le, a szélétől a jelig lejtéssel, és U alakot kapnak. A munkadarabot az állványok közé helyezik és rögzítik. Az így kapott fülek a csapágyprofil külsejéhez vannak rögzítve.

kétszintes gipszkarton mennyezet

A lapok feszessége a kereszteződésben a helyes vágástól függ.

Az ajtó- és ablaknyílások vízszintes áthidalása ugyanúgy van felszerelve. Ha azonban kerekíteni tervezik őket, akkor a kívánt szögben egy további távtartót kell rögzíteni az állvány és az áthidaló között.

Kommunikáció

A gipszkarton falának létrehozásakor fontos pont az elektromos vezetékek telepítése. Először egy védőfém vagy nem gyúlékony műanyag hüvelybe van menesztve. Ezután megfelelő átmérőjű lyukakat készítenek a tartóprofilban a megfelelő helyeken. Ebben az esetben fontos, hogy a furat széleit az egyik oldalra hajlítsa és meghajlítsa a vezeték sérülésének elkerülése érdekében. Ezután a vezetékeket a szerkezet kívánt pontjaihoz húzzák.

Terelővastagság

A vázolt vonal mentén egy építő késsel kartonréteget vágnak, majd a tartó szélét a vágási vonal alá hozzák, és a gipszet szépen letörik.

Hogyan lehet elkerülni a hibákat?

A gipszkarton burkolat egyszerű kérdés, de megköveteli bizonyos szabályok betartását. Tehát annak érdekében, hogy elkerüljük a repedések megjelenését a süllyedés következtében, javasoljuk, hogy hagyjon 10-15 mm-es rést a fal alsó széle mentén a gipszkarton lapok és a padló találkozásánál. Az önmetsző csavarokat 1 mm mélységű hl-be csavarják, hogy a kupak ne törje át a felső kartonréteget.

Gipszkarton válaszfalak fotótervezés

Optimális megoldás, ha nem tervez nehéz belső tárgyakat felszerelni a falakra.

A lapok feszessége a kereszteződésben a helyes vágástól függ. Az alábbi eljárás adja a legjobb eredményt. Miután a lapot sík felületre helyezte, méréseket végeznek, a szegélyt ceruzával jelölik. A vázolt vonal mentén egy építő késsel kartonréteget vágnak, majd a tartó szélét a vágási vonal alá hozzák, és a gipszet szépen letörik. Ezután a lapot megfordítják, és egy vágási vonallal ismét elhelyezik a tartó szélén. A második kartonréteget levágják, de nem átszelik, és óvatosan felaprítják.

Dekoratív partíció hl-vel

Ez egy meglehetősen tartós anyag, és még a nagy lapok is önállóan helyezhetők el, a lényeg az, hogy rángatózás nélkül végezzük.

Egyrétegű köpeny

Ez a legjobb megoldás, ha nem tervezel nehéz belső tárgyakat felszerelni a falakra. A falvilágítás lehetséges rögzítési pontjainál meg kell erősíteni a gipszkartont rétegelt lemezzel, vagy további távtartót kell építeni a keretbe.

Partíció a szobában

Ezután megfelelő átmérőjű lyukakat készítenek a tartóprofilban a megfelelő helyeken.

Ha csak hl áll rendelkezésére, amelynek hossza kisebb, mint a lakás magassága, akkor ezt könnyű megoldani a fal szilárdságának veszélyeztetése nélkül. Önnek csak ki kell használnia a szakemberek tapasztalatait, amikor falat készít a saját kezével. A lap által nem fedett helyet a szükséges méretű töredékek borítják. Ebben az esetben el kell kerülni a varratok egybeesését ugyanazon a szinten, ezért az egész falon egész lapokat és azok töredékeit kell váltogatni. Azaz, ha egy lapot varrnak az első sorba alulról, és egy töredéket varrnak a tetejére, akkor a következő sorban legyen egy töredék alulról, és egy szilárd lap tetején.

Partíció gipszkarton fényképből készült helyiség zónázására

A gipszkarton falának létrehozásakor fontos szempont az elektromos vezetékek lefektetése.

Az összes gipszkarton kötést le kell metszeni. Ha a lap éle felé nem vékonyodik, akkor azt gyalu segítségével kell kialakítani. A lap éle körülbelül 22 fokos szögben elvékonyodik, de oly módon, hogy a vágási vonalnál legfeljebb 4 mm vastagság csökkenés figyelhető meg. A fal határaival szomszédos éleknek éppen ellenkezőleg, nem szabad letörniük.

Kétrétegű burkolat

A kétrétegű gipszkarton falburkolatot akkor gyakorolják, ha megerősített válaszfal telepítésére van szükség. A burkolási szabályok alig különböznek az egyrétegűektől, egy kivétellel: az alsó burkolóréteg gipszkarton lapjainak kötéseit nem kell feldolgozni, letörést alkotva. Csak a legfelső réteg lapjain van szükség.

válaszfal a hálószobában

A rögzítők között legfeljebb 50 cm távolság lehet.

A keret burkolásakor azt is fontos biztosítani, hogy a varratok ne álljanak egy vonalba. Ehhez a felső réteget a lap szélességének felének eltolásával varrják. Fontos a rögzítési pontok számának növelése is. Ezért, ha egyrétegű burkolattal elegendő önmetsző csavarokkal rögzíteni 25-40 cm intervallummal, akkor kétrétegű burkolattal 15-20 cm-es intervallummal történő rögzítésre van szükség.

gipszkarton válaszfalak kialakítása

Kerülje a hirtelen mozdulatokat, amikor HL-vel dolgozik.

