Decoupage bútorok tapétával vagy a régi bútorok költségvetési frissítése

Úgy döntött, hogy frissít egy régi fejhallgatót, vagy éppen ellenkezőleg, egy régi megjelenést kölcsönöz egy újnak? Mindkét esetben a dekupázs technika segít. Ez egy meglehetősen jól ismert módja annak, hogy új életet adjunk a régi dolgoknak, és szokatlan képet adjunk nekik. Lehet, hogy látott már ilyen stílusú munkát üvegeken, virágcserepeken, csészéken. Ez a leggyakoribb lehetőség. De nem mindenki tudja, hogy a bútorokra is alkalmazható.

Sárga komód dekupázs elemekkel

Decoupage különféle darab tapéta felhasználásával, virágos mintákkal

Jellemzők:

Ezt a technikát eredetileg sima üveg és kerámia tárgyak díszítésére használták. Ezért bútor dekorációként történő felhasználásának megvannak a maga sajátosságai.

Szekrény tapétával belülről

Belülről érdekes decoupage háttérkép

Az alapelvek általában nem változtak. Tehát lényege abban áll, hogy a mintát a szalvéták segítségével a felszínre viszi. Az eredetiben speciális szalvétákat használnak, közönséges papírt vagy vékony papírt, amelyre tetszőleges képet nyomtathat. Enyhén beáztatja, az üvegnek támaszkodik, több rétegű oldattal (víz ragasztóval) letakarja, majd hagyja megszáradni és lakkozni. Az általános elv a következő. Most a változásokról.

Bármely fülhallgatóhoz háttérképet használnak a szalvéták helyett. Ráadásul nem minden típus alkalmas, és ez a technika nem alkalmas egyetlen témára sem.

Decoupage szekrény tapétával

A szekrény egyszerű dekupázsolása nagy tapétadarabokkal

Milyen bútorokat lehet díszíteni

Decoupage a szekrény belsejéből kék színben

A szekrény belsejéből származó dekupázs visszhangozza a szoba fő színvilágát

Néhány szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy ne érjen váratlan meglepetés a dekor készítése során. Kívánatos, hogy a bútorok:

 1. lakkozva vagy csiszolva, mert a papír jobban illeszkedik egy sík felületre;
 2. még ez is azt sugallja, hogy nem az összes terméket lehet díszíteni, hanem csak egyes részeket, hogy gyűrődések és üres terek legyenek a kanyarulatokon;
 3. sérülés nélkül bármilyen forgács, horpadás vagy egyéb hiba hátrányosan befolyásolja a dekor megjelenését és tartósságát.

Általában bármilyen bútor díszíthető, de nem az összes része, és meg kell felelnie a fenti kritériumoknak. Most már csak a megfelelő anyag kiválasztása és az üzlet folytatása kell.

Milyen háttérképet kell használni

Háttérkép a dekupázshoz

Tapéta bútorok díszítésére dekupázs technikával

A modern piacon nagyon sokféle tapéta létezik: papír, nem szövött, textil, vinil, öntapadó, selyemképernyő stb. De nem mindegyik alkalmas dekupázsra.

Az első szabály az, hogy az alapnak papírnak és könnyen átnedvesíthetőnek kell lennie, így a textil- és szitanyomás, a folyékonyakról nem is beszélve, háttérbe szorul. A leggyakrabban használt papír a szokásos papír, vinil, fotótapéta és öntapadó.

Alkalmazhatja a teljes vásznat a kiválasztott nyomtatással, vagy annak külön részét. Könnyebb kis méretekkel kísérletezni. De ha úgy dönt, hogy díszíti a szekrény ajtaját, akkor keményen kell dolgoznia. A munka megkezdése előtt kiválasztjuk a megfelelő berendezés típusát.

Fajták

A dekupázs elvégzésére számos lehetőség kínálkozik. A használt alaptól függően változnak.

 1. Klasszikus

  Klasszikus szabású dekupázs

  A klasszikus kivágott dekupázs elemei

Bármely síkra vonatkozik. Ez a módszer a kezdeti elvekre támaszkodik: mintás vásznat alkalmaznak, vízzel és ragasztóval borítják, majd lakkozják. Főleg használt papír és vinil hátlap.

