A fiókok fajtái és a használat előnyei

A lakberendezés rendezése során minden bizonnyal felmerül a háztartási cikkek, dolgok, apró kiegészítők tárolására szolgáló hely megszervezésének kérdése. Erre a célra különféle szekrényeket, komódokat, csúszó szekrényeket, polcokat biztosítanak. Az ilyen bútorok azonban alkalmasabbak nagy, közepes méretű tárgyak tárolására. Sokkal kényelmesebb különféle apróságokat fiókokban tárolni. Ez a cikk megvitatja főbb előnyeiket, részletes utasításokat tartalmaz az elkészítéshez.

Tárolás dobozokban

Kicsi alkatrészek kényelmes tárolása fiókokban

A fiókok előnyei

Az otthoni belső tér rendezésének fő feladata egy kényelmes, funkcionális, praktikus tér kialakítása. A hagyományos szekrények nem mindig képesek megbirkózni ezzel a feladattal. A szokásos bútorokban a tér egy része üres marad - egyszerűen nem érheti el a kezével. A folyamatosan használt dolgoknak mindig kéznél kell lenniük. A fiókok segítenek az elemek tárolásában.

Konyhai fiókok

A konyhai fiókok lehetővé teszik a szükséges edények lehető legkompaktabb és funkcionálisabb elhelyezését

Az ilyen rendszerek egyszerűen pótolhatatlanná váltak. Helytakarékosak, vonzó megjelenésűek és könnyen összeállíthatók. Nagyon kényelmes fehérneműt, kozmetikumokat, konyhai eszközöket, törölközőket, cipőfűzőket és egyéb apróságokat tárolni bennük. Ilyen bútorokra szükség van bármely helyiségben.

Fiókok cipőkhöz

Nagyon praktikus cipőfiókok

Ékszerdobozok

Ékszer tároló fiókok

Fajták

Forgácsdoboz doboz

Forgácslap fiók

Bútor deszka dobozok

Bútorlapból készült komód

A tágas fiókok különböző méretben, formában és típusban készülnek. Egyszerűen lehetetlen felsorolni a bútortechnológusok által kifejlesztett összes változatot. Tekintsük az ilyen bútorok típusait, a két leggyakoribb osztályozástól függően, a táblázatban.

Osztályozási attribútum Fajták
Test anyaga Forgácslap. Olcsó anyag, könnyen feldolgozható. A forgácslap elemek hosszú ideig szolgálhatnak a megfelelő rögzítőkkel, kezelhetőséggel.
Bútorlapok. Készen eladva. Nagy szilárdsággal rendelkeznek, elegendő sűrűséggel rendelkeznek. A pajzsok drágábbak, mint a forgácslapok, hosszabb ideig tartanak.
Útmutatók Henger. A legkeresettebb típus. A görgős vezetők olcsók, megbízható mechanizmusúak, egyszerű kivitelűek.
Teleszkópos. Vannak útmutatók a teljes bevezetéshez, hiányosak. Az előbbiek praktikusabbak és lehetővé teszik a tér teljes kihasználását. Ezek az útmutatók rendkívül megbízhatóak. Nagy súlyt képesek ellenállni - körülbelül negyven kilogramm, drágábbak.
Fadeszkák. A leginkább költségvetési, egyszerű lehetőség. Az ilyen típusú útmutatók önmagukban is elkészíthetők közönséges fából. Kis dobozok elhelyezésére használhatók.
Görgős vezetők

Görgős futók részleges hosszabbító fiókokhoz

Teleszkópos vezetők

Teleszkópos csúszdák

Fa vezetők

Csúszó sínek a fiókokhoz

DIY gyártási jellemzők

A fiókok saját kezűleg történő elkészítése meglehetősen egyszerű, követve az alábbiakban bemutatott részletes utasításokat. Sokan könnyebben vásárolják meg a késztermékeket. A megfelelő méret azonban nem mindig elérhető.

A saját készítésű bútoroknak megvannak a maga jellemzői. Először világosan meg kell határoznia az anyagokat. Kiváló lehetőség a következő elemek megvásárlása: forgácslap az oldalakhoz, farostlemez - az alsó részhez, teljes kihúzható vezetők. Ez egy nagyszerű anyagkészlet, amelyből szilárd dobozt építhet.

A következő lépés egy grafikai terv készítése. Egy közönséges papírra meg kell rajzolni a leendő termék alkotórészeit, megjelölni azok méretét, rögzítési pontjait. Ez a terv segít a készítés mielőbbi befejezésében. A fentiek közül a legnehezebb a méretek kiszámítása. Nehéz szemmel meghatározni a szükséges méreteket. A helytelenül kiválasztott fiókméretek jelentősen megnehezítik az összeszerelési és üzemeltetési folyamatot.

A paraméterek kiszámítása

Fiók rajz

Rajz kihúzható bútorfiók gyártásához

A fiókokat könnyű kialakítani. Először ki kell számolnia a szükséges szélességet. 26 mm-rel kisebbnek kell lennie, mint a szekrény testének szélessége - belső nyílása. A vezetők felszereléséhez mindkét oldalon körülbelül tizenhárom milliméternek kell lennie.

