Hogyan állítsunk össze és szereljünk be egy ajtókat egy szekrényhez

A szekrény a belső tér szerves része, minden lakás, ház, irodahelyiség funkcionális eleme. Sokan választva előnyben részesítik a tolóajtók kialakítását, segítségükkel hasznos helyet takaríthat meg, nagyméretű tárgyakat és tárgyakat helyezhet el, a tervezési méretektől függetlenül egyedileg szimulálhatja a polcok és válaszfalak számát, méreteit, funkcionalitását.

Freskók a szekrény ajtaján

Eredeti szekrény freskóval díszítve

Mint a gyakorlat azt mutatja, a tolóajtók kialakítását szekrényeknél, terek elválasztását, helyiségek, tárolóhelyiségek, folyosók fülkéit, belső tolóajtókat telepítik. Érdekes, hogyan kell saját kezével felszerelni a szekrény ajtajait, mivel a belső részének telepítésével minden többé-kevésbé világos.

A barkácsolás előnyei

Nem kell nagy építkezési ismeretekkel rendelkeznie ahhoz, hogy saját kezével felszerelhesse, megtervezhesse, összeszerelhesse az ajtókat egy csúszó szekrényhez. Ha úgy dönt, hogy ezt megteszi, számos előnyt kap.

 1. Takarítson meg pénzt a bútorszerelő, mérőtervező, értékesítési vezető fizetésén.
 2. Ön képes lesz önállóan kiválasztani a telepítéshez szükséges anyagokat, kiegészítőket.
 3. Válasszon egyedi homlokzati kialakítást.
 4. Használja ki a hasznos területet hatékonyan.
 5. Takarítson meg időt, mivel nem kell megvárnia az összeállító kiadását. A megrendelés pillanatától a közvetlen összeszerelés napjáig gyakran körülbelül két hét telik el.
 6. Felbecsülhetetlen tapasztalatokat szerez a tolóajtók telepítésében, és alkalmazza azokat más helyiségekben, az országban, rokonaival.

A rekeszajtók egyetlen hátránya, hogy nem mozgathatók. Az a tény azonban, hogy az ajtóikat nem kell kilencven fokkal kinyitni, ami jelentősen megtakarítja a felhasználható helyet, lehetővé teszi, hogy alaposan átgondolja a telepítés helyét ésszerű módon, hogy soha ne akarja áthelyezni őket.

A tervezés és a kivitelezés meghatározása

Minden háznak megvan a maga világa, a szobának saját kialakítása van. Amikor kiválaszt egy ruhát egy szekrényhez, szembenéző anyagokkal, akkor egyedi dizájnt, egyedi dizájnt kell választania.

A vászon kialakításának megválasztását jelentősen befolyásolja a szobák bútorokkal való betöltése, stílus, javítás, tapéta színe, bútorszerelvények, függöny anyaga, helyiség megvilágítása, helyiség funkcionalitása: hálószoba, nappali, óvoda, előszoba, konyha, erkély, iroda, öltöző, kamra, raktár.

A nappali számára a homlokzat fényes, fából készült anyagokból, meleg, világos, sötét tónusokból készül. Az ajtók kombinált anyagokkal készülhetnek: a fényességet matt betétekkel, fával, tükörrel, üveggel kombinálják. A szín illeszkedik a bútor színéhez.

Csúszó szekrény a nappaliban

Nappali belső tér kombinált szekrénnyel

A hálószobához a világos árnyalatok, a meleg színek alkalmasak: fehér, bézs, tejszerű árnyalatok, elefántcsont, szürke, a fa különböző árnyalatai. Gyakran helyeznek be egy tükröt, egy mintát egy fényes alapra, matt üveg díszítéssel az ajtó vagy egy kis rész mentén.

Csúszó szekrény a hálószobában

Nagy szekrény egy klasszikus hálószobában

Az óvoda számára a csúszó szekrény élénk, telített színekkel készül, állatok képeivel, rajzfilmfigurákkal. Nem ajánlott tükröt behelyezni a gyermekszobába, annak elkerülése érdekében, hogy az eltörjön. Nem ajánlott fényt használni, ilyen anyagon maradhatnak gyermek tollak nyomai, amelyeket folyamatosan el kell távolítani.

Világos szekrény az óvoda számára

Világos szekrény kedvenc karakterekkel a gyermekszobához

A folyosón a tervezők barna, sötét, bézs tónusokat vagy tükröket javasolnak, amelyek vizuálisan növelik a szoba határait.

Tükrös szekrény

Tükrös szekrény egy nagy folyosóra

A belső tolóajtóknál előnyben részesítik a tömör fából, a forgácslapból készült anyagokat.

Beltéri tolóajtók

A belső tér ajtajainak felfüggesztett rendszere

Virágok, növények, fák rajzai, személyes fotók, állat matricák kerülnek a vászontervhez.