Curbstone dekupázs után

A szegélykő díszítése klasszikus dekupázs segítségével

 1. Művészet

  Művészi dekupázs

  A notebook fedele art decoupage technikával készült

A végrehajtási technika nem különbözik az előzőtől. Az egyetlen különbség az, hogy ebben az esetben a decoupage egy létező kompozíció része, és alkalmazkodnia kell törvényeihez.

Komód art decoupage technikával

Art decoupage technikával díszített komód

 1. Vissza

  Pult dekoráció fordított dekupázs technikával

  A hátlap díszítése a hátlapon a fordított dekupázs technikával lehetővé teszi, hogy bármit felrakhasson rá, anélkül, hogy félne a lakkréteg karcolásától.

Üvegfelületekhez (szekrényajtók) alkalmas. Az eljárás megegyezik az eredeti technikával. Ebben az esetben az alkotást nem kell lakkozni.

Fordított decoupage étkezőasztal

A fordított dekupázs jó módja az üvegbútorok díszítésének, lehetővé téve az apró hibák elfedését.

 1. Decopatch

  A decopatch jó módszer a régi bútorok frissítésére

  A leszerelés jó módszer a régi bútorok megújítására, mert a színes papírdarabok minden hibát megszüntethetnek.

A patchworkhez hasonló stílus. Egy tematikus alapjuk van: a díszítéshez a terméket kaotikus módon különböző papírdarabokkal ragasztják be. A végrehajtás módja nem különbözik a klasszikustól, csak a megjelenés és az anyagok különböznek egymástól.

Curbstone etnikai stílusban

Tálaló etnikai stílusban, dekorációs tapasz technikával díszítve

 1. Hangerő

  Gyönyörű volumetrikus dekupázs

  A díszítés legérdekesebb módja a volumetrikus dekupázs

Van egy keveréke a "szembenézés" technikához - a volumetrikus képek elkészítéséhez papír segítségével. Nehezebben kivitelezhető, több anyagot igényel, nem alkalmas minden irányra és termékre.

Térfogatos decoupage komód

Hálószobabútor térfogati dekupálása

Alapul vesszük a papír tapétát használó klasszikus verziót, és figyelembe vesszük a munka elvét.

Térjünk a tárgyra

A bútorok háttérképekkel történő dekupázsát több lépésben végezzük. Mindegyiknek megvan a maga jelentősége, és egyiket sem szabad kihagyni.

Színpad Anyagok és eszközök Eredmény
Anyagválasztás Papír tapéta, PVA ragasztó Kiválasztja a végrehajtás stílusát, az alapot a tetsző képpel, további eszközökkel
Felület előkészítése Csiszolópapír, gitt, oldószer Az összes festékmaradványt eltávolították, a felülete sima, gittnel kezelt és kész a további díszítésre
Mérés Rulett, írószer kés, ceruza Megmérték a munkasíkot, az anyagszalagot a méréseknek megfelelően elvágták
Fő rész Kép, PVA ragasztó, víz, henger A felületre felvitt tapéta, amelyet egy réteg víz és ragasztóoldat borít, kiegyenlített
Lakkal nyitunk Fa lakk, ecset A megszáradt rajzot lakkozják

Most részletesebben elemezheti a cselekvési tervet.

Előkészítő szakasz

Szükséges eszközök és anyagok

Előkészítjük a szükséges eszközöket és anyagokat

Ebben a szakaszban a fő feladat a megfelelő típusú berendezés, a tetsző háttérkép kiválasztása és az összes szükséges anyag elkészítése. Jobb, ha elkészít egy tervet, és beleírja, mire lesz szükség a jövőben - ez segít abban, hogy a folyamat ne zavarja el a különféle alkatrészek beszerzését, a munkát gyorsabban és jobban végezze.

Szükség van mérésekre is, és a kapott adatoknak megfelelően vágjon le megfelelő mennyiségű anyagot. Ezt leginkább mérőeszközökkel lehet megtenni. Mivel a távolság "szemmel" meghatározása jelentős hibákat okozhat.

Ne felejtse el előkészíteni a felületet a későbbi munkákhoz. Meg kell tisztítani a szennyeződéstől, a festékmaradványoktól, csiszolópapírral meg kell törölni és gitt be kell takarni. Ezen előkészítő eljárások elvégzése után könnyebben alkalmazhatja a képet, és a dekupázs remekül fog kinézni és tovább fog tartani.

