Otthon eltávolítjuk a régi lakkot a fából készült bútorokról

Mindannyian álmodozunk az otthoni kényelemről és a kényelemről, a gyönyörű belső térről. Néha radikálisan meg akar változtatni mindent, megváltoztatni a környezetet.

lakkozott bútorok

Ma a lakkozott bútorok nagyon népszerűek.

Kár eldobni néhány tárgyat, még mindig elég erősek, de a kopott lakk miatt csúnyán néznek ki. Manapság a bútorok helyreállíthatók, otthon eltávolíthatja a lakkot. És még évekig szolgálni fogja.

lakkozott asztal

Az ilyen termékek gyönyörűek, és szilárdságot kölcsönöznek a belső térnek.

Ha úgy gondolja, hogy van egy szuper körömlakklemosó, akkor ez a vélemény téves. Gyártása során nincs egy alap, mindig más. Következésképpen sok oldószert készítenek. 

bútorlakk

Gondosan kell megválasztania egy terméket, hogy eltávolítsa a lakkot és ne károsítsa a bútorokat.

Mielőtt ilyen felelős vállalkozásba kezdene, gondosan fel kell készülnie. Válassza ki a bevonat eltávolításának módját, készítse elő a szükséges anyagokat és szerszámokat. 

szemüveg kesztyű légzőkészülék

Először is szükséged lesz védőfelszerelésre - speciális szemüvegre, kesztyűre, légzőkészülékre.

És a lakk eltávolításához - eltávolító, ecset a gyógyszer felviteléhez, spatula, csiszolószalag, csiszoló, hajszárító, valamint műanyag csomagolás.

hajszárító és csiszolás

A folyamat nem könnyű. A lakkot nem lehet egyszerre eltávolítani.

Ebben az esetben különböző módszereket alkalmaznak. Kiválasztásukkor a következő szempontokat veszik figyelembe.

 • Alaptípus. Minden attól függ, hogy mit fog feldolgozni - padló vagy bútor.
 • Az előző bevonat megtekintése. A módszer kiválasztásakor a lakk összetételére kell összpontosítania, mert összetételükben különböznek egymástól.
 • A rétegek száma. Többrétegű bevonattal maximális idő és erőfeszítés szükséges, míg a vékony réteg eltávolítása nem nehéz.

  régi lakk a bútorokon

  A lakk fáról történő eltávolításával kapcsolatos információk sok régi bútordarabot megmenthetnek a szeméttelepek vegetációjától.

Számos módszer a lakk eltávolítására a bútorokról

Például finom. Ha meg kell tisztítania a nagyon régi bútorok vagy egy lakkozott felület felületét, akkor a legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha lemosná.

mosás

A legrelevánsabb módszer a bevonat kémiai összetételű kezelése, az úgynevezett eltávolító.

Lehet folyadék, aceton, mint elterjedt eszköz, gélek, bármilyen por. A denaturált alkohol a legjobb a sellak felületek kezelésére.

lakklemosó

Kényelmesebb a porlemosó használata.

Vízzel hígítjuk, a kapott pasztát a bevonatra viszik fel. Az eszköznek az utasításokban meghatározott ideig kell működnie. Célszerű a tárgyakat függőlegesen tartani, jobb lesz a tisztítás, és a speciális gélek képesek még a mély rétegeket is eltávolítani. A kész folyadékok csak néhány réteget távolítanak el.

a lakk eltávolítása spatulával

A régi lakkot enyhe, lehetőleg műanyag spatulával távolítsa el a szemcse irányába.

A bevonat eltávolítása: lépésről lépésre

Lépésről lépésre fontolóra veheti a tisztítási folyamatot egy mosással. A munka megkezdése előtt kivesszük a dobozokat a bútorokból, kivesszük az ajtókat, sok újságot fektetünk a földre.

szétszedett bútorok

A lényeg az, hogy ne károsítsa magát a fa bevonatot, különben tönkreteszi az egész helyreállítási folyamatot.

Veszünk fel védőfelszerelést, különben súlyos égési sérüléseket szenved. Szüksége lesz egy rendes kefére. Először is, a felületet egy rétegben mosással fedjük le, kizárólag egy irányú ecsettel.

eltávolító lakkhoz

Abból a szabályból indulunk ki, hogy az ecsetet csak egyszer, ismétlés nélkül kell egy helyre húzni.

A legjobb eredmény elérése érdekében fedje le polietilénnel a tetején. Több órán át tartjuk - minden a rétegek számától függ. Nagyon hatékony tisztítással az eltávolító sötétbarnává válik, és a lakk megduzzad.

takarja le a felületet filmmel

Az átlagos várakozási idő a tömörítés hatására 1 és 4 óra közötti, attól függően, hogy hány réteget kell eltávolítani.

Ha helyesen végezzük, könnyen leválik a felületről. A film eltávolítása után spatulával távolítsa el a megpuhult lakkot. Ha az első alkalom nem ment el, akkor ismételnie kell.

távolítsa el a régi lakkot

Előfordul, hogy a csiszolópapír könnyen eltávolíthatja a maradékot.