Az ajtó kialakítása különbözik:

 • egyenes téglalap alakú (a leggyakoribb kialakítás, beépítve szabad sarkokba, haszontalan fülkékbe, a szoba hosszában, a szobák között);
 • ovális forma, lekerekített sarkokkal (az ovális kialakítást a legösszetettebbnek és a legdrágábbnak tartják, de nagyon vonzónak tűnik, különböző szögletességek körül hajlik);
 • a mennyezetek teljes magassága a leggyakoribb kialakítás;
 • a mennyezet alatt - akkor használják, ha mennyezetet szerelnek a csúszó szerkezet beépítésekor: nyújtás, gipszkartonból, absztrakt kivitelben, beépített világítás;
 • alsó és felső vezetőkkel - szekrényekhez használják, a szoba egy részének elválasztására, egy hely átalakítására kis irodává vagy kamrává;
 • függesztett szerkezettel - interroomként használják;

  Coupé ajtórugózási rendszer

  Szerelvények a függesztett rekeszajtókhoz

 • kazetta - ha a szerkezet egy része el van rejtve a falakban, alkalmasak a tér elválasztására, mint a belső tér.

  Kazettaajtók

  Nyitott helyzetben a tolóajtólap a fal belső résében helyezkedik el

Az ajtó méretének kiszámítása

Hogyan számoljuk ki a rekeszajtókat

A szekrényajtók kiszámítása

Az ajtók felszereléséhez meg kell mérnie:

 • a szoba magassága a padlótól a mennyezetig,
 • az ajtók felszerelésének hossza.

Ha a szoba magassága meghaladja a 280 centimétert, akkor a szekrény magas és nehéz szárnyakkal történő működése nagyon kellemetlenné válik, a kerekes mechanizmusok gyorsan elhasználódnak, ami kellemetlen következményekhez vezethet: az ajtók kidőlnek, elakadnak, meggörbülnek. Ezen a magasságon ajánlott a szekrényt függőlegesen felosztani a főre és a kiegészítőre, amely félemeletként szolgál.

Például a szoba magassága = 300 centiméter, akkor a főszekrény 240 centiméter magas lesz, a segédszekrény - 60 centiméter.

Amikor meghatározták a szekrény szélességét, meg kell határoznia, hogy hány ajtót kell felszerelni. A könnyű használat érdekében 60 és 90 centiméter közötti szárnyszélességek ajánlottak.

A szekrény rekesz ajtajainak kialakítása

A nyílás méretétől és geometriájától függően a rekeszajtók 2, 3, 4, 5 ajtólappal rendelkezhetnek

Például a szekrény szélessége = 280 centiméter, akkor az ablakszárny szélessége 70 centiméter lesz, 4 darab. Ne felejtse el minden egyes szárnyhoz hozzáadni az úgynevezett 3-5 centiméteres rést, hogy a szekrény teljesen bezárva ne legyenek repedések.

Vegye figyelembe az ajtó szélességének és magasságának optimális arányát. Az arány nem lehet nagyobb, mint 2: 1, és kevesebb, mint 4: 1.

Például magasság = 200 centiméter, akkor a szélessége nem lehet kevesebb 50 centiméternél (4: 1) és 100 centiméternél (2: 1).

Szükséges anyagok

A rekeszajtó összetétele alumínium profilból

A rekeszajtók alumínium profilrendszerének összetétele

A tervezés, az anyag, a kivitel, a méret, a telepítés helyének meghatározása után folytatjuk magát az összeszerelést. Ehhez meg kell vásárolnia a szükséges anyagokat:

 • ajtólap,
 • fém sínek (felső és alsó sín),
 • görgők a gördülőajtó mechanizmusához (alsó, felső),
 • ütközőszalag, amely tompítja az ütéseket tolóajtóknál,
 • szilikon tömítés,
 • profilok,
 • függőleges keretek (profilok),
 • egy speciális ragasztófólia, amely megvédi a szilánkoktól, ha véletlenül eltörik.
Szerkezeti elemek

Szerkezeti elemek, amelyekből az alsó tartó rekeszajtó áll

Szükséges eszközök

Szüksége lesz segédeszközökre:

 • csavarhúzó,
 • önmetsző csavarok,
 • elektromos kirakós játék,
 • egy kalapács,
 • csavarhúzók,
 • hatszög,
 • fúró,
 • épületszint,
 • rulett,
 • ceruza,
 • olló,
 • írószer kés.

A keret összeállítása saját kezűleg

A rekeszajtók felszerelése

Coupe ajtó beépítési séma

Kezdetben folytassuk közvetlenül a tolóajtók összeszerelését. A sorrend a következő.

 1. A szilikon tömítést a kerület mentén rögzítjük az ajtólap végeihez. A tükör felületét a hátoldalán ajánlott egy speciális filmmel ragasztani, amely megvédi a szilánkoktól, ha véletlenül eltörik.