Felületek tisztítása

Tisztítjuk és előkészítjük a felületeket, hogy a felület egyenletes legyen, a minta és a lakk jól tapadjon

A fő rész és az utolsó szakasz

Vágjon le egy darab tapétát a kívánt méretre

Vágjon le egy tapétadarabot, az oldalain hagyjon néhány centimétert

A dekupázs irányában az előkészítő eljárások játsszák a fő szerepet. Ha helyesen közelíti meg őket, akkor a fő rész gyorsan és egyszerűen megy. Már kiválasztottuk a megfelelő tapétát, elvégeztük a méréseket, előkészítettük a felületet. Most ez kevés.

Csatolja az elkészített képet a díszítési területre, és simítsa el. Ne rohanjon a javítás megkezdéséhez. Válassza ki a legkényelmesebb helyet, távolítsa el a ráncokat és a dudorokat. Most kezdjük el az átfedéseket. Készítsen előre vizes oldatot ragasztóval (a mennyiséget körülbelül a terület alapján számítsa ki). Győződjön meg arról, hogy a ragasztó teljesen feloldódott, és homogén folyadék keletkezik. Ehhez jobb meleg vizet használni (de nem forró!).

Decoupage ragasztó

Öntsön dekupázs ragasztót egy pohárba, és dolgozza fel a felületeket

Most óvatosan, ecsettel takarja le a teljes rajzot ezzel a megoldással. Könnyebb itt dolgozni, mint szalvétákkal, mivel a tapéta sűrűbb, és kezdetben nem fog ragaszkodni az ecsethez.

Vigyen fel ragasztót a tapétára

Finoman ragasszon fel ragasztót a tapétára

Vigyen fel több réteget az oldatból, amíg az anyag kissé be nem ázik és hajlékony. Simítsa meg a felületet hengerrel.

Simítsa meg a felületet hengerrel

Óvatosan simítsa meg a felületet hengerrel, eltávolítva a felesleges redőket

Hagyja a terméket megszáradni és folytassa az utolsó fázist. Most már csak az maradt, hogy lakkozjuk a teremtésünket. Ezt megelőzően ellenőrizze, hogy a kép teljesen száraz-e. Ellenkező esetben a lakk nem fog jól felhordani, később pedig penész alakulhat ki alatta.

Vigyen fel egy réteg lakkot

Enyhén csiszolja az asztal széleit, és alkalmazzon egy befejező védőréteget

Milyen stílus fogja hangsúlyozni

Az így díszített bútorok korlátozott számú stílusnak felelnek meg. Mert ez a kezelés után idős megjelenésű lesz. A decoupage-t gyakran használják különféle technikákkal, amelyek antik megjelenést kölcsönöznek a terméknek. Tehát a szándékosan megöregedett és kopott alkotásokat elfogadja Provence, vintage, retro, art deco.

Decoupage szekrények Provence stílusban

Eredeti dekupázs szekrények Provence stílusban

Provence szereti a régiségeket, a természetes árnyalatokat, a különféle bútorokat és konyhai eszközöket. Ez utóbbiak a javasolt technikával díszíthetők. Jobb, ha rusztikus motívumokat választunk rajzként: virágok, kiskakasok, csirkék, napfényképek és gyógynövények.

Gyönyörű komód vintage stílusban

Gyönyörű komód vintage stílusú helyreállítás után

Az évjárat maga a varázs. A belső tér díszítéséhez használjon különféle dobozokat és bútorokat, amelyeket decoupage-vel dolgoztak fel. Ehhez használjon virágokat, romantikus sziluetteket, különféle növényi motívumokat. Dugja be a zsineget, a zsákvászonot, a fehér festéket és a vintage stílusú szép kivitelt.

Bármilyen dekupázs bútor, tapétával tökéletes retro stílusban. Ez az irány tökéletesen elfogadja az elöregedett tárgyakat, különösen, ha tökéletes módszerrel végezzük. Itt különböző vonalakat alkalmazhat, ellenőrizheti a nyomtatást és más retro motívumokat. Jobb, ha sötét árnyalatú színeket választunk.

Így a decoupage segítségével új életet adhat a régi bútoroknak, új eredeti képet adhat és új belsőépítészetet készíthet.

Decoupage egy dohányzóasztal, háttérkép

Decoupage dohányzóasztalt háttérképpel üveg alatt - gyorsan és egyszerűen

Előző

Következő