Boltív

Ha az ajtó vagy az ablaknyílást félkörívessé szeretné tenni, akkor maga hajlíthatja meg a szükséges méretű vágást. Ehhez szüksége lesz a szükséges sugarú keretre, amely ugyanazon gipszkarton és rudak maradványaiból készíthető.

Eredeti gipszkarton ív

A fal határaival szomszédos éleket viszont le kell metszeni.

Minden szükséges előkészítés után a kívánt méretű gL töredékét levágjuk. Ezután az egyik oldalát tűgörgővel kell átlyukasztani és szivaccsal megnedvesíteni, amíg egy víztükör létre nem jön. Ezt követően a munkadarabot egy korábban előkészített keretbe helyezik és simán meghajlítják. Az éleket rögzítik, és ebben a helyzetben hagyják, amíg meg nem száradnak. Egy óra múlva eltávolíthatja a bilincseket, és ha a munkadarab nem érzi lazának az érintését, folytassa a telepítést.

Gipszkarton ív kialakítása

Ezenkívül fontos a rögzítési pontok számának növelése.

Először a gipszkarton ívet rögzítik a közepén és az élein, majd önmetsző csavarokat csavarnak be a gipszkarton és a keret minden érintkezési pontján. A lap első rögzítésekor fontos, hogy ne csavarja el a csavarokat, a fejet 1-2 mm-rel hagyva a felület felett. A kupakokat a lap teljes megszáradása után mélyítik.

Belső ív

Fontos, hogy minden munkát legfeljebb 15 fokos szobahőmérsékleten végezzen.

Hő- és hangszigetelés

Az üres gipszkarton fal olyan, mint egy dob, amely nem tárolja a hőt. Ezért azonnal ügyeljen a hő- és hangszigetelésre. A szükséges anyagmennyiséget a falfelület és a profilvastagság alapján számítják ki. Az anyag megválasztása teljes mértékben az Ön preferenciáitól és pénzügyi lehetőségeitől függ. A leggyakoribb anyagok összehasonlító jellemzői segíthetnek a navigálásban.

Anyag Előnyök hátrányai
Ásványgyapot Tartósság

Nem ég

Nem rothad

Fektetéskor óvatosság szükséges

Gőz- és vízszigetelést igényel

Kőgyapot Nem ég

Nem rothad

Magas ár

Hungarocell Megfizethető ár

Könnyű telepítés

Ég

Vízszigetelést igényel

Polisztirol Erő

Könnyű telepítés

Ég

A költség magasabb, mint a hungarocell

Csináld magad gipszkarton válaszfalat

Miután befejezte a jelöléseket, elkezdheti rögzíteni a vezetőprofilt.

A hangszigetelő anyagot a fal második oldalának burkolása előtt fektetik le. Fontos az anyag lezárása, nem engedve hézagokat a keret és a hőszigetelő rétegek között. Fektetés előtt győződjön meg arról is, hogy az elektromos kábelezés a fal összes megjelölt pontjához csatlakozik-e.

Végső

Először egy rögzítőhálót kell elhelyeznie a hl csatlakozásainál, és kiindulási gitt segítségével egyengetni kell a letörések által kialakított mélyedést a fal általános szintjével.

Példa ajtólyukú falra gipszkartonozás előtt

A leendő partíció keretének összeállításának legfontosabb és legfontosabb momentuma a jelölés

Ajánlatos az ajtó sarkának megerősítését egy épület sarok segítségével. A kezdő gittre fektetjük, és szorosan a felülethez nyomjuk. Ezután a felesleges gittet egy spatulával eltávolítják, az út mentén kiegyenlítik a partíció általános szintje mentén. Célszerű a falak közötti sarkot serpyankával feldolgozni.

Partíció eszköz

Annak érdekében, hogy a gipszkarton falának saját kezűleg történő felállítása során ne merüljenek fel problémák, előzetesen fel kell készíteni a munka elvégzéséhez szükséges eszközöket.

Az utolsó lépés a szabálytalanságok és az érdesség kiküszöbölése. Ehhez az összes rögzítési pontot önmetsző csavarokkal kell befejező gittdel feldolgozni, egyidejűleg kezelve az összes repedést és forgácsot, amely a munka során megjelent. Amikor a gitt száraz, fontos, hogy a felületet súroló hálóval és úszókkal simítsa el. Ha a jövőben a fal vékony tapétával történő festését vagy beillesztését tervezi, akkor mindenképpen érdemes alapozóval kezelni.

gipszkarton válaszfalak

A gipszkarton fal jelölésekor meg kell kötni két arra merőleges falat, és átlagolni kell a mutatókat.

Amire figyelned kell

Fontos, hogy minden munkát legfeljebb 15 fokos szobahőmérsékleten végezzen. Még akkor is, ha vízálló gipszkartonnal dolgozik, ügyeljen arra, hogy a felületet vízszigetelő vegyülettel impregnálja legalább az ízületek területén. Ha HL-vel dolgozik, kerülje a hirtelen mozdulatokat. Ez egy meglehetősen tartós anyag, és még a nagy lapok is önállóan helyezhetők el, a lényeg az, hogy rángatózás nélkül végezzük.

Keret egy jövőbeli ajtóval rendelkező partícióhoz

Ha a tervekben van ajtó, akkor az ajtó melletti állványokat megfelelő vastagságú faruddal kell megerősíteni.

Előző

Következő