Bútorélek típusai, típusai és felhasználása otthon

Öntapadó bútorszél

Öntapadó bútorszél - keskeny csík melaminból, PVC-ből, ABS-ből vagy más anyagból

A bútorszél hasznos elem mind a kézműves kézművesek számára, akik saját kezűleg készítenek bútorokat, mind pedig bármely tulajdonos számára. Segítségével újjáélesztheti a régi edényeket, és megvédheti őket a gyors pusztulástól. Talán nem mindenki érti, hogy milyen hasznos találmányról beszélünk. Ezután elemezzük, hogy mi a bútorszél, milyen típusúak és mire használják általában.

Élvédelem

Az élnek köszönhetően a forgácslap védelmet nyer a forgácsok, duzzanatok és egyéb deformációk ellen,

Ha saját kezűleg készít bútorokat, akkor ismeri a végek feldolgozásának szükségességét. A födém levágása után erre az eljárásra van szükség. Különösen hasznos lesz a forgácslapoknál, mivel a víz és a szennyeződések védtelen vágásokba kerülhetnek.

A bútor élének használata

A bútorélek használata kötelező lépés a bútorgyártásban

Ebben az esetben a termék gyorsabban romlik. A vágások feldolgozásához használják a bútor élét.

Az utólagos és a Softforming nagyon jó minőségű módszerek a forgácslap végeinek szegélyezéséhez, amelyeket speciális gépeken készítenek

Az utólagos és a Softforming nagyon jó minőségű módszerek a forgácslap végeinek szegélyezéséhez, amelyeket speciális gépeken készítenek

Ez a termék egy befejező anyag, keskeny melamincsík vagy más anyag, amelyet a bútorok végéhez kell rögzíteni. Fő funkciói: védő és dekoratív. Elrejti azokat a helyeket, ahol a forgácslap réteg belülről látható. Ismert, hogy faalapú anyag, kissé esztétikus megjelenésű. Ebben az esetben a bútor széle csak üdvösség.

PVC perem bútorokhoz

A bútorok PVC pereme jobb, tartósabb védelemnek számít az alkatrész végén.

A második funkció védő. Amellett, hogy megvédi magát a bútorokat, segít elkerülni a sérüléseket és meghúzza a ruhákat. A faforgácslap fűrészelt élei élesek és gyakran károsítják a ruhákat, sérülést is okozhatnak. Különösen nem biztonságosak a konyhában és a gyermekszobában. Ezért az élek feldolgozása elengedhetetlen. A bútorszél pedig erre a célra a legalkalmasabb.

Élkülönbség

A különbség a PVC bevonat között 0,4 és 2 mm

Fajták

Az élek típusai

Népszerű bútorélek

Többféle szegély létezik. Alapvetően összetételük, vastagságuk és megjelenésük függvényében változnak.

Melamin szegély

Melamin szegély ragasztóval - a legköltségvetőbb, de nem a legjobb minőségű megjelenés

fájl: /// home / elena /% D0% A0% D0% B0% D0% B1% D0% BE% D1% 87% D0% B8% D0% B9% 20% D1% 81% D1% 82% D0% BE% D0% BB /% D1% 80% D0% B0% D0% B1% D0% BE% D1% 82% D0% B0 / kromka -iz-abs --- prochnyj-i-nadezhnyj-termicheskij-plastik-udoben -pri-ehkspluatacii.jpg

ABS él - tartós és megbízható termikus műanyag, könnyen használható

PVC él

A PVC él nagyon népszerű a laminált forgácslap végeivel szemben

Tehát bemutatjuk a legnépszerűbb típusokat.

Kilátás Leírás
Melamin Leggyakrabban otthoni használatra. Ez egy melaminszalag, amelynek hátoldalán ragasztóréteget visznek fel, amelyet hő aktivál. Olcsó, de minőségében sem különbözik; fél a nedvességtől, és élettartama rövid, még tisztelettel is.
PVC Az ár és a minőség arányában a legoptimálisabb lehetőség. A legtöbb modern termékben használják. 2 vagy 0,4 mm-es PVC szalagot képvisel. A vastagabbat a külső oldalak, a vékonyabbat a termék hátoldalán lévő vágásokhoz használják. Az ilyen típusú feldolgozást csak a gyártásban végzik, mivel ehhez speciális gépre van szükség.
ABS műanyag Szintén egy jó lehetőség, az előzőhöz hasonlóan, csak környezetbarátabb összetételű. Rendkívül ritka az eladó. Gyárban bútorok gyártásához használják.
Bevágott T-profil A modern gyártás során ritkán használják, de eladó. Ez megbízhatóbb lehetőség, mint az előzőek. A T-profilnak erősebb az alapja és nagyobb a vastagsága. Főleg laminált forgácslapból készül. Tüskés csatlakozása van. A profil tüskéivel rendelkezik, amelyek illeszkednek a bútor hornyaiba (előre fúrt).
C 18 borítóprofil Régóta használják. Még mindig népszerű a bútorgyártásban, mind a gyártásban, mind az otthonban. Ez egy hajlíthatatlan forgácslapszalag, amelyet a deszka vágott részére helyeznek és folyékony körmökkel rögzítenek. Használata meglehetősen egyszerű, ezért gyakori az önálló bútorgyártásban. Hátránya a helye. Az él néhány milliméterrel kinyúlik a bútoron túl, ezáltal megnő a mérete, és így a szennyeződés eltömődik a párkány alatt.
Bevágott T-profil