Ezután el kell távolítania a termék maradványait. Vizet (kb. Fél liter) a benne oldott ecettel (100 ml) veszünk, és alaposan öblítsük le a felületet szivaccsal, és ronggyal töröljük meg. Hagyja a kész bútorokat megszáradni. 

bútor lakk nélkül

Ügyeljen arra, hogy a napsugarak ne essenek rá.

A következő módszer mechanikus. Hurkolásnak hívják, és jelentős hátránya van. Ez hosszú ideig történik, miközben mindent meg kell tennie.

lakk eltávolítása a bútorokról

Más szavakkal, ez a lakkréteg lehúzása egy építőeszköz segítségével.

Speciális eszközzel - ciklusokkal - hajtják végre.

hurok

A ciklus megvásárolható vagy elkészíthető kézzel.

Ha a réteg nem elég vastag, akkor a csiszolóhoz rögzített 80-100 szemcsés csiszolószalagra korlátozhatja magát. Feldolgozás után veszünk egy 150-es vagy annál nagyobb szemcseméretű szalagot, és újra átmegyünk rajta. 

csiszolópapír a fa

Ez a módszer akkor megfelelő, ha a jövőben más eszközöket is alkalmaz.

Egy további módszer a termikus. Ehhez egy épület hajszárítóra van szüksége. Képes nagyon magas hőmérsékletre - 600 fokra - felmelegíteni a gépet. Előnye, hogy elég gyors. Megmelegítjük a felületet, és egy spatulával azonnal lekaparjuk. De itt minden biztonsági intézkedést be kell tartani a tűz elkerülése érdekében. 

távolítsa el a régi lakkot hajszárítóval

Munka közben meg kell nyitnia az összes ablakot, fel kell vennie a kéz és az arc védelmét.

A lakk eltávolításához víztisztítási módszert is alkalmaznak, a legprimitívebb és ártalmatlanabb. Nedvesítse meg a gépet bőségesen megnedvesített szivaccsal.

nedvesítse meg a fa felületét vízzel

A legtöbb esetben a lakk eltávolítása önmagában is elvégezhető.

Egy idő után a lakk oldódni kezd. A nedves felületet durva csiszolópapírral többször kezelik, amíg a bevonat zúzává nem válik. A bútorokat jól mossák és szárítják.

a lakk eltávolítása csiszolópapírral

A módszerek különbözőek, a munkát gondosan és pontosan kell elvégezni. A legfontosabb az, hogy ne rontsa el a fát.

A helyreállításra előkészített bútorok újra lakkozhatók. Ez nemcsak megújítja, hanem hozzájárul a külső negatív hatásoktól való megőrzéshez is.

lakkozni a bútorokat

Mindezen szabályok betartásával kiváló minőségű lakkozott bútorfelületet kap, amely visszanyeri eredeti esztétikai megjelenését.

Manapság az ilyen bútorok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Lakkal kezelve a legelőnyösebbnek, teljesen ártalmatlannak tűnik. 

lakkozott asztal

Ez fontos a belsőépítészetben.

Meg kell jegyezni, hogy nincs értelme eltávolítani a lakkot a forgácslapból készült tárgyakról, mivel a fő fólia a tisztítószerrel együtt leválik, ami negatívan befolyásolja a termék megjelenését. 

bútorlakk

A természetes fát tökéletesen megtisztítják.

Befejezésül néhány hasznos tippet szeretnék adni.

 • Ha a felületet sellak borítja, akkor jó eredményt kapunk denaturált alkohol felhasználásával, ráadásul nem sok időbe telik.
 • Ahol több réteg van, folyékony termékek alkalmasak. Mivel gyorsan elpárolognak, nem tudnak mélyen behatolni a felszínbe.
 • Ha a munka nagysága jelentős, akkor a hosszú eltarthatóságuk miatt jobb porokat használni.
 • A paszták és a gélek jobban megfelelnek a többrétegű bevonatok eltávolításának.
denaturált szesz

Denaturált alkohol a fa lakkjának eltávolítására.

Természetesen a legtöbben új bútorokat vásárolnak, és meg akarják mutatni, hogyan kell lépést tartanunk a korral, hogy csodálatos modern környezetük van, elegáns belső térrel. Vannak, akik ily módon bizonyítják anyagi jólétüket. 

fa bútor

A modern bútorok nem mindig jobb minőségűek, mint a régi bútorok. És ez sokszor felülmúlja az újat a teljesítményében.

A legtöbben egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a modern szekrények, falak, kanapék, fotelek, asztalok stb. Megvásárlását. Ezért fontos, hogy gondosan vigyázzunk ezekre a bútorokra. Ennek pedig vannak okai. Kétségtelen, hogy az üzletekben sokféle termék található. De csak homályosan hasonlítanak a fára. A természetes fát most nehéz megtalálni, és az ára magas lesz. 

fa bútor

Akinek régi bútorai vannak a házban, annak meg kell próbálnia helyreállítani, hosszú évekig megőrizni.

A bútorok otthoni felújítása nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnhet. A vágy, egy kis türelem és a bútorok új színekben csillognak, sok örömet okozva Önnek és szeretteinek. Ráadásul nagyon jó saját kezűleg alkotni.!

Előző

Következő