  Szilikon tömítés

  Az ajtólap kerülete körül szilikon tömítés van rögzítve

 2. Gumi kalapáccsal helyezzük a vásznakat a függőleges és vízszintes profilba.
 3. A redőnyökhöz függőleges oszlopokat szerelünk fel minden függőleges végből, könnyű kalapácsütésekkel tömve.
 4. A görgős mechanizmusokat vízszintes profilokhoz rögzítjük, először alulról, majd felülről.
 5. A függőleges ajtóprofilokra olyan ütközőszalagot ragasztunk, amely véd az ütések ellen.

  Az ajtó felszerelésének folyamata

  A szekrény ajtajainak felszerelésének folyamata

Telepítés és beállítás

 1. Először szerelje fel a felső vezetősínt a mennyezetre. Felhívjuk figyelmét, hogy a felső sín felszerelésének szigorúan vízszintesnek kell lennie. Ezért telepítéskor használjon épületszintet.

  Felső útmutató

  Felső útmutató a szekrény ajtajához

 2. Kész ajtókat helyezünk a felső vezetőbe.
 3. Anélkül, hogy rögzítenénk az alsó vezetőt a padlóhoz, behelyezzük abba a szárnyakat.

  Alsó vezető

  Alsó vezető a rekeszajtókhoz

 4. Igazítsa az alsó vezető helyzetét az épület szintjével vízszintesen, a behelyezett ajtók helyzetét függőlegesen állítsa egy szint segítségével úgy, hogy egyértelműen függőlegesen álljanak.

  Telepítéskor az ajtókat először szorosan illesztik a felső vezetőbe, majd a szárnyat ütközőig emelik, és az alsó görgőket a megfelelő résbe helyezik.

 5. Az alsó sín rögzítése a padlóhoz.
 6. Csavarhúzóval és hatszöggel igazítjuk, pontosan beállítjuk az ajtók egymáshoz viszonyított helyzetét, a padlóval párhuzamosan, úgy, hogy vízszintesen helyezkedjenek el a padlótól 3-5 mm-re.

  Dugók az ajtókhoz

  Dugók az alsó sínben lévő ajtókhoz

Az utolsó szakasz a díszítés

Szárny kialakítás

Csúszó szekrény szárny kialakítás kitöltés nélkül

A csúszó szekrény ajtajainak felszerelésekor a kép érdekes módon díszíthető. Az ajtók dekorációját gyakran igénybe veszik, amikor a helyzet megváltozik, a belső tér, hogy elrejtse a sérüléseket vagy a kopást.

Fontolja meg a lehetőségeket:

 1. Vinyl matricák. Lehetnek a teljes ajtó méretűek, vagy elhelyezhetők érdekes geometrikus nyomatokban, egy csík közepén, fent, lent, egy minta a sarkokban, kaotikusan szétszórt mintaelemek a teljes szekrény kerületén.

  Vinyl matricák szekrényhez

  Egyszerű előszoba ötlet - matricák felhasználásával a szekrény díszítésére

 2. Színes plakátok. Hatalmas választék van a legkülönfélébb rajzokkal és festményekkel, kilátással a természetre, virágokra, híres festmények másolataira, gyönyörű városokra, személyes fényképekre.

  Poszter a dekorációhoz

  Poszter a "Lila levendula" szekrényajtókhoz

 3. Matting. Üvegre, tükörre, fényes felületre alkalmas. Sablonnal, speciális pasztával és spatulával előadva.

  Művészi matt

  Művészi mattítás (homokszórás) a rekeszajtókhoz

 4. Airbrushing. Ezzel a technikával bármilyen összetettségű képet alkalmaznak a szekrényre. Ez talán a legszokatlanabb belsőépítészeti kompozíció, drágának, fényűzőnek, gazdagnak, exkluzívnak tűnik.

  Dekorációs festékszóró

  Festés a szekrény ajtaján

 5. Színes és ólomüveg filmek. A bútorok díszítésének legegyszerűbb, leggazdaságosabb lehetősége. Segítségével bármilyen bútorra ráilleszthet, egyedi, egyedi stílust adva.

  Színes filmek ajtókhoz

  Színes filmek a rekeszajtók üvegdíszítéséhez

Így nincs semmi bonyolult a szekrény saját kezűleg történő kialakításában és összeszerelésében - különösen, ha valami újat szeretnél megtanulni, felszerelje otthonát vágyainak és elképzeléseinek megfelelően.

Képzelje el, milyen jó, ha bármely nő kézi ajándékot kap szeretett fiától, férjétől, vejétől. A folyosón vagy hálószobában régóta várt, áhított szekrényt a család minden tagja értékelni fogja, mert mindenki használni fogja annak funkcionalitását.

A kabinet létrehozásának folyamata hosszú lehet, de az eredmény hosszú évekig mindenképpen tetszeni fog. Ne féljen kísérletezni, ragadja meg a szükséges eszközöket, anyagokat, és hajrá. Ha úgy érzi, hogy nem tudja vagy félni elrontani a megvásárolt anyagokat, akkor jobb, ha kapcsolatba lép a szakemberekkel.

Előző

Következő