Bevágott T-profil - behelyezve a forgácslap végén lévő marott horonyba

U-profil felső

A C18 felső U-profil jó lehetőség, otthoni forgácslapokhoz használhatja

Perem furnér

A furnér nem a legnépszerűbb anyag a szegélyezéshez, a munkához speciális készségekre van szükség

Otthon a melamin szegélyt használják leggyakrabban. Könnyen használható és széles választékban elérhető az építőipari piacon.

Akril széle

3D akril szegély (PMMA-3D)

PVC szegélyszalag Rehau

A legnépszerűbb Oroszországban a Rehau PVC szegélyszínek széles színválasztékkal rendelkeznek

Saját kezünkkel alkalmazzuk az élt

A szélét magunk ragasztjuk

Nagyon is lehet ilyen előnyt szerezni otthon.

Kizárólag a gyártás során PVC-szegélyű darabokat lehet feldolgozni. Ezt az eljárást nem nehéz megrendelni kályhák vásárlásakor vagy külön szolgáltatásként. De ha csak a régi bútorokat kell megjavítanod, vagy csak nem akarsz termelésbe menni, a vágásokat így otthon is feldolgozhatod.

Ragaszd be a szélét

Saját kezünkkel otthon ragasztjuk a szélét

Ehhez meg kell vásárolnia egy melamin szegélyt. Készítsen elő:

 • épület hajszárító vagy régi vas
 • csiszolópapír;
 • irodai vagy építő kés;
 • egy rongy;
 • állvány alkatrészek rögzítésének funkciójával (satura vagy valaki segítsége megteszi).
Eszközök és anyagok

Szegélyszerszámok és anyagok

Több ügyességet halmozunk fel, és folytathatjuk a munkát.

 1. Rögzítse a munkadarabot a megmunkált oldalával felfelé.

  Fektetjük a szalagot

  Helyeztük a szegélyszalagot a részre

 2. Mérje meg a megmunkálandó él hosszát, és vágja le a szükséges élszámot néhány centiméteres margóval, mivel ez kissé zsugorodik a hevítéstől.

  Az él kiválasztása

  Az él kiválasztása és méretre vágás

 3. Most rögzítse a burkolat anyagát a darabra, és alaposan melegítse fel vasalóval vagy hajszárítóval.

  Részletjavítás

  Az alkatrész rögzítve van, és az élét több centiméteres távolsággal levágják, vasalóval melegítik

 4. Amíg nem hűlt le és nem tapadt meg a ragasztó, addig ronggyal kell járnia a felületen, simítva és megnyomva az anyagot.

  Nyomja meg a szalagot

  Amíg le nem hűlt, ronggyal jól nyomja meg az élszalagot

Tanács!

30-40 cm-es területeken dolgozzon fokozatosan. Kevesebb kár és hiba lesz.

 1. Miután így végigdolgoztuk a teljes felületet, továbbhaladunk az utolsó szakaszba. Most le kell vágnia a felesleget. Ehhez egy konstrukciós vagy irodai kést veszünk, a lemezhez képest szögben tartva levágjuk a felesleges anyagot.

  Vágja le a felesleget

  Vágja le a felesleget, először vágja le a végrészeket, majd azokat, amelyek mennek

 2. A szakaszokat csiszolópapírral dolgozzuk fel, kiküszöbölve azok élességét. Óvatosan bánjon a kályha károsodásának elkerülése érdekében.

  Dörzsölés csiszolópapírral

  Miután a maradékot levágták az alkatrészről, az alkatrész szélei mentén az összes élt egy "lábbal" dörzsöljük

 3. A terméket és a szennyeződéseket nedves ruhával törölje le - a munka véget ért.

  Ragasztott él

  Ragasztott él a rész végén

Így feldolgozhat kicsi termékeket, jobb a nagyobbakat szakemberre bízni.

Az otthoni feldolgozás előnyei és hátrányai

Az önfeldolgozás során mindig vannak előnyei és hátrányai. Általános szabály, hogy vannak pozitívabb pillanatok. Ebben az esetben a kétségtelen előny a munka sebessége és költsége. Nem kell megvárni, amíg a termék gyártásból származik, nem kell megrendelést leadnia és átvennie. Természetes, hogy miután elvégezte a munkát, csak az élért fizet.

Hátránya a korlátozott választék, mivel önállóan csak melamin szélű, átfedő vagy bevágott profilt alkalmazhat (amelyek meglehetősen ritkák).

Egy kis felület kezelése melamin szegéllyel meglehetősen egyszerű és a legjobb otthon. De egy olyan nagy terméket, amely PVC-perem alkalmazását igényli, jobb, ha szakemberekre bízza.

Előző

Következő