Ezután meg kell találnia a hosszát. Ez a szekrény mélységétől függ. Ez az opció szükséges a vezetők kiválasztásakor. Különböző hosszúságúak, 250 és 800 mm között. Előre ki kell számolni a termékek hosszát, csak ezután vásároljon hozzá útmutatókat. Szabályos mérőszalaggal mérjük a szekrény mélységét. Ne felejtse el fenntartani néhány tíz milliméter tartalékot, a bútor szerkezeti jellemzőitől függően. A vezetők szokásos méretei miatt néha szükség van a fiókok hosszának enyhére csökkentésére.

Itt az ideje dönteni az oldalak magasságáról. Az oldalak méretei a szekrény bútorszerkezetétől függenek. A bútortermékek gyártása során a szabályt alkalmazzák - a fiók magasságának 40-50 mm-rel kisebbnek kell lennie, mint a homlokzat magassága. Nincsenek előfeltételek ettől a szabálytól eltérni. A megmaradt hely lehetőséget nyújt a hibák kijavítására, a késztermék munkájának helyes beállítására.

Eszközök, anyagok

A fiókok összeállításához el kell készíteni a következő eszközök, anyagok listáját:

 • fúró (néha helyettesíthető csavarhúzóval, de nagyon erős csavarhúzóra van szükség);
 • elektromos kirakós játék (lehetővé teszi a forgácslap vágását a legmagasabb minőségben, kiküszöbölve a sérüléseket, a forgácsokat);
 • vonalzó;
 • épület sarok;
 • rongy;
 • kés;
 • ceruza;
 • rulett;
 • szegek, csavarok, rögzítők;
 • útmutatók;
 • a szerkezetek gyártásának fő anyaga.

Lécek, a jövőbeli fiókok szerkezeti elemeinek vásárlásakor több fontos szempontot is figyelembe kell venni. Az első a tartósság, a kiváló minőség. Az anyagoknak ellen kell állniuk a terhelésnek, nem szabad elveszíteniük tulajdonságait több éves üzem után. A második kritérium a sérülésállóság. Ezeknek a dobozoknak a jellemzője, hogy gyakran használják őket. A szerkezet kihúzása könnyen kisebb károkat okozhat. Az erős anyagnak ellenállnia kell a kisebb ütközéseknek, az ütközéseknek a talapzat szerkezetével.

Lépésről lépésre

Méretezett vázlat

A fiók vázlata és méretei

Tehát hogyan készíthet magának fiókot? Fontolja meg lépésről lépésre.

 1. A szegélykövek gyűjtése. Először teljesen össze kell állítania a doboz keretét. A szegélykő oldalán megjelölheti a vezetőket.
  Kész keret

  Kész összeállított éjjeliszekrény váz fiókokkal

  Éjjeliszekrény felső panellel

  Éjjeliszekrény váz felső panellel

  Alkalmazzuk a jelölést

  Jelöléseket alkalmazunk minden szakaszon és az összes fiókhoz

 2. A vezetők oldalsó részeinek rögzítése. Ehhez 3x15 csavarra van szükség. Általában együtt adják el őket.
  A vezetők rögzítése

  Csavarhúzóval rögzítjük a vezetőket az oldalsó panelen, folyamatosan ellenőrizve a jelöléseket

  Szerelje be a vezetők párosító részét

  Telepítjük a vezetők megfelelőjét a fiókok oldalfalaira

  Oldalsó panel

  A fiók oldalsó panelje

  Telepített oldalpanel

  Helyesen telepített oldalpanel

 3. Vágja ki a doboz elemeit. A munka megkönnyítése érdekében egy korábban elkészített grafikai tervet használunk, ahol minden méret fel van tüntetve. Forgácslap üzemmód egy kirakóval.
  Összekötjük a részleteket

  Összekötjük a dobozok töredékeit

  Éjjeliszekrény panelek nélkül

  Éjjeliszekrény előlapok nélkül

 4. Az előkészített elemek rögzítése. A terv szerint járunk el. A rögzítéshez speciális bútorrögzítőket használunk. A rögzítőelemeknek tartósnak, kiváló minőségűnek kell lenniük;
  Vigyen fel ragasztót

  Vigyen fel ragasztót a dobozokra és szerelje fel a panelt

  A panelek rögzítése

  A paneleket sarokkal rögzítjük

 5. Az alsó rész telepítése. Az alját kis csapokkal rögzítheti a kerethez.
  Megjavítjuk a doboz alját

  Megjavítjuk a doboz alját

  Átló ellenőrzése

  A fiók átlóinak torzulások ellenőrzése

 6. A vezetők második részének rögzítése. Csavarokat használunk. Méretük a kiválasztott sínek típusától függ.
 7. Homlokzatok rögzítése. Fontos a homlokzatok megfelelő elhelyezése. A fiókok közötti résnek azonosnak kell lennie. A homlokzatok helyzetét közönséges szalaggal állíthatja be. Kétoldalas szalagot ragasztunk az elülső falakra, ideiglenesen rögzítjük a homlokzatokat, beállítjuk a hézagokat. Lyukakat fúrunk, eltávolítjuk a szalagot, végül rögzítjük a homlokzatokat. Doboz kész!
  Telepített panelek

  Telepített panelek

  Kész éjjeliszekrény

  Kész éjjeliszekrény fiókokkal

Előző

Következő